Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етіологія

Читайте также:
  1. Визначення. Етіологія. Епідеміологія. Класифікація гепатитів.
  2. Цукровий діабет. Етіологія і патогенез. Макро- та мікроангіопатія при цукровому діабеті. Ускладнення та наслідки хвороби.

Вивчення хелікобактеріоза почалося після досліджень австралійських учених Б. Маршалла і Дж. Уоррена, які в 1982-1983 pp.. виділили культури Campy­lobacterpylori, (перейменованого згодом (1989 р.) в Helicobacterpylori) від 87% хворих на виразкову хворобу, 75% хворих на гострі гастритами і лише від 1 з 29 чоловік без патологічних змін в слизовій оболонці шлунка і дванадцятипалої кишки. Ретельно сплановані і проведені бактеріологічні, імму-нологіческіе, морфологічні, біохімічні дослідження підтвердили безсумнівну участь бактерії в етіопатогенезі гострих і хронічних гастритів, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Збудник хелікобактеріоза Helicobacterpylori - коротка звита грам негативна бактерія, частіше за все має S-подібну форму і розміри 2,5-0,4 х 0,5 мкм. На одному з кінців мікробної клітини розташовані 4-5 джгутиків.

Для культивування необхідні спеціальні середовища і мікроаерофільні умови. Штами бактерій, виділені від хворих з патологією шлунка та дванадцятипалої кишки, продукують цітотоксін.Хелікобактери мають здатність до адгезії, але не належать до внутрішньоклітинним паразитів, тому що позбавлені інвазивних властивостей.

Подібно до збудників кампілобактеріоза, бактерії відносно стійкі у зовнішньому середовищі. При дії дезінфектантів гинуть протягом декількох хвилин. При кип'ятінні - миттєво.

Епідеміологія. Хелікобактеріоз відноситься до антропонозам. Джерелом інфекції є людина - хворий з маніфестних або безсимптомним перебігом захворювання. Найбільша кількість джерел інфекції зустрічається у віковій групі після 60 років. У цій групі більше 50% населення може бути інфіковано бактерією.

Незважаючи нато, що передбачуваним механізмом передачі є фекально- оральний, виявити збудника у фекаліях, як правило, не вдається.

Разом з тим, є переконливі докази на користь орально-орального способу і передачі інфекції. Встановлено, що попереднє пережовування їжі хворою матір'ю для своєї дитини різко підвищує ризик його інфікування. Хелікобактер був виділений з нальоту на зубах дітей, що страждають рецидивну форму хелікобактеріозного гастриту. Реалізація перорального інфікування може відбуватися харчовим, водним і контактно-побутовим шляхами. Документально підтверджена можливість інфікування пацієнтів під час ендоскопії. Імовірність же інфікування лікарів-ендоскопістів становить 52% у порівнянні з 28% в загальній групі медичного персоналу клінік і з 21% в контрольній групі відповідного віку.

Найбільш сприйнятливі до інфекції особи з імунодефіцитом.

Враховуючи, що загострення хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки хелікобактеріозной етіології виникають навесні і восени, можна припускати посилення передачі збудника в ці сезони.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав