Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутність, необхідність та основні поняття концепції вартості грошей у часі.

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. II. Види законів про кримінальну відповідальність, мають зворотну дію в часі.
  3. II. Основні засоби
  4. III. Закони про кримінальну відповідальність, не мають зворотну дію в часі.
  5. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  6. Quot;політика дешевих грошей".
  7. Uml; Основні теоретичні положення
  8. Uml; Основні теоретичні положення
  9. Адміністративні стягнення: поняття та види
  10. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва

Фінансовий менеджмент потребує постійного здійснення розрахунків, пов’язаних з надходженням грошових коштів в різні періоди часу. Ключову роль в цих розрахунках відіграє оцінка вартості грошей у часі. У відповідності з концепцією вартості грошей у часі однакова сума грошей в різні періоди часу має неоднакову вартість: ця вартість в теперішній час завжди є вищою, ніж в будь-якому майбутньому періоді.

Значущість фактора часу в комерційних і фінансових операціях обумовлена:

- продуктивністю використання в часі коштів як фінансового активу, що приносить дохід;

- наявністю й рівнем інфляційних процесів, які ведуть до знецінення грошей у часі;

- невизначеністю майбутнього й пов'язаним із цим ризиком неотримання доходу.

Нерівномірність грошей у часі викликає:

- необхідність обліку фактора часу при проведенні фінансових операцій і оцінці фінансових результатів виробничо-господарської й підприємницької діяльності;

- некоректність з погляду довгострокових фінансових операцій сумування грошових величин, що відносяться до різних періодів часу.

Оскільки предметом фінансового управління є управлінські рішення по інвестуванню та фінансуванню, то в більшості випадків виникає необхідність в порівнянні грошових сум на початку періоду їх інвестування з вартістю грошей при їх поверненні у вигляді майбутніх надходжень грошових коштів. Саме в зв’язку з цим необхідно зупинитись на деяких основних поняттях, на яких грунтується власне концепція вартості грошей у часі:

1. Майбутня вартість грошових коштів (FV) – представляє собою суму інвестованих на сучасний момент грошових коштів, в яку вони перетворюються через певний проміжок часу з урахуванням процентної ставки (проценту). Якщо говорити про зміст поняття процентної ставки (проценту), то можна сказати, що вона є показником, який характеризує темп приросту вкладених грошових сум і формульно може визначатися в узагальненому вигляді так:

 

(3.1)

 

Основою формування процентної ставки є безризикова норма дохідності. Крім того, до її складу можуть включатися премія за ризик вкладення грошових коштів в певні проекти та розмір інфляційної премії.

Визначення майбутньої вартості грошей пов’язано з процесом нарощування вартості.

2. Нарощування вартості (процес компаундирування) – представляє собою процес поетапного збільшення суми вкладу шляхом приєднання до первісного вкладу суми відсотка. Наглядно процес нарощування може бути зображено наступним чином:

 

 

3. Теперішня вартість грошових коштів (PV) – представляє собою суму майбутніх грошових коштів, приведених з урахуванням певної ставки відсотка (дисконту) до теперішнього моменту. Економічний зміст поняття ставки дисконту полягає в тому, що цей показник характеризує темп зниження вартості грошей в часі (d(t)), тобто щорічний процент повернення грошей, який хоче або може мати інвестор на інвестований ним капітал і формульно може бути зображений так:

(3.2)

Визначення теперішньої вартості грошей пов’язано з процесом дисконтування.

4. Дисконтування вартості – представляє собою процес приведення майбутньої вартості грошових коштів до теперішньої вартості шляхом вирахування із кінцевої суми (FV) певної суми відсотка (дисконту). Економічний зміст дисконтування полягає в часовому упорядкуванні грошових потоків різних часових періодів. Наглядно цей процес може бути зображено наступним чином:

 

 

5. Період нарахування – представляє собою період часу, впродовж якого здійснюється процес нарощування або дисконтування вартості грошових коштів.

6. Інтервал нарахування – представляє собою відрізок часу (в межах загального періоду нарахування), в рамках якого здійснюється окремий платіж відсотка (наприклад, відсоток може нараховуватись щомісячно, щоквартально, кожного півріччя в межах загального періоду нарахування). Стандартним інтервалом нарахування вважається при здійсненні фінансових операцій один рік.

На практиці при здійсненні фінансових операцій використовуються дві принципові схеми нарощування капіталу:

· Схема простих відсотків

· Схема складних відсотків.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав