Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Механізм смерті від електричного струму.

Читайте также:
  1. Вдосконалення методики економічного обґрунтування механізму управління на підприємстві
  2. Гальмування - механізм формування умовних рефлексів.
  3. Дайте загальну ха-ку системи виділення. Роль нирок у процесі виділення. Поясніть механізм сечоутворення
  4. Дайте характеристику нейрону,його будові,видам,функціям. Поясніть механізм закономірності передачі збудження в центральних синапсах
  5. ДІЯ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ
  6. Договірний механізм регулювання інтеграції в Європейському Союзі
  7. Економічний механізм підвищення конкурентоспроможності підприємства
  8. Економічний механізм функціонування ТНК
  9. Етапи формування правових основ соціальної політики та механізм її реалізації. Соціальне партнерство.
  10. Етнокультура, її складові та механізм функціонування

Смерть - це повна втрата взаємозв'язку організму з навколишнім середовищем і припинення основних фізіологічних процесів - свідомості, дихання і серцебиття, відсутність реакцій на зовнішні подразники і т н.

У ширшому сенсі смерть - незворотне припинення обміну речовин в організмі, що супроводжується розкладанням білкових тіл.

Розрізняють два основних етапи смерті: клінічну і біологічну смерть.

Клінічна (або «уявна») смерть - короткочасне перехідний стану від життя до смерті, що наступає з моменту припинення діяльності серця і легенів.

У людини, що знаходиться у стані клінічної смерті, відсутні всі ознаки життя, він не дихає, серце його не працює, больові роздратування не викликають у нього жодних реакцій, зіниці очей різко розширені і не реагують на світло.

Проте в цей період життя і організмі ще повністю не згасла, бо тканини його не відразу піддаються розпаду і у певній мірі зберігають життєздатність.

Функції різних органів також згасають поступово. У перший момент майже у всіх тканинах і клітинах продовжуються обмінні процеси, хоча і на дуже низькому рівні і різко відрізняються від звичайних, але достатні для підтримки мінімальної життєдіяльності. Ці обставини дозволяють, впливаючи на більш стійкі життєві функції організму, відновити, згасаючі або щойно згаслі функції, тобто оживити умираючий організм.

Біологічна (чи справжня) смерть - необоротне явище, що характеризується припиненням біологічних процесів у клітинах і тканинах і розпадом білкових структур. Вона наступає після закінчення періоду клінічної смерті.

Причинами смерті від електричного струму можуть бути припинення роботи серця, зупинка дихання та електричний шок. Можлива також одночасна дія двох або навіть усіх трьох цих причин.

Припинення серцевої діяльності від електричного струму найбільш небезпечне, бо повернення потерпілого до життя в цьому випадку виявляється зазвичай більш складним завданням, ніж при зупинці дихання або шоці.

Вплив струму на м'яз серця може бути прямим, коли струм проходить безпосередньо в області серця, і рефлекторним, тобто через центральну нервову систему, коли шлях струму лежить поза цією областю. В обох випадках може відбутися зупинка серця, а також виникнути його фібриляція. Фібриляція може бути і результатом рефлекторного спазму артерій, що живлять серце кров'ю. При ураженні струмом фібриляція серця настає значно частіше, ніж повна його зупинка.

Фібриляція серця - хаотичні різночасові скорочення волокон серцевого м'яза (фібрил), при яких серце не в стані гнати кров по судинах.

Фібриляція триває зазвичай короткий час, змінюючись незабаром повною зупинкою серця.

Електричний шок - своєрідна важка нервово-рефлекторна реакція організму у відповідь на надмірне подразнення електричним струмом, що супроводжується глибокими розладами кровообігу, дихання, обміну речовин і т. п.

Шоковий стан триває від декількох десятків хвилин до доби. Після цього може наступити або загибель людини в результаті повного згасання життєво важливих функцій, або виздоровлення при своєчасному і активному лікуванні.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав