Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Читайте также:
  1. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  2. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  3. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  4. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  5. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  6. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  7. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці
  8. Аналіз стану охорони праці в господарстві
  9. Аналіз стану охорони праці. Загальна характеристика.
  10. Аналіз стану умов праці

3.1. Навчальні плани (інші документи, що регламентують перелік навчальних дисциплін, їх обсяги в годинах, види за­нять та форм контролю знань) ЗО всіх рівнів, незалежно від їх галузевого підпорядкування і форм власності, повинні пе­редбачати вивчення питань охорони праці.

3.1.1. Зміст і обсяги навчання з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності в ЗО регламентуються типовими навчальними планами і типовими навчальними програмами або навчальними програмами нормативних дисциплін з пи­тань охорони праці та безпеки життєдіяльності, які затверд­жуються Міністерством освіти за погодженням з Держнагляд-охоронпраці.

3.1.2. У підручниках, навчальних посібниках, методичних матеріалах, дидактичних засобах і т.ін. із спеціальних дис­циплін повинні передбачатися розділи з охорони праці за відповідною тематикою.

3.2. У дошкільних закладах освіти (далі - ДЗО) вихо­ванці вивчають питання охорони життя, здоров'я та норм поведінки, що повинно передбачатися планами навчально-виховної роботи ДЗО.

3.2.1.Зміст, обсяги, методи та засоби навчання вихо­ванців ДЗО з питань охорони життя, здоров'я та норм пове­дінки визначаються програмами і методичними розробками Міністерства освіти України. Орієнтовна тематика такого навчання наведена в додатку 5.

3.2.2.До проведення навчання вихованців ДЗО з питань охорони життя, здоров'я та норм поведінки залучаються пе­дагогічні та медичні працівники ДЗО, які мають підготовку з цих питань в обсязі відповідного освітнього та освітньо-квал­іфікаційного рівнів, сторонні фахівці з відповідних питань -
пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху тощо.

3.2.3.Облік проведення навчання вихованців ДЗО з пи­тань охорони життя, здоров'я та норм поведінки ведеться в журналі планування навчально-виховної роботи відповідно до встановлених Міносвіти вимог.

3.3. У середніх закладах освіти (далі - СЗО) учні вив­чають питання охорони життя, здоров'я та безпеки праці, що повинно передбачатися навчальними планами і програмами СЗО.

3.3.1.Обсяги, зміст навчання та форми перевірки знань з питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці в СЗО визна­чаються типовими навчальними планами і програмами, які зат­верджуються Міносвіти за узгодженням з Держнаглядохоронпраці.

3.3.2.Щорічно вивчення учнями питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці в СЗО повинно завершуватися перевіркою знань з відповідними записами про її результати в класному журналі.

3.3.3.При вивченні загальноосвітніх дисциплін, спецкурсі та факультативів, при проведенні практичних і лабораторних занять, на уроках трудового навчання тощо повинні вивчатися питання охорони праці, пов'язані з тематикою цих дисциплін і робіт, що повинно передбачатися в планах проведення відповідних занять СЗО.

3.3.4.Облік виконання планів навчання учнів у СЗО з питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці ведеться в журналі виконання педагогічного навантаження відповідно до встановлених Міносвіти вимог.

3.4. У позашкільних закладах освіти (далі - ПЗО) планах навчально-виховної роботи повинно передбачатися вивчення питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці, пов'язаних з профілем, напрямами та конкретною тематикою навчально-виховної роботи ПЗО.

3.4.1. Вивчення питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці в ПЗО здійснюється одночасно з проведенням занять та інших заходів за планами навчально-виховної роботи.

3.4.2. Облік вивчених питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці і результатів перевірки знань з цих питань ведуть відповідні працівники ПЗО окремою графою в журналах обліку навчально-виховнрї роботи.

3.5. Учні професійно-технічних закладів освіти (далі ПТЗО) на базі раніше набутих знань у процесі дошкільної загальної середньої освіти вивчають дисципліну "Охорона праці".

При підготовці працівників за професіями специфічні питання охорони праці для конкретних професій повинні вивчатися в курсах спеціальних та загальнотехнічних дисциплін - з метою поєднання технологічної підготовки з підготовкою з охорони праці, а робочі навчальні програми цих дисциплін повинні включати відповідні питання охорони праці.

3.5.1. Про вивчення передбачених у робочих навчальних про­грамах питань охорони праці (як з дисципліни "Охорона праці” так і з спеціальних і загальнотехнічних дисциплін) викладачі та майстри виробничого навчання роблять відповідні записи в жур­налах обліку теоретичного і виробничого навчання.

3.5.2. При підготовці в ПТЗО працівників за професіями, що застосовуються на роботах зі шкідливими, небезпечними і важкими умовами праці, навчання проводиться з урахуванням вимог ДНАОП 0.00-4.24-94 "Положення про навчання не повнолітніх професіям, пов'язаним з важкими роботами і роботами з шкідливими та небезпечними умовами праці", затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 30.12.94 № 130 і зареєстрованого Міністерством юстиції 20.01.95 за № 14/550.

3.6. У вищих закладах освіти (далі - ВЗО), незалежно від рівня акредитації, студенти вивчають комплекс норматив­них навчальних дисциплін "Безпека життєдіяльності", "Осно­ви охорони праці" та "Охорона праці в галузі", а також ок­ремі питання (розділи) з охорони праці та безпеки життєді­яльності в загальнотехнічних і спеціальних дисциплінах, які органічно пов'язані з їх тематикою і передбачені в навчаль­них програмах цих дисциплін,- відповідно до наказу Мінос­віти України від 02.12.98 № 420 "Про вдосконалення навчан­ня з охорони праці й безпеки життєдіяльності у вищих закла­дах освіти України", зареєстрованого Міністерством юстиції
України 03.02.99 за № 59/3352.

3.6.1.Кількість годин, передбачених для вивчення норма­тивних навчальних дисциплін "Безпека життєдіяльності", "Ос­нови охорони праці" та "Охорона праці в галузі", не може зменшуватись при розробці та перегляді освітньо-професій­них програм без погодження з Держнаглядохоронпраці. За
рішенням ВЗО обсяги навчання в годинах з цих дисциплін можуть збільшуватися залежно від небезпечності професії, за якою здійснюється підготовка фахівців.

3.6.2.До початку колективної трудової діяльності (сту­дентські загони, табори праці та відпочинку, виробничі учнівські бригади тощо) учні і студенти в своїх закладах освіти вивча­ють основи законодавства про працю та відповідні нормативні акти про охорону праці, а за місцем колективної трудової
діяльності вони проходять навчання з питань охорони праці згідно з чинним на підприємстві положенням про навчання.

3.7. У закладах післядипломної освіти (далі - ЗПО), незалежно від рівня акредитації ЗПО та освітньо-кваліфікац­ійного рівня слухачів, навчальні плани повинні передбачати вивчення дисциплін з питань охорони праці.

Крім того, робочі навчальні програми профілюючих дис­циплін гювинні передбачати вивчення питань охорони праці, пов'язаних з тематикою цих дисциплін.

3.7.2.3.7.1. Перелік навчальних дисциплін з питань охорони праці, їх обсяги в годинах і види навчальних занять при розробці робочих навчальних планів перепідготовки та підвищення ква­ліфікації визначаються ЗПО з урахуванням небезпечності тех­нологічних процесів, що застосовуються в галузі, для якої готуються кадри, та чинних нормативно-правових актів Мі­ністерства освіти. Формою підсумкового контролю знань після вивчення дисциплін з охорони праці в ЗПО є іспит.

3.7.3.Дипломні проекти і роботи випускників ЗПО повинні містити розділи, а білети випускних іспитів - питання з охо­рони праці.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав