Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сучасні політичні школи

Читайте также:
  1. Видатні представники української перекладацької школи
  2. Давньогрецька філософія та її проблематика. Досократичні філософські школи.
  3. Етапи трудового навчання у допоміжній школі.Профорієнтаційна робота з учнями допоміжної школи.
  4. Завдання 37. Загальні риси та провідні школи пізньої античної філософії.
  5. Завершальний цикл розвитку античної філософії: школи, ідеї, представники
  6. ІІ. Сучасні наукові дані і висновки.
  7. Ірраціоналістично-гуманістичний напрямок у сучасній філософії
  8. Класифікація методів менеджменту якості. Класичні та сучасні методи менеджменту якості.
  9. Класичні і сучасні аспекти співвідношення філософії і науки.
  10. Олександрійська та Антіохійська богословські школи: їх вплив на становлення християнського світогляду та філософії

Сучасна політична наука Заходу почала свій розвиток з кінця XIX ст. та пройшла кілька етапів еволюції.

І етап. Становлення сучасної політичної науки (кінець XIX - кінець 40-х рр. XX ст.)

Основна увага на цьому етапі приділялася розробці концепцій політичної влади та її соціальних основ. Найбільшим явищем у розвитку політичної думки була марксистська теорія політики й соціалістичної ідеології, висунена К. Марксом, Ф. Енгельсом і В. Леніним, які трактували державу як знаряддя політичної гегемонії пролетаріату. Виходячи з цього, вони стверджували, що лише знищення приватної власності та зруйнування буржуаз­ної держави забезпечать розв'язання політичних проблем суспіль­ства, побудованого на соціальній рівності. Утопічні ідеї про від­мирання держави базувалися на переході до громадського само­врядування через встановлення диктатури пролетаріату. Механізм і принципи функціонування такої держави виключали технологію буржуазної демократії - відкидались ідеї суспільного договору, принцип розподілу влади тощо.

Основні положення марксистської політичної теорії:

— політична сфера життя суспільства зумовлена економіч­ною (базовою) сферою;

— політика відіграє порівняно самостійну й активну роль у житті суспільства;

— політика - це результат і форма класової боротьби;

— закономірне відмирання держави та будь-якої політики.

Під упливом марксизму сформувався соціологічний напрям, який досліджував зв'язки політики із соціальними відносинами. Його представниками були О. Конт, Г. Спеисер, Е. Дюркгейм. Впроваджений ними в життя порівняльно-історичний метод надав можливість осягнути передумови функціонування влади, трансформації політичних режимів та інститутів.

Особливе місце в соціологічному напрямі посідають ідеї німецького соціолога Макса Вебера (1861—1920), який ви­вчав політику з позицій соціокультурних чинників розвитку (цінності, вірування, ідеали тощо). У веберівській концепції найбільш суттєвою є ідея того, що політика - це особливий вид людської діяльності, з як самостійна сфера життя, політика формується лише з виникненням державно-адміністративиого апарату. М. Вебер аналізував також проблеми теорії влади, бюрократії, лідерства та ін.

Він обґрунтував положення про те, що раціональна бюро­кратія є найбільш ефективною системою управління, котра ґрунтується на чіткому розподілі обов'язків відповідно до норм і правил.

У розробці проблеми демократії М. Вебер знайшов спосіб обмеження всевладності бюрократії та контролю за нею. Теоре­тична сміливість вченого полягала в тому, що він на етапі деперсоналізації влади вбачав у харизматичному лідері дійового посередника між масами та бюрократичним апаратом. У вченні М. Вебера про раціональну бюрократію та харизматичне лідер­ство немає суперечності: він виявив і обґрунтував їхній позитив­ний потенціал і можливості взаємодії.

У межах соціологічного напряму були розроблені основи сучасної концепції еліт В. Парето, Г. Моска, теорія зацікавлених груп А. Бентлі, концепція про неминучість олігархізації влади всіх демократичних партій і систем, дослідження політики з погляду місця та значення в суспільстві інститутів влади Т. Парсонса, Д. Істона й ін., психологічна теорія влади (біхевіо­ризм) Г. Лассуелла (розгляд політики в контексті міжособистіс-ної взаємодії).

Марксистський погляд на політику вплинув на появу та становлення конфліктологічних теорій розуміння політики (Р. Дарендорф, К. Шмітт, Л. Козер та ін.).

II етап. Активне розширення сфер політологічних до­сліджень (кінець 40-х рр. — друга половина 70-х рр. XX ст.)

Сутність цього етапу у зверненні до проблем лібералізації політичного життя, до концепцій демократії, соціальної по­літики держави (І. Шумпетер, Р. Даль, К. Макферсон та ін.).

III етап. Пошук нових парадигм розвитку політичної науки (кінець 70 -х рр. XX ст. і до теперішнього часу)

. Обґрунтування адекватних сучасному розвиткові західного ностіндустріального суспільства теоретичних моделей і концеп­цій влади здійснили Д. Белл, Р. Арон, Дж. Гзлбрейт, О. Тоффлер, Й. Масуда, Г. Моргентау.

Отож, підсумовуючи проблему розвитку сучасних політич­них шкіл, можна виділити такі підходи, властиві світовій по­літичній думці:

• комунікативна інтерпретація політики — розглядала політику як універсальний засіб забезпечення цілісності та механізм регулювання конфліктів у соціально диференційо­ваному суспільстві, а власне політика ототожнювалася з діяль­ністю держави;

• силове тлумачення політики - випливає з підкорення одних соціальних груп іншими як сфера боротьби класів за владу;

• інструменталістська інтерпретація політики — понад усе ставила соціальний зміст і сукупність засобів та методів, які забезпечують ефективність політики, а власне політика роз­глядається як соціальні відносини з боку державної влади;

• позитивно-соціологічне тлумачення політики акценту­вало увагу на мотивах політичної участі, що визначають соціаль­ний статус і престиж особистості чи соціальної групи.

Усі вище перераховані підходи й сьогодні підтверджуються в політичній практиці.


Семків

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 228 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Давньогрецька політична думка | Римське право і політика | Теорії природного права та суспільного договору | Раціоналістичне трактування політики у працях французьких просвітників | Політичні вчення в США в період боротьби за незалежність | Політико-правові вчення в Німеччині у XVHI - XIX ст. ст. | Розвиток світової політичної думки після 2-ї світової війни | Політична думка Стародавнього світу | Політична думка Середньовіччя | Політична думка епохи Відродження |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав