Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Форми і засоби поточного і підсумкового контролю.

Читайте также:
  1. Edit-Transform-Flip Vertical (Редактирование-Трансформирование-Повернуть вертикально).
  2. I. Несформированность пространственных представлений.
  3. II. ФОРМИРОВАНИЕ ПРЕДМЕТНО-ПРОСТРАНСТВЕННОЙ
  4. А как насчет того, чтобы формировать свое поведение?
  5. Аналитический способ формирования технологий
  6. Аналіз форми поверхні проектованої моделі
  7. Анорексигенні засоби (від латинського слова anorexia – відсутність апетиту).
  8. Антихелікобактерні засоби.
  9. Аудiовiзуальнi засоби наочності.
  10. Аудиторні засоби навчання

Передмова

Актуальність. Філософія права це самостійна, суміжна дисципліна загальнотеоретичного характеру і загальнонаукового значення, що знаходиться на стику філософії і юриспруденції. Звернення до філософії права, посилення уваги до її наукового змісту і гуманістичних ідей набули особливої актуальності в умовах радикальних перетворень сучасної Україні, формування і утвердження в країні і суспільстві початків права і правової державності.

Предмет. Філософія права вивчає найбільш загальні принципи буття правової реальності і його пізнання, початкові підстави права: свободу, рівність, справедливість, що розглядаються в контексті світової культури і загальнолюдських цінностей.

Завдання дисципліни − ознайомити студентів-юристів з основними принципами філософії права, сутнісними засадами права, правової свідомості, правових відносин та правової держави; навчити самостійно орієнтуватись в палітрі філософсько-правових напрямків та підходів; оволодіти основними правовими категоріями; зрозуміти зв’язок філософії права з прикладними правовими науками.

Значення дисципліни. Курс «Філософія права» має важливе значення для загальнопрофесійної підготовки студентів юридичних спеціальностей, це необхідний елемент теоретичної, світоглядної, методологічної і спеціальної підготовки юристів.

Вивчення філософії має привести до формування у студентів наступних вмінь:

· самостійно орієнтуватися у філософсько-правовій проблематиці, відповідних напрямах та течіях, вільно оперувати філософсько-правовою термінологією;

· творчо, критично, осмислювати явища і процеси правових відносин, конструктивно і аргументовано відстоювати та захищати основні принципи філософії права;

· творчо використовувати отримані правові знання в повсякденній практиці, спілкуванні та майбутній професійній діяльності.

Навчальний процес з філософії передбачає засвоєння студентами наступних блоків знань:

· Філософія права: її предмет і місце серед філософських та юридичних наук.

· Історія виникнення і розвитку філософії права.

· Основні проблеми теорії філософії права

Форми і засоби поточного і підсумкового контролю.

У системі юридичних дисциплін філософія права є найбільш високою абстрактно-науковою формою пізнання. У основі розвитку філософії права лежать праці класиків світової філософсько-правової, юридичної і соціологічної думки, сучасні дослідження філософсько-правових і юридичних проблем, історичний досвід практичної реалізації різних філософсько-правових концепцій і конструкцій.

Складність вивчення курсу пов'язана з тим, що «Філософія права» тільки почала впроваджуватися в Україні, і багато її проблем, концепцій та наукових напрямів погано відомі в наший країні, практично не описані і не проаналізовані у вітчизняній літературі.

Філософія права має давні і багаті традиції. І це не дивлячись на те, що вона декілька десятків років не вивчалася на юридичних і філософських факультетах нашої країни як самостійна академічна дисципліна. Все це завдало великого збитку її розвитку.

Останніми роками філософія права відроджується в нашій країні і займає все більш значуще місце в системі вітчизняної юридичної освіти. З’являються праці по філософії права, підручники і навчальні посібникиКеримов Д.А. Основы философии права. М., 2002; Тихонравов Ю.В. Основы философии права. М., 1997; Алексеев С.С. Философия права. М., 2000; Иконникова Г.И., Лященко В.П. Основы философии права. М., 2004; Нерсесянц В.С. Философия права. М., 2005; Моисеев С.В. Философия права. Новосибирск, 2004; Данильян О.Г. Философия права. М., 2005.. Також приходить усвідомлення того, що філософія права є не тільки основою культури правового мислення, але і дієвим засобом подолання юридичного догматизму і позитивізму, методологічною базою пізнання права, всіх галузей юридичної наукиКеримов Д.А. Основы философии права. М., 2002. С. 3).




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Т. 2. Історичні типи філософії права від античності до Просвітництва | Філософія права епохи Середньовіччя | Філософсько-правові концепції французького Просвітництва | Семінар 3. Філософсько-правові вчення у Західній Європі кінця XVIII — середини XIX століття. | Філософія права Г. Гегеля. | Позитивізм. | Неогегельянство | Філософія права П. Юркевича | Неокантіанська філософія права Б.Кістяківського. | Апологія релігійно-філософського лібералізму Миколою Бердяєвим |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав