Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Класифікація готельних номерів

Читайте также:
  1. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  2. Видатки бюджету, їх сутність і класифікація.
  3. Види норм витрат праці, їх класифікація та визначення.
  4. Види пам’яті та їхня класифікація
  5. Визначення і класифікація виробничих шкідливостей
  6. Визначення та класифікація адміністративних методів.
  7. Вимоги до готельних підприємств
  8. Гігієнічна класифікація умов праці.
  9. Господарський договір, його ознаки, функції та класифікація
  10. Державний кредит. Класифікація державних позик

Згідно з тим же діючим Державним стандартом 4527:2006 „Послуги туристичні. Заклади розміщення. Терміни і визначення” діє класифікація засобів розміщення готелів і їх офіційні назви при реєстрації в державних органах. Згідно з цим ДСТУ типи готельних номерів класифікуються так:

1. Президентський апартамент. Номер з трьох і більше житлових кімнат, мінікухні або кухонної ніші, одного повного та одного чи більше додаткових санвузлів для гостей; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Номер типу «президентський апартамент» містить такі житлові кімнати: спальня, кабінет, вітальня або їдальня. У номері типу «президентський апартамент» повний санвузол містить умивальник, ванну або джакузі, душ, унітаз, біде.

2. Апартамент. Номер з двох і більше житлових кімнат, кухонної ніші, одного повного та одного додаткового санвузлів для гостей; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Номер типу «апартамент» містить такі житлові кімнати: спальня, вітальня або їдальня, або кабінет. У номері типу «апартамент» повний санвузол містить умивальник, ванну, душ, унітаз.

3. Люкс. Номер з двох і більше житлових кімнат та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Номер типу «люкс» містить такі житлові кімнати: спальня, вітальня або кабінет. У номері типу «люкс» повний санвузол містить умивальник, ванну або душ, унітаз.

4. Дуплекс. Двоповерховий номер з двох і більше житлових кімнат із внутрішніми стаціонарними сходами, та повним санвузлом; розрахований на проживання однієї-двох осіб. У номері типу «дуплекс» повний санвузол містить умивальник, ванну, душ, унітаз.

5. Напівлюкс; студіо. Номер з однієї житлової кімнати з плануванням, яке дає змогу використовувати частину приміщення як вітальню або місце для готування та приймання їжі, та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб. У номерах типу «напівлюкс» повний санвузл містить умивальник, ванну або душ та унітаз.

6. Стандарт (назва номера); номер першої категорії. Номер з однієї житлової кімнати та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб. У номерах типу «стандарт» повний санвузол містить умивальник, ванну або душ та унітаз.

7. Номер другої категорії. Номер з однієї житлової кімнати та неповного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Примітка. У номерах другої категорії неповний санвузол містить умивальник та унітаз.

8. Номер третьої категорії. Номер з однієї житлової кімнати і неповного санвузла; розрахований на проживання трьох і більше осіб. У номерах третьої категорії неповний санвузол містить умивальник та унітаз.

9. Номер четвертої категорії. Номер з однієї житлової кімнати з умивальником; розрахований на проживання трьох і більше осіб.

10. Номер п'ятої категорії. Номер однієї житлової кімнати без санітарно-технічних зручностей, розрахований на проживання трьох і більше осіб. У готелях та аналогічних засобах розміщення, що мають номери п'ятої категорії санвузол розміщено на коридорі.

11. Суміжні номери. Два і більше номерів, сполучені між собою дверима, і які можуть мати спільний передпокій, спільний чи окремі санвузли.

12. Одномісний номер. Номер, призначений для розміщування однієї особи та оснащений одним односпальним ліжком. У спеціальній літературі та практичній діяльності широко застосовують абревіатуру SNGL, яка походить від англійського слова «single». Абревіатуру рекомендовано використовувати в юридичних та інших документах як загальноприйняту в світовій практиці.

13. Двомісний номер з одним двоспальним ліжком. Номер, призначений для розміщування двох осіб, оснащений одним двоспальним ліжком. У спеціальній літературі та практичній діяльності широко застосовують, абревіатуру DBL, яка походить від англійського слова «double». Абревіатуру рекомендовано використовувати в юридичних та інших документах як загальноприйняту в світовій практиці.

14. Двомісний номер з двома односпальними ліжками. Номер, призначений для розміщування двох осіб, оснащений двома односпальними ліжками. У спеціальній літературі та практичній діяльності широко застосовують абревіатуру TWN, яка походить від англійського слова «twin». Абревіатуру рекомендовано використовувати в юридичних та інших документах як загальноприйняту в світовій практиці.

15. Багатомісний номер. Номер, призначений для розміщування трьох і більше осіб, оснащений односпальними ліжками за кількістю осіб, які проживають.

 


Розділ 2. теоретичні аспекти функціонування готелю як господарської одиниці

 

2.1. Організація і розвиток галузі готельного обслуговування в Україні

 

Готельне господарство є однією з складових туристської індустрії. Матеріальна база, що призначена для розміщення туристів, посідає одне з перших місць при формуванні туристичної інфраструктури, бо якість проживання та відповідне обслуговування рішуче впливають на рівень туристичного сервісу. А отже, готельна індустрія стає швидко зростаючим бізнесом, що приносить значні грошові надходження, в тому числі валютні. Вітчизняна готельна галузь стає невід’ємною складовою світового готельного господарства.

Гостинність – сфера готельного й ресторанного бізнесу є провідним чинником і базою величезної індустрії туризму.

Готель – це щось більше, ніж просто місце для ночівлі, він багато в чому визначає спосіб життя – на той час, поки триває подорож, доки гість проживає у готельному номері.

Індустрія гостинності – це індустрія, що працює на благо людей. Це – потужний механізм, що активно функціонує та розвивається, вимагаючи при цьому максимальної підтримки з боку держави та більших інвестицій.

Індустрія гостинності є найважливішим елементом соціальної сфери. Вона відіграє важливу роль у підвищенні ефективності громадського виробництва, та відповідно, росту життєвого рівня населення.

Розвиток готельного господарства в Україні сьогодні стримується низкою чинників [12, с. 80]:

– економічна криза;

– недоліки в роботі фінансово-банківської системи;

– обмежена платоспроможність населення;

– недосконала податкова система.

Законодавчо-правова база не відповідає вимогам сьогодення, немає інструкцій та інших нормативних документів, які були б логічно взаємопов’язані і не суперечили один одному.

Слід відзначити відсутність необхідної інфраструктури, відповідних сервісних умов, що, в свою чергу, позначається на рівні якості обслуговування туристів. Стан сфери послуг не відповідає потенційним можливостям держави, яка має все для розвитку туристичної інфраструктури:

– природні умови;

– історико-культурні ресурси;

– трудові та матеріальні ресурси.

Програмою розвитку туризму передбачено будівництво 78 нових готелів та інших об’єктів на 15. 7тис. місць, а також проведення реконструкції 61 об’єкта на 21. 5тис. місць.

Готельний бізнес України сприятиме презентаціям регіональних інвестиційних ідей та проектів, пропозиціям готелів, ресторанів для потенційних інвесторів, розвитку франчайзних мереж, інвестуванню в рекреаційний і санаторно-курортний сектор, формуванню маркетингових систем, рекламно-інформаційному забезпеченню, а саме [1, с. 121]:

– владні структури, представників державних організацій, асоціації, які безпосередньо приймають участь у створенні стратегії розвитку галузі;

– органи, які сприяють розвитку індустрії гостинності;

– керівників засобів розміщення, підприємств харчування;

– керівників туристичних організацій;

– відомих фахівців та професіоналів галузі;

– осіб та організації, які сприяють забезпеченню готелів та ресторанів товарами та послугами.

Готельне господарство є однією з основних складових туристської індустрії України.

За формами власності їх кількість розподіляється так: 40% перебувають у загальнодержавній та комунальній, 57 - у колективній і 3% - у приватній власності

Середньорічний коефіцієнт завантаження готелів в середньому по Україні становив 0,24. При цьому мінімальне використання місткості готелів - 9%- було в Луганській та Миколаївській областях, а максимальне - 78% - у Севастополі. У Києві цей показник дорівнював 40%.

Якщо відкинути максимальне й мінімальне значення показників завантаженості, то використання місткості українських готелів у 2006 р. становило 0,20. Це значення є більоб'єктивним для характеристики стану готельного бізнесу в Україні. Винятком з цього незадовільного становища є Київ, де завантаженість у 1995 р. дорівнювала 0,52, в 1998 р. - 0,35, в 1999 р. - 0,37, у 2006 - 0,40.

У більшості регіонів України рівень завантаженості готелів коливався від 0,17 до 0,22.

Чисельність готелів в Україні скоротилась з 1995 р. по 2006 р. на 88 одиниць, або на б%, їх місткість зменшилась на 27 963 місця, або на 21%.

Найбільше скорочення спостерігалось у Києві - на 4287 місць, областях Хмельницькій (2953), Донецькій (2709), Львівській (1719),

Усього готелями України надано послуг 358 446 іноземним громадянам, що становить 10,9% загального числа осіб, яким надано послуги.

Найбільшій кількості іноземних туристів надано готельних послуг у таких регіонах України: Київ (36,1%), АР Крим (10,4%), областях Львівській (9,1%), Одеській (5,3%), Дніпропетровській (5,3%), Київській (4,2%), Донецькій (4,0%).

Середня тривалість перебування однієї особи в готелях становить для громадян України 2,7 доби, для іноземців -2,6 доби.

Середня місткість номера по Україні дорівнює 2,02, у Києві -1,9, а в областях, зокрема Рівненській і Донецькій, - 1,8, в Одеській -2,2, у Чернігівській і Херсонській - 2,3, у Сумській - 2,6.

Кількість готелів в Україні порівняно з туристськими країнами світу незначна. У Великій Британії, наприклад, функціонує близько 260 тис. готелів. У країнах Європи число великих готелів становить 15 -25% загальної кількості готельних господарств, 75 -85% - мотелі та готелі сімейного типу. За даними аналізу структури готельного господарства України, такі форми готельного господарства, як мотелі, кемпінги, молодіжні бази, надзвичайно поширені в інших країнах, в Україні практично не розвинуті.

Як свідчить міжнародний досвід, саме такі підприємства могли б дати істотний поштовх розвитку галузі та створенню додаткової кількості робочих місць.

Чинне законодавство України нечітко визначає готельне господарство, його належність до сфери туристських послуг та відомче підпорядкування. Тому для розвитку готельного господарства України, підвищення попиту на ринку споживання готельних послуг, створення і входження на ринок малих готельних підприємств доцільним є розробка проекту Закону України про розвиток готельного господарства. Положення Закону мають визначити правові, економічні та організаційні засади створення і подальшого розвитку конкурентних відносин на цьому ринку.

Завантаженість по Українi 25%, в Києвi - 44%.

Забезпеченість готельними місцями - 2,4, в Києві - 7.

В Україні класифiкацiя готелiв є основою для їх сертифiкацiї.

Сертифiкацiя – це дiяльнiсть з пiдтвердження вiдповiдностi якостi товару чи послуг взiрцю (або стандарту). З сiчня 1997 року дiють державнi стандарти в галузi туризму, готельного i ресторанного господарства. Базою є мiждержавнi стандарти СНД: "ГОСТ 28681.4-95 класификация гостиниц".

4 жовтня 1999 року - правила сертифiкацiї були затвердженi Мін’юстом - введена обов’язкова сертифiкацiя.

Сертифiкацiю проводить незалежний аудиторський орган акредитований держстандартом УкрСЕПРО.

Сучасна стратегія надання готельних послуг дає змогу розширити їхній асортимент і є засобом як виживання, так і пошук нових шляхів [12, с. 90].

 

2.2. Діяльність готелів та їх роль в розвитку сфери обслуговування і надання послуг

 

Готелю притаманні наявність двох головних послуг - розміщення і харчування. При цьому їхнє співвідношення між собою може дуже розрізняються (рис. 2.1). З одного боку шкали знаходиться підприємство, що пропонує послугу розміщення і тільки сніданок у номері або в спеціальному приміщенні, з іншого боку - підприємство, що пропонує послугу розміщення і цілий комплекс послуг харчування.


Зміст послуги розміщення полягає в тому, що, по-перше, в користування даються спеціальні приміщення (готельні номери), по-друге, даються послуги, які виконує безпосередньо персонал готелю: портьє з прийому й оформлення гостей, покоївки по прибиранню готельних номерів і т. д.

Готельні номери - це основний елемент послуги розміщення, який включає в себе багатофункціональні приміщення, призначені для відпочинку, сну, роботи проживаючих.

Готельні номери використовуються переважно у вечірній і нічний час, тому найважливішою їхньою функцією є забезпечення можливості сну. Значимість інших функцій готельних номерів залежить насамперед від призначення готелю і потреб гостей. Наприклад, у готелях ділового призначення важливою функцією номерів є забезпечення можливості попрацювати, тобто тут необхідний письмовий стіл, телефон, факс, комп'ютер і т. д.

 

 

У готелях є в наявності різні категорії номерів, що відрізняються площею, меблюванням, устаткуванням, оснащенням і т. д. Однак незалежно від категорії кожен готельний номер повинен мати:

- меблі й устаткування;

- ліжко;

- стілець або крісло в розрахунку на одне місце;

- нічний столик або тумбочку в розрахунку на одне ліжко;

- шафа для одягу;

- загальне освітлення;

- кошик для сміття.

Крім цього, в кожному номері повинна міститися інформація про готель і план евакуації на випадок пожежі.

Послуги з надання харчування складаються з комбінації різних процесів: виробничого (готування блюд на кухні), торгового (продаж готових до вжитку продуктів, алкогольних і безалкогольних напоїв), сервісного (обслуговування гостей офіціантами в ресторані, барі, кафе, готельних номерах).

До додаткових чи інших послуг відносяться пропозиція басейну, спортивного, конференц-залів, залів для переговорів, прокат автомобілів, послуги хімчистки, пральні, перукарні, масажного кабінету і ряд інших. Додаткові послуги набувають усе більше значення у формуванні ринкової привабливості готельного підприємства. Підвищений інтерес викликають послуги, що виділяють даний готель з ряду інших. У більшості випадків такими послугами виступають додаткові.

На готельному підприємстві послуги розміщення, харчування та інші послуги доповнюють один одного, у більшості випадків є взаємозалежними і сприймаються гостем як єдине ціле. З урахуванням того, як вони оформлені і скомбіновані в єдиний комплекс, складається визначений тип підприємства.

У практиці управління широко використовується термін "готельний продукт" (або продукт "готель"), що підкреслює комплексний характер готельної пропозиції (рис. 9.3).

Подібний підхід до термінології прийнятний з погляду економічної теорії, де продукт визначається як результат людської праці, господарської діяльності, представлений у матеріально-речовинній формі (матеріальний продукт), духовній, інформаційній формі (інтелектуальний продукт) або у вигляді виконаних робіт і послуг і з погляду маркетингу, де в терміні "продукт" поєднуються поняття "товари" і "послуги".

Діяльність практично всіх підприємств, не тільки готельних, значною мірою залежить від розміщення, оскільки воно впливає на вартість землі та будівельних робіт, розмір витрат на оплату праці, а також на можливості збуту продукції. Це- первинні фактори, що враховуються при ухваленні рішення про місце розташування. До вторинних факторів відносяться такі, як наявність сировинних ресурсів, робочої сили, що відповідає інфраструктурі т. д., значення яких не для всіх підприємств однакове. Залежно від того, яким факторам віддається перевага, виділяють підприємства, що орієнтуються на сировинні ресурси, трудові ресурси, шляхи сполучення чи на збут, що визначає характеристику продукту.

Готельні підприємства насамперед орієнтуються на збут. На відміну від промисловості, де продукція постачається споживачеві, в готельній сфері все відбувається навпаки: гість повинен прибути в готель, щоб скористатися його послугами, у зв'язку з чим до вибору місця розташування пред'являються такі вимоги, як досяжність і близькість. Наприклад, при виборі готелю діловими туристами фактор його зручного місця розташування (найбільш кращий центр міста) вирішальний.

При розгляді готельних послуг як продукту виділяють три рівні:

1) окремі послуги і групи послуг;

2) продукт "готель" як комплекс послуг;

3) розширений продукт.

Взаємозв'язок між рівнями подано на рис. 9.4.

 

Готель як комплекс, як єдиний продукт - це другий (середній) рівень. Він складається з безлічі окремих послуг: послуг покоївок, кухні, портьє, метрдотелів і т. д., що складають перший (внутрішній) рівень. Продукт "готель" у поєднанні з компонентами пропозиції місцевості, що доповнюють створені в готелі послуги, складають розширений продукт "готель" -третій (зовнішній) рівень.

Продукт "готель" можна схематично представити у вигляді ще однієї моделі - ядра, оточеного трьома кільцями (чотири рівні готельного продукту; рис. 9.5).

 

Ядро - родовий продукт, що включає базові уміння й ресурси, необхідні для участі в ринковому процесі. У випадку з готельним продуктом як ядро виступають окремі послуги.

Для назви кільця, що безпосередньо оточує ядро, використовується термін "очікуваний продукт", під яким розуміють послуги, що задовольняють мінімальні очікування клієнтів. Він містить у собі те, що неодмінно супроводжує родовий продукт: час і умови обслуговування, інтер'єр номерів, холів та інших приміщень, зовнішній вигляд персоналу, ціни і т. д.

Наступне коло позначене як "розширений продукт". Його складають ті додаткові переваги, пов'язані з його придбанням і споживанням, що відрізняють цей продукт від ринкових аналогів. Для готельного продукту як додаткові переваги найчастіше виступають компоненти місця розташування, що згодом перестають розглядатися як додаткові і стають частиною очікуваного продукту.

Останнє зовнішнє коло називається "потенційним продуктом". На відміну від розширеного продукту, що фіксує тільки те, що вже зроблено, він містить усе, що потенційно досяжне і реалізоване в перспективі для залучення й утримання гостей. Готельні підприємства знаходяться в постійному пошуку нової концепції обслуговування.

 

2.3. Методика оцінки показників діяльності готелю

 

Для оцінки результатів діяльності підприємства готельного господарства використовують кількісні та якісні показники.

До складу кількісних показників увійшли: загальна кількість готелів; одноразова місткість готелів; загальна кількість приїжджих, які обслужені готелями за певний відрізок часу (наприклад за рік); одержані доходи від експлуатації готельного господарства; витрати, що пов'язані з експлуатацією готелів; прибуток.

Важливим якісним показником є коефіцієнт використання місткості, що характеризує використання готельного господарства регіону протягом певного періоду експлуатації.

Для більш поглибленого вивчення стану та розвитку готельного господарства на регіональному рівні можуть додатково використовуватися такі показники: коефіцієнт, що характеризує забезпеченість регіону готелями; коефіцієнт, що характеризує забезпеченість регіону готельними місцями. Вказані коефіцієнти визначаються як частка від ділення кількості готелів (готельних місць) на 10 000 чол. населення.

Обслуговування туристів, інших груп населення здійснюють готелі різного типу, мотелі, заклади лікування (санаторії, пансіонати з лікуванням, санатори-профілакторії) та відпочинку (будинки, бази відпочинку, пансіонати, туристичні бази), спеціалізовані установи (кемпінги, молодіжні табори відпочинку та центри, транспортні засоби розміщення).

Для оцінки економічності діяльності підприємств готельного господарства використовують такі показники: доходи, витрати, прибуток, рентабельність (збитковість). До складу доходів входять, доходи, одержані готельними підприємствами від усіх видів послуг, що надаються в період експлуатації готелів. До складу витрат по експлуатації готелів входять матеріальні витрати, витрати на заробітну плату персоналу, відрахування на соціальні заходи, амортизація, витрати на ремонт та інші витрати, пов'язані з організацією готельного обслуговування.

Доходи готелю від основної діяльності є його виробничою програмою у грошовому вимірі. Виробнича програма являє собою завдання з обсягу та асортименту послуг певної якості, яке встановлюється готелю, виходячи з його можливостей та очікуваного попиту. Виробничою програмою готелю є план використання готельного фонду. Показники виробничої програми готелю:

1) кількість місць у готелі;

2) кількість календарних місце-діб;

3) простої у ремонтах;

4) кількість місце-діб в експлуатації;

5) коефіцієнт використання номерного фонду готелю;

6) кількість наданих місце-діб.

Основний показник використання готельного фонду – кількість наданих (реалізованих) місце-діб (МД над). Ця величина визначається за формулою:

МД над = (МД кал - МД рем) х Кв.н.ф (2.1)

де МД кал - кількість календарних місце-діб, місце-діб;

МД рем - кількість місце-діб простоїв у ремонті, місце-діб;

Кв.н.ф. - коефіцієнт використання номерного фонду

Кількість календарних місце-діб визначається наступним чином:

МД кал = М х Ткал (2.2)

де Ткал- кількість календарних днів у плановому періоді, дн;

М- середньорічна кількість місць в інвентарі, місць.

Простої номерів у ремонті визначаються відповідно до плану виконання ремонтних робіт.

Кількість місце-діб в експлуатації визначається за формулою:

МД екс = МД кал - МД рем (2.3)

Готелі не використовують всю кількість місце-діб в експлуатації через простої номерів. Тому кількість наданих (реалізованих) місце-діб визначається як:

МД над = МД екс х Кв.н.ф. (2.4)

Доходи від реалізації наданих послуг визначаються за формулою:

Д = МД над х Т (2.5)

 

 


Розділ 3. аналіз господарської діяльності готелю «Україна»

 

3.1. Загальна характеристика готельного комплексу та управління готелем

 

Готель Луцька "Україна" – це новітній готель міста, розташований в самому центрі.

Готель "Україна" був реконструйований в 2003 році в готель вищого класу і відтоді вигідно вирізняється серед інших готелів нашого міста. В 2005 році було проведено сертифікацію, та по праву присвоєно чотири зірки. Тепер наш готель - нова прикраса міста і один із символів гостинності та комфорту.

До послуг клієнтів 128 комфортабельних номерів:

– 8 люксів;

– 56 напівлюксів різних категорій;

– 35 одномісних – стандартів;

– 29 двохмісних.

Для шанувальників вишуканого відпочинку готель пропонує 5 номерів у національних стилях із ексклюзивним дизайном.

У вартість проживання входить сніданок - «шведський стіл» та парковка перед готелем, що охороняється. Усі номери оснащені телефонами та холодильниками, до послуг клієнтів готелю кабельне телебачення, автономне опалення та цілодобове гаряче водопостачання.

Якщо відвідувачу знадобиться скористатися інтернетом, відділ маркетингу з радістю запропонує свої послуги, а також допоможе у бронюванні авіа та залізничних квитків, організації трансферу, виклику таксі.

В додатковій сервіс входить чищення, прання та прасування індивідуальних речей клієнтів готелю.

Для зручності клієнтів стоянка таксі, зупинка міського транспорту, які розташовані поруч iз готелем (див. Додаток А).

Готель «Україна» з радістю прийме як ділових людей, так і групи туристів, для яких ми запропонуємо цікаві екскурсійні програми та комплексне обслуговування в ресторані.

Одночасно готель може прийняти 161 людину.

Якщо клієнт – гурман, любить смачно і вишукано поїсти в атмосфері комфорту та затишку, тоді без сумніву він оцінить ресторан "Україна".

Смачна кухня і бездоганне обслуговування відповідають міжнародним стандартам. В ресторані готелю до послуг відвідувачів сніданок - "шведський стіл", обіди та вечері, а також бізнес-ланчі. В зручний для клієнта час можна організувати святковий банкет, фуршет або каву-брейк.

Високопрофесійний персонал забезпечить належний рівень обслуговування. Для постійних клієнтів існує дисконтна система та бонусні картки.

Сьогодні для забезпечення вимог бізнес-клієнтів готель «Україна» пропонуємо сучасні конференц-зали на 50 та 100 місць, що належно обладнані для проведення «круглих столів», семінарів, з'їздів, конференцій, звітних зборів.

У вартість оренди залу входять фліп-чарт, проекційний екран, мінеральна вода. Додатковими послугами є оренда проектора, оформлення конференц-залу, та організація кави-брейк.

Адреса готелю «Україна» м. Луцьк, Словацького, 2.

Тел.: +38-0332-788106, факс +38-0332-788118, +38-0332-788100, +38-067-3323991

Категорія готелю «Україна»: готель udav.

1. Двохмісний номер категорії стандарт, ціна за добу – 350 грн.

Це однокімнатний номер із двома окремими ліжками, телевізором, холодильником, письмовим столом.

Ванна кімната обладнана душовою кабіною та туалетними приналежностями у двох екземплярах.

У вартість проживання входить сніданок -«шведський стіл» та мінеральна вода.

2. Одномісний номер категорії стандарт, ціна за добу 250 грн.

Це однокімнатний номер із односпальним ліжком, телевізором, холодильником, письмовим столом.

Ванна кімната обладнана душовою кабіною та туалетними приналежностями.

У вартість номера входить сніданок - «шведський стіл» та мінеральна вода.

3. Одномісний номер категорії напiвлюкс, ціна за добу 350 грн.

Це однокімнатний номер із великим ліжком, телевізором, холодильником, телефоном, письмовим столом.

Ванна кімната обладнана душовою кабіною та туалетними приналежностями.

У вартість номера входить сніданок- «шведський стіл» та мінеральна вода.

4. Двохмісний номер категорії напiвлюкс, ціна за добу 500 грн.

Полуторна кімната з двома окремими ліжками, телевізором, холодильником, телефоном, комфортним диваном.

Оригінальный дизайн номера відділяє спальне місце від зони відпочинку напівкруглою стіною, створюючи при цьому враження двох окремих кімнат.

Ванна кімната обладнана душовою кабіною та туалетними приналежностями у двох екземплярах.

У вартість номера входить сніданок -«шведський стіл» та мінеральна вода.

5. Двохмісний номер категорії напiвлюкс, 500 грн.

Полуторна кімната із двохспальним ліжком, телевізором, холодильником, телефоном, комфортним диваном.

Оригінальний дизайн номера відділяє спальне місце від зони відпочинку напівкруглою стіною, створюючи при цьому враження двох окремих кімнат.

Ванна кімната обладнана душовою кабіною та туалетними приналежностями у двох екземплярах.

У вартість номера входить сніданок - «шведський стіл» та мінеральна вода.

6. Номер для закоханих, ціна за добу 500 грн.

Полуторна кімната із двохспальним ліжком, телевiзором, холодильником, телефоном, комфортним диваном. Номер оформлений у романтичному стилі.

Оригiнальний дизайн номера відділяє спальне місце від зони відпочинку напівкруглою стіною, створюючи при цьому враження двох окремих кімнат.

Ванна кімната обладнана душовою кабіною та туалетними приналежностями у двох екземплярах.

У вартість номера входить сніданок - «шведський стіл», мінеральна вода, для молодят – шампанське та фрукти.

7. Номер категорії люкс, ціна за добу 700 грн.

Двохкімнатний номер з балконом, оснащений кондiционером та обладнаний індивідуальним сейфом.

Вітальня-м'які меблі, стіл-секретер, телевізор, холодильник, телефон, набір посуду на 6 персон.

Спальня-двохспальне ліжко, вихід на балкон.

Ванна кімната – душова кабіна, банний халат та капці, розширений набір таулетних приналежностей.

У вартість номера входить сніданок- «шведський стіл» та мінеральна вода.

8. Номер категорії суперлюкс, ціна за добу 1000 грн.

Двохкімнатний номер з балконом оснащений кондиціонером, обладнаний індивідуальним сейфом та мiнi-баром.

Вітальня-м'які меблі, стіл-секретер, телевізор, холодильник, телефон, набір посуду на 6 персон.

Спальня-двохспальне ліжко, вихід на балкон.

Ванна кімната – душова кабіна, банний халат та капці, стаціонарний фен, розширений набір таулетних приналежностей.

У вартість номера входить сніданок -«шведський стіл» та мінеральна вода.

Якщо клієнт любить смачно та вишукано поїсти в затишній атмосфері, тоді він, без сумніву, оцінить ресторан «Україна», в якому йому запропонують посмакувати стравами Української національної та класичної європейської кухонь.

Тут для нього створять індивідуальну атмосферу, як для ділової зустрічі, відпочинку з друзями, так і для незабутнього романтичного вечора з коханою людиною.

У ресторані «Україна» два зали, один з яких – банкетний, оформлений в українському стилі.

Для гостей проживаючих в готелі – бонусні картки та сніданок «шведський стіл» з 7:30 до 10:00. Високопрофесійний персонал забезпечить високий рівень обслуговування.

Замовити сніданок, обід чи вечерю можна як в номер, так і додому або в офіс.

Час роботи ресторану 11:00 до 23:00.

Сніданок 07:30-10:00

У готелі є два кондиціонованих та обладнаних для проведення різноманітних ділових зустрічей і семінарів конференц-зали.

Овальний конференц-зал розрахований на 50 місць. Кількість робочих місць за столом складає 30.

У вартість оренди залу входить мінеральна вода за кількістю учасників, фліп-чарт, проекційний екран. Це ідеальне місце для проведення бізнес-зустрічей, презентацій, нарад, прес-конференцій.

У перерві можлива організація кави-брейк.

Вартість оренди конференц-залу – 250.00 грн/годину.

Другий конференц-зал – зал засідань, що розрахований на 100 місць. У залі є трибуна для виступів, столи для президії.

Це оптимальне місце для проведення розширених нарад, семінарів, звітних зборів.

Вартість оренди конференц-залу – 250 грн/годину.

При комплексному обслуговуванні існує гнучка система знижок:

При поселенні від 10 до 20 клієнтів + послуги ресторану (кава-брейк) – знижка 20%.

При поселенні від 20 клієнтів + послуги ресторану (кава-брейк, обід або фуршет) – знижка 50%.

До додаткових послуг готелю «Україна» відноситься «зовнішні» послуги по проведенню екскурсій визначеними маршрутами, та «внутршні» послуги суто готелю.

І.. «Зовнішні» послуги.

1. Середньовічний замок. Родзинка нашого міста – середньовічний замок Любарта 13 сторіччя, доби, коли тут було Литовське князівство, що знаходиться на вiдстанi 15 хв. пiшої прогулянки вiд готелю "Україна". Ми пропонуємо Вам такi варiанти екскурсій:

- стандартна оглядова екскурсія по замку, в яку входить вiдвiдування картинної галереї, розкопок, виставки дзвонiв, а також огляд панорами мiста з оглядового майданчика. Можлива органiзацiя показу старовинних моделей одягу та джигiтуванням на конях. Тривалiсть екскурсiї до 2-х годин. За вашим бажанням ми з радiстю покажемо вам ще i вечiрнiй освiтлений замок;

- театралiзоване дiйство в середньовiчному стилi з лицарськими боями.

- Старе мiсто. Захоплююча прогулянка по старому місту з iнтригуючим оглядом середньовiчних пiдземель, дегустацiєю гарячого вина у супроводi старовинної музики. Екскурсія по старому місту включає в себе огляд пам'яток архiтектури – католицький костел, з можливим замовленням органного концерту, кірха, будинок Євангеліє, Покровська церква. Усi споруди розташованi компактно, поблизу замку.

- музей під відкритим небом – музей Скансен. На вiдстанi 12 км від Луцька (15 хв. їзди), в с. Рокинi розташувався музей під відкритим небом. Старовинний млин, хатинки-мазанки, кузня, курники – все це реально вiдображає українське село 19 сторіччя. Усі експонати справжні, привезені та зібрані з різних куточкiв нашої області. Музей-скансен надає можливість подивитись стародавнє сільськогосподарське спорядження в роботі; пропонує катання на конях та на возi; вiдпочинок на сiновалi; обiд у справжнiй українськiй хатi зi стравами сiльської української кухнi, що готуються в вашiй присутностi в печi. За бажанням можна взяти безпосередню участь у приготуваннi.

Можливий супровiд екскурсiї народними артистами у нацiональних костюмах з мiсцевим фолькльором.

Готель будемо вдячні за включення нашого мiста у вашi туристичнi маршрути. Усі питання щодо бронювання готелю для туристичних груп та iндивiдуальних туристiв, замовлення екскурсiй обумовлюються у кожному випадку окремо.

В готелі готові до спiвпрацi з вами та укладання договору про комплексне обслуговання.

ІІ. «Внутрішні» послуги.

Адміністрація та обслуговуючий персонал готелю із задоволенням запропонують своїм клієнтам додатковий сервic:

– прання; чистка та прасування індивідуальних речей,

– виклик таксі, замовлення авіа та залізничних квитків, організація трансферу та екскурсійного обслуговування,

– при необхідності відділ маркетингу з радістю запропонує Вам свою допомогу у користуванні факсом, ксероксом та інтернетом;

– обслуговування в SPA-центрі. SPA-центр готелю «Україна» запрошує на відпочинок та релаксацію до спа-салону. Тут можна відчути казкову живильність та унікальність дарів Мертвого моря, пізнати незрівнянну насолоду, завдяки SPA-процедурам! Це «країна», в яку можна увійти та, зачинивши двері, залишити ззовні усі свої проблеми!

На вибір клієнта:

1. Басейн, наповнений водою Мертвого моря.

2. «Римська» парна.

3. Різноманітні види массажу.

4. Послуги косметолога.

5. Програми по догляду за тілом.

6. Солярій.

7. Лімфопрес-терапія.

8. Обгортання гряззю Мертвого моря.

SPA навчить любити своє тіло, свою зовнішність. SPA – змінить ставлення до навколишнього світу. SPA – це сучасні досягнення медицини та косметології.

Для клієнтів готелю знижка на усі процедури 5%, а також різні форми розрахунку, у тому числі можливість включення вартості SPA-послуг у рахунок за проживання.

 

3.2. Планування показників діяльності готелю та їх виконання

 

Для того, щоб проаналізувати планові фінансові показники діяльності готелю, розрахунок яких і був головною метою даного курсового проекту, найбільш обґрунтованим буде їх порівняння із базовими показниками (табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Аналіз фінансових показників готелю «Україна» у 2011 – 2012 роках

Показники Одиниця виміру 2011 рік (базовий) 2012 рік (плановий) Абсолютне відхилення Процент виконання плану,%
           
Кількість місць на початок періоду місць     -40  
Кількість місць на кінець періоду місць     -20  
Середньорічна кількість місць в інвентарі місць     -30  
Календарна кількість місце-діб м-д 363 600 357 700 -5900 98,4
Кількість простоїв м-д 14 000 14 100 +100 100,7
Кількість місце-діб в експлуатації м-д 349 600 343 600 -6000 98,3
Кількість місць наданих м-д 339 112 303 055 -36057 89,4
Коефіцієнт використання номерного фонду - 0,970 0,882 -0,088 90,9
Середній тариф грн. 16,6 23,57 +6,97 141,99
Доходи від основної діяльності тис.грн. 5629,3   +1523,7 126,89
Собівартість 1 місце-доби грн. 10,2 10,49 +0,29 102,8
Продовження табл. 3.1
           
Балансовий прибуток тис.грн. 2170,4 4568,6 +2398,2 210,5
Середньорічна вартість основних фондів тис.грн. 3976,0 4662,5 +686,5 117,3

 

Так за період 2011-2012 років спостерігалась така динаміка: у 2012 році середньорічна кількість місць в інвентарі зменшилась на 30 місць, звідси календарна кількість місце-діб зменшилась на 5900. За рахунок збільшення кількості простоїв на 100 місце-діб до 14100 кількість місце-діб в експлуатації зменшилась на 6000, що пропорційно більше, ніж у базовому періоді. За рахунок зміни коефіцієнта використання номерного фонду від 0,970 до 0,882 кількість наданих місце-діб у плановому році скоротилась на 36057. Собівартість 1 місце-доби зросла на 0,29грн.

Усі вище перераховані зміни є негативною тенденцією, так як готель скорочує свій обсяг надання послуг, використання номерного фонду погіршується, а з урахуванням збільшення собівартості можна зробити висновок, що фінансові результати діяльності погіршаться.

Але окрім фактору обсягу надання послуг на дохід впливає і ціновий фактор, тобто тариф. Тариф у плановому році зріс на 6,97грн., що становить майже 42%. Звісно, що зростання собівартості на 2,8% майже невідчутне у порівнянні з динамікою тарифу. В наслідок цього доходи від основної діяльності зросли у плановому році на 1523,7 тис.грн. (на 26,9%), а балансовий прибуток - на 2398,2 тис.грн (на 110,5%). Звичайно, що це невластива для житлово-комунального господарства динаміка, але у рамках даного курсового проекту характеризує діяльність готелю як успішну.

Якщо розглянути рентабельність витрат, то вона буде складати:

Рпр = Пр / ЕВ = 3537 / 3606 = 0,98 або 98%

де Пр - прибуток від основної діяльності;




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 281 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.048 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав