Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Агротехнічний метод захисту рослин

Читайте также:
  1. A. гностическим методам
  2. Amp;Сравнительная характеристика различных методов оценки стоимости
  3. C) Методы стимулирования поведения деятельности
  4. E) мировоззренческая, гносеологическая, методологическая.
  5. I ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КУРСОВОЙ РАБОТЫ
  6. I. Из истории развития методики развития речи
  7. I. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  8. I. Определение эпидемического процесса и методологическое обоснование разделов учения об эпидемическом процессе.
  9. I. Определение эпидемического процесса и методологическое обоснование разделов учения об эпидемическом процессе.
  10. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ

Агротехнічний метод - це комплекс агротехнічних прийомів, які направлені на створення сприятливих умов для росту і розвитку культурних рослин і несприятливих умов для шкідливих організмів.

До агротехнічних прийомів відносяться:

1. Стійкі сорти.

2. Сівозміна.

3. Обробіток Грунту.

4.Строки і способи посіву.

5. Строки і способи збирання.

Стійкі сорти. Виведення і впровадження у виробництво сортів, стійких проти хвороб і шкідників, є важливим фактором в захисті рослин.

Насамперед застосування стійких сортів дає можливість значно зменшити обсяги застосування фітофармакологічних засобів захисту рослин.

Стійкість рослин до шкідників обумовлюється такими факторами:

1. Відсутність привабливості рослини для шкідників (наявність відлякуючих речовин, опушення листків, твердість покривних тканин та інше).

2. Несприятливий вилив рослин на шкідника, або антибіоз -властивість стійких сортів призводить до загибелі молодих личинок, уповільнення їх росту і розвитку, плодючості, зумовлене наявністю в них токсичних речовин (алкалоїдів, фенолів, глюкозидів).

3. Витривалість рослин пов'язана з енергією їх росту, швидкістю відновлювальних процесів, реакцією на пошкодження.

До стійких сортів відносяться такі:

*проти колорадського жука - Темп, Столовий 19, Чарівниця, Олев, Іскра;

*проти стеблового метелика стійки гібриди кукурудзи - Вір 42, Черкаський 61, Ювілейний 60МВ;

*сорти капусти, стійкі проти капустяних мух - Московська пізня 15;

*сорти пшениці, стійкі проти хвороб - Харківська 81, Нива;

*картопля, стійка до фітофторозу - Новинка, Вятка, Іскра.

Сівозміна. Науковим принципом формування оптимальної сівозміни с розмежування культур у просторі і часі за поживними властивостями для шкідливих організмів. Це дає змогу обмежити поширення багатьох переважно спеціалізованих видів шкідників і збудників хвороб рослин.

У разі надмірного насичення сівозміни однією культурою або монокультури підвищується шкодочинність шкідників і збудників хвороб. Монокультура вирощування зернових, зокрема озимої пшениці, збільшує кількість хлібної жужелиці у 7 разів, дротяників - у 1,3-2, попелиці - у 2, трипсів - у 2,8; злакових мух - у 2,5 рази.

Різко зростає шкодочинність комплексу збудників кореневих гнилей, септоріозу, борошнистої роси, церкоспорельозу. Загальні втрати від цих хвороб збільшуються у 3-5 разів. Іноді рекомендується уникати послідовного розміщення культур із різних ботанічних родин, а також таких, що є живленням для одного і того ж шкідника. Так, для запобігання розмноженню стеблової нематоди не слід сіяти гречку після картоплі.

Істотне значення має не лише вибір попередника, а й тривалість часу, упродовж якого треба уникати повернення культури на те саме поле. Залежно від особливостей життєвого циклу шкідників і строку збереження життєздатності хвороб цей час становить для зернових колосових - 1-2 роки, цукрових буряків - 4, соняшнику - 8 років.

На сучасному етапі розвитку рослинництва сівозміни зали­шаються головним фактором в обмеженні шкодочинності шкідливих організмів, як у колективному, так і в приватному секторах виробництва. Особливе значення мають сівозміни в обмеженні кількості шкідливих організмів, що мешкають в ґрунті.

Обробіток ґрунту. Розвиток більшості збудників хвороб, шкідників та бур'янів пов'язаний з ґрунтом. Це кореневі гнилі, вертицильоз, капустянки, личинки хрущів, чорнишів, коваликів, двокрилих та ін. Існуючі прийоми обробітку ґрунту в тій чи іншій мірі знижують чисельність шкідливих організмів. Наприклад, лущення стерні провокує проростання насіння бур'янів, які знищуються подальшими обробками ґрунту. При лущенні подрібнюються рослинні рештки, на яких знаходяться збудники хвороб і шкідники.

Знижує чисельність шкідливих організмів зяблевий обробіток ґрунту. Це стосується грибів, бактерій, вірусів, а також клопів, попелиць, трипсів, гессенської і шведської мух, гусениць озимої совки, кореневої бурякової попелиці та ін.

Рання оранка стерні зернових культур значною мірою усуває недоліки їх монокультури, оскільки не дає можливості живитися на стерні зернових шкідникам, які або гинуть під час оранки ґрунту, або йдуть на зимівлю, не закінчивши розвитку, що призводить до загибелі їх у зимовий період.

Поверхневий обробіток ґрунту значно підвищує ефективність ентомофага бурякового довгоносика ценокріпса.

Важливу роль у зниженні чисельності бур'янів і шкідників відіграє міжрядний обробіток ґрунту просапних культур в період догляду за ними.

Удобрення. Певне значення у підвищенні стійкості сільськогосподарських культур до хвороб має використання збалансованих за фосфором і калієм мінеральних добрив.

Оптимальні норми мінеральних добрив негативно впливають на шкідників і збудників хвороб, підвищують стійкість рослин до пошкоджень.

Фосфорно-калійні добрива надають механічній тканині більшої жорсткості і сприяють швидкій регенерації після пошкоджень. Крім того, вони утруднюють живлення личинок злакових мух, підвищують стійкість рослин проти шкідливої черепашки, шведської мухи, злакових попелиць, збудників іржі, борошнистої роси, кореневих гнилей.

Добрива можуть безпосередньо діяти на шкідників. Наприклад, аміачна вода пригнічує розвиток ґрунтових шкідників, а 30%-й розчин сечовини викликає загибель до 90% клопів шкідливої черепашки, що перезимували.

Боротьба з бур'янами. Бур'яни крім своєї основної шкідливості є ще й проміжними господарями для багатьох видів шкідливих організмів. Тому знищення бур'янів — дуже важливий захід боротьби з шкідниками і хворобами.

Наприклад, озима совка часто масово розмножується на забур'янених парах. Тому утримання чорних парів чистими від бур'янів призводить до масової загибелі молодих гусениць.

Ранньою весною більшість хрестоцвітих блішок розвивається на хрестоцвітих бур'янах, буряковий клоп і щитоноска - на лободі і щириці. Відсутність цих бур'янів зменшує чисельність шкідників.

Бур'яни є проміжними господарями і для збудників хвороб -молочай - іржі бобових, жостір - бурої іржі пшениці.

Строки і способи сівби. Особливу роль в обмеженні чисельності та шкодочинності шкідливих організмів мають строки сівби. Так, ранні посіви озимої пшениці призводять не тільки до переростання рослин і зниження їх зимостійкості, але й до надмірного розвитку шкідливих організмів - злакових мух, цикад, попелиці, озимої совки та хвороб. Щоб зберегти такі посіви їх потрібно обробляти пестицидами. Це не тільки збільшує собівартість зерна, але й негативно впливає на довкілля. І навпаки, ранні посіви ярих зернових зменшують пошкодження шкідниками в 2-3 рази. Одночасно знижується ураження рослин збудниками борошнистої роси, гельмінтоспорозу, фузаріозу.

Ранні оптимальні строки посіву цукрових буряків позитивно впливають на фітосанітарний стан рослин. Так, при ранніх строках сівби на 1 см2 виявлено 3,1 екземплярів шкідників, при середніх - у три рази більше, а при пізніх - у дев'ять разів більше.

Ранні строки сівби соняшнику призводять до їх зрідження внаслідок загибелі сходів від пошкодження дротяниками, плісеневими грибами.

Норми посіву і густина рослин значною мірою формують мікроклімат агроценозу, що впливає на чисельність і шкідливість шкідників і хвороб.

При густому травостої зернових культур погіршуються умови відкладання яєць шведської мухи, стеблових блішок, хлібних грачів, але створюються сприятливі умови для розвитку хвороб.

При зріджених посівах кукурудзи збільшується випадання рослин від пошкодження дротяниками і личинками довгоносика, а в згущених посівах збільшується інтенсивність розвитку фузаріозної стеблової гнилі.

Строки і способи збирання. Оптимальні строки і способи збирання врожаю дають змогу не тільки зберегти його, а й зменшити чисельність шкідників.

Зернові збирають передусім на ділянках з підвищеною чисельністю клопа шкідливої черепашки, гессенської мухи, зернових совок. Це знижує втрату урожаю і несприятливо впливає на шкідників, залишаючи їх без корму.

Скошування люцерни на сіно у період залялькування личинок фітонамуса призводить до масової загибелі шкідника. На посівах гороху спочатку збирають крайові смуги завширшки 20-25 м, що дозволяє майже повністю звільнити врожай від зерноїда.

Роздільне збирання забур'янених ділянок зернових злаків зменшує засміченість зерна життєздатним насінням бур'янів, оскільки насіння бур'янів, скошених за два тижні до збирання, не дозріває і втрачає свою схожість.

Агротехнічні заходи захисту рослин мають свою специфіку. Вони визначаються відносною стабільністю динаміки взаємодії корис­них і шкідливих організмів та відсутністю дії факторів, які спричиняє сівозміна. Однак вміле їх використання відіграє істотну роль у регу­люванні чисельності шкідливих організмів та рівня їх шкодочинності.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 179 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав