Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначення збитків пов’язаних з втратою працездатності працівника та доцільності проведення заходів з охорони праці

Читайте также:
  1. III. Особливості призначення та проведення рубок
  2. V. Організація, проведення та документальне оформлення семестрового контролю
  3. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  4. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  5. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  6. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  7. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  8. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  9. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці
  10. Аналіз стану охорони праці в господарстві

Створення безпечних умов праці сприяє підвищенню її продуктивності і зниженню собівартості продукції. Собівартість робіт зростає при збільшенні витрат на компенсацію втрат робочого часу у зв’язку з тим- часовою чи стійкою непрацездатністю при травматизмі, професійних та професійно зумовлених захворюваннях, санітарному та амбулаторному лікуванні, переведенні потерпілого на більш легку роботу, виплатах по інвалідності та ін.

Для визначення збитків, пов’язаних з виробничим травматизмом і загальними захворюваннями працівників, використовують методики, запропоновані В.М. Золотницьким, М.П. Купчиком, М.П. Гандзюком та іншими авторами.

Суть методики М.П. Купчика та М.П. Гандзюка зводиться до визначення матеріальних збитків за допомогою розрахунків певних показників за кожним видом причин, що призвели до збитків, та визначення узагальненого показника.

Визначення розміру матеріальних збитків від виробничого травматизму здійснюється за формулою:

Мзт = Дт ∙ (А + Бт),де: Мзт – збитки від неучасті працівників внаслідок травмування устворенні матеріальних цінностей, грн.;Дт – сумарна кількість діб непрацездатності за розрахунковий пері-од часу;А – середня втрата прибутку від непрацездатності за добу, грн.;Бт – середній розмір виплат за листком непрацездатності за одну добу всім потерпілим, грн.

Визначення розміру збитків, яких зазнає підприємство від загальних захворювань працівників, здійснюється за формулою:

Мзз = Дз ∙ (А + Бз),де: Мзз – збитки, зумовлені тим, що хворі працівники не беруть участі у створенні матеріальних цінностей, грн.;Дз – загальна кількість втрачених робочих днів за розрахунковий період через захворювання працівників;А – середньоденна втрата прибутку від невиробленої продукції з розрахунку на один день, грн.;Бз – середній розмір виплат за один робочий день за всіма листками непрацездатності, що зумовлені загальними захворюваннями, грн.

Поєднавши у формулі показники річних збитків від виробничого травматизм (Мзт) і загальних захворювань (Мзз), отримаємо узагальне- ний показник сумарних втрат підприємства від нещасних випадків і за- хворювань працівників.

Доцільність здійснення капіталовкладень з охорони праці визначається за формулами:

Екв = Р – З або Екв = Р – (С + Ен∙К),де: Екв – доцільність здійснення капіталовкладень з охорони праці;Р – отриманий економічний результат, грн.;З – поточні капітальні затрати на заходи з покращення умов та охо-рони праці, грн./рік;С – річні експлуатаційні витрати на заходи з покращення умов та охорони праці;Ен = 0,08 – нормативний коефіцієнт економічної ефективності для капіталовкладень на здійснення заходів з покращення умов та охорони праці;К – капіталовкладення на заходи, спрямовані на покращення умов та охорони праці.

Загальна (абсолютна) економічна ефективність капітальних вкла- день на заходи з покращення умов та охорони праці визначається як відношення отриманого результату до проведених витрат.

 

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 57 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав