Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Характеристика компонентів психологічної структури особистості.

Читайте также:
  1. Cучасні моделі розвитку підприємства: їх суть та характеристика
  2. I. Общая характеристика делового имиджа (габитарного)
  3. III. Характеристика внутренних вод Африки.
  4. PR как рационально структурированная система коммуникационного обеспечения деятельности организации
  5. VI. Характеристика сельского хозяйства
  6. А.Общая характеристика класса рептилий.
  7. Административно-правовой статус граждан (общая характеристика прав и обязанностей в административном праве).
  8. Административное наказание в виде административного штрафа. Характеристика производства по исполнению постановления о наложении административного штрафа.
  9. Активність - фундаментальна якість особистості.
  10. Активність особистості. Потреби як витоки активності

Основу особистості складає її структура. Вона дуже складна і багатогранна.

Структура особистості – це система стійких компонентів, які характеризують найважливіші сторони особистості.

Ведучим компонентом структури особистості є спрямованість, що визначає мету, яку ставить перед собою людина, прагнення, властиві їй, мотиви, відповідно до яких вона діє, інтереси, якими вона керується у своїй діяльності.

Активність – це найважливіша загальна властивість особистості, і проявляється вона в діяльності, в процесі взаємодії з навколишнім середовищем. Саме потреби спонукають людину діяти певним чином, ставити перед собою певну мету і добиватися її. Потреби – це стан індивіда, створений під час відчування нужди в об’єктах, необхідних для його існування і розвитку. Потребу людина переживає як недостачу, брак чогось, невдоволеність чимось. Активність особистості і скеровується на процес задоволення потреб.

За своїм походженням потреби поділяються на:

1. природні (первинні, органічні) потреби, які безпосередньо забезпечують існування людини(потреби в їжі, сні, одязі та житлі);

2. культурні (духовні,вторинні,соціальні) потреби – це потреба у мовному спілкуванні з іншими людьми, потреба в праці, потреба в читанні книжок та газет, слухання музики та радіопередач, відвідування театрів та кіно.

Спрямованість особистості характеризується співвідношенням природних, матеріальних, духовних потреб.

Потреби характеризуються наступними признаками:

1. люба потреба має свій предмет, тобто вона завжди є осмислювання нужди у чому-небудь;

2. кожна потреба має конкретний зміст в залежності від того, в яких умовах і яким чином вона задовольняється;

3. потреба має здібність відтворюватися.

Мотиви – це конкретні прояви потреб, це спонукання до поведінки та діяльності, яке пов’язане із задоволенням потреб. Про мотиви говорять, коли мають на увазі конкретний вчинок, конкретну дію, певну діяльність людини. Оцінюючи вчинок, поведінку людини, необхідно брати до уваги мотив цього вчинку. Тільки тоді можна правильно оцінити той вчинок. Наприклад, два учні одержали погану оцінку і приховали це від батьків. Проте в одному випадку це пояснювалось прагненням не завдавати прикрощів тяжко хворій матері, а в другому – одержати обіцяну батьком нагороду.

В залежності від того, людина розуміє або не розуміє те, що її спонукає до діяльності, що є змістом її потреб мотиви поділяються на:

1. свідомі мотиви – це такі, в яких людина усвідомлює те, що спонукає її діяльності; характеризуються вони інтересами, переконаннями, прагненнями;

2.несвідомі мотиви, в яких людина не усвідомлює того, що є змістом її діяльності.

Проявом пізнавальної потреби людини є інтереси.

Інтереси – це активна пізнавальна спрямованість людини на певний предмет, явище або діяльність, спрямованість, пов’язана з позитивним емоційним ставленням до них.

Інтереси характеризуються за:

1. змістом (суспільно-політичні, громадські, професійні, пізнавальні, навчальні, наукові, естетичні, спортивні, матеріальні); вони можуть бути позитивними та негативними;

2. шириною, поділяються на широкі (інтереси розподілені між багатьма об’єктами) і вузькі (наявність у людини одного-двох обмежених та ізольованих інтересів за повною байдужості до всього поза ними);

3. глибиною, поділяються на глибокий інтерес (означає потребу ґрунтовно вивчити об’єкт у всіх деталях та тонкощах) і поверхневий інтерес (людина не цікавиться об’єктом по-справжньому);

4. сталістю, поділяються на сталі інтереси (вони зберігаються тривалий час, відіграють суттєву роль у житті й діяльності людини і є порівняно закріпленими особливостями її особистості) і несталі інтереси (вони носять характер порівняно короткочасного явища – швидко виникають і швидко згасають);

5. прямі, безпосередні інтереси(спричиняються самим змістом певної галузі знань або діяльності, зацікавленням, захопленням нею) та непрямі, опосередковані інтереси (спричиняються не змістом об’єкта, а тим значенням, яке він має, будучи пов’язаним з іншим об’єктом, що безпосередньо цікавить людину (наприклад, школяр виявляє інтерес до математики лише тому, що вона потрібна для авіа моделювання, яким хлопчик захопився);

6. дійовими називаються інтереси, які глибоко впливають на життя й діяльність людини, спонукають її до систематичних і цілеспрямованих дій у певному напрямі, до активних та ініціативних пошуків джерел задоволення інтересів; пасивний інтерес не спонукає до такого роду діяльності.

Поведінка людини регулюється ще й моральними мотивами, почуттям обов’язку, вимогами суспільства. Моральні мотиви поведінки виражаються в ідеалах.

Ідеал – це взірець, до якого прагне людина у своїй діяльності та поведінці. Кожна історична доба має свій ідеальний образ, в якому втілюються найбільш значущі риси та прагнення людей цієї доби (наприклад, героїчні захисники Батьківщини, видатні вчені, пілоти-космонавти).

Важливим мотивом поведінки є переконання, тісно пов’язане з ідеалами.

Переконання – це певні положення, судження, думки, знання про природу та суспільство, істинність яких людина не піддає сумніву, вважає їх безперечно переконливими, прагне до того, щоб керувати ними в житті. Переконання – це те, що не тільки зрозуміле, усвідомлене, а й глибоко відчуте, пережите.

Якщо переконання утворюють певну систему, вони стають світоглядом людини.

Світогляд – це система поглядів, інтересів та переконань про навколишній світ і своє місце в ньому.

З потребами тісно пов’язані звички людини. Звичка – це схильність людини до певних засобів поведінки чи діяльності, це потреба, що спонукає до певних дій. Фізіологічною основою до звички є динамічний стереотип (це система вироблених на протязі життя або тривалого повторення тимчасових нервових зв’язків) в роботі півкуль головного мозку.

Звички людини різноманітні, серед них виділяють:

1. гігієнічні (дотримання чистоти одягу, вмиватися, чистити зуби);

2. трудові (акуратно виконувати завдання, класти інструменти, вироби на певне місце);

3. моральні (бути ввічливим з іншими, вітатися із знайомими при зустрічі, уступати місце в транспорті старшим людям);

4. естетичні (бути охайним).

Звички починають формуватися дуже рано. Вже в ранньому і дошкільному віці виробляються звички засипати і прокидатися у певні години, перші гігієнічні звички, звички складати після розваги свої іграшки на певне місце, вітатися із знайомими. Перед дорослими стоїть важливе завдання виховувати корисні, позитивні звички, наприклад,звички до фізичної і розумової праці, і запобігати утворенню шкідливих, некорисних, негативних звичок. Це завдання цілком здійсненне. Адже всі звички виробляються під впливом зовнішніх умов, внаслідок відповідної організації життя й діяльності кожної дитини в сім’ї, дитячому садку і школі. Негативні звички є результатом недоліків виховання і неправильно побудованого життя особистості. Хоч би якими міцними вони були, їх можна викоренити, перевиховати. Кожна звичка піддається зміні. Треба тільки наполегливо за це взятися і не пропускати жодної нагоди для встановлення і зміцнення корисної звички.

Роль мотивів особистості можуть відігравати установки. Установка – це неусвідомлюваний особистістю стан готовності до діяльності, за допомогою якої людина може задовольнити ту чи іншу потребу. Установка до різних фактів життя може виявлятися у стандартизованих судженнях, некритично засвоєних людиною під час спілкування з іншими людьми, в упередженості, виокремленні того, що має для неї важливе життєва значення. Саме тому особистість може бачити в об’єктах та явищах життя те, що вона хоче бачити, а не те, що є насправді. Установки можуть бути позитивними, якщо вони грунтуються на довірі, симпатії, схваленій громадській думці, і негативними, коли вони мають характер упередженості, необ’єктивності.

В усвідомлюваних мотивах завжди виявляється мета діяльності. Об’єкт, що може задовольнити потреби особистості, постає в її свідомості як мета. Якщо особистість ясно усвідомлює життєву мету й передбачає реальність її досягнення, то розкривається перспектива особистості. Перспектива робить дії людини впевненими, цілеспрямованими, живить її енергією. Відсутність життєвої перспективи або її втрата можуть викликати стан фрустрації, тобто розладу планів, зневіру, безнадійність, відчай. Потрапивши в такий психологічний дискомфорт, особистість втрачає здатність до об’єктивної оцінки фактів життя, виявляє агресивність, роздратованість. Стан фрустрації може зумовлятися завищеною самооцінкою особистості, коли вона виявляє схильність обирати у житті надто складні, непосильні для неї цілі, унаслідок чого зазнає невдач. При адекватній самооцінці людина обирає цілі, які відповідають її можливостям, і успішно їх реалізує. Самооцінка може бути заниженою, що зумовлюється невпевненістю людини у своїх можливостях, унаслідок чого вона орієнтується на вибір надто простих цілей. При заниженій самооцінці не реалізується психологічний потенціал особистості, унаслідок чого вповільнюється її розвиток і можуть закріплюватися пов’язані з цим риси.




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | <== 7 ==> | 8 | 9 | 10 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав