Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Практичні завдання

Читайте также:
  1. VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
  2. VII. Домашнє завдання.
  3. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  4. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.
  5. Визначте пункти, ЩО НЕ відноситься до завдання
  6. Визначте пункти, ЩО НЕ відносяться до завдання
  7. Визначте пункти, ЩО НЕ відносяться до завдання
  8. Визначте пункти, ЩО НЕ мають відношення до завдання.
  9. Визначте пункти, які відносяться до завдання.
  10. Визначте пункти, які НЕ відносяться до завдання

1. Розкрийте значення таких понять: термін, професіоналізм, дефініція, кодифікація, термінологія, терміносистема, план, конспект, тези, реферат, виписки, покликання.

Термін (від латин. terminus - межа, кінець) — це слово або словосполучення, яке позначає поняття певної галузі знання чи діяльності людини.

Професіоналізми (від лат. рго-fessio — заняття, спеціальність) - слова, вживання яких обмежене вузькоспецифічними потребами представників певної про­фесії.

Визначення (дефініція) (лат. definitio, від definio — визначаю). Логічна операція, з допомогою якої розкривають зміст поняття, тобто роблять перелік ознак, які в ньому мисляться, або з'ясовується ім'я відповідного денотата чи спосіб його побудови.

Кодифікація термінів — це систематизація термінів у словниках, довідниках, що орієнтують мовців на правильне їх використання.

Термінологія – 1) розділ мовознавства, що вивчає терміни (у цьому значенні все частіше використовують слово термінознавство); 2) сукупність термінів певної мови або певної галузі.

Терміносистема — це система термінів у певній галузі, підгалузі наукового або технічного знання, що обслуговує наукову теорію або наукову концепцію

План найкоротший запис логічної структури тексту із зазначенням опорних пунктів у розгортанні теми, переліком питань, на які в тексті дають відповіді.

Конспект це короткий письмовий виклад змісту книжки, статті, уроку чи усного виступу.

Тези – це стислі, лаконічно сформульовані основні положення доповіді, повідомлення тощо.

Реферат (лат. refero - доношу, переказую, доповідаю. Нім. Referat) - це доповідь (усна чи письмова) на певну тему, в якій зібрана інформація з одного або, найчастіше, з декількох джерел.

Виписки це стислі таблиці, дані, дати, події, різноманітний ілюстративний матеріал. Вони допомагають обійняти факти, проаналізувати думки, виявити суперечності

Покликання - уривок, витяг з якого-небудь тексту, який цитують у викладі матеріалу, з точною назвою джерела й вказівкою на відповідну сторінку. Бібліографічні покликання - це сукупність бібліографічних відомостей про цитовану працю.

 

2. Назвіть основні способи творення термінів. Наведіть приклади різних способів творення термінів вашого фаху.

Наукові терміни української мови утворюються такими основними способами:

Вторинна номінація - використання наявного в мові слова для називання наукового поняття: гідрометричний равлик, споживчий кошик, гальмівний барабан, відплив капіталу, миша комп’ютера, вексельний портфель, брівка траншеї, поливне крило. Це найдавніший спосіб термінотворення.

Словотвірний - утворення термінів за допомогою префіксів(надвиробництво, перезволоженість), суфіксів (підгортальник,оборотність), складанням слів і основ (вакуум-помпа, матеріаломісткість,сумішоутворювач), скороченням слів (СЕП (система електронних платежів),МК (магістральний канал). Цей спосіб термінотворення (один із найпродуктивніших на всіх етапах становлення термінології, включаючи сучасний.

Синтаксичний - використання словосполучень для називання наукових понять: планування виробництва, капіталодефіцитні країни. Терміни(словосполучення становлять понад 70% сучасних термінів).Синтаксичний спосіб найпродуктивніший спосіб творення термінів у наш час.

Запозичення (називання наукового поняття іншомовним словом: контролінг, ліверидж, седиментація, картридж, бюргшафт.)

Приклади:

Вторинна номінація: Методологічний плюралізм(доктрина,за якою більше користі приносить збільшення методологій і теорій,ніж рабська прихильність до обмеженого числа наукових або дослідницьких методів);соціальна роль(модель поведінки людини, об'єктивно задана соціальною позицією особистості в системі соціальних, суспільних і особистих відносин);соціальний детермінізм(один із принципів соц.філософії,що виражає загальний взаємозв’язок і взаємообумовленість соц..явищ)

Словотвірний: передетермінація (термін що виражає суттєву ідею,згідно якої навіть найбільш важливі елементи соц..структури не просто детермінують(лат. determinatio - обмеження, визначення) в широкому сенсі - визначення місця того чи іншого явища, об'єкта по умовним параметрам, його індивідуальна характеристика у відповідній категорії)інші елементи,але й самі випробують їх вплив)робітничий клас(соціальна верства найманих працівників, зайнятих у безпосередньому матеріальному виробництві);постемпіризм(відмова від ідей про можливість заснування науки і знання на повністю теоретично-нейтральних спостереженнях,запропонованих емпіризмом і позитивізмом)САУ(Соціологічна Асоціація України)

Синтаксичний: політичний процес(сукупність різних видів діяльності суб’єктів політики, що включені в динаміку практично політичних відносин, охоплюють всі стадії функціонування політичної системи і спрямовані на досягнення політичної мети);масове суспільство(теоретична модель, що описує соціальні перетворення, викликані модернізацією (насамперед урбанізацією, розвитком засобів масової комунікації та масової культури, загальною освіта, демократизацією політики тощо);рухи соціальні(це сукупність різних форм соціальної дії спрямованої на реорганізацію сусп-ва.)

Запозичення: ранжування(англ. ranging, ranking, rating, нім. Rangieren розміщення значень ознаки,що змінюється в порядку зростання або зменшення);альтруїзм((фр., від лат., інший) безкорисливе прагнення до діяльності на благо інших, готовність заради цього зректися власних інтересів);расизм ((фр.) соціальна доктрина, ідеологія, котра виходячи з біологічних особливостей людських рас, намагається довести їхню психічну нерівноцінність, обгрунтувати поділ на "вищі" раси, які нібито творять культуру, і "нижчі", нездатні до культурного прогресу); секта (лат., вчення, напрям, від наслідую) 1. Релігійна громада, що відокремилася від панівної церкви. 2. перен. Відокремлена група осіб, що замкнулася у своїх вузьких групових інтересах.)

3. З фахової літератури (монографії, статей, навчальних видань) доберіть і запишіть текст (5–6 речень). Визначте стиль цього тексту, відповідь обґрунтуйте. Випишіть три терміни і схарактеризуйте їх за планом: 1) дефініція; 2) ступінь спеціалізації (загальнонауковий, міжгалузевий, вузькоспеціальний); походження (власний, запозичений (з якої мови)); 4) спосіб творення (для власне українських термінів).

.(Ягодка «Суть соціальної сфери і інфраструктури та їх роль у житті суспільства») Велику роль соціальна інфраструктура відіграє у вирішенні таких соціальних завдань,як зближення за рівнем добробуту міського і сільського населення, згладжування регіональних відмінностей у рівні життя людей, посилення єдності у способі життя різних соціальних груп та прошарків населення. Активно впливає соціальна інфраструктура на формування прогресивної структури споживання і раціонального використання вільного часу працівників матеріального виробництва. Слід зазначити, що як і в матеріальному виробництві, у соціальній інфраструктурі мають місце економічні відносини, які за своєю економічною суттю є відносинами споживчого,нематеріального виробництва. Останні виявляють себе, по-перше, як економічні відносини доведення матеріальних благ до споживання в соціальній інфраструктурі, по-друге, як економічні відносини створення в соціальній інфраструктурі послуг.

Це науковий стиль, тому що пояснюються причини і явища, доведення істинності наукового знання, повідомлення об’єктивної інформації.

1. (Дефініція) Інфраструктура – сукупність галузей та видів діяльності, що обслуговують як виробничу, так і невиробничу сферу економіки (транспорт, зв’язок, комунальне господарство, заклади охорони здоров’я, освіти тощо).

2. Ступінь спеціалізації: міжгалузевий – використовується в кількох споріднених галузях, а саме політології, соціології, економіці.

3. Походження: запозичене (майже всі слова, які починаються на а, є, і більшість на і — іншомовного походження)з якої мови не змогла знайти

4. Спосіб творення: синтаксичний (використання словосполучень, наприклад, соціальна інфраструктура), запозичене (наук. Поняття іншомовним словом).

1. (Дефініція) Населення – люди.. що проживають в якомусь одному місці, на певній території.

2. Ступінь спеціалізації: загальнонауковий (вживання у всіх термінологічних галузях).

3. Походження: власне

4. Спосіб творення: Вторинна номінація (використання наявного в мові слова для назив. наук. понять).

1. (Дефеніція) Благо – благо майнового характеру,звичайно здатний мати і ринкову ціну(матеріальне благо); те,що здатне задовольняти повсякденні життєві потреби людей, приносити людям користь,приносити задоволення (економічне).

2. Ступ. Спеціалізації: міжгалузевий: матеріальне,нематеріальне благо,суспільне благо,етичне благо,економічне благо.

3. Походження:власне

4. Сп. Творення: вторинна номінація.

(Соціологія. Пропедевтичний курс. Попов І. М.). Функціоналістська методологія супроводжує соціологію на всьому шляху її становлення й розвитку. Суть цієї методології полягає в тому, що ті чи ті суспільні явища розглядаються з точки зору того, яку роль (функцію) вони відіграють у підтриманні суспільства, у підтриманні його єдності. «Питати, якою є функція поділу праці, - пише він, - значить дослідити, якими потребами вона відповідає». При цьому, як зазначає далі Е.Дюркгейм, ідея відповідності не може бути виражена терміном «результат» або «наслідок». Вона найкраще може бути виражена словом «роль» або «функція».

Це науковий стиль, тому що пояснюються причини і явища, доведення істинності наукового знання, повідомлення об’єктивної інформації.

1. (Дефініція) Методологія: 1.Сукупність прийомів дослідження, що застосовуються в якійсь науці. 2.Вчення про метод наукового пізнання та перетворення світу.

2. Ступінь спеціалізації: міжгалузевий – використовується в кількох споріднених галузях, а саме педагогіки, теорії держави і права, наукових досліджень.

3. Запозичене (от греч. methodos - исследование и Zogos - учение, слово).

4. Вторинна номінація

1. (Дефініція) Суспільство – сукупність людей, об’єднаних певними відносинами, обумовленими історично змінним способом виробництва матеріальних і духовних благ.

2. Міжгалузева,а саме соціології, філософії, антропології.

3. Власне.?

4. Синтаксичне,вторинна номінація

1. Функція – 1. Явище, яке перебуває в залежності від іншого й змінюється разом із ним.

2. Міжгалузева: математика(залежна змінна величина),біології (специфічна діяльність тваринного або рослинного організмів,їхніх органів,тканин,клітин), лінгвістка(значення якоїсь із мовних форм,її роль в системі мови,що визначається стосунками з іншими формами).

3. Власне

4. Вторинна номінація.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 122 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав