Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Фізіологічна суть підготовчо-стимулюючих і відновних форм фізичного виховання.

Читайте также:
  1. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВІДНОВНИХ
  2. Відносини фактичого виховання.
  3. Етіологія порушень психофізичного розвитку.
  4. Засоби фізичного виховання, рекомендовані для розробки занять
  5. Здоров'я - це стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороби або ушкоджень.
  6. Основні цілі, завдання, принципи та форми взаємодії школи та сім’ї. Майстерність вчителя у роботі з батьками. А.Макаренко та В.Сухомлинський про сімейне виховання.
  7. Роль вчителя у навчанні, вихованні і розвитку дітей з порушеннями психофізичного розвитку
  8. Специфіка завдань і засобів фізичного виховання дітей першого і другого років життя.
  9. Тема: Причини виникнення і класифікація порушень психофізичного розвитку.
  10. Теорії пам'яті. Фізіологічна основа пам'яті.

 

Основні фізіологічні передумови, покладені в основу уроку фізичної культури, мають важливе значення і при проведенні позаурочних форм фізичного виховання з учнями. Відмінність їх полягає лише в тому, що на них більше повинна проявлятися самостійність дітей, і особливе значення надається ознайомленню їх з методичними і фізіологічним основами раціонального виховання фізичних вправ.

Ранкова гімнастика. Під час сну гальмівний процес з кори великого мозку розповсюджується на кіркові центри і знижує їх роботу, а деякі з них загальмовуються повністю (наприклад, рухові). Під впливом гальмівного процесу обмін речовин знижується до мінімуму, дещо нижчою стає температура тіла. ЧСС і частота дихання сповільнюються на 10-15%. Дихання стає менш глибоким, хвилинний об’єм кровотоку і легенева вентиляція теж зменшуються. Циркуляція крові як у великому, так і в малому колах кровообігу зменшується, особливо сповільнюється венозне повернення крові до серця. Це в першу чергу пов’язано з виключенням дихального і м’язового насосів, які посилено працюють під час фізичної роботи.

Для активізації всіх цих фізіологічних систем застосовується ранкова гімнастика. Ранкова гімнастика за умови вірної її організації та проведення (добре провітрене приміщення, відповідний одяг і под.) обумовлює цілий ряд позитивних зрушень в організмі. В першу чергу вона позитивно впливає на нервову систему, знімає гальмівний стан кори великого мозку, який утворився під час сну. Фізичні вправи вичавлюють з тканин кінцеві продукти обміну речовин, що накопичилися в них внаслідок зниженої гемодинаміки в ночі. Фізичні вправи сприяють виробленню синовіальної рідини, яка необхідна для нормального функціонування суглобів; посилюють функції зовнішнього дихання; покращують еластичність сухожилок; зменшують в’язкість м’язів; посилюють периферичний та центральний кровотік. Аферентна імпульсація від пропріорецепторів підвищує тонус нервової системи та її працездатність, посилюється мозкова гемодинаміка і функції шлунково-кишкового тракту.

Тривалість ранкової гімнастики залежить від ступеня фізичної підготовки, спортивної спеціалізації і кваліфікації, стану здоров’я та ін. Оскільки ранкова гімнастика проводиться до роботи (навчання), то вона не повинна знижувати працездатність. Якщо фізичні вправи виконуються у великому обсязі і з великою інтенсивністю, то в учнів може з’явитися втома, в першу чергу нервової системи.

Гімнастика до уроків проводиться з метою створити оптимальний стан організму для наступної роботи на уроках. Вона знімає інертність деяких органів і систем. Тривалість вступної гімнастики від 5 до 10 хв, бажано, щоб проводилась вона на повітрі. Вправи і величина навантаження підбираються такими, щоб не стомлювати учнів. В кінці вступної гімнастики потрібно використовувати вправи на заспокоєння організму.

Фізкультпаузи проводяться під час перерв з метою підвищення функціонального стану організму учнів (відновлення працездатності), який став погіршуватись на уроках через розвиток втоми. Активний руховий режим на перервах (переключення нервових центрів), який повинен проводитися на свіжому повітрі (або в добре провітреному приміщенні), підвищує працездатність учнів на наступних уроках.

Фізкультхвилинки проводяться лише тоді, коли учні починають стомлюватись під час уроку. Тривалість їх 2-3 хв, здебільшого вони проводяться в молодших класах у другу половину занять у провітрених приміщеннях. Чим монотоннішою була попередня робота, тим ефективнішими повинні бути фізкультхвилинки.

Динамічна пауза – проводиться в середині навчального дня на протязі 1 год, організовано, під керівництвом вихователя або вчителя. Основна мета – активний відпочинок, відновлення розумової працездатності, профілактика гіподинамії. Навантаження повинно бути помірної інтенсивності, але з високою моторною щільністю.

Секційні заняття – це спортивні тренування, які можуть проводитися безпосередньо в школі або ДЮСШ.

 

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав