Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Оцінка ефективності політики реформування та розвитку транспортно-дорожнього комплексу України.

Читайте также:
  1. III.Перспективи розвитку фінансового ринку України.
  2. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  3. Аварійно - рятувальні служби України.
  4. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ
  5. Адміністративно-правовий статус Президента України.
  6. АКТИВІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ НАРОДІВ АЗІЇ ТА АФРИКИ ЯК НОВА ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ
  7. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  8. Аналіз ефективності використання короткострокових кредитів
  9. Аналіз ефективності інвестиційного проекту.
  10. АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ НАДАННЯ КРЕДИТНИХ ПОСЛУГ БАНКОМ

У стратегії посткризового розвитку України та модернізації реального сектору економіки країни важливе значення відіграє розбудова транспортної галузі, що передбачає реалізацію державної політики реформування та розвитку транспортно-дорожнього комплексу (ТДК) у напрямах підвищення ефективності управління на транспорті, оновлення існуючих і будівництва нових об’єктів транспортної інфраструктури, поліпшення якості, безпеки та доступності транспортних послуг для забезпечення потреб економіки та громадян у перевезеннях.

 

Державна політика реформування та розвитку ТДК України в останні роки здійснюється відповідно до Програми економічних реформ на 2010‑2014 рр., а також з урахуванням основних напрямів розвитку, визначених у Транспортній стратегії України на період до 2020 р., затвердженій розпорядженням КМУ від 20.10.2010 р. № 2174-р.

Згідно із зазначеними програмними документами, реформування та розвиток ТДК України відбуваються за такими основними напрямами:

- реформування залізничного транспорту, розмежування функцій державного і господарського управління;

- реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування державного і місцевого значення;

- підвищення рівня безпеки перевезень пасажирів залізничним та автомобільним транспортом;

- розвиток потенціалу морських портів й аеропортів;

- реалізація проектів щодо розвитку транспортної інфраструктури, створення умов для залучення інвестицій;

- збільшення фінансування галузі, оновлення рухомого складу транспортних підприємств;

- підвищення якості та доступності транспортних послуг, створення умов для розвитку конкуренції на ринку транспортних послуг.

 

Протягом 2010-2014 рр. сформовано законодавче підґрунтя для подальшого впровадження реформ на різних видах транспорту й здійснено низку практичних дій.

 

1. Досягнуто позитивних зрушень у напрямі реформування й оптимізації діяльності залізничного транспорту і розбудови інфраструктури залізничних перевезень:

- з метою розмежування функцій державного і господарського управління, які на сьогодні виконуються Державною адміністрацією залізничного транспорту України, у 2012 р. прийняті та вступили в дію Закони України „Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування” від 23.02.2012 р. № 4442-VI, який визначає правові, економічні та організаційні умови утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, а також „Про внесення змін до Закону України „Про залізничний транспорт” від 23.02.2012 р. № 4443-VI;

- у рамках реалізації Програми підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. запроваджено швидкісний рух пасажирських поїздів на маршрутах Київ – Харків, Київ – Львів, Київ – Донецьк, на напрямах впровадження швидкісного руху реконструйовано та збудовано об’єкти залізничної інфраструктури загальною протяжністю 1492 км. У м. Донецьку та м. Луцьку оновлено та побудовано вокзальні комплекси, завершено будівництво пасажирського вокзального комплексу на станції „Дарниця”, а також залізнично-автомобільного мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві. Розпочалося будівництво нового Бескидського залізничного тунелю, який має забезпечити стабільне сполучення України з країнами Центральної та Південної Європи та транзитні потоки;

- упроваджено електронну систему продажу залізничних проїзних квитків;

- введено нову систему класифікації пасажирських поїздів, яка інформує споживача про рівень якості надання послуг з перевезень залежно від класу поїзду та вагону (Наказ Мінінфраструктури від 02.11.2012 р. № 649 „Про затвердження Змін до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України”).

 

2. У галузі автомобільного транспорту реформування та розвиток спрямовані на створення прозорих конкурентних умов на ринку автомобільних перевезень, запровадження сучасних технологій регулювання рухом, запровадження європейських екологічних норм, підвищення безпеки перевезень, зокрема:

- відбувається реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування державного і місцевого значення. Розпорядженням КМУ від 03.08.2011 р. № 739-р схвалено „Концепцію реформування системи державного управління автомобільними дорогами”, суть якої полягає в перерозподілі основних повноважень та обов’язків між органами управління автомобільними дорогами загального користування державного та місцевого значення, підвищенні відповідальності місцевих органів влади за розвиток та утримання доріг місцевого значення із передачею відповідних фінансових ресурсів з центру на місця. Також прийнято Закон України „Про внесення змін до статті 8 Закону „Про автомобільні дороги” (щодо класифікації автомобільних доріг загального користування)” від 20.12.2011 р. № 4203-VI, яким здійснено оптимізацію класифікації автомобільних доріг загального користування (територіальні дороги, які згідно з чинним законодавством належали до автомобільних доріг місцевого значення, віднесено до автомобільних доріг державного значення) і врегульовано порядок затвердження переліку автомобільних доріг державного і місцевого значення, що сприятиме розмежуванню повноважень щодо управління дорогами залежно від їх підпорядкованості й підвищенню рівня відповідальності місцевої влади за інфраструктуру місцевого значення. Відповідно до вищезазначеного Закону, 18.04.2012 р. прийнято Постанову КМУ № 301, якою затверджено новий перелік доріг загального користування державного значення;

- створено умови для удосконалення системи державного управління безпекою дорожнього руху шляхом прийняття Постанови КМУ „Про схвалення Концепції Державної цільової програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2016 р.” (від 08.08.2012 р.). Підвищенню рівня безпеки руху на автомобільному транспорті сприятиме реалізація Постанови КМУ „Про виконання Конвенції Міжнародної організації праці 1979 року № 153 від 25.01.2012 р. про тривалість робочого часу та періоди відпочинку на дорожньому транспорті”, якою врегульовані згідно з нормами міжнародного права питання роботи екіпажів на дорожньому транспорті. Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом” від 07.06.2012 р. № 4950‑VI встановлено адміністративну відповідальність за перевезення пасажирів у нічний час автобусами без тахографів;

- створено правові умови для запровадження екологічних норм (рівня Євро-3 з 1 січня 2013 р. і Євро-4 з 1 січня 2014 р.) для транспортних засобів, які вперше реєструються в Україні, шляхом прийняття Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів” щодо колісних транспортних засобів” від 06.07.2012 р. № 5177-VI;

- закладено основи для забезпечення ефективного функціонування та розвитку мережі автомобільних доріг загального користування шляхом прийняття Концепції Державної цільової економічної програми розвитку автомобільних доріг загального користування на 2013-2018 рр. (Розпорядження КМУ від 3.09.2012 р. № 719-р);

- у рамках підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2012 р. реконструйовано та капітально відремонтовано дороги Київ – Чоп на ділянці Житомир – Київ, Київ – Харків – Довжанський (у т.ч. на ділянці від Борисполя до Лубен забезпечено рух чотирма смугами), трасу Запоріжжя – Донецьк (на підході до Донецька рух забезпечено по шести смугах), завершено реконструкцію та ремонт автодороги першої категорії Знам’янка – Луганськ – Ізварине на ділянці Дніпропетровськ – Донецьк – Луганськ, відкрито рух по складній Ясинуватській розв’язці, що на підході до м. Донецька. Також завершено розбудову міжнародних пунктів пропуску для автомобільного сполучення через державний кордон України, а саме: у пунктах пропуску „Краковець”, „Дякове”, „Порубне”, „Нові Яриловичі”, „Виступовичі”, „Готівка”, „Шегині”, „Ужгород”, „Чоп (Тиса)”.

 

3. Державна політика щодо розвитку авіаційного транспорту спрямована на вдосконалення нормативно-правової бази відповідно до міжнародних вимог, розбудову аеропортової інфраструктури та розвиток внутрішніх авіаперевезень.

 

Прийнято новий Повітряний кодекс України. Цей базовий закон регулює галузь цивільної авіації, встановлює правові основи діяльності в галузі авіації та використання повітряного простору України для забезпечення потреб суспільства й економіки у повітряних перевезеннях й адаптує авіаційну галузь України до норм і правил Європейського Союзу, відповідає вимогам міжнародних організацій у сфері безпеки польотів, аеронавігації та захисту прав пасажирів.

 

У рамках реалізації Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу здійснено та завершено роботи з реконструкції п’яти аеропортів: Бориспіль, Донецьк, Львів, Харків та Київ (Жуляни).

 

Урядом схвалено „Концепцію Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 р.”, яка спрямована на розвиток, реконструкцію та розбудову аеропортової інфраструктури.

 

4. Державна політика реформування та розвитку водного транспорту спрямована на забезпечення конкурентоспроможності національної інфраструктури водного транспорту й, зокрема, морських торговельних портів, розвиток судноплавства внутрішніми водними як альтернативного екологічного виду перевезень.

 

Прийнято Закон України „Про морські порти України” № 4709-VI (набирає чинності з 14.06.2013 р.), який визначає правові, економічні, соціальні та організаційні основи діяльності в морських портах України. Закон передбачає не лише встановлення нових правил поведінки суб’єктів портової діяльності, але й визначає конкретні заходи щодо реформування портової галузі України.

З прийняттям Закону України „Про морські порти України” створено правові умови для модернізації системи управління морською галуззю, розмежування державних і господарських функцій у портах, передачі функцій з управління державним майном, яке не увійде до статутних фондів акціонерних товариств, створених у процесі приватизації галузі, місцевим органам виконавчої влади, виведення з-під державного регулювання діяльності з навантажувально-розвантажувальних робіт у портах як конкурентного сектора економіки. На цій правовій основі відбуватиметься становлення українських портів як сучасних суб’єктів господарювання, здатних конкурувати з портами країн-сусідів: Туреччини, Румунії, Росії.

 

Водночас, незважаючи на досягнення конкретних результатів у реформуванні та розвитку ТДК України, безпосередня практична реалізація реформ відбувається повільно, із значним відставанням від графіку.

В Україні, незважаючи на наявність затвердженої Транспортної стратегії на період до 2020 р., відсутнє стратегічне бачення перспектив розвитку конкурентних переваг транспортно-дорожньої галузі порівняно з іншими країнами, перспектив розвитку транзитних вантажопотоків з урахуванням світової кон’юнктури ринку і глобальної виробничої спеціалізації країн.

В Україні відсутні обґрунтовані прогнози обсягів перевезень вантажів і пасажирів як в цілому, так і за видами транспорту, видами перевезень, напрямками перевезень на середньострокову перспективу. Відсутні затверджені в установленому порядку методики прогнозування обсягів транспортних перевезень в цілому і за видами транспорту.

У цілому успішна реалізація державної політики реформ та розвитку транспортно-дорожнього комплексу неможлива без чіткого уявлення стратегічних результатів реформ, наявності послідовних заходів щодо їх реалізації, забезпечення відповідного фінансування та контролю з боку держави.

Водночас прийнята „Транспортна стратегія на період до 2020 р.” так і не набула розвитку в конкретних програмних документах. Європейський Союз мав намір виділити Україні фінансову допомогу в розмірі 65 млн євро, проте через відсутність прогресу в реалізації Стратегії виплату траншів призупинено.

 

Проведений аналіз свідчить, що поряд із вагомими практичними результатами реалізації політики реформ у транспортній галузі залишаються невирішеними численні проблеми, що перешкоджають її розвитку й розширенню масштабів надання галузям економіки і населенню високоякісних транспортних послуг. Активізація політики реформування та розвитку ТДК України сприятиме створенню комплексної транспортної системи, яка б не лише належним чином задовольняла потреби суспільства у перевезеннях пасажирів та вантажів, забезпечувала зниження транспортних витрат у вартості продукції, використовуючи економічно обґрунтовані тарифи, а й забезпечила ефективну реалізацію транзитного потенціалу України.




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав