Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Хронічні запальні захворювання гортані.

Читайте также:
  1. Біологічні принципи боротьби з трансмісійними та природно осередкованими захворювання. Воші
  2. Виробничий травматизм та професійні захворювання
  3. Виробничий травматизм та професійні захворювання
  4. Виробничі травми та профзахворювання
  5. Державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання
  6. Заходи щодо попередження травматизму та захворювання працівників на виробництві
  7. МІСЦЕ ЗАХВОРЮВАННЯ
  8. Супутні захворювання і вторинні порушення
  9. Тема 8. Сексуальні проблеми і їх усунення. Венеричні захворювання.
  10. У лікарняний період реабілітації лікувальну гімнастику призначають у ліжковому режимі після затихання гострих проявів захворювання.

Хронічний ларингіт. Розвитку хронічного ларингіту сприяють часті інфекційні захворювання. Якщо вони супроводжуються язвенно-некротическим поразкою гортані, надалі може розвитися атрофічний ларингіт, при супутньому ларингіті, що протікає з гіпертрофією лімфоідних і залізистих елементів слизуватої оболонки гортані, не виключений розвиток гіпертрофічного ларингіту. Причиною розвитку хронічного ларингіту можуть служити також хронічні ринофарингити завдяки проникненню в гортань неочищеного повітря або поширенню запального процесу слизуватої оболонки носа й ковтки на слизувату оболонку гортані. Значення мають також і клімат з вологим холодним повітрям або високою температурою й запиленість повітря, надмірна напруга голосу, особливо після перенесеної інфекції верхніх дихальних шляхів, а також тривалий кашель при хронічних трахеобронхитах. Основним симптомом при хронічному ларингіті є дисфонія (зміна голосу). Голос губить силу, висоту й незабаром стає хрипким. Зміна голосу більше виражено по ранках, коли починається кашель і дитина звільняє дихальні шляхи від мокротиння, що нагромадилося за ніч. Удень голос стає трохи чистіше й знову грубіє до вечора. Для огляду гортані краще використати непряму ларингоскопію. Розрізняють три форми хронічного ларингіту.

Катаральний хронічний ларингіт - найчастіша форма хронічного запалення гортані в дітей і найлегша. Спостерігається дифузійна гіперемія або тільки в (області отечних з розширеними посудинами голосових складок. Слизувата оболонка гортані покрита грузлим слизом найбільше на границі передньої й середньої третини голосових складок і в межчерпаловидном просторі. До катарального запалення можуть приєднатися парези м'язів гортані. Голосові складки погано замикаються по всій їхній довжині (парез щито-черпаловидной м'яза) або в задніх відділах (парез поперечного м'яза) з утворенням невеликого трикутника. Гистологически відзначається осередкова метаплазія циліндричного епітелію в багатошаровий плоский, підвищена секреція слизуватих залоз, гіперплазія лимфоідної тканини, а також нерясна круглоклеточна інфільтрація подепителіального шаруючи.

Гіпертрофічний хронічний ларингіт. Гіперплазія епітеліального покриву може бути дифузійної або обмеженої. Іноді єдиною її ознакою є гіпертрофовані ділянки слизуватої оболонки на границі передньої й середньої третини голосових складок — вузлики «горланів». Під час фонації вузлики не дають голосовим складкам повністю замикатися, між ними залишається невелика щілина. Це спостерігається в дітей, які тривалий час перенапружують голосові складки. По гістологічній будові вузлики представляють собою розростання плоского епітелію й сполучної тканини. Обмежена гіпертрофія може бути в області межчерпаловидного простору, місці скупчення виділення при трахеобронхитах, а також і області желудочков гортані які «випадають» і закривають під час фонації голосові складки. Зміна голосу більше стійке, ніж при катаральному ларингіті.

Атрофічний хронічний ларингіт зустрічається рідко й лише в дітей старшого віку, часто сполучається з атрофічним ринофарингитом. У зв'язку з атрофією залізистого апарата слизувата оболонка гортані сухувата й покрита кірками. Голосові складки стоншені, в'ялі, при фонації не повністю замикаються. М'язова атрофія може супроводжуватися Рубцевими змінами слизуватої оболонки гортані й слабко вираженим стенозом подскладочного відділу.

Діагноз. При встановленні діагнозу варто перевірити стан слизуватої оболонки всього дихального тракту, а також звернути увагу на загальний стан дитини, щоб виключити туберкульоз, сифіліс, поразка бруньок і т.д., диференціювати процес у гортані з папилломатозом або стороннім тілом, що вклинилося.

Лікування. Необхідно надати максимум спокою захворілому органу. Такої дитини треба привчити до тихої розмови, звільнити від уроків співу й читання голосним голосом. Голосовий режим зробить благотворний вплив при катаральному й гіпертрофічному хронічному ларингіті. Масляні інгаляції, аерозоль, припікання 1 % ляпісом, змазування розчином Люголя, що дають задовільні результати в дорослих, виявляються малоефективними в дітей.

Велика увага варто приділити відновленню нормального носового подиху (аденотомія, гальванокаустика нижніх носових раковин) і ліквідації запального вогнища в носі і його придаткових пазухах. Досить корисне перебування на березі моря, що загальзміцнює лікування. Варто заборонити прийом занадто холодної або гарячої їжі, обмежити борошняні й солодкі блюда. У більшості випадків паралельно з гормональними зрушеннями в організмі в період полового дозрівання катаральний і гіпертрофічний, хронічний ларингіт поступово виліковується. Гірше прогноз відносно строфічного ларингіту.

Лікування вузликів «горланів» зводиться до строгого голосового режиму, у рідких випадках застосовують хірургічне лікування.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав