Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Предмет і завдання курсу «Актуальні проблеми сучасної дошкільної освіти», його джерела, місце та роль у професійній підготовці працівника дошкільної галузі.

Читайте также:
  1. D) взаимодействие предметно-логического и номинативного значений
  2. FCA Франко-перевізник (місце зазначене).
  3. I. ПРЕДМЕТ, МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  4. IX. Зарахування вступників на основі повної загальної середньої освіти, які досягли визначних успіхів у вивченні профільних предметів
  5. IХ. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КУРСУ
  6. IХ. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КУРСУ
  7. V2: Предмет, задачи, метод патофизиологии. Общая нозология.
  8. VІ курсу ___ групи факультету _______________________________
  9. А педагогика – наука о развитии жизненного опыта человека (обучающегося). Это и есть ее предмет!
  10. Административное право как отрасль права: понятие, предмет и система.

Предметом курсу: вивчення закономірностей, проблем сучасної дошкільної освіти.

Завдання курсу:

- 1. Розкрити теоретичні основи проблем виховання, навчання і розвитку дітей дошкільного віку та методичні питання організації житія і діяльності дошкільників.

- 2. Ознайомити студентів із проблемами сучасної дошкільної освіти; досягненнями світової педагогічної науки і передового педагогічного досвіду в галузі дошкільної освіти.

- 3. Формувати здатність до педагогічного осмислення явищ виховання, навчання й розвитку дитини в сучасних умовах.

- 4. Розвинути уміння педагогічного прогнозування, самостійність та критичність мислення на сучасному етапі.

- 5.Озброїти системою педагогічних знань, доводячи їх важливе значення у побудові виховного процесу сучасного ДНЗ.

- 6. Розкрити перед студентами роль курсу актуальні проблеми сучасної дошкільної освіти в системі професійної підготовки сучасного педагога ДНЗ.

Джерелами актуальних проблем сучасної дошкільної освіти є:

- Експериментальні дослідження проблем сучасності

- Передовий педагогічний досвід

Курс «Актуальні проблеми сучасної дошкільної освіти» посідає значне місце у професійній підготовці працівника дошкільної галузі., викликає інтерес і зацікавленість до теоретичного пояснення проблем сучасних педагогічних процесів, навчає творчо використовувати одержані під час навчання теоретичні знання у практичній діяльності, сприяє професійному становленню майбутніх фахівців у галузі дошкільної освіти.

2.Загальна характеристика сучасних проблем і педагогічних досліджень в галузі дошкільної освіти (1991-2012).

Серед актуальних питань дошкільної педагогіки проб­лема екологічного виховання; виховання в дусі миру; ор­ганізація вільної життєдіяльності дітей; запобігання негативізмів поведінки і виникнення шкідливих звичок; тендерний підхід та ін. Інтеграція дитини в суспільство, збереження її життя і здоров'я — ці проблеми визначаль­ні у всіх сучасних цивілізованих державах Європи, Азії та Америки.

Згідно з Державною національною програмою «Освіта. Україна XXI століття» реформування має охоплювати комплексне вивчення проблем родинного і суспільного ви­ховання в сучасних соціальних умовах; встановлення ві­кових нормативів фізичного, психічного та духовного роз­питку дітей; створення організаційно-методичної служби сім'ї, оптимальних науково-методичних умов діяльності дошкільних закладів різних типів; оновлення змісту, форм і методів виховання і розвитку дітей.

Державна політика у цій сфері орієнтує на обов'язковість дошкільної освіти, гуманізацію педагогічного процесу, створення сприятливих умов для розвитку дітей, забезпечення єдності роботи батьків, дошкільного закладу, громадськості у їхньому вихованні, оновлення змісту підготовки педагогічних кадрів, удосконалення умов фінансування дошкільного виховання та управління.

З урахуванням сьогоденних реалій створено державний стандарт дошкільної освіти - Базовий компонент дошкільної освіти в Україні, Коментар до нього, триває робота над науково-методичними засадами формування особистості дитини в дошкільні роки.

У цьому контексті розгортаються і наукові дослідження у галузі дошкільної педагогіки.

Погляд сучасної педагогічної науки спрямований перед усім на проблеми: оптимізації засад науково-методичного забезпечення педагогічного процесу в дитячому садку, особистісно-орієнтованого підходу у вихованні, розвитку в дитини духовності як домінуючого начала в структурі особистості, роботи з обдарованими дітьми, дослідження педагогічних умов повноцінного фізичного і психічного роз витку дитини в дошкільні роки. Потребують вирішення проблеми компенсаторного виховання і навчання дітей, які мають вади розвитку.

Завдяки відкритості суспільства актуалізуються порів­няльно-педагогічні дослідження, метою яких є вивчення за­рубіжної педагогічної теорії і практики дошкільної освіти.

 

Сучасні проблеми дошкільної освіти:

1. Недостатнє фінансування:

2. Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах:

3. Кадрові питання:

4. Перевантаження дошкільних навчальних закладів:




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 207 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 | 5 | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав