Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Відповідальність за прийняте рішення та його виконання.

Читайте также:
  1. I. Відповідальність
  2. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  3. II. Види законів про кримінальну відповідальність, мають зворотну дію в часі.
  4. III. Закони про кримінальну відповідальність, не мають зворотну дію в часі.
  5. IV. Відповідальність
  6. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства.
  7. Адміністративна відповідальність та адміністративні стягнення
  8. Адміністративна й кримінальна відповідальність за недобросовісну конкуренцію
  9. Алгоритм вирішення задачі
  10. Безпосередня демократія - це здійснення влади самим народом шляхом голосування або шляхом підтримки пропозицій (ініціатив), внаслідок яких можуть бути прийняті владні рішення.

Відповідальність за прийняте рішення і його виконання перед країною, перед старшим командиром, перед законом і моральними вимогами, перед підлеглим особовим складом.Будь-яке рішення тільки тоді себе виправдовує, коли воно доводить свою правоту та життєдіяльність. А на полі бою кожне рішення доводиться ціною солдатської крові, говорячи словами героя книги О.Бека: “Найважче для командира - це посилати людей на смерть” (5, с.27). Тому рівень ризику за прийняте рішення за дефіциту часу та браку інформації дуже високий.

Дискомфорт (відсутність нормальних умов для життя і бойової діяльності).

Усі ці фактори спеціально створюються противником для того, щоб викликати певні труднощі у функціонуванні психіки супротивника. Перші психологічні проблеми, які виникають у воїнів на полі бою і після їх повернення додому, було відображено в праці Да Коста “Про збудливе серце” (1871), де досліджено психологічні проблеми Громадянської війни в Америці. Кількість божевільних солдат була настільки великою, що 1863 року в Америці був створений перший військовий психічний госпіталь. Найбільш глибоко пов’язували душевну хворобу воїнів з бойовим стресом російські психологи, які спробували діагностувати та лікувати бойовий шок безпосередньо біля лінії фронту. Як відомо, під час російсько-японської війни 1904 року в Харбінському військовому госпіталі було створено відділення для душевнохворих, яке очолив Г.Шумков. Ним було описано психічні явища, які спостерігались у російських воїнів після виходу з бою: сновидіння про бойові епізоди, посилену дратливість, послаблення волі, відчуття розбитості тощо.

Можна сказати, що двадцяте сторіччя вперше зіткнулося з таким явищем, як психічні бойові втрати. Тільки в американській армії серед 2 мільйонів солдат, які брали участь у першій світовій війні, близько 159 тисяч виведено зі строю у зв’язку з психічними розладами. При цьому кількість загиблих становила майже 116 тисяч, поранених - 204 тисячі чоловік. Середні втрати у зв’язку з психічними розкладами під час першої світової війни становили 6-10 випадків на 1000 чоловік (70, с. 16).

А під час другої світової війни до лікувальних закладів армії США потрапило до 1 млн. чоловік з нервово-психічними захворюваннями, у тому числі 64% з психоневрозами та 7% з психозами. Майже половина демобілізованих за станом здоров’я з армії США військовослужбовців під час другої світової війни страждала на нервово-психічні захворювання (70, с.27).

Психогенним проблемам військового часу присвячено велику кількість досліджень видатних вітчизняних психіатрів: Б.Осипова, М.О.Гуревича, Є.К.Кранушкіна, В.А.Гіляровського. Перші психіатричні госпіталі в СРСР для надання психічної допомоги військовослужбовцям з’явилися 1943 року.

Таким чином, загроза життю здоров’ю, яку створює бойова обстановка, викликає різні психічні порушення, які можна розділити на дві групи: непатологічні психогенні реакції і реактивні психози (грубі порушення свідомості, галюцинації, марення, емоційні розлади, психомоторні порушення тощо). При непатологічних психогенних реакціях військовослужбовці зберігають у цілому критичну оцінку того, що відбувається, і здатні до цілеспрямованої діяльності. Офіцеру необхідно мати на увазі, що у будь-яких, навіть у найважчих, ситуаціях 12-25% людей зберігають самовладання, правильно оцінюють обстановку, чітко і рішуче діють відповідно до ситуації. Більшість людей (приблизно 50-75%) за екстремальних ситуацій у першій миті стають “приголомшеними” та малоактивними (70, с. 45-46).

Безпосередніми формами прояву психічних розладів є: страх, неспокій, стрес, неврози, вегетативні дисфункції, безладне кидання, панічна втеча, заціпеніння тощо. Реакції страху в бойовому оточенні можна поділити на контрольовані та не контрольовані. Страх - це природне явище. Головне - контролювати його. Якщо воїн контролює свій страх, значить, він усвідомлює небезпеку, яка його очікує. Але при цьому він шукає вихід з цього становища і мужньо діє. Тому міцність можна визначити як перемогу над страхом. Страху не відчуває тільки психічно ненормальна людина. Неконтрольований страх - це просто паніка, з якою командир має боротися безкомпромісно і вживати невідкладних заходів для його ліквідації, адже діяльність підрозділу в життєво небезпечній ситуації залежить від вчинків кожного воїна.

Індуктори паніки (панікери) - воїни, які володіють виразними рухами гіпнотизуючою силою криків, хибною впевненістю в доцільності своїх дій. Стаючи лідерами за надзвичайних обставин вони можуть створити загальне безладдя, яке швидко паралізує підрозділи і, відповідно, залишає воїнів без можливості діяти цілеспрямовано. “Епіцентром” розвитку масової паніки звичайно є істеричні особистості, які відрізняються егоїстичністю і самозакоханістю. Спеціальна цілеспрямована робота з психологічного загартовування воїнів перешкоджає розвитку панічного настрою, дає змогу зосередитися та сконцентрувати волю і знайти правильний, доцільний вихід із тяжкої ситуації. З іншого боку пануватиме розгубленість та паніка.

Динаміка психогенних розладів, які мають місце в життєво небезпечних ситуаціях, поділяються на чотири фази: героїзм, “медовий місяць”, розчарування і відновлення.

Героїчна фаза починається безпосередньо в момент життєво небезпечної ситуації і триває кілька годин. Для неї характерні альтруїзм, героїчна поведінка, які викликані бажанням допомогти однослужбовцям вижити.

Фаза “медового місяця ” настає після життєво небезпечної ситуації і триває від кількох днів до 3-6 місяців. Ті, хто вижив, відчувають сильне почуття гордості за те, що перебороли всі небезпеки і залишилися живими. В цій фазі потерпілі сподіваються і вірять, що згодом усі проблеми і труднощі минуть.

Фаза розчарування, зазвичай, триває від 2 місяців до 1-2 років. Сильні почуття розчарування, гніву, невдоволення і гіркоти виникають унаслідок руйнування різних надій.

Фаза відновлення починається тоді, коли ті, хто вижив, розуміють, що їм необхідно налагоджувати побут і розв’язувати проблеми, які виникають, самим брати відповідальність за розв’язання цих проблем.

Характер цих труднощів визначає сутність психологічноїпідготовки військовослужбовців. Для успішного подолання труднощів й ефективної дії на сучасному полі бою необхідна цілеспрямована психологічна підготовка. Педагогічний зміст психологічної підготовки становить процес підготовки особового складу до подолання труднощів бойової діяльності для успішного розв’язання поставлених завдань. При цьому, під час підготовки до бойових дій воїнів різних родів військ, різних військових спеціальностей відбувається конкретизація труднощів бойової підготовки. Також, за своїм змістом відрізняється психологічна підготовка солдата і офіцера, яка залежить від характеру їхніх обов’язків. Солдат має добре оволодіти своєю бойовою спеціальністю і бути майстром свого фаху. А офіцер, окрім цього, має ще й вправно керувати підлеглими, не втрачати духу, показувати особистий приклад в умовах застосування ЗМЗ.

А наліз впливу чинників сучасного бою на психіку і поведінку людей дозволяє зробити наступні висновки: небезпечна обстановка неминуче спричиняє у воїнів психічне напруження (стресовий стан). Цей стан впливає істотним чином на протікання психічних процесів (сприймання, увага, пам'ять, мислення, волю, емоції) і ефективність бойової діяльності. Стрес може впливати на психіку як мобілізуюче (бойове збудження), так і пригнічуюче (дистрес). Характер цього впливу залежить від мотивації, індивідуально психологічної стійкості, бойового досвіду воїнів. Отже, є реальні основи для зміни сприймання воїном бойових стрес-чинників в процесі психологічної підготовки і забезпечення їх високої активності в бою.

Таким чином, характер подоланих труднощів в умовах сучасного бою, зміст конкретної військової спеціальності і коло обов’язків у бою визначають сутність і конкретний зміст психологічної підготовки кожного військовослужбовця, кожного підрозділу. Якщо загалом, то психологічна підготовка повинна формувати у воїнів готовність до війни і до першого бою, настанову на знищення супротивника, стійкість проти впливів психологічних факторів війни.

Психологічна підготовка - це науково обґрунтована підготовка психіки військовослужбовців до ефективної практичної діяльності у складі підрозділу на полі бою в умовах сучасної війни.

Сутність і конкретний зміст цієї підготовки складають характер труднощів, що долаються під час бою, зміст конкретної військової спеціальності та коло обов’язків у бою.

Загалом, психологічна підготовка особового складу - це система заходів по формуванню у військовиків та військових колективів високої психологічної готовності і психічної стійкості до впливу факторів / чинників / сучасного бою.

СУТЬ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ виявляється у дії внутрішнього механізму психологічних реакцій і поведінки воїна в бойових умовах: обстановка небезпеки та невизначеності що закономірно спричиняє у військовослужбовця стан напруженості, переважно пригнічено діє на психіку: шляхом багаторазових активних дій в напружених ситуаціях цей стан перестає бути пригніченим.

Виходячи з цього, змістом психологічної підготовки є зміна впливу виникаючою в бою напруженості на функціонування психіки та бойову активність воїна, чинники що пригнічують психіку повинні стати нейтральним і навіть стимулюючим.*

Психологічна підготовка воїнів має дві основні мети: формування психічної стійкості і формування психічної готовності.

Психічна стійкість це система психічних якостей воїна, яка визначає його потенційну можливість долати труднощі сучасної війни й успішно виконувати отримане завдання. Ця система психологічних якостей охоплює:

знання дій імовірного супротивника і способів протидії йому;

знання тактики дій своїх військ;

поглиблене знання своїх обов’язків і бойової техніки;

вміння і навички подолання труднощів сучасної війни, керування своїми психічними станами і діями, визначення своїх можливостей і свою готовність до розв’язання поставлених завдань;

якості особистості, які відображають стійку здібність долати труднощі сучасного бою, володіти своїми психічними станами і діями. Зміст психічних якостей, що формуються, тісно пов’язаний з характером тих труднощів, які долаються в ході сучасного бою (див.: табл. 9).

Ці якості, які становлять психічну стійкість, досягаються моделюванням у ході навчань майбутньої бойової діяльності воїнів в умовах війни.

Таблиця 1

Психологічні фактори бою Основні якості, які необхідні для подолання цих факторів (труднощів)
небезпека     раптовість новизна (нестандартність), невизначеність обстановки   небувале ускладнення управління військами, відповідальність за прийняте рішення   дискомфорт   сміливість, мужність, витримка, схильність до ризику тощо;   самовладання, витримка тощо;   ініціативність, винахідливість, спокійність тощо;   відповідальність, рішучість, самостійність, сміливість тощо; здатність брати відповідальність на себе, ініціативність тощо; терпіння, емоційно-вольова стійкість тощо.

 

Психологічна готовність - це націленість і мобілізованість психіки воїнів на подолання майбутніх бойових труднощів, яка забезпечує результативність і якість виконання бойових завдань, адекватно їх складності, значущості та важливості.

Основні структурні елементи психологічної готовності:

мотиваційний - прагнення подолати труднощі майбутнього бою і розуміння необхідності їх подолання, оцінка своїх можливостей щодо управління психічними станами та діями на основі раніше накопиченого досвіду тощо;

емоційний - переживання почуття впевненості або сумніву в своїй готовності до подолання труднощів сучасного бою. Найголовніша справа - це навчити воїнів боротися зі страхом, який паралізує їхню розумову діяльність. Страх - природне явище. У будь-яких умовах небезпеки воїн, у якого нормально функціонує психіка, відчуває страх. Якщо воїн не відчуває страху в небезпечній ситуації, то з точки зору психології складно говорити про його відвагу.

Різниця між геройством і боягузтвом проявляється не в тому, що воїн слабкий і відчуває страх, а у тому, що відважний воїн здатний перемогти, побороти страх та діяти.

Основні напрямки боротьби зі страхом:

1. Свідоме розуміння мети бойового завдання.

2. Цілеспрямована дія (бо бездія призводить, навпаки, до перемоги стразу).

3. Формування військової майстерності.

4. Особистий приклад командира.

5. Перебування воїнів у групі (не залишати воїна самого).

6. Добре психологічне самопочуття.

7. Добрий фізичний стан.

8. Знання сутності страху й прийомів боротьби з ним.

9. Виховання відваги, що становить наступний компонент психологічної готовності.

Вольовий компонент свідчить про здатність здолати труднощі сучасного бою. Необхідно формувати у воїнів здатність дивитися фактам в обличчя і сміливо діяти. На сучасному полі бою однаково необхідні воля та розум. Кожний із цих елементів передбачає націленість та мобілізованість психіки воїна на подолання труднощів сучасного бою, який відбудеться. Також визначається лінія поведінки воїна, яка свідчить про його готовність чи неготовність виконувати бойове завдання.

 

Процес психологічної підготовки здійснюється таким чином:

· Спочатку воїнів докладно інформують про особливості і умови бойової діяльності, про труднощі виконання бойового завдання і про шляхи їх подолання.

· У ході бойової підготовки моделюється зовнішня картина бойових дій, тобто такі умови бойової обстановки, які відображаючись у свідомості воїнів, викликали б психічні реакції, подібні до тих, які можуть виникнути в реальному бою.

· Воїни на практиці включаються в активну навчально-бойову діяльність подолання труднощів і перешкод, характерних для бою, і цим самим оволодівають своєю військовою спеціальністю.

· Насиченість занять та навчань психологічними факторами бою спочатку створює в особового складу значну психічну напруженість. При цьому пояснення воїнам необхідності подолання труднощів та виконання поставленої задачі формує у них стійкі мотиви успішного виконання своїх обов’язків у навчальному бою. Формування мотивації бойової діяльності допомагає військовослужбовцям легше морально підготуватися та мобілізувати свої можливості, переборюючи при цьому психічну напруженість, і виконувати поставлене завдання.

· Набутий досвід подолання труднощів у результаті багаторазового повторення, вправ в умовах небезпеки, інтелектуальних утруднень, що постійно ускладнюються, поступово зміцнюється. Поступово формується психологічний механізм стійкого подолання почуття боязні, сумніву, невпевненості, страху.

· Внаслідок подальшого зміцнення емоційно-вольового контролю воїна за рахунок йог звикання до небезпеки та інших факторів бойової обстановки при виконанні практичних дій на заняттях і навчаннях, які наближаються до реального бою, психічна напруженість значно послаблюється та стабілізується на оптимальному для нього рівні.

· Увага воїна звільняється від зайвого контролю за станом психіки, переключається спочатку на якісне виконання окремих дій, а врешті – решт, і освоєння військової спеціальності в цілому. Разом із поліпшенням емоційно-вольового контролю у нього формується впевненість у своїй здатності переборювати труднощі та досягати поставленої мети. Усе це свідчить про психічну підготовленість військовослужбовця до виконання бойового завдання




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 69 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав