Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Міжгалузеві та галузеві акти з охорони праці

Читайте также:
  1. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  2. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  3. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  4. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  5. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  6. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  7. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці
  8. Аналіз стану охорони праці в господарстві
  9. Аналіз стану охорони праці. Загальна характеристика.
  10. Аналіз стану умов праці

Державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти про охорону праці — це правила, стандарти, норми, положення, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання.

Опрацювання та прийняття нових, перегляд і скасування чинних державних міжгалузевих та галузевих нормативних актів про охорону праці проводяться органами державного нагляду за охороною праці за участю інших державних органів і професійних спілок у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Стандарти, технічні умови та інші нормативно-технічні документи на засоби праці і технологічні процеси повинні включати вимоги щодо охорони праці і погоджуватися з органами державного нагляду за охороною праці.

У разі відсутності в нормативних актах про охорону праці вимог, які необхідно виконати для забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на певних роботах, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний вжити погоджених з органами державного нагляду за охороною праці заходів, що забезпечать безпеку працівників.

Державні міжгалузеві нормативні акти про охорону праці — це нор-мативні акти загальнодержавного користування, дія яких поширюється на всі підприємства, установи, організації незалежно від їх форм влас-ності та відомчої (галузевої) належності (наприклад, “Правила монтажу і безпечної експлуатації ліфтів” та ін.).

Державні галузеві нормативні акти про охорону праці — це норма-тивні акти, дія яких поширюється на підприємства, установи і організації незалежно від форм власності, що належать до певної галузі.

Галузеві нормативні документи з охорони праці підприємств та уста-нов конкретної галузі (міністерства або іншої управлінської структури) розробляються і затверджуються за встановленим порядком установами цієї галузі за погодженням з профспілкою.

Затверджені у встановленому порядку нормативні документи для працівників реєструються службою охорони праці підприємства у відпо-відному журналі та видаються керівникам підрозділів під розпис. Кожний керівник підрозділу підприємства повинен мати комплект чинних ін-струкцій для працівників усіх професій і видів робіт на даній дільниці.

2.1.9.3. Нормативні акти з охорони праці на окремих об’єктах

Крім державних нормативних актів з охорони праці існують і норма-тивні акти, що діють на окремих об’єктах. Власники підприємств, уста-нов, організацій або уповноважені ними органи розробляють на основі Державних нормативних актів з охорони праці (ДНАОП) і затверджують власні положення, інструкції або інші нормативні акти з охорони праці,

— 34 —

 

РОЗДІЛ 2. ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ

що діють в межах підприємства, установи, організації. До таких актів на-лежать:

1. Положення про систему управління охороною праці на підприєм-стві;

2. Положення про службу охорони праці на підприємстві;

3. Положення про комісію з питань охорони праці на підприємстві;

4. Положення про роботу уповноважених трудового колективу;

5. Положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівни-ків з питань охорони праці;

6. Положення про організацію і проведення первинного і повторно-го інструктажу, а також пожежно-технічного мінімуму;7. Положення про організацію попереднього і періодичного медич-них оглядів працівників;8. Положення про санітарну лабораторію на підприємстві;

9. Інструкції з охорони праці для працюючих за професіями і видами робіт;10. Інструкції про заходи пожежної безпеки;11. Інструкції про порядок проведення зварювальних та інших вогне-вих робіт на підприємстві;12. Перелік робіт з підвищеною небезпекою;13. Перелік посад посадових осіб підприємства, які зобов’язані про-ходити попередню і періодичну перевірку знань з охорони праці;

14. Наказ про організацію безкоштовної видачі працівниками певних категорій лікувально-профілактичного харчування;15. Наказ про порядок забезпечення працівників підприємства спе-цодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального за-хисту;16. Наказ про організацію безкоштовної видачі молока й інших рівно-цінних харчових продуктів працівникам, що працюють у пікідли-вих умовах.

Виходячи зі специфіки робіт та вимог чинного законодавства, керів-ник об’єкта затверджує нормативні акти із вищезазначеного списку та інші, що регламентують питання охорони праці.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав