Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Особистісно орієнтоване навчання

Читайте также:
  1. А) Словесні методи навчання
  2. Адаптація до шкільного навчання
  3. Альтернативні методики навчання
  4. Аналіз традиційного та інтегрованого навчання
  5. Асоціативна, біхевіристична гештальтпсихологічна теорії навчання
  6. Аспекти міжособистісного конфлікту
  7. Аудиторні засоби навчання
  8. Аудіо- та відеозасоби навчання історії
  9. Б) Наочні методи навчання
  10. Бінарні і полінарні класифікації методів навчання

Особистісно орієнтоване навчання виходить із визначення ін­дивідуальності, самобутності, самоцінності кожної людини, що вимагає забезпечення розвитку і саморозвитку особистості учня, виходячи із виявлення його індивідуального неповторного суб'єк­тивного досвіду, здібностей, інтересів, ціннісних орієнтацій, мо­жливостей реалізувати себе в пізнанні, навчальній діяльності, поведінці.

Суб'єктивний досвід учня — це досвід його життєдіяльності, який він набуває в конкретних умовах сім'ї, соціокультурного оточення, в процесі сприйняття й осмислення оточуючого його світу.

Реалізація особистісно-орієнтованого навчання спирається на учіння як індивідуальну діяльність школяра, її корекцію і педаго­гічну підтримку, тобто завдання вчителя в допомозі кожному уч­неві розкривати свої пізнавальні можливості, визначати педагогічні умови, необхідні для їх задоволення.

Цьому сприяє:

1. Позиція вчителя як консультанта, який здійснює педагогіч­ну розвивальну допомогу школяреві.

2. Створення умов для дидактичного вибору як певних актив­них дій школяра, спрямованих на визначення переваг однієї з аль­тернатив:

— у використанні навчального матеріалу різного за змістом, видом, формою;

— у виборі способів виконання навчальних завдань, що спри­яє зниженню емоційного напруження, тому що учень не боїться зробити помилку в своїх діях;

— у використанні індивідуальних програм навчання.

3. Створення вільної атмосфери, яка характеризується тим, що учні не бояться робити помилки, вільно обговорюють проблеми, висловлюючи свої особисті думки, підходи, взаємодіють у навчанні один з одним, звертаються за допомогою і підтримкою до вчителя.

4. Створення умов для творчості в самостійній діяльності, вияв­лення особистістю пізнавальної активності, чому сприяє викори­стання діалогічних методів навчання, імітаційно-рольова гра, за­охочення прагнень учнів знаходити свої способи робіт, аналізува­ти способи роботи інших учнів тощо.

5. Постійна увага вчителя до аналізу й оцінки індивідуальних способів навчальної роботи, яка спонукає учня до усвідомлення не лише результату, а і процесу своєї роботи. Важливо, щоб учні могли розповісти, що вони робили на уроці, як організовували свою роботу, які способи діяльності використовували, чим їм бі­льше всього сподобалось займатися та ін.

Стимулювання до самооцін­ки є основою для самоосвіти, са­морозвитку, самовираження в навчанні.

6. Спрямованість роботи вчителя нанавчальні можли­вості кожного учня, складан­ня індивідуальної картки його особистісного (пізнавального) розвитку, індивідуальної корекційної програми навчання з опорою, спрямованого перш за все, на успіх у досягненні пози­тивних навчальних результатів.

Таким чином, позитивним є те, що особистісно-орієнтоване навчання вимагає уваги до внутрішнього світу людини, її розвит­ку, але не слід перебільшувати її можливості в реалізації поставле­них гуманних завдань, тому що неможливо повністю визначати зміст, методи, форми навчання лише на основі інтересів школя­рів.

 

 

Пояснювально-ілюстративне навчання характеризується тим, що вчитель викладає, повідомляє знання в обробленому "готовому" вигляді; учні сприймають і відтворюють його. Етапи діяльності вчителя і учня в цьому дидактичному процесі мають такий вигляд:

 

Діяльність учителя Діяльність учня
1. Повідомляє нові знання, пояснює. 2. Організує осмислення навчальної інформації. 3. Організує узагальнення знань. 4. Організує закріплення навчального матеріалу. 5. Організує застосування знань і оцінює ступінь засвоєння. 1. Сприймає інформацію, виявляє первинне розуміння. 2. Осмислює, поглиблює розуміння матеріалу. 3. Узагальнює засвоєний матеріал. 4. Закріплює вивчене шляхом повторення. 5. Використовує знання у вправах, завданнях та ін.

 

Переваги пояснювально-ілюстративного навчання: систематич­ність, логічність, послідовність, відносно невеликі витрати часу.

Недоліки: слабо реалізується розвиваюча функція навчання — діяльність учня має репродуктивний характер. Однак, саме так здебільшого здійснюється процес навчання. Це традиційне навчання за Й.Гербартом.

 

При проблемному навчанні вчитель не повідомляє готових знань, а організує учнів на їх пошук: поняття, закономірності, теорії пізнаються в процесі пошуку, спостереження, аналізу фактів, розумової діяльності. Процес навчання, навчальна діяльність уподібнюються науковому пошуку і відображаються в поняттях: проблема, проблемна ситуація, гіпотеза, засоби розв'язання, експеримент, результати пошуку.

Етапи проблемного навчання такі:

 

Діяльність учителя Діяльність учня
1. Створює проблемну ситуацію.   2. Організує осмислення проблеми і її формулюванням. 3. Організує пошук гіпотези 4. Організує перевірку гіпотези. 5. Організує узагальнення результатів і використання отриманих знань. 1. Усвідомлює суперечності у явищі, що аналізується. 2. Формулює проблему.   3. Висуває гіпотези. 4. Перевіряє гіпотезу. 5. Аналізує результати, робить висновки, застосовує отримані знання.

Переваги проблемного навчання: розвиває розумові здібності, викликає інтерес до навчання, пробуджує творчі сили.

Недоліки: не завжди можна використати через характер навчального матеріалу, непідготовленість учнів, кваліфікацію вчителя, вимагає багато часу, у зв'язку з цим проблемне навчання використовується нечасто. Як бачимо, така модель навчання подібна до тої, що запропонував Д.Дьюї — навчання за допомогою дій.

 

У програмованому навчанні навчальний матеріал розбивається на дрібні, легко засвоювані дози, що послідовно пред'являються учневі для засвоєння. Після засвоєння кожної дози здійснюється перевірка рівня знань. Доза засвоєна — переходять до наступної. Це і є "крок" навчання: подача, засвоєння, перевірка.

Структура програмованого навчання така:

 

Учитель (підручник, комп'ютер) Учень
1. Подає першу дозу матеріалу. 2. Пояснює першу дозу матеріалу і дії з ним. 3. Формулює контрольні запитання. 4. Якщо відповідь правильна, пред'являє другу дозу матеріалу, якщо ні — пояснює помилку, повертає до роботи з першою дозою. 1. Сприймає інформацію. 2. Засвоює першу дозу матеріалу.   3. Відповідає на питання.   4. Переходить до наступної дози матеріалу. Якщо відповідь неправильна, повертається до вивчення першої дози.

 

Переваги програмованого навчання: дрібні дози засвоюються легко, темп засвоєння вибирається учнем, забезпечується високий результат.

Недоліки: не всякий матеріал піддається поетапній обробці; обмежується розумовий розвиток учня репродуктивними операціями; наявний дефіцит емоцій і спілкування в навчанні.

Висновок. Отже, на озброєнні у вчителя є різноманітні види навчання. Завдання полягає в тому, щоб для кожної конкретної ситуації вибрати оптимальний варіант навчального процесу. Розв'язанню цього складного завдання допомагає методика вибору оптимальних дидактичних рішень.

 

Програма "КРОК ЗА КРОКОМ"




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Акционерные общества работников | Хозяйственное партнерство | Виды деятельности партнерства. | проект ГК | Пояснювальне навчання | Проблемне навчання | Методи проблемного навчання | Програмоване навчання | Комп'ютерне навчання | Розкрити сутність дистанційного навчання, напрями його застосування. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав