Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загалом податкова політика реалізується шляхом визначення видів податків, встановлення податкових ставок та через податкові пільги.

Читайте также:
  1. A) Схватив окно за заголовок левой кнопкой мыши или через системное меню
  2. quot;Истинное, благотворное познание Бога достижимо только через
  3. Quot;політика дешевих грошей".
  4. А37. В обществе с рыночной экономикой государство воздействует на экономическую жизнь через
  5. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  6. Анализ ставок аренды
  7. Антиінфляційна політика держави
  8. Антимонопольна політика держави
  9. Антиукраїнська політика російського царизму. Посилення централізаторсько-шовіністичних тенденцій
  10. Антиукраїнська політика російського царизму. Суспільно політичний та національний рух на Наддніпрянщині в другій половині ХІХ ст.

Під податком, митом, збором та іншими аналогічними платежами, у контексті ДРЕ, потрібно розуміти обліковий внесок у бюджет відповідного рівня або у позабюджетний фонд, який здійснюється платниками податків у розмірах, порядку і на умовах, що відповідають чинному законодавству.

Об'єкт оподаткування - кількісно виражений економічний феномен, який підлягає оподаткуванню: доходи, прибуток, вартість певних товарів, окремі види діяльності, операції і цінними паперами, використання природних ресурсів, майно, передача майна, додана вартість та інші об'єкти, встановлені законом.

Податок не повинен зачіпати капітал, тому що нормальне відтворення буде неможливим.

Суб'єкти оподаткування - це ті, хто збирає (бюджет країни (державний бюджет), місцеві бюджет, держанні шльоні фонди). / ті, хто платить (громадяни, малі і великі підприємства).

Податкова база - частина об'єкта, на яку практично нараховують податки. Частка податкової бази, що вилучається у вигляді податку, називається ставкою податку або нормою оподаткування.

Сукупність податків, зборів, інших обов’язкових платежів до бюджетів і внесків до державних цільових фондів, а також сукупність державних податкових органів та їх компетенція — становлять податкову систему

Систему податкових органів в Україні утворюють такі органи державної податкової служби:

· Головна державна податкова адміністрація України;

· державні податкові адміністрації в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

· державні податкові інспекції в районах, містах, районах міст;

· міжрайонні податкові інспекції;

· податкова міліція.

До функцій Державної податкової адміністрації України належать: контроль за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення та сплати податків (зборів, обов'язкових платежів) до бюджетів і державних цільових фондів; забезпечення застосування фінансових санкцій та штрафів до порушників податкового законодавства; роз'яснення податкової політики держави та чинного податкового законодавства платникам податків; ведення державного реєстру фізичних осіб і загальнодержавної бази данних платників податків; захист інтересів держави у судових органах у справах, шо стосуються сплати податків.

Перелік законів, які регламентують порядок обчислення та сплати різних податків, враховуючи необхідність реалізації у цій сфері державної економічної політики системного підходу, створює (повинен формувати) єдиний податковий кодекс.

Нормативно визначені органами законодавчої влади платники податків, їхні права та обов'язки, об'єкти оподаткування, види податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджетів, внески до державних цільових фондів, а також порядок стягнення встановлених податкових платежів, зборів і внесків утворюють систему оподаткування.

У системі ДРЕ податки виконують такі функції:

- фіскальну - полягає у забезпеченні фінансування суспільних видатків (державних витрат);

- соціальну - полягає у підтримуванні соціальної рівноваги через зменшення надто великої різниці реальних доходів окремих верств населення;

- розподільчу - полягає у перерозподілі доходів та багатства з метою забезпечення певного стандарту добробуту в суспільстві та у коригуванні ринкового розподілу ресурсів з метою приведення структури суспільного продукту у відповідність до структури суспільних потреб;

- інформативну - полягає в інформуванні суб'єктів національної економічної системи як суб'єктів оподаткування про пріоритети ДЕП, що знаходить своє втілення у запровадженні відповідних податкових пільг, диференціації податкових платежів тощо;

- регуляторну - полягає у встановленні і зміні системи оподаткування, визначенні податкових ставок, їх диференціації, наданні податкових пільг (звільнення від податків частини прибутків і капіталу з умовою їх цільового використання відповідно до завдань ДЕП), що дає можливість активно впливати (регулювати) економічну кон'юнктуру, структурні зрушення, інвестиційну активність, інноваційний процес та науково-дослідні роботи, охорону навколишнього середовища тощо.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 71 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав