Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Складання акта про нещасний випадок на виробництві

Читайте также:
  1. Акт про нещасний випадок з учнем, студентом навчально-вихов­ного закладу
  2. Бюджетний розпис, порядок його складання та затвердження
  3. Визначення норми витрат сировини і цукру при виробництві повидла, джему, варення.
  4. Виробничий травматизм професійні захворювання аварії їх розслідування та облік. Розслідування нещасного випадку на виробництві
  5. Висновок експерта-бухгалтера, його структура, методика складання
  6. Дати визначення поняття “нещасний випадок на виробництві” [2], “нещасний випадок пов’язаний з виробництвом (страховий)” [2,7], “нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом” [7].
  7. Дії працівників на випадок пожежі та надання першої допомоги потерпілим
  8. ДО СКЛАДАННЯ СЕМЕТРОВОГО ЕКЗАМЕНУ
  9. Економічна теорія про місце людини в суспільному виробництві
  10. Економічне значення поліпшення умов та охорони праці на виробництві.

Про нещасний випадок, унаслідок якого працівник втратив пра­цездатність на один день і більше або виникла необхідність перевести його на іншу, легшу роботу терміном не менш як на один день, складається акт за формою Н-1.

Інформація, яка є в акті, допомагає розкрити картину приго­ди, проаналізувати причини і ефективність заходів, які прийма­ються щодо зниження травматизму тільки в тому випадку, коли акт складений правильно, об'єктивно, на основі проведеного гли­бокого розслідування.

Акт про нещасний випадок - офіційний документ строго вста­новленої форми Н-1 (дод. І). Відхилення від цієї форми можуть викликати різні ускладнення при вирішенні питання про від­шкодування матеріальних збитків потерпілих, а також значною мірою утруднює аналіз травматизму.

Опис обставин нещасного випадку. Чимповніше й об'єктив­ніше буде проведено розслідування і з'ясування обставин, за яких стався нещасний випадок, тим менша ймовірність помилок у визначенні причин і більше гарантії правильності прийнятого рішення про заходи попередження травматизму.

Найбільш поширений недолік в описі обставин е неконкрет-ність опису, опис різних фактів, які не мають безпосереднього відношення до нещасного випадку, а ті моменти, які визначають суть випадку і його причини, опускаються.

Якщо до пункту 11 все правильно заповнено, то при опису обставини необхідно дотримуватися таких вимог.

Загальні вимоги. Вся увага при описі обставин має бути зосе­реджена на повному розкритті причин нещасного випадку. Об­ставини потрібно викладати коротко, в логічній послідовності, не загромаджувати дрібницями, вже відомими даними, що не стосу­ються справи. В акті потрібно записувати те, що встановлено комісією при розслідуванні, і в жодному разі не записувати перед­бачення і домисли.

Місце випадку. Коли неможливо вказати місце випадку з необхідною точністю, то це слід зробити в обставинах, назвавша ту частину машини, агрегату, споруди, де знаходився потерпілий в момент нещасного випадку.

Опис роботи, яку виконував потерпілий в момент нещасного випадку. Тут необхідно вказати не тільки загальне визначення технологічної операції (ремонт машини), а конкретно елемент роботи, при якому виникла травма (набивка сальника, знімання колеса).

Прийоми, якими користувався потерпілий при роботі. Коли нещасний випадок стався в результаті неправильних прийомів роботи, застосованих ним самим чи особами, які працювали по­ряд, необхідно вказати, в чому полягає порушення.

Положення (поза), у якому знаходився потерпілий, виконую­чи операцію, у той момент, коли стався нещасний випадок, а також після цього.

Стан обладнання, інструменту і пристроїв, якими працював потерпілий в момент нещасного випадку. Якщо нещасний випа­док не пов'язаний Із застосуванням обладнання, інструменту чи пристроїв, то описувати цього не потрібно.

Стан майданчика, на якому проводилася робота (стояв потер­пілий на підлозі, підставці, стан майданчика та ін.).

Умови праці (характеристика) на робочому місці в момент нещасного випадку (температура, газ, пара, пил, шум, освітленість та ін.). Якщо випадок не пов'язаний з цими факторами, то їх описувати не потрібно.

Чим нанесена травма потерпілому (частина обладнання, бу­дівлі, інструменту, окалина, пил, газ, нагріті тіла та ін.).

Характер травми, нанесеної потерпілому (перелом, розтяг­нення, опік, гостре отруєння, поранення частини тіла).

 

Визначення причини нещасного випадку.

Визначення при­чини - головна мета розслідування, оскільки лише за умови, що причина визначена правильно, можна бути впевненим в ефектив­ності профілактичних заходів. Але часто причину заміняють обставинами і наслідками нещасного випадку, формулюють не­правильно.

Найбільш типові помилки: причина не встановлена; причи­на встановлена неправильно; запис надуманих причин; причини, які не випливають з обставин; порушення послідовності опису основних та другорядних причин; запис наслідку замість причини.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 42 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав