Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Місце віри та розуму в пізнанні

Читайте также:
  1. Акти місцевого самоврядування.
  2. ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ ВОДИ МІСЦЕВИХ ДЖЕРЕЛ ВОДОПОСТАЧАННЯ
  3. Гормони,похідні амінокислот(фенілаланіну,трозину,триптофану,гістиу).Місце їх синтезу та біологічна роль.
  4. Завдання 39. Місце філософії у духовному житті середньовіччя.
  5. Завдання 8. Проблема істини у пізнанні.
  6. Законодавча влада, її зміст та місце в системі розподілу влад.
  7. ЇЇ МІСЦЕ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
  8. Л. Вітгенштайн та його місце у філософії XX ст.
  9. Місце дисципліни

 

Природно, що такий вибір предмета своїх роздумів вів олександрійських богословів до висновку, що ці істини невимовно, мають багато таємничого, ірраціонального. Звідси вони робили висновок і про те, що істини взагалі - це щось незбагненне людським розумом і невимовне людською мовою.

Знаряддям пізнання цих істин може бути тільки віра. «Девізом олександрійської школи, - пише В. Соколов, - служили короткі, але виразні слова апостола Павла:«вірою розуміємо»(Євреїв, 2:3)»1930. Не зайве буде для ілюстрації і підтвердження сказаного навести кілька типових висловлювань вихідців олександрійської школи про значення віри в пізнанні дійсності (гносеології).

Климент Олександрійський у своєму вченні відводив вірі першорядне місце. Віра, писав він, необхідна не тільки для досягнення вищого знання, гносиса (γνοσις, gnosis - ведення, досконале пізнання31); вона лежить в основі всякого знання32. Він писав, що аксіоми у філософії та математики розумом недоказові; їх, аксіоми, можливо і слід сприймати тільки вірою для того, щоб потім розуміти всю філософію і всю математику. «Прийнявши віру властиво бути причетним до знання так само, як тому хто має руки - що-небудь брати, а тому, хто має очі – бачити33».

Оріген, виходячи з того, що людина обмежена за своєю природою і має обмежений розум, визнає віру «необхідною основою знання34». Він стверджував, що вищі істини не можна одним розумом зробити доступними для людського розуміння35.

Афанасій Олександрійський (Великий) пише: «Що віддане вірі, то пристойно осягати не людською мудрістю, але слухом віри, бо жодне слово не може гідним чином пояснити те, що вище єства створеного36».

Кирило Олександрійський на 3-му Вселенському соборі в 431 році говорив, що таємниця втілення «не піддається розуму язичницької мудрості і звичайному розумінню, що ця таємниця чужа того і цього», а тому треба навчитися не розумом, а вірою проникати в догматичне вчення 37». «Вір чуду і не випробовуй розумом доконаного», - говорив прихильник олександрійського богослов'я та Кирила Єрусалимського Феодорит Анкірський38.

Отже, з наведених прикладів видно, що для олександрійських богословів віра, як «об'єднаний порив усіх духовних сил людини до розуміння і визнання недоступних нашому баченню істин» є головним засобом пізнання39.

Участь розуму у справі пізнання ними, звичайно, не відкидалося. Адже не дарма ця школа найдосконалішим вченням вважала те, яке встановлювало повну гармонію між знанням і вірою, робило саму віру «вірою пізнання» (γνοστηκγ πιστις, gnostiki pistis40). Всі гідні похвали продукти людського розуму - наука, філософія, логіка - тут прихильно приймалися. Досить нагадати, що Климент Олександрійський називав грецьких філософів мало не християнами до Христа2041. Але все ж таки в кардинальних питаннях, в питаннях вищих істин, олександрійці відводили розуму підлегле до віри місце, тільки в міру того, в яку розум не суперечить вірі, а підтверджує її. Таким чином, не віра наближалася до розуму і узгоджувалась з ним, а навпаки - розум наближався до віри і повинен був тільки виправдовувати її.


3.2.6. Богословський дуалізм олександрійців

 

Якщо з філософської точки зору оцінювати погляди олександрійських богословів на всю дійсність, то їх слід назвати дуалістами, оскільки вони бачили в ній світ матеріальний і окремий від нього світ духовний. Причому духовнимй світ вони розуміли не в нашому сьогоднішньому розумінні, як світ, який створюється свідомістю людини. Для них духовний світ, це світ надприродного, світ Бога та ангелів, який єдиний є світом істинного існування і істинної досконалості. Матерія в їх очах представляє з себе повну протилежність духу, а звідси і духовного світу. Вона недосконала і володіє тільки тимчасовим, постійно руйнується буттям. У духовному ж, надприродному світі - все постійно, досконало і вічно. Афанасій Олександрійський (Великий) часто повторював, що між матерією і духом, Богом, немає нічого спільного, а тільки - одні протилежності42. Виходячи з неоплатонічної концепції, олександрійці стверджували, що матерія є «не-суще» (μη ον, mi-on), «міоніческое» початок, не має самостійного значення, не має своєї власної субстанції43...


3.2.7. Антропологічний дуалізм олександрійських богословів

 

Дуалізм у погляді на світ переноситься олександрійськими богословами і в антропологію, у вчення про людину. На тіло вони дивилися, як на показник і причину нашої недосконалості, як на щось відстале і навіть нечисте. Климент Олександрійський називає тіло людини узами і в’язницею душі. Він часто говорить, що «гностик повинен зневажати тіло і відмовитися від нього, в чому і виявить справжнє богошанування44». А Оріген навчав, якщо в Біблії сказано, що після гріхопадіння Адама і Єви Бог одягнув перших людей у ​​«одяг зі шкіри» (Буття, 3:21), то це означає, що згрішили люди, зійшла у світ матеріальний і придбали тілесні форми. Звідси він особисто мав таке крайнє презирство до всього плотського, тілесного і матеріального, що ставши християнином, сам оскопив себе. Таке ставлення олександрійських богословів до тіла (плоті) людини пояснюється, крім усього іншого, вченням Платона про ніспадення ідей і душ в матеріальний світ, в якому вони придбали тілеса і стали людьми або тваринами45. Цінність і гідність людини, на думку олександрійських богословів, полягає в його душі, яка є образом і подобою Бога (Буття, 1:26-27). Афанасій Олександрійський говорив, що тільки в душі людини зерно і запорука вічного блаженного життя, що тільки душі належить майбутнє життя. За його словами, якщо тіло разом з душею і може потрапити в рай, то в такому випадку воно буде докорінно перетворене. Оріген, наприклад, вчив, що всі святі в раю набудуть ідеальної сферичної форми, що жінки і чоловіки будуть позбавлені своїх статевих ознак, щоб не спокушатися статевою похіттю. Душа ж, мовляв, переходить в царство небесне без змін. Однак, «всяка окрема душа не сама по собі є повноцінною, а в залежності від того, наскільки вона служила відображенням і втіленням в ній Бога4621».

Такий погляд на людину і її природу впливав і на вчення олександрійських богословів, про практичне втілення в життя людини ідеалів християнства, тобто на їх моральне вчення і повчання. Олександрійці більш цінним у людині вважали духовну діяльність, аніж тілесну, яка все занурена в земний світ. Вся життєдіяльність людини, за їх вченням, повинна бути спрямована на звільнення і спасіння душі та тіла. У практичному житті людина має якомога більше проявляти божественного ніж людського, духовного ніж матеріального, ідейного ніж плотського. Придушення власних волінь, презирство до своїх же тілес і шукання містичного єднання з божеством - ось які проповідуються олександрійською школою ідеали християнського життя. Ці вчення і повчання знаходили захоплений відгук у середовищі людей «не від світу цього» (Іоанна, 15:19), тобто у монахів і самітників. Ось чому ми бачимо, що чернецтво, особливо скитське, ревно оберігало моральне вчення олександрійців, а звідси і всі вчення олександрійської богословської школи знаходило собі міцну опору серед тодішнього чернецтва. Історія наділила нас безліччю прикладів того, як ревно і самовіддано чернецтво 3-8 століть підтримувало олександрійців в їх змаганнях зі своїми опонентами. Так, під час першого Вселенського собору християнські пустельники і самітники залишили свої пустелі і пустки, щоб особисто з'явиться перед очима соборних батьків з вимогою прийняти ті догматичні рекомендації, які пропонувалися олександрійськими богословами. Навіть сірійське чернецтво у взаємній боротьбі антіохійської і олександрійської шкіл незмінно підтримувало олександрійців, не дивлячись на те, що саме це чернецтво знаходилося в канонічному підпорядкуванні антіохійського патріархату.


3.2.8. Методологія богословських досліджень олександрійців

 

У методології дослідження елементів християнських вірувань адександрійці дотримувалися синтетичного методу, тобто методу вивчення предмета в його цілісності, в єдності і взаємозв'язку його частин. Климент Олександрійський сам про себе говорив, що «діалектичний рух його світогляду йде не від приватного до загального і не від чуттєвого до надчуттєвого, але зовсім навпаки: від простого і родового до детального і видового (приватного) і що він наслідує в цьому випадку Платону47». Олександрійці в усьому шукали єдність, все зводили до єдиного. Так, в «науці про світ, про людину і т.д. вони зосереджували увагу на виявленні того, що єднає, пов'язує речі або істоти однією ідеєю, одним принципом4822». У викладі своїх христологічних поглядів вони вважали за краще говорити про єдину природу Христа (про монофізіство), про єдину волю у Христа (про монофелітство), і наполегливо опиралися прийняттю догмата про двоїсту природу Христа і про його дві – людську та божественну - волі.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Філософія Середньовіччя | Олександрійська та Антіохійська богословські школи: їх вплив на становлення християнського світогляду та філософії | Від іудаїзму через античну філософію - до християнства | Символ віри як стислий виклад християнського віровчення. | НІКЕО-ЦАРЕГРАДСЬКИЙ С И М В О Л В І Р И | Нікео-Цареградський Символ Віри | Тотожність віри і знань, науки і релігії | Тлумачення Біблії антіохійцями | Проти дуалізму духу і матерії, тіла і душі | Патристика як розрив історичного розвитку філософії і початок філософії Середньовіччя |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав