Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Проблема повноти

Читайте также:
  1. А) Проблема смертной казни
  2. Автотранспорт как экологическая проблема
  3. Алкоголизм как социально-педагогическая проблема
  4. Анатомо-физиологические и психологические предпосылки перехода к подростковому возросту. Проблема кризиса подросткового возраста.
  5. Антропогенез. Проблема прародины человека, древа антропогенеза.
  6. Антропологическая проблема в русской философии
  7. Асинхронные параллельные потоки. Проблематика разработки многопоточных приложений.
  8. Безнадзорность как социально-педагогическая проблема.
  9. БЕЛКИ В ПИТАНИИ ЧЕЛОВЕКА. ПРОБЛЕМА БЕЛКОВОГО ДЕФИЦИТА НА ЗЕМЛЕ
  10. Билет 30. Проблема сознания в философии; диалектико-материалистический подход к ее решению. Сознание и язык.

План

1. Властивості числення висловлень.

2. Проблема повноти.

3. Несуперечність числення висловлень.

4. Проблема розв’язності.

5. Незалежність системи аксіом числення висловлень.

1. Властивості числення висловлень

В основі формалізованого числення висловлень лежать поняття, котрі відносяться до так званої області синтаксису, тобто поняття, котрі є деякими абстрагованими від змісту символами й формальні дії з ними: алфавіт, формула, аксіома, правило виведення, доведення, теорема. Ці поняття прийнято називати синтаксичними.

У той же час в алгебрі висловлень за кожною пропозиційною змінною стоїть конкретне висловлення, кожна формула може перетворюватися в конкретне складне висловлення, котре може бути істинним або хибним. У цій сфері, яка є областю семантики, кожне поняття наповнене певним змістом. Поняття істини, хиби, тотожно істинної й тотожно хибної формул, рівносильності й логічного наслідку формул є поняттями семантики.

Проблема повноти

Проблема повноти полягає у з’ясуванні питання, чи достатньо аксіом і правил виведення даного числення для того, щоб можна було вивести будь-яку формулу, яка в змістовному розумінні є тотожно істинною.

Дещо інше поняття повноти системи аксіом ґрунтується на неможливості доповнення системи аксіом будь-якою формулою, яку не можна вивести з даних аксіом.

Система аксіом називається семантично повною, якщо із неї можна отримати всі тотожно-істинні формули, записані засобами цього числення. Це означає, що в даній системі є достатньо аксіом, щоб вивести довільну формулу, котра є істинною прибудь-якому наборі змінних.

Система аксіом називається синтаксично повною, якщо приєднання до неї невивідної у цій системі формули робить систему суперечливою.

 

Теорема 8.1. Будь яка теорема ЧВ є тавтологією, тобто ├ F Þ ╞ F.

Доведення. Тотожна істинність усіх аксіом перевіряється безпосередньою побудовою таблиць істинності для кожної із них. Отже усі аксіоми - тавтології.

Покажемо тепер, що правило виведення МР перетворює тотожно істинні формули в тотожно істинні формули, тобто покажемо, що коли F і F®G тотожно істинні, формули то й G тотожно істинна. Припустимо супротивне. Нехай G не є тотожно істинною формулою, тобто існує набір значень її змінних, на якому вона набуває значення 0. Тоді підставимо цей набір у формулу F®G. Оскільки F є тавтологією, то дістанемо вираз 1®0, значення якого є 0. Останнє суперечить припущенню про тотожну істинність формули F®G. Отже всі вивідні формули числення висловлень є тотожно істинними формулами тобто тавтологіями.

Має місце й обернена теорема, яку ми наведемо без доведення.

Теорема 8.2. Будь-яка тотожно істинна формула алгебри висловлень є теоремою ЧВ.

Об’єднавши розглянуті теореми одержимо теорему про повноту (теорема тавтології) ЧВ.

Теорема 8.2 (про повноту). Множина теорем числення висловлень збігається з множиною тавтологій алгебри висловлень, тобто ├ F Û ╞ F.

З теореми про повноту випливає її узагальнення - теорема адекватності.

Теорема 8.3 (адекватності). Формула вивідна в ЧВ із скінченної множини гіпотез Г тоді й тільки тоді, коли вона є логічним наслідком усіх формул цієї множини, тобто F1, F2,..., FmG Û F1, F2,..., FmG.

Доведення. Нехай F1, F2,..., FmG. Тоді за наслідком 7.2 теореми про дедукцію маємо: ├ F1 ® (F2 ®...® (Fm-1 ®(Fm ® G))…).

Звідси за теоремою про повноту одержуємо:

F1 ® (F2 ®...® (Fm-1 ®(Fm ® G))…).

Остання формула рівносильна формулі (F1 Ù F2 Ù... Ù Fm) ® G. Тоді

із тотожної істинності однієї із формул і їх рівносильності випливає, що і друга формула є тавтологією, тобто ╞ (F1 Ù F2 Ù... Ù Fm) ® G.

 

2. Несуперечність числення висловлень

 

Аксіоматична теорія називається несуперечною, Якщо для жодного із тверджень А, сформульованого в термінах цієї теорії, само твердження А і його заперечення Ø А не можуть одночасно бути теоремами цієї теорії.

Теорема 8.4 (про несуперечність ЧВ). ЧВ є несуперечною аксіоматичною теорією.

Доведення. Припустимо, що ЧВ суперечлива теорія. Тоді в ЧВ є така формула F, що F і Ø F є теоремами ЧВ. За теоремою про повноту F і Ø F є тавтологіями алгебри висловлень, що неможливо. Отже, ЧВ несуперечна аксіоматична теорія.

 

3. Проблема розв’язності

 

Аксіоматична теорія називається розв’язною, якщо існує алгоритм, який дозволяє для будь-якого твердження, сформульованого в термінах цієї теорії, відповісти на запитання, буде чи ні це твердження теоремою даної теорії.

Теорема 8.5 (про несуперечність ЧВ). ЧВ є розв’язною аксіоматичною теорією.

Доведення. Згідно теореми про повноту довідність формули в ЧВ еквівалентна тотожній істинності цієї формули. Останнє можна установити за допомогою побудови таблиці істинності.

 

4. Незалежність системи аксіом ЧВ

 

Система аксіом S називається незалежною якщо жодна з аксіом А цієї системи не може бути виведена з інших аксіом системи, тобто з системи S\{ A }.

Щоб довести незалежність певної аксіоми А від інших аксіом системи потрібно побудувати модель у якій би виконувалися всі аксіоми системи S\{ A } і не виконувалася б аксіома А. Це означає, що кожному первісному поняттю й відношенням між поняттями потрібно надати конкретний зміст через деякі конкретні предмети й відношення між ними. Причому це потрібно робити так, щоб вибрані конкретні предмети й відношення між ними мали властивості, сформульовані в аксіомах системи S\{ A }, й не мали б властивості A. Така сукупність конкретних предметів і відношень між ними називається моделлю системи аксіом S\{ A }. ЇЇ наявність доводить незалежність аксіоми A від аксіом S\{ A }. Дійсно, якщо A можна було б вивести із S\{ A }, то в будь-якій моделі, в якій виконувалися б усі аксіоми зі системи S\{ A }, виконувалася б і аксіома A.

Покажемо, наприклад, що аксіома А 1 ЧВ не залежить від аксіом А 2 та А 3. Для цього побудуємо трьохелементну множину М = {1, 2, 3} і введемо в ній дві операції. Перша операція - унарна, вона ставить у відповідність кожному елементу АÎМ елемент із М, який позначається Ø А, а друга операція бінарна, вона ставить у відповідність будь-яким двом елементам А,ВÎМ елемент із М, який позначається А®В. Причому відповідність про яку йде мова визначається наступними таблицями:

 

А   А
   

 

А В  
     

 

 

Якщо тепер усім змінним, що входять в довільну формулу ЧВ надати деякого значення із М, то згідно введеним правилам сама формула прийме деяке значення із М. Формулу Яка завжди приймає значення 0, називатимемо в иділеною.

Покажемо, що будь яка формула, що одержується за схемою аксіома А 2, є виділеною. Для цього складемо таблицю значень формули А 2 (передостанній стовпчик є формулою ).

 

F G H   K (A2)
                 

 

Аналогічно можна показати, що будь яка формула, яка одержується за схемою аксіома А 3, є виділеною.

Далі покажемо, що правило виводу МР зберігає властивість виділення, тобто, якщо формули F i F®G є виділеними, то й формула G є виділеною.

Дійсно, в таблиці, яка визначає операцію ® над елементами множини М = {1, 2, 3}, бачимо, що формули F i F®G приймають одночасно значення 0 лише в першому рядку. Але в цьому рядку й формула G також приймає значення 0.

Із викладеного випливає: будь-яка формула, яка виводиться із аксіом А 2 і А 3 за допомогою правила МР, є виділеною.

Щоб показати, що аксіому А 1 не можна одержати із аксіом А 2 і А 3 за допомогою правила МР, потрібно впевнитися, що А 1 не є виділеною. Це легко зробити використовуючи наведені вище таблиці відповідності.

Аналогічно можна установити незалежність аксіом А 2 і А 3.

Звідси випливає наступна теорема.

Теорема 8.6. Система аксіом А 1, А 2, А 3 ЧВ незалежна.

 

Існують й інші числення висловлень, тобто числення з іншими системами аксіом і правилами виведення.

Як приклад, розглянемо гільбертовське числення висловлень, викладене у спільній з Аккерманом праці в 1938 році. Воно містить дві пропозиційні зв’язки Ú, Ø. Запис А É В уживається для скорочення запису ØАÚВ. Аксіоми числення наступні:

1. А Ú А É А – принцип тавтології;

2. А É А Ú В – принцип приєднання;

3. А Ú В É В Ú А – принцип переставлення;

4. (А É В) É (С Ú А É С Ú В) – принцип сумування.

Правилом виведення є правило modys ponens:

Наведемо ще один приклад приклад.

Розглянемо гільбертовську аксіоматизацію числення висловлень, яку будемо позначати ЧВ 1.

Аксіоми ЧВ 1 одержуються із наступних 10 схем підстановкою конкретних формул ЧВ 1 замість змінних Ф, Ψ, Х.

1. Ф ® (Ψ ® Ф),

2. (Ф ® Ψ) ® ((Φ ® (Ψ ® Х)) ® (Φ ® Х)),

3. (Ф Ù Ψ) ® Φ,

4. (Ф Ù Ψ) ® Ψ,

5. (Φ ® Ψ) ® ((Φ ® Х) ® (Φ ® (Ψ Ù Х))),

6. Ф ® (Ф Ú Ψ),

7. Ф ® (Ψ Ú Φ),

8. (Ф ® Х) ® ((Ψ ® Х) ® ((Φ Ú Ψ) ® Х)),

9. (Φ ® Ψ) ® ((Φ ® Ø Ψ) ® Ø Φ)

10. Ø Ø Ф ® Ф.

Правило виведення в ЧВ 1 modus ponens.

Приклад виведення формули Ф ® Ф.

1. Ф ® (Ф ® Ф) – аксіома,

2. Ф ® ((Ф ® Ф) ® Ф) – аксіома,

3. (Ф ® (Ф ® Ф)) ® ((Ф ® ((Ф ® Ф) ® Ф)) ® (Ф ® Ф)) – аксіома,

4. (Ф ® ((Ф ® Ф) ® Ф)) ® (Ф ® Ф) – правило виведення до 1 і 3,

5. Ф ® Ф – правило виведення до 2 і 4.

Широко застосовуються також системи С. Кліні, Дж. Россера, Г. Фреге, секвенціальні числення Генцена та інші.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав