Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Філософської думки до 20 століття.

Читайте также:
  1. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.
  2. Дайте коротку характеристику розвитку філософської думки в Київському університеті в XIX ст.
  3. Джерела, що можуть використовуватись при вивченні курсу «Історія філософської думки» в цілому
  4. Другої половини ХІХ - і всього 20 століття.
  5. Думки з приводу
  6. ЕВОЛЮЦІЯ ЗАХІДНОЇ ПОЛІТИЧНОЇ ДУМКИ
  7. ЕВОЛЮЦІЯ ПОЛІТИЧНОЇ ДУМКИ В ЕПОХУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ТА ВІДРОДЖЕННЯ
  8. Завдання 62. Ідеї філософської антропології як течії західної філософії XX ст.
  9. Загальна характеристика політичної думки епохи Відродження (Ренесансу).
  10. Загальна характеристика сучасної філософської парадигми

 

Ми з вами розглянули історію розвитку філософської думки з часу її виникнення і до нашого, 21-го століття. Слід при цьому мати на увазі, що ми пройшли лише по стрижню, по глибинній течії, по становому хребту історії філософії. Але в реальній історії окрім стрижневих подій, фактів та думок існують і відгалужені від них, супутні, побічні та незалежні. В історії філософської думки таке становище існувало, існує та існуватиме вічно. І якщо взяти якийсь напрямок філософської думки, або стиль філософського вирішення той чи іншої конкретної світоглядної проблеми, то безперервну історію її існування можна прослідкувати майже від часів первісного суспільства до наших днів. При цьому будуть називатися дати, імена, твори, викладатиметься зміст концепції. При чому, побічні і другорядні філософські думки для того чи іншого часу можуть стати домінуючими чи навіть стрижневими пізніше. Це зауваження перше.

По-друге, і це головне. Історія філософії зберігає в собі те, що є найбільш важливим для людства в цілому і кожного з нас зокрема - смислу життя людини. Вона доносить до нас різні варіанти вирішення світоглядний проблем найбільш талановитими людьми в цій галузі. Здебільшого ці погляди піддавалися критиці та запереченню тими ж філософами. Для поверхової людини може видатися, що історія філософії - це історія людських заблуджень. Але це не так. Історія філософії, за словами Гегеля, “не галерея заблуджень людського духу, а пантеон божественних образів” (Енциклопедія філософських наук, т.1, §86, Додаток 2). В неповторності філософських думок в найбільш концентрованій, раціональній, і усвідомленій формі відбивається неповторність особистості та світогляду кожної окремої людини, в тому числі і тої, що сидить преді мною в цій аудиторії.

З врахування сказаного перейдемо до розгляду філософської думки 20-го століття.

Двадцяте століття дало нам багато філософів, розплодило багато нових філософських шкіл та гуртків. Але серед них не було жодного і жодної, які б піднялися на той рівень, на якому в рамках свого часу знаходилися філософи Нового часу чи діячі Німецької класичної філософії; які б так збагачували сучасну їм філософську думку, як то робили їх великі попередники.

Ми вже зазначали, що в німецькій класичній філософії завершився, можна сказати - скінчився, історичний і логічний розвиток європейської філософської думки, плідні основи якої закладено в античності. Протягом всієї історії свого існування ця філософія характеризувалася розмежуванням з релігією (1); утвердженням всемогутності розуму (2), який, за словами Гегеля, може здолати навіть “брами пекла” [Вдаючись до такого вислову, Гегель цитував слова євангельського Ісуса Христа: “Створю церкву Мою,- і брами пекла її не здолають” (Євангеліє від Матвія, 16:18)]; переконання в благотворності науково-технічного прогресу (3) і, нарешті, віра в “світле майбутнє”, що буде влаштоване на засадах розуму (4).




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

У філософії Гегеля. | Гносеологія в системі філософських поглядів Гегеля | Викладу змісту філософії | Життєвий шлях і творчість філософа | Спеціфіка матеріалістичних поглядів Фейєрбаха | Гносеологічні погляди Людвіга Фейєрбаха. | Місце Карла Маркса в історії філософської думки. | Основні риси і зміст марксистсько-ленінської філософії. | Історичні долі марксистської філософії. | Теорія пізнання |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав