Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Прийоми і види обрізування.

Читайте также:
  1. Аудиторські прийоми контролю документів
  2. Біологічні основи обрізування.
  3. Методи впливу на ризик та прийоми зниження ступеня ризику
  4. Методи і прийоми спеціального навчання дітей радної мови і мовлення
  5. Методи та прийоми словникової роботи
  6. Основні прийоми стимулювання збуту.
  7. Предмет і види економічного аналізу. Метод і методичні прийоми економічного аналізу.
  8. Прийоми
  9. Прийоми
  10. Прийоми ефективного читання

Прийоми обрізування – це окрема хірургічна операція, яка виконується рішучим інструментом, внаслідок якої вирізається частина одного стеблового утворення, або це стебло повністю видаляється з крони.

При обрізуванні крон плодоносних дерев застосовують 2 прийоми: укорочування і проріджування.

Укорочування може бути слабким, помірним і сильним. При слабкому укорочуванні однорічних гілок зрізують 1/4 - 1/5 їх довжини, при помірному – 1/3, а при сильному вирізують верхню половину і більше. Зокрема при укорочуванні на заміщення залишають пеньки з двома – трьома бруньками, а решту однорічного приросту вирізують. Вкорочення викликає проростання бічних бруньок нижче місця зрізу пагона. Сильне укорочування однорічних гілок застосовують з метою викликати пробудження усіх бруньок, у тому числі і сплячих, для формування нових обростаючих і плодових гілок.

Укорочування багаторічних гілок також може бути слабким, помірним і сильним. При слабкому укорочуванні гілку зрізують на 2-4- річний від кінця приріст, при непомірному – на 5-7- річний, при сильному - на 8-10 –річний, а іноді і старшого віку приріст. Укорочування багаторічних гілок проводять з метою активізації росту і регулювання плодоношення, забезпечення підпорядкування гілок, вищих порядків нижчим, зміни напряму росту гілок, при відновленні крон, пошкоджених морозами.

Проріджування – видалення гілок на кільце, наносить плодоносним деревом менш відчутні подразнення, ніж укорочування. Саме тому плодові дерева менше реагують на проріджування лише біля ран можуть утворюватись жирові пагони. Але видалення зайвих, малопродуктивних старих гілок та пошкоджене хворобами і шкідниками поліпшує світловий і повітряний режими крони, сприяє оздоровленню насаджень, оптимізації живлення і водозабезпечення залишених в кроні стеблових утворень, підвищення ефективності обприскування пестицидами, продуктивності праці при збиранні врожаю.

Проріджування, крім того затримує ріст біля верхівкових бруньок необрізаних пагонів, негативно впливає на утворення на них розгалужень і сприяє росту верхівкової бруньки, чим забезпечує ріст дерев у висоту і ширину. Отже проріджування і вкорочення неоднаково впливають на ріст і плодоношення дерев. Тому залежно від віку і біологічних особливостей порід та сортів і віку рослин застосовують різні способи обрізування. При формуванні крони у молодих дерев, проводять вкорочування, яке сприяє утворенню добре розвинених гілок з правильним розміщенням їх у кроні. Вкорочування пагонів та бічних гілок, непотрібних для утворення скелета крони, сприяє утворенню всередині крони значної кількості плодової деревини. Крім того, вкорочування запобігає надмірному подовженню скелетних гілок. Проводять також і проріджування видаляючи зайві гілки та гілочки, які надмірно загущують крону.

У молодих дерев, які почали плодоносити, перевагу віддають проріджуванню, але поряд з цим застосовують і вкорочення як з метою закінчення формування крони, так і утворення додаткової плодової деревини.

В період, коли дерева вступають у пору повного плодоношення, ріст їх помітно послаблюється, гілки оголюються, тоді необхідно посилити вкорочування. Кінець періоду плодоношення характеризується посиленим відмиранням обростаючих гілок і гілочок, тому в цей час застосовують вкорочення, що викликає утворення нової плодової деревини.

У дерев, що вступили у четвертий і наступні періоди життя, окремі гілки та розгалуження починають відмирати, застосовують вкорочування багаторічної деревини, тобто омолоджування.

Види обрізування - це сукупність різних прийомів обрізування усією крони з метою одержання необхідних біологічно - господарських змін в надземній частині дерева

У виробництві застосовують такі види обрізування крон плодоносних дерев: господарське (санітарне), омолоджуюче, відновлювально-формуюче, диференційоване, детальне, контурне, відновлююче.

Господарське обрізування. Після закінчення формування протягом всього періоду експлуатації саду видаляють сухі, пошкоджені хворобами і шкідниками, зайві, старі малопродуктивні гілки, укорочують довгі, однорічні прирости. Господарське (санітарне) обрізування поліпшує освітленню крони, сприяє регулюванню росту і плодоношення, полегшує догляд за садом, запобігає поширенню хвороб та шкідників.

Омолоджуюче обрізування. Крони дерев з дуже слабким приростом і нерегулярним плодоношенням – омолоджують з метою відновлення активного росту і регулярного плодоношення, поліпшення якості плодів, гілки укорочують на 2-8 річний від кінця приріст нормальної (не менш як 35 см.) довжини товщиною до 2-3 см. Розрізняють слабке омолоджуюче обрізування – укорочування гілок на 2-3 річний приріст, надмірне – на 4-5 річний і сильне – 6-8 річний приріст. Гілки укорочують на одну з бічних молодих кільчаток або гілочок, що ростуть у потрібному напрямі. Старі плодухи проріджують, залишаючи одну від одної на відстані 10-15 см, залишені – укорочують на 1/3 -1/2 – довжини, деякі зрізують, «на пеньок».

Відновлювально – формуюче обрізування наступного року після омолоджування відновлюють відрізані частини гілок з сильних однорічних приростів, формуючи нові провідники, бічні обростаючі та плодоносні гілки.

Диференційоване обрізання. Верхні частини крон з досить активним ростом, утворенням значної кількості вертикальних пагонів переважно проріджують, застосовуючи помірне, а нерідко й сильне проріджування. В нижніх частинах крон, де активність ростових процесів значно слабша, ніж у верхніх, переважає укорочування з метою посилення росту. Однорічні гілки до 50 см завдовжки укорочують на 1/2 - 1/3, а довжина 1/4 - 1/5 їх довжини. Обростаючі гілки віком понад 5-6 років укорочують на 1/2 - 1/3 довжини, у місцях загущення - вирізують.

Детальне обрізування. При цьому проріджуванні укорочують майже всі однорічні гілки, до 50% старих плодоносних утворень, проріджують крону. У однорічних приростів подовження основних гілок довжиною 25-50 см видаляють 1/2 - 1/3 частину довжиною 50-60 см – 1/3-1/4, довші укорочують до 60-70 см. Довжиною 20-25 см – на 1/2, а якщо прирости коротші, то гілки укорочують на 2-3- річні прирости минулих років. Бічні однорічні гілки, з метою перетворення їх в обростаючі укорочують до 25-50 см, жирові пагони – 20 20-30 см, а при загущенні крони – вирізують. Старі обростаючі гілки укорочують на ½ довжини, плодоносні утворення – на молоді розгалуження.

Контурне обрізування. Систематичне (щороку) чи періодично (через 1-2 роки) обмежують обсяги крон, утримуючи їх у певних розмірах обрізуванням верхівок і бокових площин.

Контурне обрізування ефективно виконувати молунами. При ручному виконанні застосовують укорочування на перевод, під час якого для обмеження обсягу крони гілки укорочують на бічні розгалуження, які ростуть у потрібному напрямі.

Відновлююче обрізування. Відновлення крон дерев, пошкоджених морозами, здійснюють шляхом укорочування гілок до здорової деревини. Залежно від ступеня пошкодження укорочування багаторічних гілок може бути слабким, помірним і сильним, а іноді і дуже сильним, коли гілки укорочують на 8-12 річний приріст і старше. Видаляють усі відмерлі обростаючі і плодоносні гілки.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 111 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав