Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗДІЛ 3. І-Втрутитись в справи контингенту Плантагенетам знову дозволила династична суперечка

Читайте также:
  1. IV. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА РОЗДІЛАМИ, ТЕМАМИ ТА ВИДАМИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ
  2. IV. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА РОЗДІЛАМИ, ТЕМАМИ ТА ВИДАМИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ.
  3. Б) коли складові частки чітко визначені і відомо, хто із співавторів створив ту чи іншу частину — роздільне співавторство.
  4. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.
  5. Взаємодія слідчого з оперативними підрозділами
  6. Взаємозв'язки структури (банку) з іншими організаційними підрозділами
  7. ВИРОБНИЧИЙ ПІДРОЗДІЛ З ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННЦТВА
  8. Висновки до 2 розділу
  9. Висновки до другого розділу
  10. Висновки до першого розділу

І-Втрутитись в справи контингенту Плантагенетам знову дозволила династична суперечка. Після того, як 30 квітня 1341 року помер Бретонський герцог Іоанн ІІІ, за його спадок почали боротись Жанна де Пантьєвр і брат герцога Жан де Монтор, що звернувся по допомогу до Едуарда ІІІ в липні 1341 року, в обмін на те, що герцог принесе йому оммаж. Король Філіп оголосив єдинним законним герцогом Бретані Карла Блуатського. Потім почалась «війна двох Жанн» між Данною Фландрською дружиною де Монфора, що користувалась підтримкою Едуарда ІІІ і Жанною де Пантьєвр, за підтримки Філіпа 6. Війна між двома королями відновилась, хоча папські легати змогли нав*язати королям в січні 1343 року в Малетруа нетривке перемир*я. До кінця 1345 року англійський король почав сам заправляти бретонськими справами, і втрату Фландрії йому компенсували бретонські порти.

ІІ- Строк перемир*я збіг в 1345 році і після Авіньойонської зустрічі його не відновлювали. Потім відбувся напад англійців в Бретані. Невдовзі Едуарду ІІІ приніс оммаж, потрапивший в опалу від Філіпа 6, Жоффруа д' Аркур. Едуард 11 червня 1346 року висадився з військами в Котантені, а згодом прийняв бій від французів в Кресі 26 серпня, здобувши перемогу. Це була перша поазка Філіпа, він відступив, а Едуард взяв також містечко Кале 4 серпня 1347 року, автор наводить свідчення. Що коли Едуард захопив місто, то хотів винищити всіх його жителів. Згодом були скликані Штати в Парижі 30 листопада 1347 року. Потрібно було відновлювати флот і армію, але коштів не було. В останні місяці 1347 року в Англії і Франції визріла епідемія чуми. Але навіть після цого лиха дві династії не перестали обкладати людей податками і будувати грандіозні плани на майбутнє.

ІІІ- Після смерті Філіпа 6 в серпні 1350 року новим королем став Іоанн, якого потомки прозвали Добрим, що все життя, як пише автор, прожив в атмосфері постійної паніки. Він зі страхом чекав відновлення війни: в 1357 році видав новий ордонанс для армії. Королівська монета в цей час збезцінилась на 70%. Роки з 1350-1356 були найхаотичнішими в історії Франції. Плантагенети вирішили посіяти паніку в династії Валуа. З 1347 року Едуард тримав в полоні французького претендента на герцогство Бретань Карла Блуатського. Згодом його союзником став Карл Наваррський, прямий потомок з династії Капетингів, небезпечний для династії Валуа. Його мати, Жанна Французька, мала успадкувати Наварру і Шампань, натомість їй дали графства Мортем і Ангуль. Карл знав, що його маму розвели, та все ж він в 1352 році взяв шлюб з дочкою Іоанна. Всі сили Наварський герцог отримував в інтригах. Він спочатку обіцяє свою підтримку Плантагенетам, а потім Валуа. Через його інтриги, король Франції 5 квітня 1356 року в Руані стратив всіх друзів Наваррця. Завершилось все в середині вересня битвою при Мопертюі, переможцями якої стали англійця, зобов*язані своєю перемогою аквітанським вождям капталу де Бушу і Чандосу. Полонених французів відправили в Бордо, серед них був і король Франції, що не бажав втікати.

IV- Становище Франції було жахливе, король в полоні. В цей час спалахують повстання в таких містах, як Париж, Іль-де-Франс і Бове. Син короля, Карл був слабким і не міг утримувати владу, його зробили герцогом Нормандським. Через місяць після битви при Пуатьє, з місця якої він втік, йому довелось скликати в Парижі Штати Лангедойля, щоб задовольнити потребу в грошах. Проти нього виступили два опозиційних угрупування- перше на чолі з Етьєном Марселем (городяни) друге- на чолі з Робер Ле Локом (прихильники короля Наваррського). Карл 3 березня 1357 року приймає Великий реформаторський ордонанс- це була спроба контролювати королівську владу, але він не був вдалим і влітку 1357 року Карл дофін знову намагається захопити королівську владу. В листопаді з в*зниці втікає король Наваррський, і дофіна змусили з ним примиритись. 14 березня Карл прийняв титул регента. Союзниками повстанця Етьєна Марселя стають «жаки», він намагався використовувати їх проти регента, але його вбили 31 липня. Іоанн Добрий прийняв нову поразку в Савойї від Едуарда ІІІ, а 24 березня 1359 року був підписаний Лондонський мир, в результаті якого Іоанна звільнили. В 1360 році Едуард спідкав поразку в Франції і змушений був повернутися до умов миру 1358 року. Згодом був укладений договір в Кале, а 1364 року Іоанн помирає.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав