Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 2. Структура і функціональна підпорядкованість органів державної податкової служби та розмежування їх компетенції

Читайте также:
  1. A) структура рабочего стола
  2. Cтруктура податкових органів
  3. I. Правосознание: понятие, структура, функции и виды.
  4. II. Система культуры и её структура.
  5. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  6. II. СТРУКТУРА отчетА по УЧЕБНОЙ Практике
  7. II. Структура правовой нормы.
  8. II. Структура программы
  9. III. Структура регионального центра социального преображения
  10. III. Структура управления

Семінарське заняття:

1. Характеристика елементів податкової системи.

2. Ознаки ДПС України.

3. Види підпорядкованості органів ДПС та їх взаємодія з іншими органами.

4. Розмежування функцій, прав і обов’язків між категоріями службовців ДПС України.

Ключові слова: “податкова система”, “система оподаткування”, “система податкових органів”, “підпорядкорваність”, “ознаки ДПС України”, “система”, “ознаки”, “розмежування”, “компетенція”, “завдання”, “правовий статус”, “функціональна підпорядкованість”.

Література: [ основна 1; 2; 3; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11; 12; 13; 16; 17; 19; 20; 21; 25; 26; 27; 28; 29; 30; 36; 37; 38; 39; 42; 43; 44; 45; 46; 47; 48; 49; 50; 51; 52; 53; 54; 55; 56; 57; 58;59; додаткова 1; 2; 3; 4; 5; 7; 8; 9; 10; 11; 13; 14; 17; 19; 20; 21; 22; 24; 25; 26; 27; 28; 29].

 

Податкова система складається з системи оподаткування та системи податкових органів.

Податкова система - це сукупність податків, зборів, інших платежів і внесків до бюджету і державних цільових фондів, платників податків та органів, що здійснюють контроль за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати їх у встановленому законом порядку.

Система оподаткування – це нормативно визначені органами законодавчої влади: види податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджетів, внесків до державних цільових фондів, платники податків, їх права і обов’язки, об’єкти оподаткування, ставки (розміри) податкових платежів, пільги, порядок справляння зазначених податків, зборів – обов’язкових платежів і внесків до державних цільових фондів.

Система податкових органів - це центральний апарат та територіальні органи ДПС в АРК, містах Києві та Севастополі, областях, округах (на два і більше регіони), державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні, об’єднані та спеціалізовані ДПІ (ст. 1 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого Указом Президента України від 12.05.11 р. за № 584/2011).

Державна податкова служба України утворена на підставі і у відповідності з чинним законодавством України, що є першою ознакою її належності до центральних органів виконавчої влади. Відповідно, це і є ознакою ДПС України як центрального органу виконавчої влади.

Наступна ознака – це виконання нею функцій виконавчо-розпорядчого /управлінського/ характеру. Згідно ст. 20 ПК України посадові особи органів ДПС наділені правом “застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції…” Ці положення свідчать про управлінський характер діяльності Державної податкової служби України. З підписанням Указу Президента України № 1085/2010 від 9 грудня 2010 р. “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади”, її юридичний статус був дещо змінений – зі спеціального на звичайний, але відповідні зміни до чинного законодавства внесено так і не було. А 24.12.12 р. Указом Президента України № 726/2012 “Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади” знову було змінено правовий статус ДПСУ, коли шляхом реорганізації Державної митної служби України та Державної податкової служби України було утворено Міністерство доходів та зборів України.

Вищезазначені положення ПК України дають підстави та право на вчинення ДПС України адміністративних дій щодо платників податків. Тобто, для здійснення своїх завдань і функцій ДПС наділена правом широкого застосування заходів державного примусу, зокрема, адміністративного.

Наступною ознакою є те, що вона має структурну побудову як самостійно оформленої організації і їй властиві організаційно-структурна відокремленість і оперативна самостійність у вчиненні певних дій.

Центральні органи виконавчої влади повинні мати статус юридичної особи, бути самостійним учасником адміністративно-правових відносин, що є не лише можливістю, але й обов’язком.

Державну податкову службу України можна визначити як одного із головних суб’єктів адміністративного права, як суб’єкта в галузі державного управління і як дієвий керівний орган державної податкової служби.

Кожен орган державної виконавчої влади утримується за рахунок державного бюджету, те саме можна сказати і про ДПС України, адже це – орган державної виконавчої влади, якому властива вищезазначена ознака.

Відповідно до ст. 13 п. 4 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого Указом Президента України від 12.05.11 р. за № 584/2011, ДПС України є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, печатку із зображенням Державного Герба України, кодом ЄДРПОУ та своїм найменуванням, власні бланки, рахунки в органах Державної казначейської служби України. Це і є її остання ознака як центрального органу виконавчої влади.

Підпорядкованість визначається місцем органу в системі органів ДПС, компетенцією, функціями і посадою їх посадових осіб.

Умовно структурну підпорядкованість органів ДПС України можна визначити за двома видами: перший – загальний вид підпорядкованості податкових органів, який можна розглядати як зовнішню підпорядкованість в ієрархічній структурі вищих органів державної виконавчої влади. Другий вид – це відомча, внутрішня підпорядкованість органів ДПС за їх функціональним та структурним призначенням.

Відомчі нормативні акти ДПС України закріплюють організаційні основи взаємодії податкової міліції з іншими правоохоронними органами. В нормах же кримінально-процесуального законодавства законодавцем передбачено відповідні правові основи і форми взаємодії правоохоронних органів.

На підставі останніх змін до чинного адміністративного законодавства, питання взаємодії знайшли своє відображення в 6 та 7 Розділах Регламенту ДПС України, затвердженого наказом ДПС України № 95 від 27.10.11 р., та ст. 8 Положення про ДПС України, затвердженого Указом Президента України від 12.05.11 р. за № 584/2011. Зокрема, в Розділі 6 Регламенту визначено взаємодію ДПС України з іншими органами державної влади та органами місцевого самоврядування, у Розділі 7 – взаємодію ДПС України із засобами масової інформації та громадськістю. У ст. 8 Положення йдеться про взаємодію з іншими органами виконавчої влади, допоміжними органами і службами, утвореними Президентом України, з органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, профспілками та організаціями роботодавців, відповідними органами іноземних держав і міжнародних організацій, підприємствами, установами, організаціями.

В наказі ДПА України від 17.05.10 р. № 336 “Про затвердження Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів ДПС для встановлення місцезнаходження платника податків” йдеться про взаємодію податкових органів з іншими органами для встановлення місцезнаходження платника податків.

Органи ДПС взаємодіють з фінансовими органами, з органами внутрішніх справ, з органами прокуратури та іншими державними органами, з податковими службами інших держав.

Розмежування функцій, прав і обов’язків між категоріями службовців ДПС України відбувається за їх посадами, рівнем підпорядкування та місцем органу в системі податкових органів, компетенцією, функціями, завданнями, повноваженнями посадових осіб.

Виходячи з положень статтей 17, 19, 21 Закону України за № 5083-VI “Про державну податкову службу в Україні“ від 5.07.12 р., Положення про Державну податкову службу України, затвердженого Указом Президента України від 12 травня 2011р. за № 584/2011, Регламенту Державної податкової служби України, затвердженого наказом ДПС України № 95 від 27.10.2011р., Указу Президента України “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” № 1085/2010 від 9 грудня 2010 р. та Податкового кодексу України з його останніми змінами, для посадових осіб органів державної податкової служби встановлено правові засади, на підставі яких вони виконують свої службові обов’язки і інші функціональні повноваження як посадові особи органів державної податкової служби. На підставі нового Розділу XVIII-1 до ПК України, доповненого ЗУ від 5.07.12 р. за № 5083-VI, визначено питання правового статусу посадових осіб органів ДПС та їх правового і соціального захисту. Іншим новим Розділом, Розділом ХУШ-2, яким доповнено ПК України згідно з тим же Законом, містяться нові положення про права, структуру, повноваження та інші правові норми щодо податкової міліції.

 

Самостійна робота:

Самостійна робота виконується у вигляді письмової роботи, в якій необхідно дати відповіді на такі запитання:

1. Призначення керівників органів державної податкової служби.

2. Взаємодія державної податкової служби з іншими органами при виконанні адміністративних функцій у сфері оподаткування.

3. Опрацювати нормативні документи, що визначають порядок розмежування компетенції і підпорядкованості органів державної податкової служби:

· Закон України “Про державну податкову службу в Україні” зі змінами згідно із ЗУ від 5.07.12 р. № 5083-УІ;

(слід мати на увазі, що Закон України “Про ДПС в Україні” від 4 грудня 1990 року, який станом на сьогодні з 12.08.2012 року частково втратив чинність, крім частини 4 статті 17, абзаців 2 і 3, частини другої статті 19, пунктів 1 і 2 частини першої статті 21 цього Закону, вони втрачають чинність з дня набрання чинності Кримінальним процесуальним кодексом України, (згідно із Законом України № 5083-УІ від 05.07.2012 р.), тобто 19.11.12 р.);

- Положення про Державну податкову службу України, затверджене Указом Президента України від 12.05.11 р. № 584/2011;

- Регламент Державної податкової служби України, затверджений наказом ДПС України № 95 від 27.10.11 р.;

- положення статтей розділу 1 ПКУ.

Для опрацювання нормативних документів необхідно законспектувати їх основні положення.

Голова ДПС України має двох заступників, у тому числі одного першого. Першого заступника та заступника Г олови ДПС України призначає на посади Президент України за поданням Прем’єр-міністра України, внесеними на підставі пропозицій Голови ДПС України, погоджених із Міністром доходів і зборів України (ст. 11 ч. 1 і ч. 2 Положення про Державну податкову службу України).

Першого заступника та заступника Голови ДПС України звільняє з посади Президент України (ст. 11 п. 3 Положення про Державну податкову службу України).

Аналогічний порядок призначення Голови ДПС України визначено розділом 2 під назвою ”Організація роботи ДПС України”, підрозділом 2.1. під назвою “Визначення повноважень керівництва та інших працівників ДПС України” Регламенту Державної податкової служби України, затвердженого наказом ДПС України за № 95 від 27.10.11 р.

На підставі останніх змін до чинного адміністративного законодавства, питання взаємодії знайшли своє відображення в Регламенті ДПС України та Положенні про ДПС України. Зупинимось на них детальніше:

згідно розділу 6. Взаємодія ДПС України з іншими органами державної влади та органами місцевого самоврядування Регламенту Державної податкової служби України, затвердженого наказом ДПС України № 95 від 27.10.2011р. встановлено:

“6.1. ДПС України взаємодіє з комітетами та фракціями (групами) Верховної Ради України через Міністерство доходів і зборів України та Кабінет Міністрів України і забезпечує організацію роботи щодо:

супроводження у Верховній Раді України законопроектів з питань оподаткування, внесених Президентом України, Кабінетом Міністрів України, народними депутатами України та Національним банком України;

участі Голови ДПС України, першого заступника (заступників) Голови ДПС України та працівників відповідних структурних підрозділів і структурних підрозділів із статусом юридичної особи у роботі комітетів і пленарних засідань Верховної Ради України;

проведення спільних з комітетами Верховної Ради України засідань робочих груп, семінарів, нарад тощо під час підготовки урядових законопроектів;

розгляду та надання відповідей на запити та звернення народних депутатів України.

6.2. Координація роботи щодо взаємодії з комітетами та фракціями (групами) Верховної Ради України покладається на підрозділ обслуговування платників податків.

6.3. ДПС України взаємодіє з Адміністрацією Президента України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України, а також із Міністерством доходів і зборів України, іншими центральними органами виконавчої влади з питань, що стосуються діяльності органів ДПС”.

Органи ДПС взаємодіють з фінансовими органами, з органами внутрішніх справ, з органами прокуратури та іншими державними органами, з податковими службами інших держав.

 

Індивідуальна робота:

Підготувати реферат за однією із запропованих тем:

1. Причини, напрямки та етапи модернізації органів ДПС.

2. Права органів ДПС та їх посадових осіб і їх правове забезпечення.

3. Обов`язки органів ДПС України та необхідність їх дотримання посадовими особами податкової служби.

4. Складання графічних схем (зокрема, за положеннями останніх змін до ЗУ “Про ДПС в Україні”, відповідних статтей Положення про Державну податкову службу України, затвердженого Указом Президента України від 12.05.11 р. за № 584 /2011, Регламенту Державної податкової служби України, затвержденого наказом за № 95 від 27.10.12 р., статтей 14, 41, 52, 111, 113 ПКУ та статтей з останніми змінами до нього), за ознаками ДПС; тестових завдань по темі чи по курсу; реферування наукових статтей даної тематики).

Реферати слід готувати згідно вимог, встановлених цими Методичними вказівками.

Індивідуальне завдання:

Підготовка реферативного повідомлення чи доповіді даної тематики; складання тестових завдань; вивчення нових розділів до ПКУ.

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав