Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Контроль виробництва.

Читайте также:
  1. II. Указания к выполнению частей контрольной работы
  2. III. Оформление контрольной работы
  3. III. Оформление контрольной работы
  4. III. ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНЫХ РАБОТ
  5. III. Финансовый контроль государства.
  6. IV. Оценка контрольной работы
  7. IV.5.1. Условия проведения контрольного эксперимента
  8. VIII. Учет и контроль за движением медицинских отходов
  9. Административно-общественный контроль за соблюдением норм и правил по охране труда
  10. Административный, общественный, личный контроль охраны труда. Ответственность за нарушение требований охраны труда.

На підприємстві після встановлення нормативів гранично допустимих викидів (ГДВ) та отримання дозволу на викид. Повинен здійснюватися контроль за дотриманням нормативів ГДВ забруднюючих виробництв (ЗР) в атмосферу повітря (АП) згідно ²Дозволу на викиди ЗР в АП стаціонарними джерелами² та ²проекту нормативів ГДВ².

В основі контролю лежить визначення величин викидів шкідливих речовин в атмосферу повітря (АП) від джерел викидів і порівняти їх з нормативами ГДВ.

Контролю підлягають викиди підприємства. Для яких встановлені нормативи ГДВ. Основними при контролі викидів шкідливих речовин є прямі інструментальні заміри. Контроль за забрудненнями атмосфери на підприємстві повинна здійснювати лабораторія.

Всі джерела підприємства поділяються на дві категорії.

До першої категорії відносяться джерела, які вносять найбільш істотний внесок в забруднення повітря і повинні контролюватися систематично.

До другої – джерела, які не відповідають першій категорії і можуть контролюватися епізодично.

До речовин, які мають обов’язково контролюватися належать:

– основні шкідливі речовини: двоокис сірки, оксид азоту (в перерахунку на діоксид азоту), оксид вуглецю та пилу;

– шкідливі речовини, по викидам яких в даному місці спостерігались рівні забруднення атмосфери, які відносяться до особливо небезпечних явищ;

специфічні шкідливі речовини, по яких, за спостереженням контролюючих органів, середньорічні концентрації перевищують середньодобові ГДК або за розрахунками можуть перевищувати.

Результати розрахунків наводяться в проекті нормативів ГДВ і зводяться в таблицю. На основі даної таблиці відповідна служба підприємства щорічно складає план - графік контролю за дотриманням нормативів ГДВ, який погоджує з відділом аналітичного контролю державного управління екобезпеки.

Необхідну кількість планових вимірів на джерелі та метод контролю визначається, виходячи з потужності джерела та стабільності рівня його викидів.

Для стаціонарних технологічних процесів час безперервного контролю концентрацій шкідливих речовин має становити не менше ніж дві години.

Для циклічних технологічних процесів час безперервного контролю має становити не менше ніж три періоди циклічності процесу, але не менше ніж дві години.

При повторному контролі джерел з стаціонарними процесами час контролю може бути зменшений до однієї години.

Для обліку джерел забруднення та їх характеристик повинен вестися журнал обліку стаціонарних джерел забруднення та їх характеристика відповідний період. У випадку проведення заходів на підприємстві ведеться журнал обліку виконання заходів по охороні повітряного басейну.

При контролі за дотриманням нормативів ГДВ основними методами мають бути прямі інструментальні заміри концентрації шкідливих речовин та об’ємів газоповітряної суміші в місцях безпосереднього виділення речовини в атмосферу.

При контролі за дотриманням ГДВ викиди шкідливих речовин визначаються за 20-хвилинний період, до якого відносяться максимально разові ГДК. Відбір проб повітря для визначення в ньому концентрації шкідливих речовин проводиться аспіраційним методом на виході або через отвір D = 15 мм, розташований в стінці повітропроводу. Проби атмосферного повітря відбираються при малій швидкості вітру на висоті 1,5 – 2 м від поверхні землі.

В залежності від класу сполуки в пробі, її агрегатного стану та концентрації застосовуються різні методи аналізу:

фотометричний, атомно-адсорбційної спектрофотометрії, хроматографії та інші.

Для визначення валового викиду від процесів горіння (котельної установки спалювання природного газу) проводився розрахунковим методом від кількості використаної сировини за даний період.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав