Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Прогнозування і управління паводками

Читайте также:
  1. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  2. Аналіз показників ефективності управління виробничими запасами на підприємстві
  3. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.
  4. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  5. Бюрократичні структури управління.
  6. В) проявляється в спроможності державної влади впливати на поведінку та діяльність людей, підкоряти їх собі з метою управління суспільними справами.
  7. В) проявляється в спроможності державної влади впливати на поведінку та діяльність людей, підкоряти їх собі з метою управління суспільними справами.
  8. Вдосконалення методики економічного обґрунтування механізму управління на підприємстві
  9. Визначення загальної тенденції розвитку в рядах динаміки та її прогнозування
  10. Визначення сукупності реалізованих принципів управління

Після катастрофічного паводка 2008 року Держводагенством розроблено «Схему комплексного протипаводкового захисту в басейнах річок Дністер, Прут та Сірет», на основі якої було затверджено Державну цільову програму комплексного протипаводкового захисту в басейнах цих річок загальною кошторисною вартістю понад 31 млрд. гривень. До їх розробки, крім проектних організацій, були залучені 33 науково-дослідних інститути Національної академії наук та Національної академії аграрних наук. Забезпечення протипаводкового захисту здійснюється як шляхом будівництва дамб і укріплення берегів, так і активним способом регулювання паводкового стоку на водозборах за рахунок 17 протипаводкових польдерів, 17 сухих рівнинних ємностей, 56 сухих гірських ємностей, 11 протипаводкових водосховищ. У результаті виконання заходів, передбачених Програмою, буде захищено близько 900 населених пунктів з виробничою інфраструктурою.

Здійснення заходів реалізації Програми базується на басейновому принципі, тобто враховується пріоритетність першочергового будівництва протипаводкових спо­руд з урахуванням особливостей конкретного басейну річки.

Відповідно до цього, у верхів'ї р. Дністер у Львівській області у 2009 році введений в експлуатацію один польдер об'ємом 50,0 млн. куб. м, а у 2010-2011

роках будуть побудовані ще два польдери з загальним об'ємом акумуляції паводкового стоку понад 160 млн. куб. м, що дасть можливість понизити максимальні паводкові рівні води у р. Дністер на 1,7 м. Таке зниження рівнів паводкових вод дасть можливість захистити від затоплення частину Львівської і частину Івано – Франківської областей.

«Державна цільова програма комплексного протипаводкового захисту в басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету», у 2009 році профінансована в обсязі 106,5 млн. грн., що становить 88% до запланованого обсягу фінансування.

Відповідно було побудовано та відновлено 10,3 км захисних дамб, 6,8 км берегоукріплень, розчищено 30,5 км русел річок. Захищено 60 населених пунктів, 3,6 тис. садиб і 7 тис. га сільськогосподарських угідь.

Екстремально високий паводок у липні 2008 року у Прикарпатті, який за гідрологічними характеристиками був близький до історичного паводка 1969 року, а за наслідками оцінюється як катастрофічний (за даними Гідрометслужби за період з 22 по 28 липня випало 110-250% місячної норми опадів), наочно продемонстрував потребу впровадження автоматизованих ситем управління. Передбачається поетапне створення мережі гідрометеорологічних автоматичних вимірювальних станцій в басейнах річок Дністер, Прут та Сірет на території України, удосконалення систем передачі інформації від систем локального моніторингу, метеорологічних радіолокаторів у регіональні (Львівський та Чернівецький ЦГМ) та обласні організації Держгідрометслужби України та в Укргідрометцентр, включаючи програмні комплекси прогнозування паводків і зони затоплення, системи обміну прогнозною та поточною інформацією з сусідніми країнами - Румунією та Молдовою.

У перспективі планується на базі даних про водогосподарські системи, споруди, водні об'єкти (рівні, об'єм, витрати), надзвичайні ситуації (час, місце, збитки, кількість постраждалих тощо) з картографічним їх відображенням, метеорологічні умови (температура, опади), гідрологію (рівні, витрати, температура), гідрохімію (мінералізація, жорсткість) тощо створити АІВС Україна, що дозволить здійснювати аналіз гідрометеорологічної та водогосподарської ситуації з метою своєчасного реагування на НС техногенного та природного характеру та прийняття управлінських рішень.

При організації системи протипаводкового захисту Держводагенство виходить з того, що кардинальне вирішення проблеми надійного захисту від паводків і мінімізації збитків, яких зазнає населення і економіка країни,вимагає поєднання пасивної частини заходів з активною частиною протипаводкового захисту шляхом будівництва протипаводкових водосховищ, сухих гірських та рівнинних акумулюючих водосховищ, протипаводкових польдерів тощо, яка дасть можливість трасформувати паводковий стік за рівнями з 1% до 10% забезпеченості, а також з поліпшенням умов формування паводкового стоку та регулюванням господарської діяльності в зонах можливого затоплення. З цією метою на водозаборах впроваджуються науково - обгрунтовані принчипи організації території і землекористування. Насамперед, це запровадження оптимального поєднання лісових насаджень і луків, водно-болотних угідь з орними землями тощо. Упорядкування використання земель у зонах можливого затоплення, включаючи обмеження забудови.

Держводагенство України і Кризовий центр продовжує працювати над вдосконаленням системи запобігання та реагування на НС, а також над підвищенням надійності водогосподарських систем, об´єктів та гідротехнічних споруд і водогосподарської галузі загалом.

Приведення у готовність та організація роботи органів управління у разі виникнення повені (паводку)

Інформація про загрозу виникнення повені (паводку) надходить від обласного центру з гідрометеорології телефоном та у вигляді штормових попереджень, гідрологічних бюлетенів, а також може надійти по лінії Держводагенства України. Про ускладнення погодних умов АДЦ облводресурсів оповіщає підвідомчі МУВГ. У разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з повінню (паводками), керівники (АДЦ) МУВГ негайно доповідають начальнику (АДЦ) облводресурсів, головам райдержадміністрацій, міським головам, начальникам управлінь (відділів) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення відповідно до зон обслуговування. АДЦ облводресурсів доповідає Кризовому центру Дежводагенства України, оперативному черговому управління з питань НС та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА.

У відповідності до обстановки, що склалася начальник служби приймає рішення на приведення в готовність органів управління і сил служби. Ці заходи здійснюються у відповідності до календарних планів дій органів управління і сил служби.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав