Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Л. Вітгенштайн та його місце у філософії XX ст.

Читайте также:
  1. Акти місцевого самоврядування.
  2. Антропологічний принцип філософії Л. Фейербаха
  3. Антропологічний принцип філософії Л.Фейербаха
  4. Буття Бога, світу та людини у філософії доби Середньовіччя та Відродження
  5. Буття людини як центральна проблема філософії М. Ґайдеггера "Буття і час".
  6. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  7. ВАРІАНТИ БІЛЕТІВ З ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ.
  8. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  9. Викладу змісту філософії
  10. Виникнення філософії

У 40-х роках ХХ ст. формується ще одна гілка аналітичної філософії: лінгвістична філософія. Осередком лінгвістичної філософії став Кембріджський університет Великобританії. Її репрезентують Бертран Расел, Людвіг Вітґенштайн (1889-1951), А. Віздом, Г. Райл, Джон Остін. Засновником лінгвістичної філософії вважають «пізнього» Вітгенштайна, який переглянув свою філософську концепцію, сформульовану в «Логіко-філософському трактаті», і обґрунтував принципово відмінну від попередньої філософську концепцію. Людвіг Вітгенштайн (1889, Відень, 1951, Кембрідж) - один з найвідоміших философів XX століття, творець оригінальних концепцій - ранньої, яка представлена у "Логіко-філософському трактаті" (1921) і пізніше, розвинутої у "Філософських дослідженнях" (1953) та інших працях. Перша була навіяна новими для свого часу ідеями та методами формалізованого логічного аналізу мови у працях Г.Фреге та Б.Рассела, друга – пошуку прийомів прояснення концептуальних проблем філософії силами природної мови в її дії, праці («мовних іграх»). Ці програми стимулювали розвиток двох різних шкіл, гілок аналітичної філософії, які багато в чому перейняли ідеал логічної коректності і змістової ясності думки, яка присутня класичному раціоналізму. Хоча дві концепції Вітгенштейна не схожі, низкою позицій та диаметрально протилежні, вони пов’язані, і єдиним лейтмотивом – мовним підходом філософії. У працях Вітгенштейна розкрито та детально проілюстровано органічний зв’язок філософствування з концептуальними схемами мови. Філософія – з її пошуком ясного бачення, розуміння різного роду реалій – виявляє себе як «проникнення» у роботу мови, подолання «привидів», яких вона постійно породжує. У той же час Вітгенштейну вдалося виявити, наскільки важливу роль у філософському світогляді грає те, що не можна виразити, висловити - те, про що неможливо говорити, що примушує застосовувати мовчання, яке наповнене глибоким змістом. Ідеї Вітгенштейна стимулювали формування філософії аналізу в її логічному та лінгвістичному варіантах, продовжують впливати на всю сучасну філософську думку.

Філософія, за Л. Вітґенштайном, це аналітична діяльність, що з’ясовує логічну структуру мови, долає неясності в позначеннях, що породжують безмістовні висловлювання. Ця філософія започатковує логічний аналіз буденної мови. Аналіз мовних засобів мав слугувати перетворенню філософії в строге й аргументоване знання, світоглядно нейтральне, а отже стиралася межа між філософськими проблемами та науковими.

Особливістю концепції Л.Вітґенштайна є визнання ролі людської діяльності в процесі формування значень: значення терміну мови розглядається не як образ об’єкта, що виникає в індивідуальній свідомості шляхом сумування загальних властивостей різних об`єктів, а як образ мовної гри, в якій термін використовується і яка описує деяку мовну діяльність.

Буденна мова багатозначна. Значення - це спосіб вживання слова. Буденна мова - це мова-гра лінгвістичними символами. Мовні ігри - це вільні витвори розуму і бажання. Мова уподібнюється грі, бо значення слова є його використання в мові. Логіка функціонування формально одних і тих же слів в кожному із мовних контекстів принципово відмінна. Тому слова і вирази, які зовні здаються однаковими, мають різне значення і вживаються залежно від контексту. При цьому в контекст включається і мета того, хто говорить, і відношення висловлювання до реальної ситуації його виголошення. Отже, мова-гра не є замкнутим відношенням одних слів до інших, а включена в реальну людську життєдіяльність.

Звичайна мова відтак більше не оцінювалась як недосконала (у порівнянні з штучною символічною мовою, пристосованою для логіки і математики). Оскільки первинною мовою була безперечно звичайна мова (адже штучні спеціальні мови виникли на її основі), то шляхом для з'ясування значення тих чи тих термінів може бути з'ясування тих первинних значень повсякденної мови, на основі яких був введений певний термін. Значення того чи того терміна потрібно розглядати з погляду історії його використання. Це пояснює те місце, яке в лінгвістичній філософії зайняла повсякденна мова та аналіз повсякденного застосування висловів для виявлення (часто прихованих, неусвідомлених) значень. Тому лінгвістична філософія має ще іншу паралельну назву — «філософія звичайної мови».

Л. Вітґенштайн писав: “Філософія не може втручатися в фактичне використання мови, вона може лише описувати її. Філософія не може дати мові ніякого обґрунтування, вона залишає все як є. Філософія покликана з’ясувати, які поняття і в яких межах мають сенс”.

Всі філософські проблеми є мовними, стверджують аналітики. Філософ не може відкрити нових фактів. Нова філософія Вітгенштайна є швидше набором методів і практик, ніж теорією. Автор сам вважав, що тільки так може виглядати дисципліна, постійно змушена пристосовуватися до свого змінного предмету.

ЛФТ складається з афоризмів які розбито на сім параграфів. За словами автора у передмові: «1.Книга виражає думки – вирішення проблем, і тим більше їх значення, чим вони ясніші; 2. Вона показує, що вирішення цих проблем показує як мало дає вирішення цих проблем». Основна ідея книги за автором: «про що неможливо говорити, про те слід мовчати». Правильний метод філософії говорити те, що може бути сказано. ЛФТ намагається окреслити межу мисленню, чи скоріше вираженню думок.

ЛФТ починається з онтології,але дослідження йде у протилежному напрямку: від логіки до онтології, про що зазначає автор. Основою онтології ЛФТ є визначення «світ». Світ уявляється як сукупність фактів, які вважаються існуючими. Окрім терміну світ, використовується ще термін дійсність, яке пояснюється як існування та не існування подій та їхніх поєднань (фактів), при цьому, які події не існують, визначено тим, які – існують. Поділ світу на факти – замість традиційного його ділення на речі чи предмети – моделі знання, яка представлена у логіці речень. Саме змістовним «одиницям» мови – інформативним реченням – підбираються адекватні їм не мовні кореляти – факти. Такими вважаються не будь-які фрагменти реальності, не будь-які поєднання об’єктів, факт – така конфігурація об’єктів, яка може бути предметом речення – істинного чи не істинного. Іншими словами, світ ЛФТ – логізований світ, онтология – проекція на світ («перевернутої») логіки речень. Світ ЛФТ – сукупність фактів, які займають певні «місця» у «логічному просторі». Тому він і містить всі факти – все, що відбувається і не відбувається, тобто будь які логічні можливості.

В наступних афоризмах вводиться термін «образ», як модель дійсності, «пропозиційний знак» (речення) – це проекція і факт, те, що приховують знаки відкриває їх застосування. Знаки творять думки, думки – речення, речення – мову. «Операція» - те, що має відбутись з реченням, щоб з нього витворились інші. «Число» - показник операції. Вітгенштейн заперечує ідею, що мова є «розрахунком правил значення». Хоча не можна заперечувати,що мова є діяльністю за правилами, але ці правила, з точки зору автора, принципово не можна систематизувати у розрахунки. Тому він намагається показати, що не можна говорити про несвідоме застосування мовних правил, яким можна було б доповнити свідоме застосування правил, щоб таким чином побудувати вичерпний розрахунок мовних правил.

У передостанньому параграфі роз’яснення логіки як трансцендентального, «це не теорія, а відображення світу» і дослідження логіки є дослідженням закономірностей, тому математика це логічний метод.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Відкрите суспільство, демократія і тоталітаризм в трактуванні К. Поппера. | Глобально-технократичний та локально-культурологічний підходи до інтерпретації цивілізації. | Давньогрецька філософія та її проблематика. Досократичні філософські школи. | Елліністична та римська філософія: стоїцизм, епікуреїзм, скептицизм та неоплатонізм. | І.Франко: філософія української перспективи. | Класична | Класичні і сучасні аспекти співвідношення філософії і науки. | Концепція людини в екзистенціалізмі. Ж.-П. Сартр "Екзистенціалізм - це гуманізм". | Консервативні концепції суспільного розвитку України: П. Куліш, В. Липинський. | Кореспондентна та когерентна концепції істини; інструменталістська інтерпретація істини. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав