Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тотожність віри і знань, науки і релігії

Читайте также:
  1. III. Современные задачи и проблемы русской богословской науки и образования.
  2. Б) следы орудий, инструментов, производственных механизмов (раздел науки — механоскопия); в) следы транспортных средств (транспортная трасология).
  3. Билет № 6 Я.А.Коменский-основоп.педагогической науки. Знание его наследия для развития педагогической теории школы
  4. ВЗАИМОСВЯЗЬ ПЕДАГОГИЧЕСКОЙ НАУКИ И ПРАКТИКИ. ПЕДАГОГИКА И ДРУГИЕ НАУКИ
  5. Виникнення і закономірності розвитку науки.
  6. Возникновение и становление науки криминалистики.
  7. Вопрос 21. Новое время. Предпосылки становления науки.
  8. Глава тридцать третья или Иногда нужно пожевать… этот гранит науки
  9. Говоря языком науки, Идеологию можно представить, как «недостающее эволюционное звено» между лживым атеизмом и будущей религией антихриста.
  10. Гуманитарные науки в Африке

 

Прагнення антіохійців до ясності уявлень і понять, висока оцінка ними можливостей людського пізнання призводило їх до того, що вони стирали грань між релігією і наукою, між вірою і знаннями, ототожнювали релігійні почуття з розумом. Причому, робилося це не на користь віри, а на користь розуму і науки. Знаряддям пізнання вони проголошували виключно розум. У їхній школі розуму відкривався широкий і вільний простір. В області релігійного світогляду і церковних догм антіохійці за допомогою розуму прагнули досягти такої ж ясності, як і у вивченні матеріального світу.

Звичайно, не визнавати таємничого і незбагненного в області християнського вчення вони не могли, але навіть при цьому антіохійці прагнули висвітлити ці області «розумним розумінням57». Так, наприклад, за свідченням сучасників (єпископа Єпіфанія), антіохійський богослов «Аетій з ранку до вечора сидів над заняттями, намагаючись викладати уяву про Бога за допомогою геометричних фігур58». Видатний знавець епохи вселенських соборів, професор богослов'я О. Лебедєв пише, що «антіохійці довіряли розуму велику місію: виясняти істини християнської віри для мислення людського5926».
Виховані на філософії Аристотеля, антіохійці були гідними опонентами олександрійців та їх системи богословствування. Якщо олександрійці, своїми висновками намагалися, як правило, привести слухачів у здивування і змусити їх замовкнути і прийняти на віру їх твердження, то антіохійці намагалися все піддати аналізу і прояснити все розумом і для розуміння. Антіохійці вважали, що правильне формулювання і правильне розуміння сутності християнських істин дається не сліпою вірою, а «знаннями і випробуванням віри розумом60». Олександрійці, вихваляючи розум і філософію Платона, у дослідженні християнської віри так далеко не заходили і воліли проголошувати невимовні дієслова та вживати силу проти своїх опонентів. Так, на третьому Вселенському соборі (431 рік) зіткнулися між собою олександрійці і антіохійці з питання про сутність з'єднання у Христі двох природ: людської і божественної. Олександрійці, як і на наступному, «розбійницькому», соборі в Ефессі (439), діяли силою. Антіохійці захищалися. Присутній на 3-му Вселенському соборі патріарх Антіохійський Іоанн (канонізований церквою як святий) дорікав головуючому патріарху Олександрійському Кирилу (теж канонізованому церквою як святий), що він і його однодумці «не допускали, щоб зайнятися дослідженням догмату про природу Ісуса Христа61». А папа Целестій гнівно писав на адресу антіохійців, які богозневажно «докладають зусиль, щоб осягнути велич Бога способом людського дослідження62».

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Філософія Середньовіччя | Олександрійська та Антіохійська богословські школи: їх вплив на становлення християнського світогляду та філософії | Від іудаїзму через античну філософію - до християнства | Символ віри як стислий виклад християнського віровчення. | НІКЕО-ЦАРЕГРАДСЬКИЙ С И М В О Л В І Р И | Нікео-Цареградський Символ Віри | Олександрійської богословської школи. | Місце віри та розуму в пізнанні | Проти дуалізму духу і матерії, тіла і душі | Патристика як розрив історичного розвитку філософії і початок філософії Середньовіччя |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав