Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутність концепції енерговиробничіх циклів.

Читайте также:
  1. Бюджетне фінансування, його сутність, форми і методи
  2. В чому полягає сутність семінарських, лабораторних, практичних занять?
  3. Дайте визначення та поясніть сутність маркетингової концепції конкурентоспроможності товару та послуг.
  4. Діалектика права. Онтологічний статус поняття свобода: дві концепції
  5. Економічне зростання: сутність, типи, фактори
  6. Економічні цикли: сутність і причини
  7. Закон спадної продуктивності змінного фактора виробництва. Сутність, графічна інтерпретація
  8. Заробітна плата: сутність, форми. Заробітна плата в Україні.
  9. Змішана економічна система:сутність, ознаки, національні особливості
  10. Інфраструктура ринку: сутність, основні елементи, функції.

Енерговиробничий цикл – типова існуюча сукупність виробничих процесів, що виникають взаємозумовлено, співпорядковано, довкола основного процесу для даного різновиду енергії та сировини.

Властивості:

1)Співпорядкованість підприємств, їхнє базування на одному певному різновиді сировини або енергії

2)Територіальна стійкість виробничих процесів та зв’язків

3)Типовість для різних рівнів, що мають схожі природні та економічні передумови розвитку.

Структура ЕВЦ наближена до деревоподібної форми:

''стовбур дерева'' утворений (вертикальним)основним технологічним процесом циклу, ' 'верховіття'' — горизонтальними (гілками) зв’язками, ''коріння'' поширюється в довколишнє природне середовище, а ''плоди'' — це продукти, що надходять до кінцевого споживання

Сучасна система ЕВЦ включає такі цикли:

1) пірометалургійний цикл чорних металів характерний для районів, що мають значні ресурси залізних руд і коксівного вугілля(основні райони: Донбас, Придніпров’я). Цикл включає видобуток та збагачення сировини й палива, металургійний переділ (чавун-сталь-прокат), коксівання вугілля з одержанням бензолу, утилізацію коксового газу для виробництва аміаку та ацетилену та ін.

Основні райони: Донбас, Придніпров’я, Рур, Приозер’я (США)

2)пірометалургійний цикл кольорових металів Включає: - видобуток, збагачення і металургійний переділ руд кольорових металів з багаторазовим використанням проміжних продуктів для добування із руди сукупних компонентів;- рафіновування мід;- отримання глинозему, (Казахстан (Східно-Казахстанська обл.), Росія (Урал, Східний Сибір), США (басейн р.Колумбія, штат Арізона)

В Донецькій області виділяють: Костянтинівка – цинк; Микитівка - ртуть; Артемівка – мідь.

3)хіміко-металургійний цикл рідких металів (видобуток титану й магнію в Червоноперекопську й Вірменську в Криму)

4) Нафтоенергохімічний цикл. Включає: - видобуток і переробку нафти на моторне паливо, мастильні масла і мазуту;- отримання продуктів органічного синтезу і на їхній основі синтетичний каучук і синтетичний волокон. В цикл також входить машинобудування для нафтової і хімічної промисловості. Райони: Передкарпаття, Закарпаття, Західний Сибір, Поволжжя.

Країни ОПЕК (країни-експортери нафти): Америка (Венесуела, Еквадор), Африка (Алжир, Лівія, Нігерія, Ангола), Азія (Кувейт, Катар,ОАЕ)

5) газоенергохімічний цикл (Зх.Сибір, Поволжя, штат Луїзіана (США), Придніпров’я, Передкарпаття, країни Перської затоки; Нідерланди (шельф Пінічного моря – лідер по видобутку газу) збігається з нафтохімічним циклом.

6) вуглеенергохімічний цикл для України один з найхарактерніший (Донбас, Кузбас,Пн. Казахстан Аппалачський (США)– найбільший вугільний р-н світу)

7) сланцеенергохімічний цикл хар. для Естонії, Росії, США, Китаю та України, де є значні поклади сланців

8) гірничо-хімічний цикл формується у р-нах, що мають поклади мінеральної сировини для хімічної сировини, зокрема кухонної та калійної солі, фосфорити. Апатити, сірка (Україна (Донбас, прикарпаття), Росія (Солікамськ, Березніки),Білорусь (Солігорськ),ФРН (Саксонія),Канада (Саскачеван)

9) лісоенергохімічний цикл Включає: заготівлю і механічну обробку деревини(пиломатеріали, ДСП, ДВП, буд.матеріалів); хіміко-механічну переробку вихідної сировини

У світі виділяють 2 лісові пояси: Північний (співпадають з природ.зон. тайги, мішаних і широколистих лісів); Південний (волог.екваторіальні ліси)

10)теплоенергопромисловий цикл хар. для регіонів, де є дешеве паливо – відкритий видобуток кам’яного та бурого вугілля(Кузбас, Екібастуз)

11) атомноенергопромисловий цикл. Складається територіально розділених блоків: видобуток і збагачення урану в районах покладів; функціонування АЕС в районах споживання готової продукції. (1.Запорізька АЕС – найбільша і найпотужніша в Європі, 2. Южноукраїнська АЕС(Миколаївська область); 3.Хмельницька АЕС (м. Нетішив); 4. Рівненська АЕС (м. Кузнецовськ Рівненська область).

12) гідроенергопромисловий цикл. Ґрунтується на виробництві електроенергії на ГЕС та ГАЕС та включає електрометалургію, електротехніку. Електрометалургія включає: виробництво магнію, алюмінію. Найбільш потужною є: Саяно-Шушинська; Київська ГЕС, ГАЕС; Канівська ГЕС, Кременчуцька ГЕС, Дніпроджержинська ГЕС; Дніпро ГЕС-1, Дніпро ГЕС-2 (м. Запоріжжя); Каховська ГЕС. ГЕС багато в Норвегії.

13) машинобудівний цикл. Характерний для добре освоєних районів, що мають кваліфіковану робочу силу. Машинобудівництво буває 3 видів: важке, середнє і загальне, точне. (Донбас, Придніпров’я)

14) текстильно-промисловий цикл. Включає: переробку текстильної сировини, прядіння, ткацтво, виробництво готових виробів. Орієнтований головним чином до споживача. Центри: Півд. США, Франція, Росія (Іваново). Збігається територіально з машинобудівним циклом. -лляні(Рівне, Житомир), бавовна(Херсон, Тернопіль, Донецьк), шовк(Київ), вовна(Чернігів, Кривий Ріг), джут – грубі тканини(Одеса, Харків): брезент, мишковина.

15) рибопромисловий цикл. Складається з 2 блоків: екваторіально-мігруючий(риболовецькі судна, флотилії), стаціонарний (переробляють рибу) (Примор’я, Україна – Іллічівськ, Севастополь, Керч)

16) індустріально-аграрний цикл

17) гідромеліоративний цикл. Характерний для регіонів з яскраво-вираженими меліоративними засобами. Крім традиційного агропромислового процесу до циклу також зараховується машинобудування і машинна промисловість щодо технічних споруд. (Україна – Причорномор’я, Приазов’я, Північнокримська зрошувальна система)

18) індустріально-будівельний цикл. Найчастіше має другорядний характер та є відгалуженням інших циклів. Найбільші центри цементної промисловості: Амвросіївка (Донецької області), Кривий Ріг(Дніпропетровської області), Бахчисарай(АР Крим), Кам’янець-Подільський (Хмельницької області)




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 49 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав