Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Місцеві електротравми.

Читайте также:
  1. В Києві кримінальні ув’язнені, що утримувались в місцевій тюрмі, також вимагали звільнення. Ув’язнені наполягали на розповсюдженні амністії і відносно них.
  2. За поширеністю судоми поділяються на місцеві – обмежені певними м’язовими групами й загальні – судомні напади.
  3. Місцеві бюджети як фінансова основа соціально-економічного розвитку регіону.
  4. Місцеві органи влади
  5. Місцеві податки
  6. Місцеві фінанси, їх сутність, функції та значення
  7. Місцеві фінансові інститути та їх характеристика
  8. Прямі місцеві податки.
  9. РОЗДІЛ XII. Місцеві податки і збори

Місцева електротравма - яскраво виражене місцеве порушення цілісності тканин тіла, у тому числі кісткових тканин, викликане впливом електричного струму або електричної дуги. Найчастіше це поверхневі ушкодження, тобто ураження шкіри, а іноді і інших м'яких тканин, а також зв'язок і кісток.

Небезпека місцевих травм і складність їх лікування залежать від місця, характеру і ступеня ушкодження тканин, а також від реакції організму на таке ушкодження. зазвичай, місцеві травми виліковуються і працездатність постраждалого відновлюється частково або повністю.

Характерні місцеві електротравми - електричні опіки, електричні знаки, металізація шкіри, механічні ушкодження та електроофтальмія.

Як вказувалося, приблизно 75% випадків ураження людей струмом супроводжується виникненням місцевих електротравм. За видами травм ці випадки розподіляються наступним чином,%:

Електричні опіки......................................................40

Електричні знаки...................................................... 7

Металізація шкіри...................................................... 3

Механічні ушкодження............................................... 0,5

Електроофтальмія.................................................... 1,5

Змішані травми, тобто опіки з іншими місцевими травмами................23

Всього............................................................. 75

Електричний опік - найбільш поширена електротравма: опіки виникають у більшої частини (63%) постраждалих від електричного струму, причому третина їх (23%) супроводжується іншими травмами - знаками, металізацією шкіри і офтальмією.

Біля 85% всіх електричних опіків припадає на електромонтерів, що обслуговують діючі електроустановки.

У залежності від умов виникнення розрізняють два основних види опіку: струмовий (або контактний), що виникає при проходженні струму безпосередньо через тіло людини через його контакт з струмоведучою частиною, і дуговий, обумовлений впливом на тіло людини електричної дуги.

Струмовий (контактний) опік виникає в електроустановках відносно невеликої напруги - не вище 2 кВ. При вищих напругах, як правило, утворюється електрична дуга або іскра, які і обумовлюють виникнення опіку іншого виду - дугового.

Струмові опіки утворюються приблизно у 38% постраждалих від електричного струму, у більшості випадків вони є опіками I і II ступенів, при напругах вище 380 В виникають важчі опіки - III і IV ступенів[2]

Дуговий опік спостерігається в електроустановках різних напруг. При цьому в установках до 6 кB опіки є наслідком випадкових коротких замикань, наприклад, при роботах під напругою на щитах і збірках до 1000 В, вимірюваннях переносними приладами (електровимірювальними кліщами) в установках вище 1000В (до 6 кВ) і.тн.

В установках більш високих напруг дуга виникає при випадковому наближенні людини до струмоведучих частин, які знаходяться під напругою, на відстань, при якій відбувається пробій повітряного проміжку між ними, при пошкодженні ізолюючих захисних засобів (штанг, вказівників напруги і т. ін.), якими людина торкається струмоведучих частин, що знаходяться під напругою, при помилкових операціях з комутаційними апаратами (наприклад, при відключенні роз'єднувача під навантаженням за допомогою штанги), коли дуга нерідко перекидається на людину, і т. ін. У всіх таких випадках виникає потужна дуга, що викликає великі опіки на тілі людини і обумовлює проходження через нею великих струмів - у кілька ампер і навіть десятки ампер Зрозуміло, що ув цих випадках ураження носять важкий характер і закінчуються, як правило, смертю потерпілого, причому тяжкість ураження зростає звичайно зі збільшенням напруги електроустановки.

Електричні знаки, іменовані також знаками струму або електричними позначками є різко окреслені плями сірого чи блідо-жовтого кольору на поверхні тіла людини, яка піддалося дії струму. Зазвичай знаки мають круглу або овальну форму і розміри 1 - 5 мм з поглибленням у центрі. Зустрічаються знаки і у вигляді подряпин, невеликих ран, бородавок, крововиливів у шкіру, мозолів і дрібноточкового татуювання.

Уражена ділянка шкіри затвердіває подібно до мозолів. Відбувається як би омертвіння верхнього шару шкіри. Поверхня знака суха, не запалена.

Зазвичай електричні знаки безболісні і лікування їх закінчується благополучно: з плином часу верхній шар шкіри сходить і уражене місце набуває первісний колір, еластичність і чутливість. Ці знаки з'являються приблизно у 11% потерпілих від струму.

Металізація шкіри - проникнення у верхні шари шкіри найдрібніших частинок металу, який розплавився під дією електричної дуги. Таке явище зустрічається при коротких замиканнях, відключеннях роз'єднувачів і рубильників під навантаженням і т.ін. При цьому найдрібніші бризки розплавленого металу під впливом виникли динамічних сил і теплового потоку розлітаються в усі сторони з великою швидкістю. Кожна з цих частинок має високу температуру, але малий запас теплоти і, як правило, не здатна пропалити одежу. Тому уражаються зазвичай відкриті частини тіла. Уражена ділянка шкіри має шершаву поверхню. Постраждалий відчуває на ураженій ділянці біль від опіків під дією теплоти занесеного в шкіру металу і відчуває напруження шкіри від присутності в ній стороннього тіла.

Механічні ушкодження є у більшості випадків наслідком різких мимовільних судомних скорочень м'язів під дією струму, що проходить через тіло людини. У результаті можуть відбутися розриви сухожиль, шкіри, кровоносних судин і нервової тканини; можуть мати місце вивихи суглобів і навіть переломи кісток. Зрозуміло, електротравмами не вважаються аналогічні травми, викликані смаленим падінням людини з висоти, ударами у предмети і т. ін. у результаті дії струму.

Механічні ушкодження відбуваються при роботі в основному в установках до 1000 В при відносно тривалому знаходженні людини під напругою. Це зазвичай серйозні травми, які потребують тривалого лікування. На щастя, механічні пошкодження виникають досить рідко – приблизно у 1,0% осіб, які постраждали від струму. Такі пошкодження завжди супроводжують електричним ударам, оскільки їх викликає струм, що проходить через тіло людини. Деякі з них супроводжуються, крім того, контактними опіками тіла.

Електроофтальмія - запалення зовнішніх оболонок очей - рогівки і кон'юнктиви (слизової оболонки, яка покриває очне яблуко), що виникає в результаті дії потужного потоку ультрафіолетових променів, які енергійно поглинаються клітинами організму і викликають в них хімічні зміни. Таке опромінення можливо при наявності електричної дуги, яка є джерелом інтенсивного випромінювання не тільки видимого світла, але й ультрафіолетових і інфрачервоних променів. Електроофтальмія спостерігається приблизно у 3% постраждалих від струму.

Попередження електроофтальмія при обслуговуванні електроустановок забезпечується застосуванням захисних окулярів зі звичайним склом, які майже не пропускають ультрафіолетових променів і одночасно захищають очі від інфрачервоного опромінення та бризок розплавленого металу при дії електричної дуги.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 73 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав