Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Географічне розташування, природно-ресурсний потенціал і національний склад населення України.

Читайте также:
  1. Microsoft Word - текстовий процесор, що випускається фірмою Майкрософт, входить до складу офісного пакету«Microsoft Office».
  2. VII. Антропологічний склад народів України
  3. X. Антропологічний склад народів світу: народи Африки та Америк
  4. Аварії, катастрофи, їх характеристика, правила поведінки і дії населення
  5. Аварійно - рятувальні служби України.
  6. Автоматизована система раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення
  7. Адміністративно-правовий статус Президента України.
  8. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  9. Алгоритм складання рівнянь хімічних реакцій.
  10. Аналіз кількісного та якісного складу персоналу підприємства

Україна, розташована у центральній частині Європи, займає площу 603,7 тис. кв. км і межує з Білоруссю (на півночі), Росією (на сході), Румунією, Молдовою, Угорщиною (на південному заході), Словаччиною та Польщею (на заході). На півдні омивається Азовським та Чорним морями.

До складу України входять 24 адміністративні області, Автономна Республіка Крим та два міста республіканського підпорядкування – Київ і Севастополь. Найбільші міста держави – Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Львів. Найбільші за площею області України – Одеська (33,3 тис. км2), Дніпропетровська та Чернігівська (по 31,9 тис. км2), за кількістю населення – Донецька (4,8 млн. жителів) і Харківська (2,9 млн. жителів). Найменшими є відповідно Чернівецька (8,1 тис. км2), Закарпатська (12,8 тис. км2), Тернопільська (13,8 тис. км2), Івано-Франківська (13,9 тис. км2) за площею і Чернівецька (0,9 млн. жителів), Волинська і Тернопільська (1,1 млн. жителів) – за населенням.

Київ – столиця незалежної України, центр її політичного життя. Тут розміщена резиденція Президента України, працюють парламент – Верховна Рада і уряд – Кабінет Міністрів, розташовані штаб-квартири більшості політичних партій та організацій. Водночас місто є найбільшим економічним, промисловим і культурним центром України.

Переважна частина території України (95 %) – рівнинна. Гірські області – Українські Карпати та Кримські гори, розташовані на окраїнах держави. Найвища точка країни – вершина Говерла у Карпатах (2061 м).

За запасами природних ресурсів Україна посідає провідне місце в Європі, зокрема перше місце за кількістю орних земель, за запасами залізної й марганцевої руд, сірки, кам’яного вугілля, калійної і кам’яної солей та інших корисних копалин.

Земельні ресурси. Забезпеченість України сільськогосподарськими угіддями дуже висока і становить близько 1,2 га на одного жителя. Площа орних земель на кінець 2001 року становила 32537,1 тис. га, пасовищ – 5517,0 тис. га. У структурі ґрунтового покриву України домінують різновиди чорноземів, поширені майже на 55 % площ орних земель. В структурі ґрунтового покриву України площа чорноземів становить 74 млн. га, з яких 57 % - сільськогосподарські угіддя (42 млн. га) і 68 % ріллі (32 млн. га). За своїм фізичним, хімічним, агрохімічним та мінералогічним складом серед ґрунтоутворювальних порід український чорнозем – найкращий.

Водні ресурси України складаються з місцевого стоку і транзиту. Загальний обсяг річкового стоку становить 210 км3. Основна його маса припадає на Дніпро – 53,5 км3, Дністер – 8,7 км3, Сіверський Донець – 5 км3, Південний Буг – 3,4 км3. Усього на території України – понад 73 тис. річок, з яких найбільш багатоводним є Дунай. В середньому водозабезпечення одного жителя країни водою місцевого стоку становить 1000 м3. В Україні 3 тис. озер; 80 водосховищ і 20 тис. ставків мають запас води 24 м3.

Площа лісового фонду України становить майже 11 млн. тис. га, лісопокрита площа в середньому становить 14 %. Три чверті лісових площ мають високопродуктивний деревостан. На хвойні ліси припадає 54 % запасів деревини, в тому числі на сосну, що найбільш поширена на Поліссі – 35 %. Майже 40 % запасів деревини – твердолистяні породи (дуб, бук, граб). Серед листяних порід переважають береза, осика, вільха, липа, тополя.

За оцінками вітчизняних та закордонних фахівців, вугільні родовища Донбасу та Львівсько-Волинського басейну містять метан в обсязі до декількох трильйонів кубометрів. Вирішення завдання добування газу з вугільних родовищ можливе лише за умови активної співпраці з іноземними компаніями, з використанням сучасних технологій та інвестицій.

У межах Українського щита розташована одна з найбільших у світі каолінових провінцій, де виявлено близько 150 каолінових об’єктів. 22 родовища первинного та лужного каоліну розробляються і використовуються в паперовій, фарфорово-фаянсовій, чорній металургії та інших галузях промисловості. Родовища каоліну повністю забезпечують потреби України. Близько 70 % його експортується в країни близького та далекого зарубіжжя.

Дніпровсько-Донецька впадина забезпечує понад 80 % всього видобутку вугілля в Україні.

Майже в усіх областях України є рекреаційні ресурси, серед яких домінують санаторно-курортні. Відомий на весь світ своїми санаторно-курортними умовами Південь України (Одеська, Херсонська, Миколаївська, Донецька області й Автономна Республіка Крим). Треба зазначити, що, крім кліматичних ресурсів, Південний берег Криму багатий на ресурси грязей для організації лікувальних закладів.

На Україну припадає майже третина світових запасів чорнозему й чверть придатної для оранки землі в Європі. Україна займає першу позицію в світі за розораністю землі – 75 % сільськогосподарських земель та 56 % – усіх земель. Водночас 20 % української ріллі – це деградовані та малопродуктивні землі. Найбільша річка - Дніпро - ділить Україну на Правобережну (Волинсько-Подільська височина, Східні Карпати, Полісся) та Лівобережну (Наддніпрянська низовина, Донецька височина). На півдні України розташована Чорноморська низовина. 14 % території України займають ліси, 21 % - територія, уражена ізотопами цезію (після аварії на Чорнобильській АЕС 1986 р.).

Надра України багаті природними ресурсами: кам’яне вугілля, залізна і марганцева руда, уран, графіт, кам’яна сіль, будівельна сировина. Водночас економіка потерпає від нестачі газу, нафти, лісу. Наявні привабливі рекреаційні зони (Карпати, Крим).

З понад 46 млн. осіб, що мешкають в Україні, найбільшою є частка українців (73%), а найчисельнішими національними меншинами є російська (22%), білоруська та єврейська (по 1%). Переважна більшість віруючих в Україні – християни (православні, греко-католики, католики, протестанти, старообрядці).




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав