Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 4. Якість і безпечність харчування населення. Управління якістю продукції ресторанного господарства

Читайте также:
  1. I готельного господарства
  2. i готельного господарства
  3. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  4. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва
  5. Аналіз витрат на виробництво продукції
  6. Аналіз показників ефективності управління виробничими запасами на підприємстві
  7. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.
  8. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  9. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ
  10. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ

3. Міжнародні позиції національних банків визначаються на основі аналітичних даних всесвітньо відомих рейтингових агентств, зокрема таких як: Moody's, Standard & Poor's, Fitch тощо. При оцінці рейтингу банків світу беруться до уваги такі показники в діяльності банків: рівень прибутковості, достатності капіталу, загальний розмір активів, їх структура, дохідність тощо.

За підсумками 2012р. за даними провідних рейтингових агентств провідними банками світу були такі:

Shizuoka Bank (Японія)

Протягом ось уже трьох років японська банківська компанія Shizuoka Bank залишається найнадійнішим представником сектору з Країни сонця, що сходить. За підсумками минулого року Shizuoka показав чистий прибуток у 473 млн доларів, виручку - в 2,6 млрд доларів, а активи - в 9,7 трлн ієн (123 млрд доларів). У організації є іноземні офіси в США (Нью-Йорк, Лос-Анджелес), Європі (Брюссель), Гонконзі, Шанхаї та Сінгапурі. Коефіцієнт достатності капіталу становить 15,9%.

Bank of Taiwan (Тайвань)

Bank of Taiwan є єдиним представником острівної держави в рейтингу на 2012 рік. На кінець 2011 року він володів активами на 131 млрд доларів, на депозити припадає 11,5% балансу, на позики - 10,1%. Показник Tier 1 capital ratio оцінюється в 10,5%.


BancoEstado (Чилі).

Всього чилійські банки мають дві позиції у списку 50 Global Finance.

Крім BancoEstado також присутній Banco de Chile. Правда BancoEstado - єдиний банк цієї латиноамериканської держави, який належить державі. Його активи оцінюються в 40 млрд доларів, а частка на кредитному ринку країни становить 14%.

Samba Financial Group (Саудівська Аравія)
Samba є єдиним представником Саудівської Аравії в списку Global Finance. Його акції обертаються на Саудівську фондову біржу, а за капіталізацією - це одна з найбільших компаній у сфері фінансів країни. Свої операції Samba також проводить в Об'єднаних Арабських Еміратах, Пакистані та Катарі. На кінець минулого року його активи становили 51,3 млрд доларів, а чистий прибуток - 1,1 млрд доларів.

Qatar National Bank (Катар)
У продовження близькосхідного вектора ще одним банком з цього регіону є катарська група Qatar National Bank - єдиний представник своєї країни в міжнародному рейтингу. Його активи становлять 85,4 млрд доларів, що робить Qatar National Bank одним з найбільших на Близькому Сході і в Північній Африці.

National Bank of Kuwait (Кувейт)
Ще один представник нафтоносного регіону, цього разу з Кувейту. National Bank of Kuwait має 70 підрозділів усередині країни і ще 14 за її межами. На кінець 2011 року чистий прибуток становив 1,09 млрд доларів, а активи - близько 49 млрд доларів.

Pohjola Bank (Фінляндія)
Серед європейських фінансових компаній одним з найбільш надійних можна вважати фінську Pohjola Bank. До речі, цей банк виявився єдиним з Фінляндії, кому знайшлося місце в рейтингу. Акції Pohjola котируються на фондовій біржі в Хельсінкі з загальною ринковою капіталізацією на серпень 2012 року в 2,2 млрд доларів. Всього у компанії 580 підрозділів у Фінляндії та ще 200 незалежних агентів, кому поставляються різні послуги. Клієнтами Pohjola є 3,7 млн фізосіб і 420 тис. компаній.

National Bank of Abu Dhabi (ОАЕ)
Другий найбільший банк в Еміратах і найнадійніший в країні, на думку Global Finance. Загальні активи National Bank of Abu Dhabi оцінюються в 73,5 млрд доларів, а показник Tier 1 capital ratio становив 16,3% на червень 2012 року. Влада країни контролює 70% у капіталі банку, акції якого торгуються на біржі Абу-Дабі.

Bank of New York Mellon (США)
У нинішньому списку Bank of New York Mellon відводиться 29-е місце з 50, а всього в рейтингу перебувають 5 представників із США. BNY Mellon вважається сьомим за розміром активів банком в Америці. Показник оцінюється в 229,7 млрд доларів на I квартал поточного року.

China Development Bank (Китай)
Ця корпорація за один рік зуміла подолати 10 рядків у рейтингу Global Finance і тепер перебуває на 28 місці. Трохи нижче - на 30 позиції - тримається Agricultural Development Bank of China. China Development Bank перебуває під безпосереднім контролем Держради КНР. Всі облігації, що випускаються CDB, гарантуються урядом Китаю. Його активи оцінюються в 986 млрд доларів, а обсяг кредитів - близько 875 млрд доларів.

Nordea Bank (Швеція)
У поточному списку Nordea Bank перебуває на 24-му місці. Він є найбільшою банківською групою в Скандинавії і займає лідируючі позиції в Східній Європі. По всьому світу у Nordea Bank 11 млн клієнтів і 1,4 тис. підрозділів, а 13,5% належать уряду Швеції. Обсяг активів оцінюється у 694 млрд євро, а показник core Tier 1 capital ratio становить 11,6%.


HSBC (Велика Британія)
HSBC займає 23 місце в рейтингу, вважаючись однією з найбільших банківських груп Сполученого Королівства. У HSBC налічується близько 6,9 тис. підрозділів по всьому світу і близько 60 млн клієнтів. Акції HSBC обертаються на фондових біржах Нью-Йорка і Лондона, а показник core Tier 1 capital ratio становить 11,3%.

Kiwibank (Нова Зеландія)
А на іншому кінці планети розташувався ще один банк зі списку - новозеландський Kiwibank. Він був заснований в 2002 році і сьогодні займає 3,7% ринку в країні з кількістю клієнтів в 800 тис. осіб по всій Новій Зеландії.

National Australia Bank (Австралія)
Австралійський National Australia Bank Limited займає 18 позицію в рейтингу і є одним з чотирьох найбільших банків країни, всі з яких представлені в рейтингу Global Finance. Активи компанії всередині країни становлять 510 млрд доларів. Свій бізнес National Australia Bank веде також у Новій Зеландії, Азії, Великій Британії і США. Показник Tier 1 capital ratio становить 10,2%.

DBS Bank (Сінгапур)
Ця компанія з Сінгапуру змогла стати найбільш надійною з азіатських держав в поточному рейтингу Global Finance. До речі, DBS Bank очолює азіатський список ось уже три роки поспіль. Всього корпорація працює на 15 ринках регіону, має понад 200 підрозділів у 50 містах світу. Активи DBS Bank становлять близько 269,6 млрд доларів.

Banque et Caisse d'Épargne de l'État (Люксембург)
Цей люксембурзький банк посідає 9 сходинку в рейтингу найнадійніших фінансових організацій світу і є єдиним представником країни в ньому. Banque et Caisse належить уряду Люксембурга і надає всі можливі банківські послуги по країні. Активи компанії становлять 39,7 млрд євро, а показник Tier 1 capital ratio - 14,4%.

Zürcher Kantonalbank (Швейцарія)
Швейцарський банк Zürcher Kantonalbank тримається на 3-му місці за надійністю в світі і єдиним від Швейцарії в списку Global Finance у нинішньому році.

Caisse des Dépôts et Consignations (Франція)
Caisse des Dépôts et Consignations перебуває на 6 сходинці в глобальному рейтингу, хоча порівняно з минулим роком він втратив 4 позиції. Незважаючи на те що ця компанія вважається далеко не найбільшою в П'ятій республіці, гіганти французького банківського сектора були оцінені куди гірше. Його активи оцінюються в 262,2 млрд євро.

KfW (Німеччина)
Німецький KfW залишається найнадійнішим банком світу, випереджаючи всіх інших побратимів з Німеччини. У капіталі компанії бере участь федеральний уряд, а також уряди федеральних земель Німеччини. Саме уряд ФРН виступає гарантом всіх облігацій KfW. Активи компанії оцінюються в 516,5 млрд євро, а показник core Tier 1 capital ratio - 17,3%. Рейтингу банку оцінюється на рівні "ААА" у Moody's, S & P і Fitch.

Зазначимо, що нестабільність світового фінансового сектора призвела в останні півроку до падіння рейтингів і скорочення співробітників найбільших банків світу.

 

5. Сучасна інституціональна структура міжнародного ринку позикових капіталів характеризується розгалуженою системою міждержавних організацій та інститутів, до складу якої входять як глобальні, так і регіональні валютно-фінансові установи. Значну роль у концентрації фінансово-кредитних ресурсів і регулюванні сучасного світового господарства відіграють, зокрема, такі міжнародні фінансові організації, як Бреттон-Вудські інститути, Банк міжнародних розрахунків (БМР) та банки регіональної спеціалізації (Африканський банк розвитку, Азіатський банк розвитку, Міжамериканський банк розвитку та ін.).

Різні міжнародні фінансові організації (МВФ, МБРР, МФК, МАР), володіють різними за обсягом правами і, відповідно, мають різні обов' язки. Так, Бреттон-Вудські угоди наділили МВФ і МБРР спроможністю нести права і обов' язки згідно з нормами міжнародного права. Міжнародна пра-восуб'єктність МВФ і МБРР має функціональний характер, який виявляється у договірній правоспроможності і дієздатності. Обсяг прав і обов' язків МБРР є більшими за МАР або МФК. Але Асоціація і Корпорація мають такі права і обов' язки, якими не володіє МБРР.

Функціонування міжнародних організацій взагалі, і фінансових зокрема, породжує нові явища у сфері права. В науковій літературі ця проблема зазвичай позначається як співвідношення державного суверенітету і елементів над-національності, які належать до компетенції міжурядових організацій.

Фахівці вважають, що членство в міжнародній організації радше є формою реалізації суверенних прав держави, аніж їх втратою. Адже держава добровільно делегує свої права органу міжнародної організації, не втрачаючи при цьому своєї компетенції за делегованими питаннями. Міра делегування і становить сутність інституту наднаціональності. Необхідність створення міжнародних організацій, які б володіли елементами наднаціональності, спричинена взаємозалежністю держав і потребою у досягненні загальноо-бов' язкової поведінки в низці питань. На сьогодні цілком очевидно, що економічний прогрес не може бути забезпечений винятково в межах національних кордонів. Необхідність пошуку взаємоузгоджених рішень вимагає посилення ролі і розширення компетенції міжнародних організацій.

Діяльність міжнародних фінансових організацій підтверджує загальну тенденцію розширення контрольних функцій міжнародних економічних організацій. Аналіз практики міжнародних фінансових організацій універсального характеру вказує на те, що елементи наднаціональності у цих організаціях отримали новий розвиток і проявляються в адаптованій до сучасних умов міжнародних відносин формі.

 

 

Тема 4. Якість і безпечність харчування населення. Управління якістю продукції ресторанного господарства

План.

Якість ресторанної продукції

Організація контролю якості продукції

Управління якістю продукції ресторанного господарства на різних рівнях.

Забезпечення безпечності продуктів харчування на основі принципів системи НАССР

Під безпекою продуктів харчування слід розуміти відсутність небезпеки для здоров’я людей при їх споживанні, як з точки зору гострої негативної дії (харчові отруєння, харчові інфекції), так і з точки зору небезпеки віддалених наслідків (канцерогенна, мутагенна та тератогенна дія). Тобто безпечними можна рахувати ті харчові продукти, які не мають негативної та шкідливої дії на здоров’я теперішнього та майбутнього покоління.

Щоб гарантувати безпеку продовольчої сировини і харчових продуктів, всі учасники виробничого ланцюга, починаючи з первинного виробництва, що вирощує сировину, і закінчуючи кінцевим споживачем харчового продукту, повинні дотримуватись певних принципів і правил, встановлених відповідними законодавчими, нормативними та рекомендаційними документами, сукупність яких прийнять називати «харчовим законодавством».

За сферою свого поширення вони можуть бути міжнародними, регіональними, національними та галузевими. За характером об’єктів, до яких встановлюються вимоги, документи харчового законодавства поділяють на загальні та спеціальні. Загальні документи встановлюють вимоги, що стосуються всіх або більшості видів сировини і продукції. Спеціальні документи розробляються на підставі загальних, але стосуються окремих груп та видів об'єктів і враховують їхню специфіку.

В якості міжнародно визнаних норм найбільшого поширення у світі набули стандарти, настанови та рекомендації Комісії Кодекс Аліментаріус. Кодекс Аліментаріус в перекладі з латинської означає "Звід норм і правил про харчові продукти". Комісія Кодекс Аліментаріус створена у 1961 - 1962 рр. Організацією ООН з питань харчування і сільського господарства та Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ФАО/ВООЗ). Ця Комісія у 1969 р. прийняла стандарт САС/RСР 1- 1969 "Рекомендований міжнародний Кодекс загальних принципів гігієни харчових продуктів" (Друга редакція прийнята у 1985 р., а третя — у 1997 р.). Стандарт встановлює загальні принципи та правила гігієни, дотримання яких на всьому ланцюжку виробництва харчового продукту забезпечує його безпечність та придатність до споживання.

залежності від природи забруднень розрізняють біологічну, хімічну, фізичну безпеку продовольчої сировини і харчових продуктів.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав