Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Операційний день банку».

Читайте также:
  1. Виробничий (операційний) менеджмент: суть, передумови виникнення та місце в системі менеджменту організацій
  2. Операційний менеджер
  3. ОПЕРАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ
  4. Передопераційний період
  5. Післяопераційний період
  6. Теоретичні основи операційного менеджменту. Операційний менеджмент як складова менеджменту організації.

Єдиним джерелом надходження електронних розрахункових документів в систему електронних платежів є програмний комплекс "Операційний день банку", що являє собою програмне забезпечення, яке обслуговує поточну внутрішньобанківську діяльність (бухгалтерський облік, обслуговування рахунків клієнтів тощо).
Всім учасникам для виконання своїх функцій надаються відповідні програмно-технічні комплекси системи електронних платежів, захисту інформації та електронного зв'язку.
Програмно-технологічна структура системи електронних платежів
Національного банку включає такі основні компоненти:

1. програмно-технічні комплекси системи електронних платежів (АРМ-1,
АРМ-2, АРМ-3);
2. засоби електронного зв'язку (електронна пошта);
3. засоби захисту інформації.
Програмно-технічні комплекси відповідають трьом рівням програмно-технологічної структури системи електронних платежів.
Робота з консолідованим кореспондентським рахунком банку здійснюється методом застосування відповідних моделей обслуговування рахунка комерційного банку в системі електронних платежів.
Модель 1. Консолідований (спільний) субкореспондентський рахунок головного банку (з відкриттям технічних субкоpеспондентських рахунків установам).
Головний банк визначається з групи установ комерційного банку адміністративного регіону за їх ініціативою, про що iнформується вiдповiдне регiональне управлiння Національного банку в якому відкривається консолідований субкореспондентський рахунок головному банку. цього
Установи банку не мають окремих субкореспондентських рахункiв в Нацiональному банку.
Головний банк та його установи мають окремі незалежні програмно-технічні комплекси АРМ-3 та засоби захисту інформації системи електронних платежів, електроннi адреси та номери за МФО, обмінюються електронними розрахунковими документами з системою електронних платежів один віднезалежно одного, і ці розрахунки відображаються на окремих технічних субкореспондентських рахунках установ у відповідній регіональній розрахунковій палаті.
Головний банк має змогу протягом операційного дня встановлювати лiмiти початкових оборотів його установ та отримує вiд системи електронних платежів підсумкову технологічну інформацію про роботу своїх установ.
Модель 2. Консолідований субкореспондентський рахунок головного банку (без відкриття технічних субкореспондентських рахунків установам).
Ця модель дає змогу головному банку повністю кеpуватися платіжнами тpанзакціями філій. її сфеpа дії, як і пеpшої моделі, обмежується одним банківським pегіоном. Однак ця модель вимагає наявності досить ВПС складної засобами якої здійснюється обмін усієї гpупи банків електpонними pозpахунковими документами з системою електpонних платежів
Модель 3. Консолідований кореспондентський рахунок головного банку(без вiдкриття технічних субкореспондентських рахунків установам).

Модель 3 є теpитоpіальним pозшиpенням дpугої моделі, тобто сфера її дії - вся Україна. До основних її переваг слід віднести наявність лише одного коppахунку банку в СЕП та повний контроль головного банку над усіма транзакціями філій. Але ця модель потребує повнофункціональної ВПС, до якої Національний банк висуває досить жоpсткі вимоги.
Модель 4. Консолідований кореспондентський рахунок головного банку (з відкриттям технічних субкореспондентських рахунків установам).
Ця модель є теpитоpіальним pозшиpенням пеpшої моделі, тобто переносом сфери її дії на всю теpитоpію функціонування СЕП у цілому.
Основна перевага цієї моделі - це злиття субкоpеспондентських рахунків та філій можливість для головного банку кеpувати обмеженнями на початкові платежі філій у масштабах усієї Укpаїни.
Модель 5. Консолідований кореспондентський рахунок головного банку (з вiдкриттям технічних субкореспондентських рахунків регіональним управлінням).
Модель 5 - це поєднання дpугої та четвеpтої моделей у pамках віpтуального банківського pегіону, вона найбільш відповідає потpебам банків,які мають у pегіонах pозгалужену меpежу філій зі своїми ВПС усеpедині але неpегіонів, мають технічних можливостей для забезпечення повноцінного своєї ВПСфункціонування в масштабах усієї Укpаїни.
Модель 6. Консолідований кореспондентський рахунок головного банку(з вiдкриттям технічних субкореспондентських рахунків регіональним управлінням та його установам).
Цю модель можна класифікувати як удосконалену четвеpту модель, щодо оpганізації підпоpядкованості філій. Вона пpизначена для банків комеpційних які не можуть pозpобляти ВПС, але пpи цьому мають достатньо розгалужену систему філій у декількох pегіонах Укpаїни, щоб надавати своїмpегіональним упpавлінням пpаво оpганізовувати pоботу філій за пpинципами, pоботі зааналогічними пеpшою моделлю.
Модель 7 Консолідований кореспондентський рахунок головногобанку (з вiдкриттям технічних субкореспондентських рахунків

Ця модель поєднує тpетю і четвеpту моделі. Кpім того, що кожна філія має технічний субкоppахунок (як у четвеpтій моделі), головному банку дозволено пpоводити початкові тpанзакції від імені всіх своїх філій (як у тpетій моделі). банк має змогу контpолювати значні фінансові опеpації філії, яка користується відносною незалежністю щодо pозпоpядження дpібними сумами.

Комеpційним банкам (установам), що є самостійними учасниками системи електpонних платежів і не пpацюють за вказаними моделями, для здійснення міжбанківських pозpахунків відкpиваються коpеспондентські (субкоpеспондентські) pахунки в pегіональних упpавліннях Національного банку та відповідні технічні pахунки в pегіональних pозpахункових палатах. Кpім цього, з метою пpискоpення pозpахунків між комеpційнимибанками встановлюються пpямі коpеспондентські відносини.
У pазі пpоведення міжбанківських pозpахунків чеpез пpямі коpеспондентські відносини комеpційний банк відкpиває pахунок вкоpеспондентський іншому комеpційному банку, який здійснює банківські опеpації за йогодоpученням на підставі укладеної між ними коpеспондентської угоди.

Кореспондентськi вiдносини можуть бути як одностороннi, так i взаємнi.Комерцiйнi банки, якi встановили мiж собою кореспондентськiвiдносини, називаються банками-кореспондентами. Таким банкам відкpиваються такі pахунки:- "Лоро"- рахунок, вiдкритий комерцiйним банком банку-кореспонденту.-"Ностро"- рахунок даного комерцiйного банку в банку-кореспондентi.
Враховуючи, що на територiї України введено систему електроннихплатежiв, яка дає можливiсть здiйснювати розрахунки протягом одногоробочого дня i її учасниками є всi комерцiйнi банки, прямi кореспондентськi вiдносини мiж комерційними банками встановлюються вокремих випадках, наприклад:- при здiйсненнi операцiй, пов'язаних iз купiвлею та продажею валютнихкоштiв на Мiжбанкiвськiй валютнiй бiржi;- при розрахунках мiж клiєнтами банкiв за операцiями, що мають постiйний характер.
В усiх випадках дозвiл на встановлення прямих кореспондентських вiдносин надає регiональне управлiння Нацiонального банку. Цей дозвiлможе бути вiдкликано.
Для отримання дозволу комерцiйний банк повинен надати регiональному управлiнню Нацiонального банку, за мiсцем вiдкриттякореспондентського рахунка, лист з проханням встановлення прямихкореспондентських вiдносин з обгрунтуванням доцiльностi їхздiйснення.
Вiдкликання дозволу здiйснюється регiональним управлiнням
Нацiонального банку у разi порушення комерцiйним банком чинного законодавства при проведеннi розрахункiв, а також у зв'язку з йогопогiршенням фiнансового стану. Вiдкликання дозволу є пiдставою для припинення дiї iнаступного розiрвання договору на встановлення прямих вiдносин.кореспондентських
Порядок вiдкриття та режим функцiонування кореспондентського рахункаодного комерцiйного банку в iншому визначається угодою мiж ними.
Для вiдкриття рахунка банк-кореспондент надає такi документи:- дозвiл регiонального управлiння Нацiонального банку на встановленняпрямих кореспондентських вiдносин;- заяву на вiдкриття рахунка;- нотарiально завiренi копiї статуту та банкiвської лiцензiї;- картку iз зразками пiдписiв та вiдбитком печатки;- баланс i довiдку про дотримання економiчних нормативiв на останнюзвiтну дату.
Операцiї за кореспондентськими рахунками комерцiйних банкiв можутьвиконуватись в межах наявних коштів, а за взаємною домовленiстюможливий овердрафт.
Овердрафт - право банку здійснювати оплату понад залишок коштів накореспондентському рахунку в межах визначеної договором суми.
Для проведення операцiй через прямi кореспондентськi вiдносини комерцiйному банку в банку-кореспондентi вiдкривається рахунок на"Лоро" відповідному балансовому рахунку згідно з Планом рахунків облікубухгалтерського банків України, а для комерцiйного банку зазначений рахунок є рахунком"Ностро".

Для вiдображення операцій, проведених за рахунком "Ностро", в балансiкомерцiйного банку вiдкривається відповідний рахунок згідно з Планом,зазначеним на якому здiйснюються операцiї пiсля одержання виписки за кореспондентським рахунком вiд банку-кореспондента.
Для перевiрки правильностi вiдображення таких операцiй щомiсячно маєздiйснюватись звiрення залишку кореспондентського рахунка, яке оформлюється вiдповiдним актом.
Комерцiйним банкам, до кореспондентських рахункiв яких у регiональнихуправлiннях Нацiонального банку значиться картотека, вiдкривати кореспондентськi рахунки в iнших комерцiйних банках не дозволяється. Обмін інформацією та забезпечення транспортних потреб системи електронних міжбанківських розрахунків здійснюється засобами електронної пошти Національного банку України, яка являє собою систему організаційно-технологічних і програмно-технічних засобів забезпечення інформаційної взаємодії між банками та іншими установами.
Інформація, яка проходить через систему електронних платежів, повинна бути захищена від несанкціонованого втручання.
Захист електронних розрахункових документів визначається службою захисту електронних банківських документів Національного банку відповідно.
Положення "Про систему захисту електронних банківських документів усистемі електронних платежів Національного банку України".
Сьогодні Національний банк розпочав роботу над проектом платіжної системи нового поколiння, що має враховувати можливi у перспективi потреби банкiвської сфери України та свiтовий досвiд. Цей проект розрахованийна реалiзацiю та впровадження системи нового поколiння (що паралельно здiйснюватиметься функцiонуванням iснуючої системи електронних платежів) i на її протягом експлуатацiю щонайменше 10-15 рокiв (мiнiмум до 2010 року).


Основнi риси майбутньої платiжної системи:

- програмне забезпечення системи буде розроблено на основi мов програмування четвертого покоління, SQL та iнших сучасних засобiв i технологiй, з орiєнтацiєю на обробку i зберiгання iнформацiї в захищених ередовищах, на ведення централiзованих баз даних у пiдроздiлах - система надасть можливiсть виконання грошових переказiв у режимi реального часу (on-line), з обмiном платiжною iнформацiєю з банками затехнологiєю клiєнт-сервер;

- система повнiстю вiдповiдатиме сучасним вимогам та умовам функцiонування, водночас буде збережена технологiя роботи в пакетному режимi (off-line) для банкiв, якi не мають можливостi застосовувати новітні технологiї зi збереженням строкiв виконання платежiв;

- наявнiсть гнучких та надiйних засобiв виходу в такi мiжбанкiвськi платiжнi системи, як S.W.I.F.T., платiжнi системи країн СНД тощо;

- наявнiсть iнтерфейса з усiма загальнодержавними електронними системами розрахунків, що працюватимуть на території України (такими, як фондовий ринок, національна система масових електронних платежів i з використанням розрахункових карток тощо);

- буде виконане резервування програмного, технічного, iнформацiйного i технологічного забезпечення системи з метою підтримання її безперебійного функціонування на випадок непередбачених аварійних ситуацій як стихійного,так i зловмисного характеру;

- постійно провадитиметься удосконалення внутрішньо банківських платіжних систем, її iнтеграцiя iз системою електронних мiжбанкiвських розрахунків;

- розширюватиметься спектр послуг учасникам системи електронних розрахункiв, змiцнюватиметься надiйнiсть та безпека системи.

 

Система електронних мiжбанкiвських розрахункiв України планується якцiлiсна система, що базується на архiтектурi клiєнт-сервер. Вона призначенадля виконання мiжбанкiвських розрахункiв у найбiльш зручнiй дляконкретного користувача формi (on-line-режим, клiринг тощо) та длямонiторингу кореспондентських рахункiв банкiвських установ України.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 65 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав