Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ситуаційні задачі

Читайте также:
  1. IV. Задачі
  2. IV. Задачі
  3. Алгоритм вирішення задачі
  4. Аналіз задачі.
  5. Визначення початкового рішення транспортної задачі.
  6. Вирішити задачі
  7. Вирішити задачі
  8. Вирішити задачі
  9. Вирішити задачі
  10. Вирішити задачі

 

84. До Вас звернувся хворий, який протягом тривалого періоду приймає серцевий глікозид дигоксин. Останнім часом у зв'язку з болем у епігастрії він вживає альмагель 4 рази на добу. Після засто­сування альмагелю біль послаблюється. Однак хворий помітив, що у нього знову з'явились набряки на нижніх кінцівках. Чи може бути зумов­лений розвиток набряків неправильною фармакотерапією? Обгрунтуйте. Випишіть в рецепті дигоксин, опишіть його механізм дії.

85. Дитині з бронхітом було призначено відхаркуючу мікстуру по 1 чайній ложці 3 рази на день. Мати дитини для швидшого одужання давала мікстуру по 1 столовій ложці 6 разів на день. Ввечері у дитини виникли нудота і блювання. Який з компонентів відхаркуючої мікстури міг спричинити описані симптоми? Який механізм розвитку цих симпто­мів? Випишіть в рецепті відхаркуючу мікстуру.

86. Проконсультуйте молодого лікаря, чому препарат пітуїтрин протипоказаний для зупинки маткових кровотеч у жінок з атероскле­розом і гіпертонічною хворобою. Чим його можна замінити у таких хворих? Поясніть механізми дії цих препаратів. Випишіть в рецепті вказані препарати, вкажіть їх фармакологічну групу.

87. Хвора на цукровий діабет ввела собі 30 ОД інсуліну, після чого у неї виникла різка слабість. Хвора звернулась у аптеку за допо­могою. В аптеці вона втратила свідомість, у неї розвинулися судоми. Чим можна пояснити описані симптоми у хворої? Які засоби невідклад­ної допомоги при цьому використовуються? Випишіть в рецепті інсулін, вкажіть його фармакологічну групу, механізм дії і принципи дозування.

88. У жінки 34 років, яка протягом тривалого часу приймає глюконат кальцію, ретаболіл, ергокальциферол для прискорення кон­солідації кісткових уламків після перелому гомілки, останні два місяці відсутня менструація. Чи може це бути результатом фармакотерапії? Якщо так, то який препарат викликав це ускладнення? Випишіть препарат в рецепті, вкажіть його фармакологічну групу і механізм дії.

89. Хворій з тромбофлебітом нижніх кінцівок призначили варфарин по 2 мг 2 рази на добу. У зв'язку з безсонням хвора приймає 1 таб­летку фенобарбіталу на ніч. Дані лабораторного дослідження, проведеного через тиждень від початку лікування, свідчать про відсутність позитивних змін у системі зсідання крові. Чим можна пояснити це явище? Випишіть в рецепті варфарин, вкажіть його фармакологічну групу і механізм дії.

90. Хворому з гострим отруєнням невідомою речовиною було призначено з метою послаблюючої дії рицинову олію. Однак симптоми інтоксикації продовжують посилюватися, незважаючи на проведення інших заходів дезинтоксикації. Допоможіть лікарю розібратися в при­чинах погіршення стану хворого. Який послаблюючий засіб Ви б могли запропонувати? Свої рекомендації обґрунтуйте. Випишіть в рецепті запропонований препарат, вкажіть його механізм дії.

91. У хворого в процесі проведення курсу лікування протипух­линними препаратами розвинулась стійка нудота і блювання. Який протиблювотний препарат доцільно призначити хворому? Обгрунтуйте свій вибір. Випишіть в рецепті вибраний вами препарат, вкажіть його фармакологічну групу і механізм дії.

92. У хворого, який приймає дихлотіазид протягом тривалого часу, спостерігається зменшення набряків, посилення діурезу, однак при цьому з'явились слабість у м'язах, втрата апетиту, болі в серці. Чим можна пояснити розвиток названих симптомів? Як можна запо­бігти розвитку цього ускладнення? Випишіть в рецепті дихлотіазид, вкажіть його фармакологічну групу і покази до призначення.

93. Хвора поступила у лікарню з переломом основи черепа і симптомами набряку мозку. Який діуретик слід призначити хворій для невідкладної допомоги? За яким принципом Ви здійснюєте вибір препарату? Поясніть механізм дії запропонованого Вами засобу, випишіть його в рецепті і вкажіть покази до призначення.

94. При обході лікар звернув увагу на сповільнений пульс - 40 уд/хв. у хворої, яка довго приймає настій листя наперстянки. Запідозривши можливість передозування препарату, лікар вирішив спостерігати за хворою. Через годину пульс був 90 уд/хв. Після цього лікар відмінив препарат наперстянки і призначив хворій панангін. Чи правильною була тактика лікаря? Який із симптомів, тахікардія чи брадикардія, можуть свідчити про передозування препаратами наперстянки? Чим проявляється отруєння цими препаратами? Для чого лікар призначив панангін? Які ще препарати і з якою метою призначають при передо­зуванні препаратами наперстянки?

95. Хворому з хронічною серцевою недостатністю лікар призна­чив серцеві глікозиди групи наперстянки. Які рекомендації Ви можете дати хворому щодо застосування цих препаратів в залежності від прийому їжі? Якої дієти слід притримуватися хворому і чому? Випишіть в рецепті препарат з групи наперстянки, вкажіть його механізм дії.

96. У хворого з міокардитом розвинулись симптоми гострої сер­цевої недостатності: слабість, задишка, ціаноз, тахікардія. У зв'язку з цим йому було введено внутрішньовенно препарат і через 10 хвилин стан хворого покращився. Який препарат було введено хворому? Які фармакокінетичні і фармакодинамічні властивості препарату забезпе­чили лікувальний ефект? Випишіть препарат в рецепті, вкажіть його фармакологічну групу.

97. У хворого під час виконання тяжкої фізичної роботи виникає біль за грудиною. Який препарат і в якій лікарській формі можна застосувати для усунення болю? Випишіть препарат в рецепті, вкажіть його фармакологічну групу і механізм дії. Які засоби призначають для профілактики такого болю?

98. Хворий 30 років, шофер, амбулаторно лікується від алергіч­ного дерматиту. Лікар вирішив призначити йому антигістамінний препарат. Якому препарату слід віддати перевагу? Обгрунтуйте свій вибір. Випишіть в рецепті запропонований Вами препарат

99. До Вас звернувся хворий з приводу того, що після прийому питтєвої соди при печії у нього розвивається відрижка повітрям і відчут­тя дискомфорту в шлунку. Чим можуть бути зумовлені ці симптоми? Чим можна замінити питтєву соду при печії? Свій вибір обґрунтуйте. Випишіть в рецепті запропонований Вами препарат, вкажіть його фармакологічну групу.

100. До Вас звернулась хвора, яка лікується від виразкової хвороби шлунка. Протягом двох тижнів вона приймає ранітидин по 0,15 г 2 рази на добу і атропін по 0,0005 г 3 рази на добу. Болі в шлунку зменшились, однак виникли закрепи. Чи може бути даний симптом наслідком фар­макотерапії? Який препарат міг викликати такі ускладнення? Яким засобом можна його замінити, щоб уникнути закрепів. Випишіть в рецепті ранітидин, вкажіть його фармакологічну групу і механізм дії.

101. У хворого з тромбозом вен нижніх кінцівок, якому протягом 5 діб вводять гепарин, з'явились симптоми застуди: загальна слабість, біль голови, гарячка. Проконсультуйте хворого чи може він приймати жарознижуючі засоби. Яким препаратам слід віддати перевагу? Обгрунтуйте свій вибір. Випишіть в рецепті запропонований Вами препарат, вкажіть його фармакологічну групу і механізм дії.

102. Поясніть хворому, чому, призначивши резерпін для лікування артеріальної гіпертензії, лікар категорично заборонив йому вживати алкоголь? Назвіть інші антигіпертензивні засоби, які не можна прийма­ти з алкоголем, і поясніть чому. Випишіть в рецепті резерпін, вкажіть його фармакологічну групу і механізм дії.

103. Дайте відповіді на наступні запитання стосовно антибіотиків

A. Які β-лактамні антибіотики ефективні при інфекції синьогнійною
паличкою?

Б. Чи можна цефалоспорини І покоління застосовувати для ліку­вання менінгококового менінгіту?

B. Які групи антибіотиків добре проникають через гематоенцефалічний бар'єр?

Г. Як вживання їжі та інших ліків впливає на всмоктування тетра­циклінів?

104. Дайте відповідь на питання молодого колеги:

A.З якою метою застосовується діакарб при глаукомі?

Б. При застосуванні яких діуретиків слід призначати препарати калію і чому?

B. З якими антибіотиками і чому не слід призначати петлеві діуре-
тики?

Г. Як швидко розвивається діуретичний ефект спіронолактону і з чим це зв'язано?

105. Дайте відповідь на запитання колеги:

A. Чому нітрогліцерин не застовується для профілактики приступів
стенокардії?

Б. Чому не рекомендується одночасне застосування верапамілу і анаприліну для лікування ІХС?

B. Для лікування стенокардії на фоні цукрового діабету які з бета-
адреноблокаторів є препаратами вибору і чому?

Г.Вкажіть назви, форми випуску, дози препаратів органічних нітратів для попередження приступів стенокардії.

106.Проаналізуйте доцільність комбінації антибіотиків, вкажіть
наслідки і механізми їх взаємодії:

A. Тетрациклін і ністатин.

Б. Стрептоміцин і гентаміцин.

B. Пеніцилін і тетрациклін.

Г. Левоміцетин і сульфаніламіди.

107. Дайте відповідь на запитання колеги:

A. Чому валідол не застовується для профілактики приступів
стенокардії?

Б. Чому рекомендується одночасне застосування органічних нітратів і анаприліну для лікування ІХС?

B. Для лікування стенокардії на фоні цукрового діабету які з бета-
адреноблокаторів є препаратами вибору і чому?

Г.Вкажіть форми випуску, дози та способи введення анаприліну, бісопрололу, сусак-форте.

108. Проаналізуйте фармакологічну дію блокаторів кальцієвих каналів і дайте відповідь на наступні запитання:

A. В чому полягає відмінність фармакологічної дії верапамілу і
ніфедипіну?

Б. Чому верапаміл не рекомендують застосовувати при важкій серцевій недостатності?

B. Які основні переваги препарату амлодипіну при лікуванні артеріальної гіпертензії?

Г. Вкажіть форму випуску, дозу та міжнародні назви препаратів: ізоптин, диакордин, фармадипін, норваск, німотоп, фіноптин, фенігідин.

109. У вас в аптеці є наступні препарати для лікування бронхіальної астми:

бекломет, атровент. вентолін, еуфілін, аколат, інтал, інгакорт, беротек, пульмікорт,астмопент, ретафіл, сингуляр.

А. Розподіліть перераховані препарати на групи за механізмом дії:

-селективні β2-адреностимулятори;

-М-холіноблокатори;

-метилксантини;

-антагоністи лейкотрієнових рецепторів;

-стабілізатори мембран мастоцитів;

-глюкокортикоїди.

Б. Для кожного препарату вказати міжнародну назву і форму ви­пуску.

110. У вас в аптеці є наступні засоби, що застосовуються при запаленні дихальних шляхів:

трава мишатника, амброксол, корінь алтеї, глауцин, ацетилцистеїн, окселадин, корінь оману, лібексин, бромгексин, пертусин, кодеїну фосфат, терпінгідрат, корінь солодки, бутамірат.

А. Розподіліть ці препарати на групи за механізмом дії:

- відхаркувальні рефлекторної дії;

- відхаркувальні резорбтивної дії;

- муколітики;

- протикашлеві центральної дії наркотичні;

- протикашлеві центральної дії ненаркотичні;

- протикашлеві периферичної дії.

Б. Для кожної групи коротко опишіть механізм дії.

111. У Вас у аптеці є комбіновані препарати для лікування бронхіальної астми: беродуал, інтал плюс, теофедрин. Для кожного препарату вкажіть:

- діючі речовини, механізми дії і фармакологічні ефекти кожної діючої речовини;

- обгрунтуйте доцільність комбінування діючих речовин;

- вкажіть, який вид комбінованої дії при цьому спостерігається.

112. У вас в аптеці є наступні засоби для лікування риніту: алер-
годил, галазолін, беконазе, нафтизин, атровент, полідекса.

А. Для кожного препарату вкажіть:

- міжнародну назву;

- механізм дії;

- фармакологічні ефекти;

Б. Оцініть взаємозамінність названих препаратів, вкажіть особли­вості їх застосування в клінічній практиці.

113. У вас в аптеці є наступні засоби для лікування застуди: колдакт, колдрекс, фервекс, фармацитрон, антикатарал.

А. Для кожного препарату вкажіть:

-діючі речовини, їхні механізми дії і фармакологічні ефекти;

-обгрунтуйте доцільність комбінування цих речовин.

Б. Оцініть взаємозамінність названих препаратів, вкажіть відмін­ності їхньої дії і особливості застосування в клінічній практиці.

114. У вас в аптеці є наступні препарати жіночих статевих гормонів
для застосування всередину: три-регол, прогінова, діане-35, норгестрел,
дивітрен, нео-еуномін, постинор.

А. Розподіліть ці препарати на-групи:

-комбіновані препарати для замісної терапії;

-естрогенні препарати для замісної терапії

-монофазні комбіновані контрацептиви;

-двофазні комбіновані контрацептиви;

-трифазні комбіновані контрацептиви;

-міні-пілі;

-посткоїтальні контрацептиви.

Б. Вкажіть спосіб застосування кожного препарату.

115. Проаналізуйте контрацептивні засоби, які є у вашій аптеці:
Діане-35, ригевідон, марвелон, постинор, три-регол, депо-провера, фарматекс, норгестрел.

А. Виберіть оптимальні засоби для:

-оральної контрацепції жінок молодого віку;

-оральної контрацепції жінок з фенотипом естрогенного характеру;

- для лікування жінок з гіперандрогенними проявами (акне, гірсутизм);

- оральної контрацепції в період лактації;

- для контрацепції з одночасним забезпеченням профілактики деяких венеричних захворювань;

- оральної контрацепції при нерегулярних статевих стосунках;

- забезпечення довготривалої контрацепції
Б. Для кожного препарату вкажіть діючі речовини, форму випуску і дозування.

116. На складі вашої аптеки є широкий вибір засобів для лікування артеріальної гіпертензії: клофелін, норваск, козаар, енап, кардура, рауседил, корвітол, омнік, престаріум, апровель, індап, гіпотіазид.

A. Розподіліть ці засоби на групи:

- нейротропні;

- α- адреноблокатори;

- блокатори кальцієвих каналів;

- β-адреноблокатори;

- діуретики;

- інгібітори АПФ;

- інгібітори рецепторів до ангіотензину ІІ

Б. Для кожної групи коротко опишіть механізм дії

B. Для кожного препарату вкажіть:

- міжнародну назву;

- форму випуску і дозу.

117. При лікуванні артеріальної гіпертензії широко застосовуються
наступні препарати: амлодипін, еналаприл, лабеталол, гідрохлортіазид,
каптоприл, ніфедипін, доксазозин, лозартан, атенолол, клофелін, ре­
зерпін.

A. Розподіліть ці препарати на групи:

- нейротропні;

- міотропні;

- блокатори кальцієвих каналів;

- діуретики.

- інгібітори ренін-ангіотензинової системи.

Б. Для кожного препарату вкажіть механізм дії

B. Для кожного препарату вкажіть дві комерційні назви, форму
випуску і дозу.

118. Ви провізор відділу готових лікарських форм. В асортименті
вашої аптеки є наступні антиангінальні засоби: сустак-форте, окспре-
нолол, неробол*, панангін*, нітрогліцерин*, дилтіазем,
анаприлін*. метопролол*. фенігідин*, валідол*, дипіридамол.

А. Розподіліть антиангінальні засоби на групи:

- засоби, що покращують надходження кисню до міокарду;

- засоби, що зменшують потребу міокарду в кисні;

-засоби, які покращують надходження кисню до міокарду і змен­шують потребу міокарду в кисні;

- засоби, що покращують метаболізм у міокарді.

Б. Для препаратів, позначених * вкажіть:

- механізм дії;

-форму випуску і дозу.

119. Допоможіть молодому колезі з'ясувати, з якою метою при
діареї призначають наступні засоби: фталазол, вугілля активоване, інтестопан, лактобактерин, фуразолідон, танальбін, нітрофураксозид, ністатин, лопераміду гідрохлорид, лінекс. Для кожного препарату вкажіть:

- фармакологічну групу,

- механізм дії

- фармакологічний ефект

- вид діареї, при якому доцільно застосовувати препарат.

120. На аптечному складі є наступні протиблювотні засоби: етаперазин, аерон, димедрол,метоклопрамід,ондасетрон,скополаміну гідробромід, домперидон.

А. Розподіліть ці засоби на групи:

- М-холіноблокатори;

- Н1-гістаміноблокатори;

- блокатори дофамінових рецепторів;

- блокатори серотонінових рецепторів.

Б. Виберіть серед них препарати:

- при морській хворобі;

- при блюванні, зумовленому хіміотерапією злоякісної пухлини;

- при блюванні, зумовленому дискінезією ШКТ.

121 У вашій аптеці є наступні проносні засоби: лактулоза, форлакс,
олія вазелінова, бісакодил, магнію сульфат, ламінарид, сенадексин, рицинова олія, піколакс.

А. Розподіліть ці препарати на групи:

- засоби, що рефлекторно стимулюють перистальтику кишечника;

- засоби осмотичної дії;

- засоби, що розм'якшують калові маси;

- засоби, що збільшують об'єм вмісту кишечника.

Б. Для кожного препарату вкажіть швидкість розвитку ефекту.

122. Проаналізуйте особливості дії проносних засобів, що є в
асортименті вашої аптеки: гуталакс, лактулоза, олія вазелінова, морська
капуста, плантекс,рицинова олія, магнію сульфат.

А. Здійсніть вибір оптимального препарату:

- при атонії кишечника у хворих похилого віку;

- при післяопераційній атонії кишечника;

- при геморої;

- при підготовці кишечника до рентгенологічного дослідження;

- для регуляції процесу травлення у дітей;

- при отруєнні.

Б. Для кожного препарату вкажіть:

- механізм дії;

- швидкість розвитку ефекту.

123. Ви отримали на аптечний склад наступні засоби, що діють

на функцію органів травлення: холосас, де-нол, сенадексин, сирепар, альмагель, атропіну суль­фат, маалокс, тіотриазолін*. магнію сульфат, фламін, аллохол, лоперамід*, фосфалюгель, сукралфат, легалон, танальбін, метоклопрамід*.

A. Розподіліть ці препарати на групи:

- послаблюючі засоби;

- засоби, що пригнічують моторику кишечника;

- антацидні засоби;

- гепатопротектори;

- жовчогінні засоби;

- протиблювотні засоби;

- в'яжучі засоби;

- обволікаючі засоби.

Б. Для препаратів, позначених*, вкажіть механізм дії, форму випус­ку і дозу.

124.У вашій аптеці в асортименті засобів для лікування пептичної
виразки є наступні препарати: квамател, гастроцепін, хелікоцин, ораз, ліквіритон, де-нол, маалокс, вентер, ранітал, омез, трихопол, ренні. Розподіліть ці препарати на групи:

- Н2 -гістаміноблокатори;

- М-холіноблокатори;

- інгібітори Н+К+ АТФ-ази;

- антациди;

- в'яжучі засоби;

- гастропротектори;

- антигелікобактерні засоби.

Б. Для кожної групи препаратів коротко вкажіть механізм дії і фармакологічний ефект.

B. Для кожного препарату в дужках вкажіть міжнародну назву.

125.У вас в аптеці є наступні препарати інсуліну: Ультратард НМ,
актрапід, інсулін-семіленте, актрапід НС, хумулін НПХ, ультраленте
МС, хумалог.

А. Розподіліть ці препарати на групи: Інсуліни людські

- короткої дії;

- середньої тривалості дії;

- тривалої дії.

Інсуліни тваринного походження

- короткої дії;

- середньої тривалості дії;

- тривалої дії.

Б. Для кожного препарату вкажіть міжнародну назву і тривалість дії.

126. На складі вашої аптеки є наступні пероральні гіпоглікемічні
засоби: глюкобай, глюренорм, глібутид, бутамід, діабетон, манініл, сіофор.

A. Розподіліть ці препарати на групи:

- похідні сульфонілсечовини І генерації;

- похідні сульфонілсечовини II генерації;

- бігуаніди;

- інгібітори α-глюкозидази.

Б. Для кожної групи вкажіть механізм гіпоглікемічної дії.

B. Для кожного препарату вкажіть міжнародну назву, форму ви­
пуску і дозу.

127.У вас в аптеці є наступні антибіотики групи пеніциліну: тиментин, аугментин, оксацилін, флемоксин, оспен, ретарпен, геопен.

A. Дня кожного препарату вкажіть міжнародну назву;
Б. Розподіліть ці препарати на групи:

Природні пеніциліни:

-короткої дії;

- депо-препарати

Напівсинтетичні пеніциліни:

- антистафілококові;

- широкого спектру дії;

- антисиньогнійні;

- комбіновані

B. Назвіть препарати, які можна застосовувати всередину;
Г. Назвіть препарати, стійкі до β-лактамаз.

128. Дайте відповідь на питання, що виникли при відпуску препаратів:

A. Чому рекомендують ретельно промивати очі перед застосуванням сульфацил-натрію при кон'юнктивіті?

Б. Які інші фармакологічні групи засобів протипоказані хворому з алергією на сульфаніламіди?

B. Чому лікар порадив хворому запивати сульфаніламідний пре­парат великою кількістю мінеральної води з лужними властивостями?

129. Допоможіть студенту-практиканту з'ясувати наступні питання:

A. Які групи хіміотерапевтичних засобів застосовують для лікування
гонореї?

Б. Які групи антибіотиків використовують при лікуванні сифілісу?

B. Які групи хіміотерапевтичних засобів ефективні при хламідійних
інфекціях?

130. В асортименті хіміотерапевтичних засобів вашої аптеки є
наступні антибіотики-цефалоспорини: цефазолін, цефотаксим, цефуроксим, цефтазидим, цефалексин, цефтріаксон, цефепім, цефіксим, цефпіром, цефадроксил.

A. Розподіліть ці препарати на групи:

- цефалоспорини І покоління;

- цефалоспорини II покоління;

- цефалоспорини ІІІ покоління;

- цефалоспорини IV покоління.

Б. Для кожного покоління цефалоспоринів вкажіть особливості спектру дії, стійкості до β-лактамаз.

B. У кожному поколінні цефалоспоринів виділіть препарати, які
можна застосовувати всередину.

131. Дайте відповідь на питання, що виникли при відпуску ліків:

A. Які групи антибіотиків застосовують при лікуванні інфекцій
сечовивідних шляхів і чому?

Б. Які групи антибіотиків характеризуються високою нефротоксичністю?

B. Яким групам антибіотиків віддається перевага при лікуванні
вагітних жінок?

Г. Які групи хіміотерапевтичних засобів протипоказані у дитячому віці?

132. Дайте відповідь на питання, що виникли при відпуску ліків:

A. Які групи антибіотиків застосовують при лікуванні інфекцій
шлунково-кишкового тракту і чому?

Б. Які групи антибіотиків характеризуються високою гепатотоксичністю?

B. Яким групам антибіотиків віддається перевага при лікуванні
матерів, що годують немовлят?

Г. Які групи хіміотерапевтичних засобів протипоказані у дитячому віці?

133. Дайте відповідь на запитання молодого колеги:

А. Які хіміотерапевтичні засоби і чому застосовують при лікуванні пептичної виразки?

Б. Всмоктування яких хіміотерапевтичних засобів особливо за­лежить від вживання їжі та інших ліків?

Б. Які засоби застосовують для лікування дисбактеріозу і як їх класифікують?

134. Обгрунтуйте вибір препаратів які впливають на функцію органів дихання, їх лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат, який стимулює дихання шляхом прямого впливу на дихальний центр, для хворого з гострими розладами кровообігу і ослабленням дихання.

Б. Аналептичний препарат рефлекторної дії для збудження дихання при отруєнні чадним газом.

В. Наркотичний протикашлевий засіб.

Г. Синтетичний протикашлевий засіб, який не пригнічує дихання і не викликає виникнення лікарської залежності.

135. Обгрунтуйте вибір препаратів які впливають на функцію органів дихання, їх лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. М-холінолітичний засіб для зняття приступів бронхіальної астми.

Б. Швидкодіючий діуретичний препарат, який застосовують при набряку легень.

В. Препарат для профілактики нападів алергічної бронхіальної астми.

Г. Муколітичний препарат, який є стимулятором синтезу сурфактанту і застосувується для полегшення видалення в’язкого харкотиння при запальних захворюваннях дихальних шляхів.

136. Обгрунтуйте вибір антиангінального препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат для зняття приступів стенокардії.

Б. Препарат для профілактики нападів стенокардії.

В. Антиангінальний препарат рефлекторного механізму дії.

Г. Антиангінальний препарат, який зменшує потребу міокарда в кисні.

Д. Препарат, який покращує стійкість міокарда в умовах гіпоксії.

137. Обгрунтуйте вибір гіпотензивного препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат для зняття гіпертонічного кризу.

Б. Препарат для керованої гіпотонії.

В. Препарат для лікування гіпертонічної хвороби – інгібітор АПФ.

Г. Препарат для лікування гіпертонічної хвороби – кардіоселективний ß- адреноблокатор.

Д. Препарат для лікування гіпертонічної хвороби, який порушує депонування катехоламінів.

138. Обгрунтуйте вибір препарату, який впливає на функцію органів ШКТ, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Анорексигенний препарат для лікування ожиріння.

Б. Препарат для стимуляції апетиту.

В. Антацидний препарат, який не володіє резорбтивною дією і не утворює в шлунку СО2.

Г. Антисекреторний препарат, інгібітор протонної помпи для лікування виразкової хвороби шлунка.

Д. Ферментний препарат для лікування хронічного панкреатиту.

139. Обгрунтуйте вибір препарату, який впливає на функцію органів ШКТ, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Протиблювотний препарат центральної дії при токсикозі вагітності.

Б. Препарат для усунення післяопераційної атонії кишечника.

В. Препарат, який використовують як послаблюючий при харчових і медикаментозних отруєннях.

Г. Синтетичний протипроносний засіб.

Д. Жовчогінний препарат, який стимулює утворення жовчі.

140. Обгрунтуйте вибір препарату, який впливає на функцію органів ШКТ, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Блювотний засіб центральної дії.

Б. Протиблювотний препарат для профілактики і лікування морської і повітряної хвороби.

В. Препарат, який інгібує протеолітичні ферменти і застосовується для лікування гострого панкреатиту.

Г.Синтетичний послаблюючий засіб при первинному закрепі і атонії кишечника.

Д. Гепатопротектор для лікування хронічного гепатиту.

141. Обгрунтуйте вибір препарату, який впливає на функцію нирок, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Діуретичний засіб, антагоніст альдостерону, який використовується при набряках пов'язаних із серцевою недостатністю.

Б. Осмотичний діуретичний препарат для зниження внутрішньочерепного тиску і зменшення набряку легень.

В. Петльовий діуретик для лікування гіпертонічної хвороби.

Г. Препарат, який гальмує синтез сечової кислоти, для лікування подагри.

Д. Препарат, який прискорює виведення уратів шляхом «розпушування» конкрементів та їх виведення з організму.

142. Обгрунтуйте вибір препарату, який впливає на систему крові, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат заліза для лікування гіпохромної анемії.

Б. Препарат для лікування гіперхромної анемії.

В. Препарат для стимуляції лейкопоезу.

Г. Коагулянт прямої дії для зупинки місцевої кровотечі.

Д. Антикоагулянт прямої дії для профілактики і обмеження тромбоутворення у разі підвищеного згортання крові.

143. Обгрунтуйте вибір препарату, який впливає на систему крові, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Коагулянт непрамої дії для профілактики кровотечі під час операції.

Б. Антикоагулянт непрямої дії для запобігання тромбоутворення.

В. Фібринолітичний препарат при тромбоемболії легеневої артерії.

Г. Інгібітор фібринолізу для зупинки легеневої кровотечі.

Д. Антиагрегант для профілактики артеріального тромбозу.

144. Обгрунтуйте вибір вітамінного препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Вітамінний препарат, який володіє антиоксидантною активністю.

Б. Вітамінний препарат, який сприяє регенерації тканин.

В. Вітамінний препарат, який зменшує проникність судинної стінки.

Г. Вітамінні препарати, які проявляють стимулюючу дію на кровотворення.

Д. Вітамінний препарат для лікування і профілактики рахіту.

145. Обгрунтуйте вибір протиалергічного препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Хворому, диспетчеру за спеціальністю, на алергічний дерматит.

Б. При кон’юктивіті алергічної природи.

В. При анафілактичному шоці.

Г. Для профілактики нападу алергічної бронхіальної астми.

Д. При кропивниці у водія автотранспорту.

146. Обгрунтуйте вибір протизапального препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат стероїдної структури для лікування артриту.

Б. Препарат нестероїдної структури для лікування ревматизму.

В. Препарат нестероїдної структури для лікування ГРЗ.

Г. Препарат для лікування гломерулонефриту.

 

147. Обгрунтуйте вибір гормонального препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Для виведення хворого із діабетичної коми.

Б. Для стимуляції родової діяльності.

В. Для лікування тиреотоксикозу.

Г. Для лікування нецукрового діабету.

Д. Для лікування мікседеми.

148. Обгрунтуйте вибір гормонального препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Для попередження загрози переривання вагітності.

Б. Для запобігання небажаної вагітності.

В. Для стимулювання регенеративних процесів при кісткових переломах.

Г. Для лікування хронічної недостатності кори наднирників.

Д. Для зняття «синдрому відміни», що виник після раптового припинення прийому глюкокортикоїдів.

149. Обгрунтуйте вибір антисептичного препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат для обробки рук хірурга.

Б. Препарат похідний нітрофурану для лікування гнійних ран.

В. Препарат для обробки операційного поля.

Г. Препарат з групи барвників для лікування піодермії.

Д. Препарат з групи окисників для полоскання порожнини рота.

150.Обгрунтуйте вибір антисептичного препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат з групи окисників для промивання ран.

Б. Препарат для обробки опіків.

В. Препарат для промивання шлунку при сп’янінні.

Г. Препарат з групи металів при хронічному кон’юктивіті.

Д. Препарат з групи детергентів для лікування пролежнів.

151. Обгрунтуйте вибір антибіотика, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат з групи біосинтетичних пеніцилінів для лікування менінгіту.

Б. Напівсинтетичний пеніцилін для лікування стафілокової інфекції.

В. Препарат з групи пеніцилінів для лікування синьогнійної інфекції.

Г. Біосинтетичний пеніцилін тривалої дії для лікування сифілісу.

Д. Препарат з групи тетрацикліну для лікування трахоми і інших інфекційних захворювань очей.

152. Обгрунтуйте вибір антибіотика, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Антибіотик для лікування кандидомікозу шлунково-кишкового тракту.

Б. Протимікозний антибіотик для лікування важкого генералізованого кандидозу.

В. Антибіотик з групи хлорамфеніколу для лікування бактеріальної дизентерії.

Г. Антибіотик для лікування остеомієліту.

Д. Цефалоспориновий антибіотик для лікування пієлонефриту.

153. Обгрунтуйте вибір протимікробного препарату із групи сульфаніламідів, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат для лікування інфекційних захворювань очей.

Б. Найбільш ефективний препарат для лікування інфікованих ран.

В. Ефективний препарат для лікування колітів, гастроентеритів.

Г. Препарат для лікування інфекції сечовивідних шляхів.

Д.Сульфаніламідний препарат з бактерицидним типом дії для лікування інфекційних захворювань дихальних шляхів.

154. Обгрунтуйте вибір протимікробного препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. При кандидомікозі слизової ротової порожнини.

Б. При мікроспорії.

В. При генералізованому кандидозі.

В. При легеневій формі туберкульозу.

Г. Для лікування сифілісу у хворого з надмірною чутливістю до антибіотиків.

155. Обгрунтуйте вибір протимікробного препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і спосіб введення з урахуванням особливостей перебігу захворювання:

А. Препарат для профілактики малярії.

Б. Препарат для лікування амебної дизентерії.

В. Препарат для лікування токсоплазмозу.

Г. Препарат для лікування лейшманіозу.

Д. Препарат для лікування аскаридозу широкого спектру дії.

156. Визначити відхаркуючий препарат А-В(амброксол, ацетилцистеїн, настій трави термопсису)

 

Препарат Ефект Принцип дії Вплив на продукцію ендогенного сурфактанту Шлях введення
А Розрідження харкотиння Розрив дисульфідних зв’язків протеогліканів мокроти Не впливає Інгаляційно, внутрім’язово, внутрівенно, всередину
Б Розрідження харкотиння Деполімеризація мукополісахаридів і мукопротеїнів мокроти Підвищує Всередину
В Збільшення секреції бронхіальних залоз, зниження в’язкості харкотиння,підвищення активності миготливого епітелію бронхів Рефлекторний (зі слизової оболонки шлунка) Не впливає Всередину

 

157. Визначити протикашлевий засіб А-В (лібексин, кодеїн, глауцин)

 

Властивості Препарат А Б В
Ефективність при кашлі ++ + +
Зниження збудливості кашлевого центру + + -
Блокада периферичних рецепторів кашлевого рефлексу - - +
Здатність пригнічувати кашлевий центр + - -
Здатність викликати звикання і медикаментозну залежність + - -

 

 

158. Якому варіанту (А-В) відповідає дія серцевих глікозидів на клітини міокарда?

Варіант   Параметри А Б В
Активність Na++-АТФ-ази мембран клітин Підвищується Знижується Не змінюється
Концентрація всередині клітин: -іонів натрію -іонів калію -іонів кальцію   Знижується Підвищується Знижується   Підвищується Знижується Підвищується   Знижується Підвищується Не змінюється

 

159. Які зміни діяльності серця (варіант А-В) відбуваються під дією серцевих глікозидів?

 

 

Параметри   Варіант Скоротливість ЧСС Провідність Автоматизм
А
Б
В

 

 

160. Вказати направленість дії серцевих глікозидів на деякі параметри діяльності серця і гемодинаміки при серцевій недостатності

 

Параметри діяльності серця і гемодинаміки Направленість дії серцевих глікозидів
Систола (сила)  
Систола (тривалість)  
Діастола (тривалість)  
Ударный об’єм  
Хвилинний об’єм  
Частота серцевих скорочень  
Проведення імпульсів по провідній системі  
Венозний тиск  
Кровопостачання паренхіматозних органів  
Об’єм циркулюючої крові  

 

 

161. Визначити антиангінальний препарат А-Г (нітроглицерин, анаприлін, валідол, нітросорбід)

 

Препарат Механізм дії Швидкість настання максимального ефекту Тривалість дії Застосування
А Зниження перед – і постнавантаження на серце, розширення великих коронарних судин Повільно (1,5-2 год) ~6 год Попередження приступів стенокардії
Б Зниження перед – і постнавантаження на серце, розширення великих коронарних судин Швидко (3-5 хв) 10-30 хв Купірування приступів стенокардії
В Рефлекторне усунення спазму коронарних судин Швидко (3-5 хв) 5-10 хв Кардіалгія
Г Зниження сили і частоти серцевих скорочень Повільно (1-2 год) 6 год Попередження приступів стенокардії

 

162. Визначити гіпертензивний препарат А-В (адреналіну гідрохлорид, норадреналіну гідротартрат, мезатон)

 

Препарати Ефекти Властивості
Тонус периферичних судин ЧСС Тривалість дії Основна причина короткотривалості дії Шлях введення
А хвилини нейрональне захоплення внутрішньовенно
Б хвилини нейрональне захоплення внутрішньовенно,внутрім’язово, підшкірно
В хвилини швидка біотрансформація внутрішньовенно

 

163. Визначити сечогінний засіб A-В (фуросемід, спіронолактон, дихлотіазид)

 

Препарати Збільшення виведення з сечею іонів Шлях введення Початок дії Тривалість дії
А Na+; Cl-; К+; Mg2+ Всередину 30-60 хв 8-12 год
Б Na+; Cl-; К+; Mg2+ Внутрішньовенно Всередину 3-4 хв 20-30 мин 1-2 год 3-4 год
В Na+; Cl- Всередину 2-5 днів Дні

 

164. Визначити основні покази до застосування засобів вказаних груп

 

  Група засобів Показания
Тахіаритмія, екстрасистолія Блокада провідної системи серця Коронарна недостатність Артеріальна гіпертензія
β-адреноблокатори        
ß1, β 2-адреноміметики        
М-холіноблокатори        
Інгібітори АПФ        
Діуретики        
Блокатори кальціевих каналів (верапаміл)        
Органічні нітрати        
Інгібітори рецепторів до ангіотензину ІІ        

 

165. Як зміниться дія речовин групи І при їх комбінуванні з речовинами групи ІІ?

 

Группа I Группа II Посилення ефекту Послаблення ефекту
1. Антиаритмічні препарати — підгрупа 1А (негативна інотропна дія) β-адреноблокатори    
2. Серцеві глікозиди (негативний дромотропний ефект) β-адреноблокатори    
3. Серцеві глікозиди (аритмогенний ефект) а)калійзберігаючі діуретики б)салуретики в)препарати калію    
4. Органічні нітрати (рефлекторна тахікардія) β- адреноблокатори    
5. Інгібітори АПФ (гіпотензивний ефект) Діуретики (салуретики)    

 

166. Визначити речовини А-Е, що застосовуються при порушенні секреторної активності залоз шлунка (омепразол, пентагастрин, ранітидин, пірензепін, магнію оксид)

  Речовина Властивості А Б В Г Д
I Вплив на об’єм шлункового соку _
Вплив на кислотність шлункового соку
II Нейтралізація хлористоводневої кислоти в шлунку       +  
III а) Взаємодія з рецепторами клітин шлунка: -гістамінові Н2-рецептори   -М-холінорецептори   -гастринові рецептори     блокада     блокада         стиму­ляция
б) Вплив на «протонну помпу»     інгібування    

↑ — підвищення; ↓ — зниження; (+) — наявність ефекту.

 

 

167. Визначити антацидні засоби А-В (магнию оксид, алюмінію гідроксид, натрію гідрокарбонат)

Препарат Ефекти А Б В
Антацидний ефект Вираженість Висока Низька Висока
Швидкість розвитку Швидкий Повільний Повільний
Тривалість дії Короткочасна Тривала Тривала
Додаткові ефекти   Адсорбуючий і в’яжучий  
Утворення СО2 в шлунку +    
Побічні Ефекти Алкалоз, вторинна хвиля секреції Закреп Послаблююча дія

 

 

168. Визначити послаблюючі засоби А-Г (препарати кореня ревеню, олія рицинова, сольові проносні, бісакодил)

 

  Засоби Властивості А Б В Г
I Стимулюючий вплив на весь кишечник   +    
Стимулюючий вплив переважно на тонкий кишечник +      
Стимулюючий вплив переважно на товстий кишечник     + +
II Стимулюючий вплив на хеморецептори кишечника +   + +
Збільшення об’єму вмісту кишечника з наступною активацією механорецепторів   +    
III Для дії препарату не потрібно будь-яких хімічних перетворень його в організмі   +   +
Діючі речовини вивільняються в організмі в основному а)в тонкому кишечнику   б)в товстому кишечнику     +       +  

 

169. Визначити антиагрегантний засіб А-В (тиклопідин, кислота ацетилсаліцилова, дипірідамол)

Препарати Властивості А Б В
Інгібування циклооксигенази   +  
Інгібування фосфодіестерази в тромбоцитах +    
Блокування рецепторів тромбоцитів до АДФ     +

 

170. Визначити речовини А-В (тестостерон, естрон, ретаболіл)

 

Властивості Андрогенна Естрогенна Анаболічна
Речовини активність активність активність
А +   +++
Б +++   +++
В   ++++  

 

171. Визначити препарати водорозчинних вітамінів А-Г

 

Основна характеристика Препарат
А Б В Г
Системи, процеси або тканини, найбільш чутливі до недостатності вітаміну Нервова система Кровотворення, нервова система Сполучна тканина Нервова система
Фізіологічна функція Участь в декарбоксилюванні α-кетокислот, в синтезі ацетил-КоА Синтез нуклеїнових кислот і метіоніну Участь в окисно-відновних процесах, утворення колагену (гідроксилювання проліну) Участь в декарбоксилюванні і переамінуванні амінокислот
Окремі покази до призначення Поліневрити, піруватемія Перніціозна анемія, поліневрити Кровотечі, пов’язані із підвищеною проникністю судинної стінки, метгемоглобінемія Інтоксикація гідразидами ізонікотинової кислоти, передозування препарату леводопа

 

 

172. Визначити препарати жиророзчинних вітамінів А-В

 

Основна характеристика Препарат
А Б В
Тканини і системи, найбільш чутливі до недостатності вітаміну Сітківка ока, епітелій Система згортання крові Кісткова тканина
Фізіологічна функція Участь у фоторецепції, вплив на проникність біологічних мембран Посилення синтезу протромбіну Вплив на всмоктування, виведення і утилізацію кальцію
Окремі покази до призначення Гемералопія, порушення функції епітелію Кровотечі, обумовлені в основному гіпопротромбінемією Рахіт, остеомаляція, остеопороз

 

173. Визначити антибіотики групи пеніциліну А-Д (ампіцилін, бензилпеніциліну натрієва сіль, біцилін-1, біцилін-5, оксацилін)

 

  Препарати
А Б В Г Д
Спектр дії Переважно грам-позитивні мікроорганізми + +   + +
Широкий     +    
Стійкість до β-лактамаз грам-позитивних мікроорганізмів - + - - -
Кислотостійкість - + + - -
Тривалість дії 3-4 год 4-6 год 4-6год 5-7днів 28днів

 

 

174. Визначити потитуберкульозні препарати А-Г (ізоніазид, стрептоміцин, рифампіцин, етамбутол)

 

Властивості Препарат Механізм антибактеріаль ної дії Основний шлях введення Розвиток стійкості мікобактерій до препарату Основні побічні дії
А Пригнічення нуклеїнового обміну Всередину Повільний Порушення зору, алергічні реакції
Б Пригнічення синтезу РНК Всередину Швидкий Порушення функції печінки, алергічні реакції, дисбактеріоз
В Пригнічення синтезу білка на рибосомах Внутрішньом’язево Швидкий Зниження слуху, вестибулярні розлади, алергічні реакції, дисбактеріоз
Г Пригнічення синтезу компонентів клітинної стінки Всередину Повільний Неврити, психічні порушення, алергічні реакції

 

175. Визначити противірусні засоби А-В (саквінавір, ремантадин, ацикловір)

 

Засіб Властивості А Б В
Направленість дії Пригнічення вивільнення вірусного геному Пригнічення синтезу нуклеїнових кислот Порушення синтезу “пізніх” вирусних білків
Механізм дії Блокада синтезу вірусної РНК і білка Пригнічує ДНК-полімеразу Блокада протеаз ВІЛ
Застосування Профілактика і лікування грипу Лікування герпетичних інфекцій Лікування ВІЛ-інфекцій

 

 

176.Визначити протималярійні препарати А-В (примахін, хлоридин, хінгамін)

 

Покази до їх призначення Препарати
А Б В
Усунення клінічних проявів малярії   + +
Індивідуальна хіміопрофілактика   + +
Суспільна хіміопрофілактика +   +
Профілактика рецидивів +    

 

177. Визначити засоби А-Д, що застосовуються при амебіазі (хінгамін, метронідазол, еметин, тетрациклін, хініофон)

 

  Властивості Средства
А Б В Г Д
Діють в просвіті кишечника +     +  
Діють у стінці слизової оболонки кишечника   +   + +
Пригнічують бактеріальну флору кишечника         +
Ефективні при позакишковому амебіазі - + + + __

 

178.Визначити протигрибкові засоби А-В (ністатин, амфотерицин В, тербінафін)

 

Захворювання Препарати
А Б В
Кандидомікоз Поверхневий +    
Системний   +  
Системні мікози (бластомікоз, криптококкоз, кокцидіомікоз)   +  
Дерматомікози (трихофітія, епідермофітія, оніхомікоз)     +

 

179.Визначити протигрибкові засоби А-Г (ністатин, амфотерицин В, тербінафін, кетоконазол)

Препарати Механізм дії Показання до застосування Шлях введення
А Пригнічення проникності клітинної мембрани Системні мікози Внутрішньовенно, інгаляційно, місцево, під мозкові оболонки
Б Порушення синтезу ергостеролу в клітинній мембрані Системні мікози, локалізовані мікози Всередину, місцево
В Порушення синтезу ергостеролу в клітинній мембрані Дерматомікози Всередину, місцево
Г Пригнічення проникності клітинної мембрани Кандідомікози Всередину, місцево

 

180.Як зміняться ефекти речовин І при взаємодії з речовинами ІІ?1

I II II+ І
Посилення Послаблення
Ампіцилін (антибактеріальна дія) Оксацилін    
Амоксицилін (антибактеріальна дія) Клавуланова кислота    
Сульфаніламідні препарати (антибактеріальна дія) Триметоприм    
Гентаміцин (міорелаксуюча дія) Курареподібні речовини    
Тетрацикліни (антибактеріальна дія) Фенобарбітал    
Стрептоміцин (ототоксична дія) Фуросемід    
Ізоніазид (нейротоксична дія) Піридоксин    

1 Правильну відповідь відмітити знаком «+»

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 123 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.085 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав