Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття потреб. Види потреб.

Читайте также:
  1. Quot;Поняття особистості визначає людського індивіда як члена суспільства, узагальнює інтегровані в ньому соціально значимі риси" (І. С.Кон).
  2. Банківське право України: поняття , предмет регулювання, джерела і система
  3. В поняття норми і «якості виробів» входять і модна новизна їх, і сучасність матеріалів, і рівень промислового виготовлення.
  4. В статті 55 Господарського кодексу України визначено поняття суб’єкта господарювання та їх класифікація
  5. Визначення поняття «логістична система» і її основні підсистеми
  6. Відношення між поняттями
  7. Вступ. Загальне поняття про темперамент
  8. Господарський договір: поняття, істотні умови, порядок укладення, зміни та розірвання.
  9. Економічні потреби суспільства, їх сутність і класифікація, ієрархія. Безмежність потреб. Закон зростання потреб.
  10. Завдання І. Вставити пропущені поняття.

Потреба – фізіологічне, психологічне відчуття недостатку чогось. Всі птреби людини поділяються на дві групи: первинні і вторинні.

Первинні (фізіологічні) – з’являються з моменту народження – їжа, вода, сон, спокій;

Вторинні (психологічні) - з’являються в людини від спілкування з іншими людьми – успіх, влада, причетність та належність, самовираження, повага.

Зобразимо теорії потреб у табл.1

Ієрархія потреб Маслоу: Теорія набутих потреб Мак-Клеланда: Теорія існування зв'язку та росту Альдельфера:
  фізіологічні   потреба успіху   потреба існування
  безпека, впевненість у майбутньому   потреба причетності та належності   потреба взаємозв’язку
  соціальні (причетність)   потреба влади (заради влади чи успіху)   потреба зростання
  повага та влада        
  самовираження        

 

17. Характеристика змістовних теорій мотивації (Маслоу, Мак-Клеланда, Герцберга)

Маслоу - один із великих вчених в галузі мотивації та психології. У відповідності із теорією Маслоу існує п'ять груп потреб:

1. Фізіологічні потреби. До цієї групи відносять потребу в їжі, в одязі, повітрі, житлі і т. д. -- ті, які людина повинна задовольнити, щоб вижити;

2. Потреби в безпеці та впевненості в майбутньому. Потреби цієї групи пов'язані із бажанням людей знаходитись в стабільному й безпечному стані; мати добрі житлові умови, бути захищеними від страху, болю, хвороби.

3. Потреби приналежності до певної соціальної групи. Людина хоче бути членом певної групи людей, брати участь в громадських заходах.

4. Потреби визнання й поваги. Ця група потреб відображає бажання людей бути компетентними, сильними, здібними, впевненими в собі, а також такими, що бачать, як оточуючі визнають їх і поважають за це.

5. Потреби в самовираженні. Ця група об'єднує потреби, що виражаються в бажанні людини до нового використання своїх знань, здібностей, умінь для самовираження в бізнесі, менеджменті, політиці, науці.

Теорія набутих потреб Мак Клелланда. Він наголошував на потребах вищих рівнів, потреби нижчих рівнів вважав менш важливими.

Потреба досягнень проявляється в бажанні людини досягти поставлених цілей. Індивіди, що мають високу потребу досягнення, готові виконувати роботу, в якій є елементи виклику, що дозволяє їм самостійно ставити цілі.

Потреба співучасті проявляється у вигляді бажань дружних відносин з оточуючими. Люди з високою потребою співучасті намагаються встановити і підгримувати добрі стосунки, бажають підтримки з боку колег, друзів, хвилюються за те, як про них думають інші.

Потреба влади є набутою, вона розвивається на основі навчання, життєвого досвіду і проявляється в тому, що людина хоче контролювати людей, ресурси і процеси, що проходять в її оточенні.

Теорія двох факторів Герцберга. Відповідно до теорії Герцберга, наявність гігієнічних факторів (факторів умов праці) не буде мотивувати працівника. Вони тільки запобігають виникненню почуття незадоволеності роботою, усувають незручності, завдяки їм поліпшуються умови праці. Для досягнення мети мотивації потрібно забезпечити наявність мотивуючих факторів (мотиваторів). Без них людина ставиться до праці нейтрально.

 

Гігієнічні фактори (Фактори умов праці) Мотивуючі фактори (Мотиватори)
Політика організації Успіх
Умови роботи Просування по службі
Заробітна плата Визнання і схвалення результатів праці Висока міра відповідальності
Міжособисті відносини в колективі Можливості творчого і ділового росту
Міра безпосереднього контролю за роботою  

18. Процесуальні теорії мотивації.

Теорія очікувань Врума: Врум стверджував, що для мотивації важливими є наступні види очікувань: 1-очікув того, що прикладені зусилля приведуть до певного результату; 2-очікув того, що отриманий результат приведе до винагороди; 3-очікув того, що отримана винагорода приведе до задоволення.

Теорія справедливості: базується на суб’єктному визначенні відношення отриманої винагороди до прикладених зусиль та на співставлення цієї винагороди з винагородою інших людей, які виконують іншу роботу.

Модель Портера-Лоулера: враховує цінність винагород, зв’язки «зусилля-винагорода», здібності, характер, роль працівника. Включає елементи теорії справедливості та очікувань, передбачає задоволення чи незадоволення працівника внаслідок отриманої винагороди за рівень досягнутих результатів при виконанні конкретних завдань,який в свою чергу визначається затраченими зусиллями,здібностями,характером та оцінкою ролі працівникаж

 

19. Керівництво в організації. Вплив і влада. Форми влади і впливу.

Керівник – особа, яка очолює орг-ю, підрозділ і наділена повноваженнями приймати рішення щодо розпорядження виділеними йому матеріальними, фінан, труд ресурсами. Керівник є центральною фігурою в системі упр-ня, він виконує різноманітні ф-ї і ролі Вимоги до проф компетенції керівника поділ на 2 групи: знання і уміння викон спец роботу у сфері упр-ня; здатність працювати з людьми й управляти самим собою.

Лідерство – здатність впливати на окремих прац-ів або їх групи з метою досягнення цілей орг-ї.

Вплив поведінка особи, яка вносить зміни в поведінку іншої особи. Влада – можливість впливати на поведінку інших людей.

Форми влади: 1-на засадах примусу, 2-на засадах винагороди, 3-експертна влада (на основі віри у досвідченість керівника), 3-еталонна влада (коли керівник показує власний приклад), 4-законна влада. Форми впливу: 1-через еф-ну подачу ідеї і поглядів керівника, 2-через залучення прац-ів в упр-ня.

20. Сутність і ф-ї контролю. Види контролю і їх хар-ка. Процес контролю. Хар-ка етапів.

Контроль – система мір перевірки відповідності раельного ходу вир-ва плановим показникам, дотримання норм, правил, стандартів, що регламентують хід процесу. Частота контролю залежить від тривалості вир-го циклу. Основним завданням контролю є процес забезпечення досягнення цілей і місії орг-ї. За доп цієї ф-ї орг-я може попередити кризовий стан. Контроль дозволяє фіксувати помилки і виправляти їх до того як вони стануть на перепоні досягнення мети.

Контроль має свої об’єкти, суб’єкти, цілі та задачі. Об’єктами контролю виступають під-ва. В середині під-ва контролю підлягають процеси, що відбуваються в ньому та окремі ел-ти сис-ми. Суб’єктом контролю виступає контролююча ланка. Контроль виконують державні органи, відомчі упр-ня та інші фізичні та юридичні особи.

Контроль сприяє дисципліні та дотриманню законності. Контроль, що здійснюється до початку діяльності наз попереднім. Він попереджує порушення правил ведення роботи, сприяє попередженню нецільового використання коштів, прийняттю необгрунтованих рішень.Контроль, що здійснюється протягом госп-ї діяльності наз поточним контролем. Його об’єктом є підлеглі співробітники, а здійснюється він начальниками. Його задачі: оперативне виявлення та своєчасне зупинення порушень, відхилень в діяльності. Він здійснюється на основі зворотнього зв’язку.

Підсумковий (заключний) контроль здійснюється після того, як робота виконана. Фактично отриманий результат порівнюється з передбачуваним. Його цілями є встановлення правильності, законності та ек-го обгрунтування, виявлення помилок діяльності. При заключному контролі формується інформація для наступних подібних робіт, враховуються недоліки та виправляються помилки.

Виділяють 3 етапи: 1) розробка стандартів і критеріїв (конкретизація критеріїв, забезпечення реальності показників, забезпечення можливості прогнозування показників і результатів); 2) порівняння результатів реального виконання із встановленими стандартами (встановлення масштабу допустимих відхилень, вимірювання результатів, передавання і розповсюдження інформації про конкретні результати, оцінка інформації про отримані результати, обгрунтування висновків); 3) реакція на порівняння (коригуючі дії або зміна стандартів) – невжиття заходів, усунення відхилень, перегляд стандартів, поєднання кількох попередніх підходів.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | <== 10 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав