Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Навчання і перевірка знань з питань охорони праці працівників

Читайте также:
  1. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  2. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  3. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  4. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  5. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  6. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  7. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці
  8. Аналіз стану охорони праці в господарстві
  9. Аналіз стану охорони праці. Загальна характеристика.
  10. Аналіз стану умов праці

2.1.1.Організацію навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників при підготовці, перепідготовці, підвищенні кваліфікації на підприємстві здійснюють працівни­ки служби кадрів або інші спеціалісти, яким керівником під­приємства доручена організація цієї роботи.

2.1.2.Підготовка працівників для виконання робіт з підви­щеною небезпекою здійснюється тільки в ЗО (професійно - технічні училища, навчально-курсові комбінати, центри підго­товки і перепідготовки робітничих кадрів тощо, в т.ч. відповідні підрозділи в організаціях і на підприємствах), які одержали в
установленому порядку ліцензію Міносвіти та дозвіл Держнаглядохоронпраці на провадження такого навчання.

При підготовці працівників для робіт з підвищеною небез­пекою дисципліна загального курсу "Охорона праці" вивчається в обсязі не менше ЗО годин, а специфічні питання охорони праці, пов'язані з виконанням робіт з підвищеною небезпе­кою, вивчаються в курсах спеціальних дисциплін і органічно поєднуються з вивченням технології виробництва.

2.1.3.Для решти робіт підготовка, перепідготовка праці­вників за професіями можуть здійснюватися як в ЗО (про­фесійно-технічні училища, центри підготовки, навчально-кур­сові комбінати і т.ін.), так і на підприємстві. При цьому дис­ципліна загального курсу "Охорона праці" вивчається в об­сязі не менше 20 годин.

2.1.4.Робочі навчальні плани і програми підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації працівників розробля­ються на підприємстві на основі типових навчальних планів і програм, затверджених Міністерством освіти за погодженням з Держнаглядохоронпраці.

Навчальні плани та програми підготовки та перепідготов­ки працівників повинні передбачати теоретичне і практичне (виробниче) навчання з курсу "Охорона праці".

2.1.5. Працівники, яких приймають на роботи, визначені в ДНАОП 0.00-8.02-93 "Перелік робіт з підвищеною небезпе­кою", затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці від 30.11.93 № 123 і зареєстрованому Міністерством юстиці 23.12.93 за № 196, та ДНАОП 0.03-8.06-94 "Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі", затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці та МОЗ від 23.09.94 № 263/121 і за реєстрованому Міністерством юстиції 25.01.95 за № 18/554 проходять на підприємстві (в ЗО, якщо останнє передбачене відповідними нормативними актами) попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці стосовно конкретних робіт, які вони виконуватимуть. Попереднє спеціальне навчання і перевірка знань працівників за його резуль­татами проводяться одноразово до початку самостійної ро­боти, а також у разі перерви в роботі понад один рік.

Періодичні перевірки знань працівників цієї категорії проводяться згідно з пунктами 1.8... 1.10, 2.1.6, 2.1.7 цього Типового положення і в строки, встановлені відповідними міжгалузевими і галузевими нормативними актами, але не рідше одного разу на рік.

2.1.6. На підприємствах для перевірки знань працівників з питань охорони праці наказом (розпорядженням) керівника створюються постійно діючі комісії. Головами комісій призна­чаються заступники керівників підприємств, в службові обо­в'язки яких входить організація роботи з охорони праці, а в разі потреби створення комісій в окремих структурних підроз­ділах їх очолюють керівники відповідних підрозділів чи їх за­ступники.

До складу комісій входять спеціалісти служби охорони праці, юридичної, виробничих і технічних служб, представни­ки органів державного нагляду за охороною праці та проф­спілок. У разі відсутності на підприємстві будь-якої із зазна­чених служб чи профспілки комісія вважається правочинною, якщо до її складу входять не менше трьох осіб.

Усі члени комісії в установленому цим Типовим положен­ням порядку повинні пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

При перевірці знань працівників, які безпосередньо орган­ізовують чи виконують роботи підвищеної небезпеки або роботи, що потребують професійного добору, необхідність участі в роботі комісії представника органу Держнаглядохо­ронпраці визначається державними міжгалузевими і галузе­вими нормативними актами про охорону праці.

2.1.7. Перед перевіркою знань працівників з питань охорони праці на підприємстві організовуються заняття: лекції, семінари та консультації. Для навчання рекомендується зас­тосування комп'ютерних тренажерів, інших технічних засобів у разі їх наявності.

Перелік питань для перевірки знань з охорони праці з урахуванням специфіки виробництва складають члени комісії з перевірки знань з питань охорони праці, погоджує служба охорони праці і затверджує керівник підприємства.

2.1.8. Вивчення питань охорони праці при підготовці, пе­репідготовці та підвищенні кваліфікації працівників безпосе­редньо на підприємстві здійснюється відповідно до пунктів 3.5, 3.7, 3.7.1 цього Типового положення.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав