Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Обробка ротової порожнини дитини при пліснявці.

Читайте также:
  1. Oslash; На ранньому постнатальному і наступних етапах життя дитини
  2. Аналітична обробка матеріалів екологічної експертизи.
  3. Важливо дотримуватись вказівок ортопеда щодо пози дитини під час сну, приймання їжі, ігор та занять.
  4. Визначення походження дитини від матері та батька,Особисті і майнові обовязки батьків і дітей.
  5. Виписки банку, їх перевірка та обробка
  6. Воля і її роль у поведінці дитини
  7. Втрата власної дитини
  8. Г) В тканини, порожнини організму чи в зовнішнє середовище.
  9. ДЕЗІНФЕКЦІЯ ТА СТЕРИЛІЗАЦІЯ ПРЕДМЕТІВ ДОГЛЯДУ ЗА ДІТЬМИ (ОБРОБКА МЕНЗУРОК, ГОРЩИКІВ, ІГРАШОК, ПЛЯШЕЧОК, СОСОК, ТЕРМОМЕТРІВ, СПОВИВАЛЬНИХ СТОЛІВ ПІСЛЯ КОРИТУВАННЯ НИМИ).
  10. Залучати батьків до релігійних програм з питань виховання дитини в сім’ї, готовності батьків до народження дитини, конкретизації знань про функції сім’ї.

Хвора дитина повинна споліскувати ротову порожнину після кожного прийому їжі, особливо при захворюваннях ротової порожнини (стоматит, ангіна, фарингіт). Раціонально полоскати рот 1,5% - 2,5% содовим або 1% сольовим розчином. З метою профілактики пліснявки усі предмети догляду за дитиною варто кип’ятити. Сосок грудей матері перед годуванням треба мити перевареною водою, після годування обробляти соски 1% розчином натрію гідрокарбонату та 1% розчином діамантового зеленого.

Для лікування пліснявки застосовують багаторазове (5-6 разів на добу) зрошування порожнини рота 2-5% розчином натрію гідрокарбонату, 10-20% розчином бури з гліцерином. У дитини грудного віку, якщо пліснявка погано піддається лікуванню доцільно застосовувати 2-3 рази на добу суспензію ністатину з гліцерином. Соску змочують у суспензії і дають дитині.

Догляд за очима. Спеціального догляду за очима не вимагається. Дитина промиває очі під час ранішнього і вечірнього туалету. Проте, якщо є виділення, що склеюють вії, очі промивають за допомогою стерильного ватного тампону, змоченого теплим міцним чаєм від зовнішнього кута до перенісся.

При захворюваннях очей по розпорядженню лікаря проводять закрапування крапель або втирання мазей. Перед процедурою медична сестра ретельно миє руки з милом і щіткою, протирає їх спиртом. Піпетку для закрапування крапель і лопатку для закладки мазі перед вживанням кип’ятять.

Для закрапування в очі в піпетку набирають лікарський засіб. Вказівним пальцем злегка відтягують нижню повіку, іншою рукою з піпетки повільно випускають одну краплю (ближче до носа). Хворий при цьому повинен дивитися в протилежну сторону. Через деякий час закрапують другу краплю і просять дитину закрити очі. Після використання очну піпетку промивають теплою водою і поміщають в спеціальний футляр.

Очну мазь закладають за допомогою скляної лопатки. Для цього відтягують нижня повіку і на кон’юктиву поміщають мазь, очі просять закрити, обережними рухами пальців по повіці розтирають мазь.

Догляд за вухами. Під час щоденного вранішнього туалету, коли дитина вмивається, дитина повинна мити і вуха. При виявленні сірчаної пробки в зовнішньому слуховому проході її видаляють. Для цього у вухо закрапують декілька крапель 3% перекису водню або стерильного вазелінового масла, за допомогою ватної турунди обертальними рухами видаляють пробку. При закрапуванні крапель в ліве вухо голову хворого нахиляють до правого плеча. Лівою рукою відтягують мочку вуха, правою закрапують кілька крапель в слуховий прохід. Після цього у вухо закладають невеликий ватний тампон на декілька хвилин або пов’язують голову хустиною.

Догляд за порожниною носа. Якщо дитина самостійно не може звільнити ніс, то йому надає допомогу медична сестра – видаляє скориночки, що утворилися. Для цього в носові ходи поперемінно вводять ватну турунду, змочену вазеліновою олією (бажано стерильною), гліцерином або іншим масляним розчином. При цьому голову дитини закидають назад і через 2-3 хвилини обертальними рухами видаляють скориночки. Догляд за носом вимагає певного навику і терпіння.

Стрижка нігтів. Для цього використовують маленькі ножиці з заокругленими браншами, щоб не поранити шкіру. Після закінчення стрижки ножиці обов’язково протирають ватою, змоченою спиртом або 0,5% розчином хлораміну.

Догляд за волоссям. Він полягає в митті голови, розчісуванні волосся, плетінні кіс і т.і. для розчісування волосся використовують лише індивідуальні гребінці. Причесати коротке волосся у хлопчиків звичайно не складно. Довге волосся у дівчаток необхідно розділити на окремі пасма, розчесати кожне окремо, при необхідності заплести коси. За наявності значної кількості лупи або забрудненого волосся використовують густий гребінець, змочений у розчині столового оцту. Голову миють дитячим милом або шампунем.

Сповивання дітей грудного віку. Після народження: початку вдягається тоненька розпашонка (закладається позаду на спині), потім тепла розпашонка (закладається на грудях), на промежині укладається підгузок (або памперс).Дитина загортається в тонку пелюшку, головним чином ручки та ніжки. У випадку використання підгузника позаду від попереку до колін укладається поліетиленова клейонка (дитина у памперсі цього не потребує). Остаточно маля загортається в теплу пелюшку; на першому місяці життя дитина пеленається з ручками.

Хустинка вдягається на голову тільки після ванни, на свіжому повітрі та по медичних показах. З 2 місяця життя сповивання аналогічно описаному, проте ручки не ховаються і знаходяться поверх пелюшки. На 3 місяці, коли дитина в денний час не спить, на нижні кінцівки вдягають повзуни; на 4-5 місяці на шию вдягають надгрудничок; до кінця першого року замість розпашонки вдягається сорочка, замість повзунів – колготки.

Догляд за пуповинним залишком

Згідно наказу МОЗ України №152 від 04.04.2005 р. Догляд за пуповинним залишком виконують слідуючим чином:

Перетинання та клемування пуповини в пологовій залі (операційній)

Змінити використані рукавички на стерильні перед тим, як накласти стерильні затискачі на пуповину приблизно через 1 хвилину після народження дитини.

Перерізати пуповину стерильними ножицями.

Через 2 години після народження дитини на пеленальному столі накласти стерильну одноразову клему на 0.3 – 0.5 см від пуповинного кільця.

Обробка культі пуповини антисептиками, антибіотиками недоцільна [A].

Догляд за пуповинним залишком [A].

Обов’язкове та ретельне миття рук медперсоналом та матерями.

Пуповинний залишок не треба накривати пов’язками або підгузниками [A].

Нема необхідності обробляти пуповинний залишок антисептиками та антибактеріальними засобами за умови забезпечення раннього контакту матері і дитини „шкіра-до-шкіри” з подальшим спільним перебуванням [A].

За умови відсутності раннього контакту „шкіра-до-шкіри” матері і дитини та подальшого відокремлення від матері з метою профілактики колонізації госпітальною флорою рекомендується обробка пуповинного залишку та пуповинної ранки розчином брилиантової зелені [В].

Одяг дитини повинен бути чистим.

При забрудненні пуповинного залишку (залишки сечі, випорожнень тощо) необхідно відразу промити пуповинний залишок теплою кип’яченою водою з милом та ретельно просушити його чистою пелюшкою або серветкою.

Необхідно підтримувати пуповинний залишок завжди сухим та чистим.

Стежити за імовірними ознаками інфекції.

Догляд за пуповинним залишком (пупковою ранкою) після виписки з пологового стаціонару.

Дитину можна виписувати до дому з пуповинним залишком, який не має ознак інфекції, при умові проведення медичним персоналом пологового стаціонару навчання та освоєння матір’ю навичок догляду за пуповинним залишком.

Необхідно підтримувати пуповинний залишок (пупкову ранку) завжди сухою та чистою.

Не накривати пуповинний залишок (пупкову ранку) підгузниками.

До загоєння пупкової ранки купати дитину у кип’яченій воді.

Ретельно стежити за ймовірними ознаками інфекції.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 75 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав