Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ІСТОРІЇ РОЗВИТКУ ПЕДІАТРІЇ ТА ДИТЯЧОЇ ГІГІЄНИ В УКРАЇНІ

Читайте также:
  1. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  2. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  3. адміністративних судів в Україні
  4. АКТИВІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ НАРОДІВ АЗІЇ ТА АФРИКИ ЯК НОВА ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ
  5. Аналіз тексту на уроках розвитку зв'язного мовлення
  6. Асиметрії інноваційного розвитку
  7. Асиметрії соціального розвитку
  8. Асиметрія розвитку фінансового сектора
  9. Аудит розвитку персоналу
  10. Братства як феномен національної культури: роль братських шкіл у розвитку освіти та збережені етнокультурної ідентичності.

Термін педіатрія походить від двох грецьких слів - pais, paidos - дитина та iatreia - лікувати, тобто лікувати дитину. Як наука педіатрія має набагато ширший зміст. Вона охоплює питання анатомії, фізіології, гігієни дитячого віку, вигодовування дітей, усі хвороби (внутрішні, інфекційні, спадкові та ін.) дитячого віку, а також їх профілактику. В деяких країнах паралельно з терміном педіатрія часто вживається термін педологі я - вчення про дитину (ж. „Педіатрія і Педологія"—інтернаціональний журнал Австрійського міжнародного педіатричного товариства, Відень).

Дуже важливими в медицині є гігієнічні аспекти, які включають комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на збереження здоров'я людини, на оздоровлення умов життя її на Землі.

Гігієна стала символом здоров'я. Термін гігієна походить від грецького hygieinos (цілющий) - той, що зміцнює здоров'я. Згідно грецькою міфологією Гігієя (Hygieia)—це ім'я доньки Асклепія, бога медицини. Сьогодні гігієна — наука про збереження і зміцнення громадського здоров'я. Окремим її розділом є гігієна дітей та підлітків. Гігієна дітей та підлітків обґрунтовує і розробляє профілактичні заходи, спрямовані на збереження і зміцнення здоров'я дітей. Ця дисципліна вивчає вплив різних факторів навколишнього середовища, аналізує, оцінює та прогнозує їх дію на організм, що росте. На основі наукових даних розробляються гігієнічні нормативи, обґрунтовуються лікувально-профілактичні та оздоровчі заходи, спрямовані на зниження захворюваності, вдосконалення функціональних можливостей, збільшення працездатності та гармонійний розвиток дітей та підлітків.

Педіатрія і гігієна дітей та підлітків тісно пов'язані між собою, оскільки їх зміст відповідає діяльності лікаря, спрямованої на спостереження за здоровою та хворою дитиною, профілактику захворювань. Знання основ педіатрії та гігієни дітей і підлітків необхідні і в діяльності вихователів дошкільних закладів, педагогів шкіл. Адже саме вони мають справу зі здоровими дітьми і від рівня їх професійної підготовки буде залежати здоров'я дітей і підлітків. Тому педагогічні працівники повинні також знати деякі аспекти з історії розвитку цих дисциплін.

Медичне обслуговування дітей, безсумнівно, проводилося з найдавніших часів існування населення на планеті. Пильна увага приділялася цьому питанню за часів Київської Русі і Галицько- Волинського князівства, куди знання та досвід медичного обслуговування проникали з Греції та Риму, середньоазіатських, а згодом із західноєвропейських країн (Німеччини, Італії, Англії, Франції, Польщі).

У стародавніх рукописах Риму, Греції, Індії, Китаю, Єгипту, Вавілону, Ассирії, Ізраїлю, Узбекистану є досить чіткі поради щодо * догляду і вигодовування дітей, лікування дитячих хвороб.,

Перше у світі друковане видання з педіатрії вийшло у Падуї (Італія) у 1472 р. - „Книжка про хвороби дітей" Павла Бачеллярда. Вона використовувалася як посібник для підготовки лікарів і лікування, хоча на той час у жодному університеті ще не було педіатричних кафедр і клінік.

Перші форми організації медичного обслуговування дітей в Україні виникли ще в Київській Русі за князювання Володимира та Ярослава Мудрого. У цей час розпочали організовуватися перші притулки і шпиталі за взірцем візантійських і арабських часів середньовіччя. Це і притулки (ксенодохії) для хворих мандрівників, і будинки для сиріт і підкинутих дітей.

Виділення педіатрії в окрему науку розпочалося в XIX ст., коли вона відділяється від акушерства та терапії. Тільки з початком XX ст. вона стає обов'язковою дисципліною на медичних факультетах університетів.

Організацію медичних факультетів при університетах спочатку було здійснено в Петербурзі та Москві, а потім у Києві, Харкові та інших містах України.

Наукові досягнення педіатрії України особливо помітні в останні 35 років.

Багато зроблено в ділянці гігієни дітей і підлітків. Завданням медичних працівників було винайдення нових можливостей для проведення оздоровчих заходів.

Підготовка гігієнічних нормативів і санітарних правил та контроль за дотриманням і проведенням санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів здійснюється санітарно-епідеміологічною службою, яка є однією з основних служб охорони здоров'я. Вона забезпечує розробку, проведення та координацію санітарно-профілактичних і протиепідемічних заходів, спрямованих на охорону здоров'я населення від впливу шкідливих факторів навколишнього середовища, покращення санітарно-гігієнічних умов праці, побуту, навчання, санітарну охорону території. Основними установами санітарної служби є санітарно-епідемологічні станції. Це медичні установи, що здійснюють усі види санітарної і протиепідемічної діяльності в районах, містах і областях.

У самостійній державі України педіатрія та гігієна дітей і підлітків має всі можливості для свого подальшого розвитку. Цьому сприятимуть широке співробітництво із закордонними вченими та лікарями, обмін досвідом з медичного обслуговвання дитячого населення.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 59 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав