Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Висновок

Читайте также:
  1. Висновок
  2. Висновок
  3. ВИСНОВОК
  4. Висновок
  5. Висновок
  6. Висновок
  7. ВИСНОВОК
  8. Висновок
  9. Висновок на екран повного зображення малюнка

Ринкова ефективність, загалом кажучи, проявляється на «макро» та «мікро» рівнях. В макроекономічних масштабах, все що посилює об’єм продажів, ріст або споживання, незалежно від того чи дійсно є на це попит або від того, що саме продається та купується розглядається у якості ефективного у даному контексті. На мікро рівні така ефективність приймає форму створення умов, які посилюють прибуток та зменшують витрати («ефективність витрат») зі сторони бізнесу.

Така «ефективність», яка властива капіталізму працює без врахування соціальних або екологічних витрат, які виникають в наслідок процесу циклічного споживання та постійного переслідування прибутку, а світ який Ви бачите навколо Вас – повен екологічних розладів, людських позбавлень та загальної соціальної і екологічної нестабільності – є результатом всього цього. З іншої сторони, технічна ефективність, яку можна охарактеризувати як, фактично, перешкоду ринковій ефективності, шукає шляхи підтримки навколишнього середовища, людського здоров’я, а також, по суті, підтримки балансу в природному світі. Зниження витрат, розв’язання проблем та упорядкованість із законами природи є логікою здорового глузду, яка при цьому втілюється.

Нажаль, ми мусимо визнати, що сьогодні ми маємо дві протилежні системи економіки, які працюють водночас – тобто, фактично, вони працюють одна проти одної. Ринкова система втілює в собі застарілу, традиційовану логіку і буквально не

 

322 Для довідок: Web of Debt, Ellen Hodgson Brown, Third Millennium Press, 2008 р.

323 Будь ласка, дивіться попереднє есе «Визначення здоров’я суспільства».

324 Для довідок: Water and Air Pollution, History.com (http://www.history.com/topics/water-and-air-pollution)

 

синхронізується з природною (технічною) економікою, яка на сьогодні існує. Результатом цього є широкий дисонанс та дисбаланс разом з постійно мутуючими проблемами та негативними наслідками для людського виду. Очевидним є те, яка система «переможе» в цій битві. Природа буде наполягати зі своїми природними законами незалежно від того наскільки сильно ми теоретизували те чи інше рішення, яке стосується способу, за яким ми за традицією організувалися на цій планеті.

Природу не хвилюють наші широкі ідеї грошової економіки, її теорії «вартості», закручені фінансові моделі або детальні рівняння, які пов’язані з нашим розумінням того як і чому проявляється відповідна поведінка людини. Технічні реалії прості: або ти вивчаєш, адаптуєшся та впорядковуєшся з керівними законами природи, або страждаєш від наслідків. Абсурдно думати, що людський вид, враховуючи його еволюцію в межах одних і тих же законів природи з якими і повинна впорядковуватися його економічна практика (та цінності), був би несумісним з такими законами. На сьогодні це всього лише питання зрілості та усвідомленості.

У якості останнього аргументу, який в загальному потребує окремого обговорення, можна сказати, що в 21му столітті з’явилася тенденція наростання та загострення екологічних проблем, що вимагає пошуку того, що можна назвати «зеленою економікою». Дехто навіть розділяє таку точку зору на економіку на відповідні сектори, які включають застосування відновлювальних джерел енергії, еко-будинки, екологічно чистий транспорт та інші категорії, на яких варто зосереджувати увагу (325). Слід зауважити, що таке розуміння та застосування в загальному упорядковується з перспективою технічного чи наукового усвідомлення, яке обговорювалося в цьому есе.

Нажаль, якими б позитивними не були наміри цих нових організацій та такого бізнес-планування, неефективність, яка властива капіталістичній моделі економіки – з усіма її потребами в певних формах вигаданої «ефективності» для того, щоб саму себе підтримувати – буде негайно псувати та дуже сильно обмежувати такі спроби, чим можна також пояснити те, чому такі підходи технічної ефективності все ще не були застосовані. Сумними реаліями є те, що в той час як деякі покращення можуть бути можливими, такий прогрес буде відносно все більш обмеженим до певного рівня, оскільки, як описувалося раніше, сама структурна основа функціонування ринкового капіталізму активно протистоїть тій ефективності, яка розглядається з точки зору законів природи. Єдиним логічним рішенням є знову переглянути всю цю структуру, щоб зрозуміти чи сприяє вона реальній ефективності, досягненню достатку та вирішенню проблем в довгостроковій перспективі.

 

325 Для довідок: (що стосується “зеленої економіки”) How do you define the 'green' economy?, MNN, 2009 (http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/how-do-you-define-the-green-economy)

 

- РОЗЛАД СИСТЕМИ ЦІННОСТЕЙ -

 

«Я вірю в те, що жадність та конкуренція не є результатом незмінного людського темпераменту; Я дійшов висновку, що жадність та страх дефіциту насправді постійно створюються та посилюються як прямий результат характерної особливості грошей, які ми застосовуємо… Прямим наслідком цього є те, що ми боремося один з одним для того, щоб вижити (326)»

- Бернард Ліетер

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Загальний огляд | Циклічне споживання та економічний ріст | Власність проти доступу | Конкуренція проти співпраці | Праця задля прибутку | Розлад системи цінностей | Характеристика патології | Параліч самозбереження | Конкуренція, експлуатація та класова війна | Успіх та статус |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав