Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Забезпечення нормальних умов праці

Читайте также:
  1. VІІ. МАТЕРІАЛИ МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  2. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  3. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  4. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  5. Адміністративно-правове забезпечення управління у сфері транспорту і зв’язку
  6. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  7. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  8. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  9. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці
  10. Аналіз стану охорони праці в господарстві

Підприємство є комунальним по формі власності і належить територіальній громаді міста Івано-Франківськ.. Дирекція ДПМ «Івано-Франківськтеплокомуненерго» знаходиться за вулицею Богдана Хмельницького 59 «а», будинок має чотири поверхи, стіни якого цегляні, вікна та двері двійні металопластикові. В офісах підприємства створені нормальні умови праці, що забезпечують виконання певних операцій. Інструменти і пристосування в справному стані і розташовуватися на робочому столику таким чином, щоб їх можна було взяти без зайвих рухів і витрат часу. Поверхня підлоги рівна і суха. Системи припливно-витяжної вентиляції забезпечує нормальні умови праці у приміщеннях будівлі.

Підтримка нормальної вологості є необхідною умовою, що забезпечує нормальні умови праці на ДМП «Івано – Франківськтеплокомуненерго». Крім основного приміщення підприємство об’єднує 35 котелень, 32 центральних теплових пунктів (в т.ч. 16 котелень і 7 ЦТП експлуатуються в автоматизованому та диспетчеризованому режимі, тобто без постійного обслуговуючого персоналу.), 127,6 км теплових мереж.

Для теплових електростанцій, промислових та опалювальних котелень – від димарів та місць зберігання і підготовки палива, джерел шуму встановлена санітарно-захисної зони до межі житлової забудови, ділянок громадських установ, будинків і споруд, в тому числі дитячих, навчальних, лікувально-профілактичних установ, закладів соціального забезпечення, спортивних споруд тощо, а також територій парків, садів, скверів та інших об’єктів зеленого будівництва загального користування, ділянок оздоровлювальних та фізкультурно-спортивних установ, місць відпочинку, садівницьких товариств та інших, прирівняних до них об’єктів.

На даних об’єктах підприємства Теплокомуненерго створені всі необхідні умови праці щоб максимально зменшити вплив шкідливих факторів на працівників. Також підприємство забезпечує штат всіх опалювальних котелень засобами індивідуального захисту..

Усі приміщення підприємства, в яких можливе пилоутворення, оснащенні ефективно працюючими вентиляційними пристроями, що забезпечують нормальні умови праці.

Раціональне виробниче освітлення дозволяє якісно виконувати доручену роботу і забезпечує нормальні умови праці. Погане освітлення може порушити технологічний процес, викликати брак у роботі та аварії, зменшити продуктивність праці, привести до стомлення, зниження гостроти зору і нещасних випадків.

Забезпеченість санітарно-побутовими приміщеннями працівників зазначимо в таблиці 1.4.4.

 

Таблиця 1.4.4 - Номенклатура санітарно-побутових приміщень

№ з/п Назва приміщення Назва побутового обладнання Норми площі на 1 чол, м2 К-сть працюючих Загальна площа, м2 Фактична площа, м2
    Гардеробна Шафа для одягу, вішаки для верхнього одягу 0,82   16,3  
  Кімната для відпочинку, обігрівання, захисту від сонячної радіації Пристрій для пиття води, кофемашина 0,7   12,3  
  Приміщення для прийняття їжі Чайник, холодильник, умивальник 0,25   5,2  

 

Враховуючи нормативні дані для забезпечення нормальних умов праці, розрахували фактичні значення по даній фірмі та впевнились, що вони відповідають нормам і, навіть, трохи перевищують їх. Кожен працівник має достатньо зручне робоче місце та особистий простір, а також спеціально відведені приміщення для відпочинку та прийняття їжі.

Всі ці приміщення обладнані оргтехнікою, тумбочками для зберігання папок та шафками для особистих речей. В спеціально відведеному приміщенні встановлений кулер з питною водою та кавовий апарат.

Суттєвий вплив на стан організму працівника, його працездатність здійснює мікроклімат (метеорологічні умови) у виробничих приміщеннях, під яким розуміють умови внутрішнього середовища цих приміщень, що впливають на тепловий обмін працюючих з оточенням.

Мікроклімат визначається сукупністю фізичних параметрів повітряного середовища, таких як температура, швидкість руху, вологість і барометричний тиск повітря, температура поверхонь, що оточують людину, та інтенсивність інфрачервоного випромінювання.

Офісна робота в головному корпусі підприємства виконується сидячи, стоячи, або пов'язана з ходьбою, але не потребує систематичного напруження або піднімання та перенесення вантажів відноситься до категорії 1-легка з затратами енергії до 150 ккал/год (174Дж/с) і метеорологічні повинні відповідати встановленим стандартам для цієї категорії (таблиця 1.4.5).

 

Таблиця 1.4.5- Нормативні значення метеорологічних умов в робочих зонах виробничих приміщень

Назва приміщення Категорія важкості фізичних робіт Період року     Температура повітря, °С Відносна вологість повітря, % Швидкість руху повітря, м/с
Абонентський відділ легка - 16 Холодний 20 - 22 40 -60 0,1
легка - 16 Теплий 22 - 23 40-60 0,2

 

Формовані параметри мікроклімату на робочих місцях досягнена, в першу чергу, за рахунок раціонального планування виробничих приміщень і оптимального розміщення в них устаткування з тепло-, холодо- та вологовиділеннями. Для зменшення термічних навантажень на працюючих передбачається максимальна механізація, автоматизація та дистанційне управління технологічними процесами і устаткуванням.

У якості конструктивних заходів застосовують: теплову ізоляцію, екрани, герметизацію встаткування.

Захисні екрани й термоізоляція знижують інтенсивність теплової радіації від джерела тепла. Теплова ізоляція дає можливість не тільки поліпшити умови праці й зменшити втрати тепла, але й заощадити паливо, збільшити термін служби агрегатів, інтенсифікувати технологічний процес і т.д

Вентиляція є одним із найважливіших санітарно-гігієнічних заходів, що забезпечують нормалізацію повітряного середовища у приміщенні. Ефективна робота систем вентиляції сприяє також рішенню проблеми захисту повітряного басейну.

Важливим критерієм виконання вимог охорони здоров’я і працездатності співробітників є освітлення приміщення відділення. У приміщенні банку застосовується комбіноване освітлення. На підприємстві використовується природна та механічна вентиляція, офіси оснащені системами очищення повітря.

 

Таблиця 1.4.6 – Характеристика освітлення робочих місць

  Назва приміщення Найменший або еквівалентний розмір об'єкту розпізнавання, мм Розряд зорової роботи Контраст об'єкту з фоном Характеристика фону Штучне освітлення Природне освітлення Суміщене освітлення
Освітленість, лк КПО, %
При системі комбінованого освітлення При системі загального освітлення При верхньому або комбінованому освітленні При бічному освітленні При верхньому або комбінованому освітленні При бічному освітленні
Абонентський відділ Більше 0,5 до 1,0 IV Мал.   Сер.   Вел. Світл.   Сер.   Темн.         2,2 0,7
                         

 

Для всіх виробничих приміщень проектують систему загального чи комбінованого освітлення. При виконанні робіт І-IV розрядів рекомендується використовувати, як правило, комбіновану систему освітлення, оскільки досягнення необхідної освітленості при загальній системі освітлення вимагає великих витрат електричної енергії і є недоцільним. З цієї ж точки зору слід надавати перевагу локалізованому освітленню, в тому числі й в системі комбінованого, дотримуючись при цьому допустимих норм нерівномірності освітлення (СНиП ІІ-4-79). Освітленість робочої поверхні, створювана світильниками загального освітлення в системі комбінованого, повинна становити не менше 10 % нормованої для комбінованого освітлення, однак у всіх випадках не менше 150 лк при газорозрядних лампах і 50 лк - при лампах розжарювання.

З гігієнічної точки зору система загального освітлення більш досконала, оскільки дає можливість більш рівномірно розподілити світлову енергію.

В адміністративно-конторських приміщеннях доцільно використовувати світильники розсіяного світла, значна частина світлового потоку яких направляється на стіни та стелю і, відбиваючись від них, сприяє усуненню різких тіней, що за характером роботи бажано саме для таких приміщень

В системі профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпечних умов праці і зменшення професійних захворювань, важливу роль відіграють ЗІЗ. їх використання стає необхідним у тих випадках, коли виникають труднощі у забезпеченні безпеки технологічного процесу і виробничого обладнання існуючими технічними засобами, а також при контакті працюючих зі шкідливими чинниками для здоров’я.

Необхідність і порядок забезпечення працівників ЗІЗ регламентується КЗпП, законом "Про охорону праці", постановами Міністерства праці і соціальної політики, державними стандартами та іншими нормативними документами.

При цьому користуються Положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, галузевими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття і захисних засобів та пристосувань.

Відповідно до законодавчих і нормативних актів, 313 видаються безплатно за встановленими нормами залежно від умов і характеру праці.

У таблиці 3.8 необхідно вказати перелік необхідних засобів індивідуального захисту з виказанням їх призначення та області використання.

 

Таблиця 3.8 – Засоби індивідуального захисту працюючого

Шкідливий виробничий фактор Призначення ЗІЗ Назва ЗІЗ (марка, характеристика) Професія працівника
земляні роботи; будівельні роботи; роботи з переміщення вантажів Захист голови Захисні каски, шоломи Різноробочий  
роботи в котельнях; роботи під напругою; Захист ніг та пальців Захисне (спеціальне) взуття Оператор котельні  
зварювальні роботи; роботи з абразивним інструментом;   Захист обличчя та очей Захисні окуляри, лицеві щитки чи екрани Електрослюсар  
роботи в ємкостях, обмежених приміщеннях, роботи пов’язані з розпилюванням фарб та лаків; Захист органів дихання Фільтрувальні й ізолювальні засоби захисту Різноробочий  
роботи з пневматичним інструментом, перфораторами;     Захист органів слуху Навушники, вкладиші для вух, шумозахисні шоломи Різноробочий  
роботи під електричною напругою; роботи поблизу джерел тепла; роботи з віброінструментом Захист тіла та рук Костюми, халати, фартухи, пояси, рукавиці Електрослюсар  
роботи на риштуваннях; монтажні роботи; роботи на висоті; роботи в колодязях Захист тіла Захисні підвісні системи Монтажник
         

 

Одним з ефективних способів захисту прав, охорони праці, підвищення добробуту і заохочення категорій громадян, які працюють у досить важких і шкідливих для здоров'я умовах, є проведення заходів щодо надання пільг і компенсацій. Із цією метою законодавство України безоплатно забезпечує таких працівників лікувально-профілактичним харчуванням – молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, а також спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами. Такі працівники мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого тижня, щорічну додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, доплати та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Робота на котельнях Теплокомуненерго відноситься до шкідливих умов праці. До роботи у котельні допускаються особи не молодші 18 років, що пройшли медичний огляд, спеціальне навчання і мають посвідчення кваліфікаційної комісії на право обслуговування котлів, пройшли вступний та первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці.

 

Таблиця 3.9 – Категорія працівників та доплати за важкі та шкідливі умови праці

  Професія Назва важких та шкідливих умов праці Розрахункова кількість балів Розмір доплати до тарифної ставки у відсотках
Оператор котельні   Перевищення:    
гранично-допустимої концентрації бензину (паливний) 4 класу у 3 рази(на 100м3)    
гранично-допустимого рівня шуму на 25 дБ;   2,5
температури 27 °C 1,0
Сума: 7,5 16 %

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 80 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав