Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суть, характеристика та особливості відображення в поточному обліку процесу реалізації та фінансових результатів

Читайте также:
  1. Amp;Сравнительная характеристика различных методов оценки стоимости
  2. I. Доказывание, понятие и общая характеристика
  3. I.3.Особливості політичного становища гетьманів у 1648-1667 роках.
  4. II. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИЗНИ
  5. II. Характеристика отдельных типов половых гормонов.
  6. II. ХАРАКТЕРИСТИКА ПЯТИ СОЦИЕТАЛЬНЫХ ГРУПП
  7. II. Характеристика распределения населения по доходу.
  8. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  9. III. Характеристика подготовки по специальности
  10. III. ХАРАКТЕРИСТИКА ПОНЯТИЙ СОЦИАЛЬНАЯ ОБЩНОСТЬ И СОЦИАЛЬНЫЕ СВЯЗИ

Процес реалізації полягає в тому, що частина виробленої готової продукції в процесі виробництва реалізується споживачам (покуп­цям). Це здійснюється шляхом купівлі-продажу. В результаті реалі­зації підприємство одержує від покупців кошти (виручку), але, як правило, більші, ніж їх було витрачено на виробництво та збут продукції - на суму прибутку. Процес реалізації, завершуючи вироб­ничий процес, забезпечує відновлення та розширення виробництва.

Об'єктом бухгалтерського обліку в процесі реалізації є обсяг реалізованої продукції (в натуральних і грошовому вимірниках), витрати, пов'язані з реалізацією, і фінансовий результат від реаліза­ції (як правило, прибуток), а також розрахунки з покупцями та інши­ми підприємствами і організаціями.

Обліковими завданнями реалізації готової продукції, робіт і по­слуг є:

— забезпечення інформації про обсяг і структуру реалізованої підприємством продукції (робіт і послуг);

— облік і контроль виконання договірних зобов'язань щодо поставки товарної продукції;

— облік нарахування та сплати належних до обсягу реалізації податків та зборів;

— визначення ціни реалізації та фінансових результатів як у цілому за підприємством, так і за окремими видами продукції, робіт і послуг.

Облік процесу реалізації здійснюється за допомогою таких ра­хунків бухгалтерського обліку: 26 "Готова продукція", 90 "Собівартість реалізації", 70 "Доходи від реалізації", 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками", 37 "Розрахунки з різними дебіторами", 64 "Розрахун­ки за податками й платежами", 79 "Фінансові результати" та ін.

Відповідно до законодавства України за правилами ведення податкового обліку датою збільшення доходу вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів, що підлягають продажу, у разі продажу товарів за готівку — дата її оприбуткування в касі підприємства;

— дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

На рахунку 90 "Собівартість реалізації" узагаль­нюється інформація про фактичну собівартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт і наданих послуг.

Операції відображаються на основі таких первин­них документів: накладні, акти прийому-передачі, товарно-транспортні накладні, рахунки, довіреності та ін.

Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні ви­трати, що не включають до складу виробничої собівартості готової та реалізованої продукції, відображаються на рахунках: 92 "Адміністративні витра­ти", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати операційної діяльності". Списання витрат здійснюється за кредитом відповідних рахунків на рахунок 79 "Фінансові результати".

Момент пред'явлення розрахункових документів або їх оплати є визнанням доходу від реалізаційної операції. При реалізації дебетують рахунки 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками", 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках" та ін. і кредитують рахунки 70 "До­ходи від реалізації", 71 "Інший операційний дохід", 74 "Інші дохо­ди" та ін.

На рахунку 70 "Доходи від реалізації" узагальнюється інфор­мація про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу (непрямих податків, зборів).

Вартість продукції, то­варів за їх реалізаційними цінами отримана продавцем від покупця є називається доходом або вируч­кою від реалізації. При визнанні прибутку від реалізації виникають зобов’язання по сплаті податків. Одночасно на суму належних до сплати податків та зборів з реалізації дебетують рахунки доходів від реалізації (70, 71) і кредитують рахунок 64 "Розрахунки за податками і платежами".

Списання доходів здійснюється за дебетом відповідних рахунків на рахунок 79 "Фінансові результати".

Наприкінці звітного періоду (місяця, квар­талу) сальдо рахунка 79 "Фінансові результати" переносять на раху­нок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" і рахунок 79 "Фінансові результати" при цьому закривають.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав