Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Основні види ЕВЦ та їх представленість в Україні.

Читайте также:
  1. Автобіографія (від грец. autos – сам, bios – життя, grafo – пишу) – це документ, у якому особа повідомляє основні факти своєї біографії.
  2. Алгоритм формування комплексу маркетингових комунікацій, його основні етапи.
  3. Буддизм. Основні положення вчення. Культ. Історичний розвиток буддизму. Основні напрямки буддизму: хінаяна і махаяна. Регіональний буддизм
  4. Буддійське віровчення та культ. Поширення буддизму. Основні напрями в буддизмі
  5. Види банків та основні банківські операції. НБУ та його стратегічні завдання
  6. Види і основні вимоги до виробничого освітлення
  7. Виникнення і розвитокеконом.теорії. основнісучасні напрямки економ.думки
  8. Відродження національної культури в сучасній Україні.
  9. Вільні економічні зони у світі та проблеми їх створення в Україні.
  10. Вступ. Основні визначення в галузі охорони праці.

1 ) пірометалургійний цикл чорних металів. Включає:- видобуток і збагачення залізної, марганцевої та хромової руд; - металургійний переділ(чавун – сталь – прокат); - коксування вугілля з отриманням бензолу;- утилізацію коксового газу для виробництва аміаку і ацетилену, а на їхній основі виробництво азотних добрив(аміачна селітра) та іншої хімічної продукції; - виробництво будівельних матеріалів з доменних шлаків (цемент); - виробництво металургійного обладнання

Основні райони: Донбас, Придніпров’я

В Укр. Виділяють 4 залізорудні райони:

1. Криворізький басейн (Дніпропетр.обл)

2. Керченський басейн (АР Крим)

3. Кременчуцький р-н (Полт.обл.)

4. Білозерський р-н (Запорізька обл..)

Марганцево-рудний: Нікопольський р-н

Виробництво феросплавів – Нікополь (Дніпропетр.обл.) і Запоріжжя

Трубні заводи – Дніпроп.обл.: Нікополь, Новомосковськ, Дніпропет.; Донецька – Харцизьк.

Виробництво чорних металів зосереджено переважно на підприємствах повного циклу, що розміщенні в трьох районах – у Придніпров’ї (Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Запоріжжя), Донбасі (Донецьк, Макіївка, Комунарськ, Костянтинівка, Краматорськ), Приазов’ї (Маріуполь). Найбільшими металур-гійними комбінатами є: “Криворіжсталь”, “Азовсталь” (Маріуполь), “Запоріжсталь”, Донецький і Макіївський.

Цей цикл в цілому характерний для районів що мають значні ресурси залізних руд і коксівного вугілля, а також для великих морських портів.

2) пірометалургійний цикл кольорових металів. Включає: - видобуток, збагачення і металургійний переділ руд кольорових металів з багаторазовим використанням проміжних продуктів для добування із руди сукупних компонентів;- рафіновування мід;- отримання глинозему, машинобудування пов’язаних з використанням кольорових металів; утилізація сірчистих альгідридів для одержання сірчаної та сірчистої к-ти.

Оскільки цей цикл потребує великих витрат електроенергії для отримання кінцевих продуктів, тому він часто розміщується поблизу гідроелектростанцій та інших джерел енергії. В Донецькій області виділяють: Костянтинівка – цинк; Микитівка - ртуть; Артемівка – мідь. Магній – Житомир.обл.;

3)хіміко-металургійний цикл рідких металів. Розміщення цього циклу як правило співпадає з розміщенням пірометалургійного циклу кольорових металів, оскільки руди кольор.металів можуть містити у різних співвідношеннях до 25% і більше хімічних найменувань різних металів.

Більш зорієнтований на сировину. Цикл – матеріаломісткий.

Часто вилучення таких металів з руди пов’язані із застосуванням хімічних та електрохімічних методів. Наприклад, завод діоксину титану в м. Красноперекопськ (АР Крим)

4) Нафтоенергохімічний цикл. Включає: - видобуток і переробку нафти на моторне паливо, мастильні масла і мазуту;- отримання продуктів органічного синтезу і на їхній основі синтетичний каучук і синтетичний волокон; - вироб. сірчаної к-ти і сірки шляхом утилізації відходів, гідроочищення нафти і нафтопродуктів.

В цикл також входить машинобудування для нафтової і хімічної промисловості.

Основний район видобутку нафти в країні — Дніпровсько-Донецький.

Нафтопереробні заводи Борислава, Дрогобича, Надвірної розміщені в місцях видобутку сировини. Підприємства Одеси, Бердянська, Херсона орієнтовані на привезену морським шляхом нафту. До Херсона нафта надходить також трубопроводом з Росії. На ній працюють Кременчуцький та Лисичанський нафтопереробні гіганти. Отже, розміщення цих підприємств зумовлене наявністютранспортних шляхів та споживача.

5) Газоенергохімічний цикл. Включає видобуток газу та його використання в енергетичній та хімічній промисловості.

Природний газ використовується як паливо і як важлива хімічна сировина. При виробництві азотних добрив і органічних нафтопродуктів.

Частота територіально співпадає з нафтоенергохімічним циклом.

Райони: Дніпровсько-Донецький, також певні території Чернігівської, Харківської, Сумської областей; Прикарпатський і причорноморський р-ни. Найбільше родовище газу – Шебелин (Харків.обл.).

6) вуглеенергохімічний цикл. Включає: видобуток, коксування та збагачення вугілля, використання його в тепловій енергетиці; виробництво аміаку та азотних добрив; виробництва бензолу, нафталіну та інших продуктів, напівпродуктів органічного синтезу; виробництво гірничо-шахтного обладнання (Донбас (3-е місце в Європі), Житомирська обл.(Користишівка), Кіровоградська обл.(Олександрівка)

З басейни України:

Донецький бассейн, Львівсько-Волинський бассейн (основні м.Нововолинськ, Червоноград ), Дніпровський буровугільний бассейн (найбільшими центарми видобутку є м. Олександрія (Кіровоградська обл..), м. Ватутіно (Черкаська обл..), м. Коростишів (Житомирська обл.).

7) сланцегорючий цикл. Включає: видобуток сланців, їх переробку на моторне паливо та мастила; виробництво лаків, побутового газу та газового бензину. З утилізованих газів може вилучатися сірка. Сланцева зола – матеріал для будівельної промисловості (Донбас, м. Нарва - Прикарпатська обл.)

8) гірничо-хімічний цикл. формується у р-нах, що мають поклади мінеральної сировини для хімічної сировини, зокрема кухонної та калійної солі, фосфорити, апатити, сірка. До циклу зараховується виробництво кальцинованої та каустичної соди, хлору, магнію. З ними може поєднуватися виробництво цементу шляхом комплексної переробки кухонної солі і вапняку;одержання хлору через електроліз кухонної солі; хлор разом з продуктом первинної переробки природного газу використ. для виробництва азотних добрив та хлорорганічних сполук. Також цей цикл представлений в місцях поєднання гірничо-хім. сировини з нафтою та природним газом. (Україна (Донбас, Прикарпаття)

9) лісоенергохімічний цикл. Включає: заготівлю і механічну обробку деревини(пиломатеріали, ДСП, ДВП, буд.матеріалів); хіміко-механічну переробку вихідної сировини (вироб. целюлози, паперу, картону); хімічну переробку деревини(спирт, дріжджі); гідроліз деревиної сировини (скіпі дар, оцтова кислота, каніфоль). Меблеві комбінати є в усіх областях Північ., Захід. обл.Основні центри: Обухів (Київ.обл.), Жидачів (Львів.обл.), Київ, Львів, Рахів (Закарпатська область), Сарни (Рівн.обл.), Малин (Житомир.обл.), Ізмаїл, Цюрипинськ.

10)теплоенергопромисловий цикл. Включає: видобуток палива, його транспортування і виробництво теплової та електричної енергії, та її використання. Цей цикл хар. для районів, де є дешеве паливо – відкритий видобуток кам’яного та бурого вугілля. Інколи може використовуватися привезна сировина, особливо прир.газ.(Українські найбільші ТЕЦ: Вуглегірська, Луганська, Запорізька, Придніпровська, Криворізька ТЕЦ-2, Зміївська ТЕЦ, Ладижинська, Бурштинська. На базі цього циклу часто формується енергомісткі виробництва.

11) атомноенергопромисловий цикл. Складається територіально розділених блоків: 1 - видобуток і збагачення урану в районах покладів; 2- функціонування АЕС в районах споживання готової їх електроенергії, але не в густонаселених р-нах. Ядерна сировина є надзвичайно транспортабельною. 1 кг = 3 тис.т вугілля(1.Запорізька (Енергодар) АЕС – найбільша і найпотужніша в Європі, 2. Южноукраїнська АЕС(Южноукр.;Миколаївська область); 3.Хмельницька АЕС (м. Нетішине); 4. Рівненська АЕС (м. Кузнецовськ). Можливість розташовуватися АЕС у потрібному регіоні завдяки абсолютній транспортабельності сировини сприяє розвитку поблизу АЕС енергомістких виробництв.

12) гідроенергопромисловий цикл. Цикл включає виробництво електроенергії на ГЕС та ГАЕС, а також розвиток:електрометалургії (алюміній, титан, магній та електросталь). ГЕС Дніпра: Київська ГЕС, ГАЕС; Канівська ГЕС, Кременчуцька ГЕС, Дніпроджержинська ГЕС; Дніпро ГЕС-1, Дніпро ГЕС-2 (м. Запоріжжя); Каховська ГЕС. ГЕС Дністра: Дністровська ГЕС, ГАЕС.

13) машинобудівний цикл.

Машинобудування складається з 3-х блоків:

-Важке машинобудування (вироб.обладнання для видобувної промислов., металургії та енергетики);- середнє і загальне машинобудування: а)транспортне;б)с/г (комбайни, будь-яка с/г техніка, крім тракторів); в)тракторобудування; г) машинобудування для інших видів промисловості та верстатобудув.; -точне машинобудування(техніка, приладобудування)

Цей цикл характерний для добре освоєних районів, що мають кваліфіковану робочу силу. Машинобудівництво буває 3 видів: важке, середнє і загальне, точне. (Донбас, Придніпров’я)

(Харків – найбільший центр Укр. по машинобудуванню (важке)

Транспорт:

-авіац.(Харків, Київ);- локомотиви (м.Луганськ); -вагони (Дніпродзержинськ, м.Стаханов);-автобуси (Львів, Черкаси);-вантажні автомобілі (м.Кременчуг);-легкові автом.(Луцьк, Запоріжжя); - с/г машинобуд.(м.Кіровоград);-комбайни(Дніпроп., Терноп., Херсон);-трактори(Харків); -суднобудування (Миколаїв;Херсон;Керч;Київ);-Севастополь – війс.кораблеб.; -судноремонтний завод у Запоріжжі.

14) текстильно-промисловий цикл. Включає: первинну переробку сировини, прядіння, ткацтво, виробництво готових виробів. Сировина для тканин: -бавовняні тканини, -вовна, -льон, -шовкові кокони,-джут і конопля. Цикл територіально пов'язаний з машиноб. Цикл орієнтований на споживача, але іноді розташовується в р-нах вирощування сировини (льон, шовкові кокони). Центри: Півд. США, Франція, Росія (Іваново). Основні центри вироб.в Укр.:-лляні(Рівне, Житомир), бавовна(Херсон, Тернопіль, Донецьк), шовк(Київ), вовна(Чернігів, Кривий Ріг), джут – грубі тканини(Одеса, Харків): брезент, мишковина.

15) рибопромисловий цикл. Характерний для Примор'я; складається з двох блоків: стаціонарного (рибозаводи, рибокомбінати, суднобудівні й судноремонтні підприємства, рибні порти, сітков'язальні фабрики) та акваторіально-мігруючого (риболовецькі флотилії, судна, пересувні переробні комплекси). Цей цикл прив'язаний до найбільших рибних портів: в Україні — Іллічівськ, Севастополь, Керч.

16) індустріально-аграрний цикл

Цикл включає як і галузі, що забезпечують АПК продукцією рослинництва і тваринництва, так і підприємства харчової пром., а також с/г., машино буд. та хімічний захист рослин. При переробці волокнистої сировини та шкір цей цикл тісно взаємодіє з текстильно-промисловим.

Спеціалізовані АПК: -зернопромисловий; -бурякоцукровий;-маслобійножировий;-плодоовочеконсервний;-мясопромисловий;-молокопромисловий.

В Укр. виділяють зональне (природні зони) та азональне (прииміське) с/г.

Зональне: Полісся (20% тер.Укр.) – картопля, льон, ярові зернові; м'ясо-молочне скотарство, свинарство та інше.; Лісостеп (35 %) – озимі зернові, цукровий буряк, молочно-мясне скотарство; Степ (40 %) – озимапшениця,соняшник, кукурудза, баштанні, м'ясо-молочне скотарство, свинарство, вівчарство; Гори (5 %) – висотна поясність.

Азональне: (навколо великих міст) – овочівництво, птахівництво, свинарство.

17) гідромеліоративний індустріально-аграрний цикл Меліорація – це комплекс заходів, спрямований на покращення якості грунтів (зрошувальна, осушувальна) Крім гідромеліоративних систем і продукції сільського господарства, що одержується на зрошуваних та осушуваних землях, до циклу зараховується машинобудування й будівельна промисловість для гідротехнічних споруд.

В укр..діє 2 меліоративні системи:

-Поліська осушувальна; - Південно-степова зрошувальна. В Укр.найдавніший зрошувальний канал – Північно-Кримський.

18) Індустріально-будівельний цикл часто-густо має підпорядкований характер і є відгалуженням поважніших циклів (1 пірометалургійний цикл чорних металів 2 пірометалургійний цикл кольорових металів 6 вуглеенергохімічний цикл 8 гірничо-хімічний цикл). Будівельний комплекс включає: проимсл.будів.матеріалів(як видобувну, так і переробну), будівництво.

Його репрезентує виробництво бетонних і залізобетонних виробів, стінових блоків тощо. Він орієнтований на споживача й включає машинобудування для будівельної промисловості.

Найбільші центри цементної промисловості: Амвросіївка (Донецької області), Кривий Ріг(Дніпропетровської області), Бахчисарай(АР Крим), Кам’янець-Подільський (Хмельницької області), Дніпродзержинськ.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав