Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ ТІЛА І ПОРОЖНИНОЮ РОТА

Читайте также:
  1. ВИЗНАЧЕННЯ РОЛІ І МІСЦЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДІТЬМИ В ЛІКУВАЛЬНО-ДІАГНОСТИЧНОМУ ПРОЦЕСІ. ОСНОВИ ЕТИКИ ТА ДЕОНТОЛОГІЇ В ПЕДІАТРІЇ.
  2. Догляд за дитиною, яка народилась шляхом операції кесаревого розтину
  3. Догляд за пуповиною, пуповинним залишком, пупковою ранкою
  4. Догляд за рослинами
  5. Догляд за ротовою порожниною
  6. Догляд за хворими із захворюваннями травмами судин.
  7. І. Догляд за ділянкою та приміщенням
  8. ІІ. Догляд за дітьми
  9. Лікарський догляд за новонародженим

ЛЕКЦІЯ

Тема: Основи особистої гігієни

План

1. Гігієнічні основи режиму дня.

2. Догляд за шкірою тіла і порожниною рота.

3. Зміна білизни.

4. Загартовування організму.

5. Гігієна одягу та взуття.

Особиста гігієна є чинником, що сприяє збереженню і зміцнен­ню здоров'я людини, запобіганню захворюванням, збільшенню тривалості життя. У поняття особистої гігі-єни входять такі питан­ня: режим дня, харчування, догляд за шкірою тіла і порожниною рота, одягом, загартовування, фізична культура, особиста гігієна праці і побуту, відпо-чинку тощо.

ГІГІЄНІЧНІ ОСНОВИ РЕЖИМУ ДНЯ

Режим дня — це певне чергування різних видів діяльності лю­дини протягом доби, що сприяє виробленню динамічного стереоти­пу. Він складається з чергування періодів праці і відпочинку, ор­ганізації відпочинку, занять фізичною культурою тощо. Перелічені види діяльності людини повинні бути постійними, вико­нуватися в один і той же час і в однаковій послідовності.

Відомо, що в корі великого мозку за певних умов може розви­ватися охоронне гальмування, яке оберігає нервові клітини від вис­наження. Якщо у людині невпорядко-ваний режим праці, побуту і відпочинку, у неї може настати ослаблення цього процесу з перева­гою процесу збудження.

Тривалість режимних моментів визначається віком, індивідуаль­ними особливостями людини, характером праці.

Дуже важливим режимним моментом є правильна організація відпочинку. Відпочинок повинен бути активним і включати зміну занять, що знімає розумову втому.

Гігієна сну. Сон повинен бути глибоким і тривалим. Три­валість сну визначається віком і станом організму. Так, сон дорос­лої людини триває 7—8 год на добу. Чим мо-лодший організм, тим тривалішим має бути сон. Дитина 7 років повинна спати 12 год, 10 років — 10 год на добу

Спати слід у чистій, зручній постелі, за температури повітря 16—17 °С, з відкритою кватиркою. Читати перед сном у ліжку не рекомендується, тому що це погіршує зір.

ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ ТІЛА І ПОРОЖНИНОЮ РОТА

До основних вимог особистої гігієни відноситься насамперед дотримання чистоти тіла.

Відомо, що клітини зовнішнього шару шкіри (епідермісу) постійно роговіють, а потім відмирають і злущуються. Сальні зало­зи шкіри, виробляючи жир, виділяють його на поверхню тіла. Сюди ж потрапляє піт, у якому міститься близько 1 % мінеральних солей, летких жирних кислот, сечовина, молочна кислота та інші органічні речовини. Шкіра виділяє до 2 % вуглекислого газу (С02), а під час фізичної праці — до 5 %.

Підраховано, що упродовж тижня з усієї поверхні шкіри виділяється від 100 до 300 г шкірного сала, від 3,5 до 7 л поту (в жар­кому кліматі — до 4 л) і від 40 до 90 г злуще-ного епітелію.

Шкіра людини постійно забруднюється секретом сальних і по­тових залоз, омерт-вілими лусками епідермісу, а під час зіткнення з предметами навколишнього середо-вища — мікроорганізмами, пи­лом, гельмінтами. Тому для підтримки чистоти тіла не-обхідно 1—2 рази на день митися у ванні гарячою водою з милом, мочал­кою з нас-тупною зміною натільної і постільної білизни.

Частіше забруднюється шкіра верхніх кінцівок. Звідси бруд потрапляє на інші ділянки тіла і в їжу. Щоб цього не трапилося, руки слід мити перед кожним прийомом їжі, після відвідування убиральні, а також після кожного забруднення. Треба коротко підстригати нігті, щоб не допустити накопичення бруду під ними. Під час бактеріологічного дослідження бруду з-під нігтів знаходи­ли збудників кишкових інфекцій, яйця гельмінтів, гноєрідні мікро­організми, різноманітні гриби, коростяного кліща тощо.

Вибираючи сорт мила, слід ураховувати вміст у ньому вільно­го лугу, який знеза-ражує шкіру і сушить її. Туалетне мило може містити не більше ніж 0,05 % вільного лугу (господарче мило містить до 2 % лугу). Для миття тіла застосовують й інші миючі за­соби: різні сорти рідкого мила, шампуні тощо.

Догляд за порожниною рота має велике значення і проводиться для запобігання захворюванню зубів і зниженню бактеріального обсіменіння порожнини рота. У порожнині рота містяться різні види мікроорганізмів, які потрапляють туди з навколишнього середовища під час вдихання повітря, з водою та їжею. Серед цих мікроорганізмів зустрічаються і патогенні, які можуть бути причиною не тільки захворю­вань зубів і порожнини рота, але й інших органів і організму в цілому. У разі поганого догляду за порожниною рота спостерігається збільшення кількості мікроорганізмів. Залишки їжі у проміжках між зубами розкла­даються, утворюючи різні органічні кислоти, що призводять до руйну­вання зубів, з'яви неприємного запаху з рота.

Догляд за порожниною рота складається насамперед з полоскан­ня рота після кожного прийому їжі з метою вилучення залишків її і в чистці зубів щіткою з зубною пастою або порошком. Для чистки зубів доцільно застосовувати пасту, оскільки тривале використання порошку сприяє стонченню зубної емалі. Зуби треба чистити із зовнішнього і внутрішнього боку, посуваючи щітку вгору і униз, а та­кож поперек зубів. Пропонується чистити зуби увечері перед сном і вранці. Щітка для, чистки зубів має бути індивідуальною.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав