Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Економічні функції держави

Читайте также:
  1. Банківська система: зміст, рівні, функції
  2. Відносини власності в економічній системі суспільства
  3. Відносини глави держави з парламентом і урядом.
  4. Вільні економічні зони у світі та проблеми їх створення в Україні.
  5. Внешняя политика самодержавия в первой четверти XIX в. Отечественная война 1812г.
  6. Внутренняя политика самодержавия в конце XIX в.
  7. Вопрос 10. Воцарение династии Романовых. Российское самодержавие в XVII в.
  8. Вопрос 27. Законодательная основа самодержавия при Павле I
  9. Вопрос 35. Падение самодержавия и альтернативы развития России после Февраля 1917 г.
  10. Вопрос 36. Ограничение самодержавия в России в начале XX века

Сутність держави розкривається і реалізується в її взаємодії з суспільством.

"Функ­ції держави"-що і як держава робить для впорядкування та вдосконалення суспільної, колек­тивної та приватної життєдіяльності людей. Сучасні держави світу виконують політичну, соціальну, міжнародну та еко­номічну функції.

До економічних функцій держави відносять: 1)емісійну; 2)формування правових засад функціонування економіки; 3)усунення вад ринкового саморегулювання (захист конкуренції, розв 'язання проблеми неповноти ринків, формування інформаційної інф­раструктури; 4) перерозподіл доходів; 5) забезпечення людей обов'язковими товарами.

Дискусійним залишаеться питання обов'язкового мінімуму функцій держави. До мінімального набору функцій держави відносять ті, які ніхто, крім держави, виконати не може. Серед них:функції держави-захисника; макроекономічної стабільності; соціального захисту тих верств на­селення, які не можуть самостійно подбати про себе. Щодо інших соціальних функцій держави, то і їх перелік, і їх обсяги є пред­метом гострих дискусій як серед науковців, так і серед політиків.

Державне втручання є неминучим і у випадку "провалів ринку", зумовле­них неефективною конкуренцією.

Державі відводиться важлива роль і в подоланні "провалів ринку", зумов­лених неповнотою інформації та її нерівномірним розподілом. У країнах з ринковою економікою держава виконує цю функцію, беручи участь у формуванні інформаційної інфраструктури ринку, здійснюючи контроль за якістю товарів і послуг, забезпечуючи правове регулю­вання суперечок між покупцями і продавцями, пов'язаних з приховуванням важливої інформації від покупців, яке призводить до збитків, або з порушенням гарантії відповідальності виробника.

До обов'язкового мінімуму функцій держави можна віднести Забезпечення розвитку фундаментальної науки, оскільки у сучасному світі єнедоцільно обмеження доступу до такого суспільного блага. Результати фундаментальних досліджень підлягають оприлюд­ненню і безплатно використовуються в усьому світі, на них не поширюється патентне право. Фундаментальна наука не може розвиватися на ринкових засадах, вона повинна фінансуватися державою.

Послуги галузей охорони здоров'я та освіти у принципі можуть надаватися без участі держави. Інша справа, що держава, визнаючи суспільне значення цих послуг, більшою чи меншою мірою бере на себе їх фінансування. З необхідністю виконання державою цієї функції погоджуються більшість а отже - її можна від­нести до класичних функцій держави.

З розвитком НТП змінюється функція макроекономічної стабільності. Згідно з сучасними теоріями, завданням держави є довгострокове стратегічне регулюван­ня довгих хвиль кон'юнктури, пов'язане з оновленням технологічних систем, а отже - подолання циклічної природи ділової активності з допомогою державно­го регулювання розвитку технологічного потенціалу господарського життя. Інструментами сучасної політики є державні видатки на розвиток НДДКР, науки та освіти.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав