Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суб’єкти цивільних правовідносин.

Читайте также:
  1. В склад правовідносин входять такі елементи: 1) суб’єкти; 2) об’єкт; 3) суб’єктивне право; 4) юридичний обов’язок.
  2. Види цивільних правовідносин
  3. ЕЛЕМЕНТИ ЦИВІЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН
  4. Зміст трудових правовідносин.
  5. Зміст цивільних правовідносин.
  6. Зміст цивільних процесуальних правовідносин
  7. Інші види цивільних правовідносин.
  8. Об'єкт цивільних процесуальних правовідносин
  9. Об'єкти цивільних правовідносин
  10. Об’єкти цивільних правовідносин.

Під суб'єктним складом цивільних правовідносин розуміють учасників цивільних правовідносин, які іменуються особами або суб'єктами правовідносин.

Згідно зі ст. 2 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК) учасниками цивільних відносин можуть бути люди (фізичні особи), організації (юридичні особи), держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб’єкти публічного права (соціально-публічні утворення, які відповідно до концепції ЦК не є «особами»).

У ЦК розрізняються два види суб’єктів цивільних відносин: особи приватного права (фізичні та юридичні особи) та особи публічного права (держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави тощо), які визнаються учасниками цивільних відносин, але участь у цивільних відносинах для останніх не є головним призначенням, а лише зумовлена певною ситуацією.

Отже, суб'єктами приватного (цивільного права) – учасниками цивільних правовідносин можуть бути:

1) фізичні особи – громадяни України, а також іноземні громадяни і особи без громадянства, що користуються однаковими з громадянами України майновими та особистими немайновими правами (крім випадків, передбачених чинним законодавством);

2) юридичні особи – вітчизняні підприємства будь-яких форм власності, об’єднання, громадські організації, кооперативи, господарські товариства, підприємства іноземні, спільні, вітчизняні з іноземними інвестиціями тощо;

3) суб’єкти публічного права - держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші соціально-публічні утворення.

В кожному правововідношенні бере участь не менше двох суб'єктів, в іншому разі немає суспільних відносин, а отже, не може бути і правовідносин. Одні учасники правовідносин мають права і є уповноваженими особами, інші несуть обов’язки і є зобов'язаними особами, однак у більшості випадків вони одночасно мають і права, і обов’язки, тобто виступають одночасно і як уповноважені, і як зобов'язані суб’єкти. Як уповноваженою, так і зобов'язаною стороною може бути один або декілька суб’єктів. У деяких цивільних правовідносинах уповноваженій стороні може протистояти невизначена кількість зобов'язаних осіб (наприклад, у правовідносинах власності суб'єктивному праву власника протистоїть обов'язок кожної особи утримуватися від порушення цього права).

У деяких цивільних правовідносинах суб'єкти мають спеціальну назву. Наприклад, в зобов'язальному правовідношенні наділеного правами суб'єкта називають кредитором, а іншого, що має обов'язки (зобов'язаного) боржником або дебітором.. В цивільному правовідношенні боржник і кредитор протистоять один одному і не можуть співіснувати одинбез одного. Особа, що заподіяла шкоду, завжди є зобов’язаною особою (обов’язок порушника відшкодувати заподіяну шкоду).

Необхідною умовою участі особи в цивільних правовідносинах є наявність у неї цивільної правоздатності – абстрактної, загальної здатності особи мати передбачені законом права і нести обов'язки. У ЦК загальне визначення правоздатності відсутнє, однак містяться окремі визначення правоздатності фізичних осіб (ст. 25 ЦК) і юридичних осіб (ст. 91 ЦК), які фактично тотожні.

Для того, щоб своїми діями набувати цивільні права і створювати для себе цивільні обов'язки, суб'єкти цивільних правовідносин повинні мати дієздатність.

Окремі автори, в тому числі Харітонов Є.О., до складу дієздатності фізичної особи відносять:

Ø правочиноздатність – здатність здійснювати правомірні дії, спрямовані на встановлення цивільних прав та обов’язків;

Ø деліктоздатність – здатність нести відповідальність за вчинене цивільне правопорушення;

Ø трансдієздатність – здатність бути представником (здатність своїми діями створювати для інших суб’єктів права і обов’язки) та тим, кого представляють (здатність приймати на себе права та обов’язки, що виникають внаслідок дій інших осіб);

Ø бізнесдієздатність – здатність займатися підприємницькою діяльністю;

Ø тестаментоздатність – здатність особи складати заповіт і бути спадкоємцем;

Ø сімейна дієздатність – здатність виступати самостійним учасником сімейних відносин та вчиняти в цій сфері з відповідними правовими наслідками.

Стосовно правосуб’єктності юридичних осіб відзначають:

Ø правочиноздатність;

Ø деліктоздатність;

Ø трансдієздатність;

Ø бізнесдієздатність.

Спостерігається різниця між загальним цивільно-правовим статусом фізичної і юридичної особи, згідно зі ст. 91 ЦК юридична особа може мати такі ж права та обов’язки, як і особа фізична, за винятком тих, що можуть належати лише людини (здатність спадкувати і бути учасником сімейних відносин і є прикладом природних властивостей людини). До того ж, юридичні особи мають спеціальну правоздатність, а держава може бути учасником не всіх цивільно-правових відносин (вона, наприклад, не може бути спадкодавцем).

Іноді в науковій літературі правоздатність і дієздатність поєднуються в єдиному понятті «правосуб'єктність», що, у свою чергу, визначається як соціально-правова можливість (здатність) особи бути учасником цивільних правовідносин.

Склад учасників конкретного цивільного правового відношення може мінятися внаслідок правонаступництва.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 48 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

СТРУКТУРА ПРАВООТНОШЕНИЯ | ЮРИДИЧЕСКИЕ ФАКТЫ: ПОНЯТИЕ, ЗНАЧЕНИЕ И КЛАССИФИКАЦИЯ | ПОНЯТИЕ, ОСНОВАНИЕ, ПРИЗНАКИ, ЦЕЛЬ, ФУНКЦИИ И ВИДЫ ЮРИДИЧЕСКОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ | Тема 2: Поняття і особливості цивільного правовідношення. | цивільні правовідносини | Види цивільних правовідносин | Цивільну правосуб’єктність звичайно визначають як соціально-правову можливість (здатність) суб’єкта бути учасником цивільних правовідносин. | Зміст цивільного правовідношення | Поняття, види й особливості аграрних правовідносин | Внутрішні аграрні правовідносини |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав