Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Наукова робота студентів

Читайте также:
  1. II.ПРАКТИЧНА РОБОТА
  2. III.ПРАКТИЧНА РОБОТА
  3. III.ПРАКТИЧНА РОБОТА
  4. III.ПРАКТИЧНА РОБОТА
  5. VII. Перелік питань для підготовки студентів до підсумкових модульних контролей
  6. VІІІ. Критерії оцінювання знань і вмінь студентів з дисципліни
  7. X. Робота самодіяльних організацій засуджених.
  8. XV. Аналітична робота.
  9. Вимоги до знань та умінь студентів під час вивчення курсу
  10. Виховна та позакласна робота.

 

Сучасні умови господарювання характеризуються швидкими змі­нами середовища, у якому функціонують організації, високим ступенем невизначеності та ризиком. Завдання, що постають пе­ред організаціями, настільки складні, що їх вирішення потребує творчого пошуку, дослідницьких навичок. У зв'язку з цим сучасні спеціалісти повинні володіти не тільки певною сумою фундамен­тальних і спеціальних знань, а мати навички творчого вирішення практичних питань, умінням використовувати у своїй роботі те нове, що з'являється в науці та практиці, постійно вдосконалю­вати свою кваліфікацію, швидко адаптуватися до умов виробни­цтва. Усі ці якості потрібно формувати у вищих навчальних за­кладах. І формуються вони шляхом залучення студентів до нау­ково-дослідної роботи.

Науково- дослідна робота студентів охоплює два елементи:

1)навчання студентів елементам дослідницької праці, формування в них навичок до цієї праці;

2)власне наукові дослідження, які здійснюються студентами під керівництвом викладачів.

Форми та методи залучення студентів до наукової творчості можна умовно поділити на науково-дослідну роботу, що включе­на до навчального процесу і, відповідно, проводиться в навчаль­ний час згідно з навчальними планами та навчальними програма­ми (навчально-дослідна робота), і науково-дослідну роботу, яка виконується студентами в позанавчальний час.

Навчально-дослідна робота виконується студентами відпові­дно до розкладу занять за спеціальним завданням і під керівницт­вом викладача. Вона містить елементи наукових досліджень у різ­них видах навчальних занять (лекційних, практичних, лаборатор­них, IPC), а також спеціальні навчальні курси з організації НДР.

Основним завданням навчально-дослідної роботи є формуван­ня в студентів навичок самостійної теоретичної та експеримента­льної роботи, ознайомлення з умовами праці в лабораторії, нау­ковому колективі.

Однією з форм наукової роботи студентів, що може бути вклю­чена до навчального процесу, є впровадження елементів твор­чості в навчальні лабораторні роботи. Під час їх виконання сту­дент самостійно визначає план дослідження, підбирає необхідну апаратуру, проводить експерименти, здійснює математичну обро­бку й аналіз результатів експерименту, формує звіт.

На багатьох кафедрах вищих навчальних закладів організу­ються навчально-наукові семінари. Підготовка семінару склада­ється так, щоб протягом семестру кожен студент мав змогу висту­пити з доповіддю або з повідомленням, які присвячені результа­там проведеного дослідження.

Навчально-дослідна робота може здійснюватись і в період ви­робничої практики, протягом якої студенти можуть виконувати конкретні завдання з тематики науково-дослідних робот, що ви­конуються кафедрою на виробництві, збирати фактичний матері­ал і проводити його первинну обробку з метою подальшого вико­ристання при курсовому та дипломному проектуванні.

Важливими видами навчально-дослідної роботи студента є під­готовка рефератів, курсових робіт (реферативних, дослідниць­ких), дипломних робіт (дипломних проектів, дипломних творів), магістерських робіт.

Реферат - це доповідь на певну тему, що передбачає огляд від­повідних літературних та інших джерел або виклад змісту науко­вої роботи, книги, статті.

Курсова робота - це робота на певну тему, яка передбачає опрацювання наукових, законодавчих, навчальних джерел, забез­печує їх об'єктивний виклад на основі відповідного аналізу та за­свідчує суб'єктивний ступінь самостійності, уміння застосовува­ти набуті знання та навички, розвиває дослідницькі вміння й здіб­ності.

Дипломна робота - це спеціальна форма наукової роботи, яка передбачає опрацювання наукових, законодавчих, навчальних, архівних джерел, забезпечує їх об'єктивний виклад на основі відповідного аналізу і засвідчує суб'єктивний ступінь самостій­ності, має свої кваліфікаційні ознаки, яку виконує студент-випу- скник для отримання диплома (свідоцтва) про закінчення навча­льного закладу.

Магістерська робота — післядипломна форма наукової роботи, яка передбачає опрацювання наукових, законодавчих, навчальних, архівних (у тому числі рукописних) джерел на вищому порівняно з дипломною роботою рівні, забезпечує об'єктивний виклад опрацьо­ваного матеріалу на основі відповідного аналізу і засвідчує суб'єктив­ний ступінь самостійності, має свої кваліфікаційні ознаки.

Наукова робота студентів, що виконується в позанавчальний час, організується у вигляді:

- участі студентів у виконанні досліджень з тематики держбюджетних та госпрозрахункових науково-дослідних робіт ка­федр і наукових підрозділів закладів освіти;

- організації студентських наукових гуртків, студентських конструкторських, технологічних та інших бюро;

- лекторської роботи з розповсюдження знань у сфері науки, техніки, культури тощо.

Велику роль в організації наукової роботи студентів відігра­ють студентські наукові товариства - добровільні студентські об'єднання, що організуються у вищих навчальних закладах із метою залучення студентів до науково-дослідної роботи, поширен­ня й узагальнення досвіду цієї роботи, підвищення якості підго­товки та виховання майбутніх фахівців, здатних творчо застосо­вувати в практичній діяльності досягнення науково-технічного і культурного прогресу.

Питання для самоперевірки

1. У чому полягає основна відмінність сучасного етапу суспіль­ного розвитку? Що є основним чинником відтворення сучас­ної економіки та її розвитку? Відповідь обґрунтуйте.

2. Чи згодні ви з видатним німецьким фізиком М. Борном, який стверджував, що «...наука стала невід'ємною та найбільш ва­жливою частиною нашої цивілізації, а наукова діяльність без­посередньо впливає на розвиток цивілізації»?

3. Надайте визначення науці з погляду набуття нових знань су­спільством.

4. Охарактеризуйте науку як діяльність. Які основні ознаки на­уки як діяльності вам відомі?

5. Надайте загальну характеристику фундаментальним та при­кладним науковим дослідженням.

6. Які основні законодавчі акти регламентують наукову діяль­ність в Україні?

7. Назвіть суб'єктів наукової діяльності в Україні та коротко їх охарактеризуйте.

8. Які наукові організації в Україні належать до державних?

9. Назвіть форми власності наукових установ, які функціонують в Україні.

10. За якими ознаками групуються науки та як вони класифіку­ються за цими ознаками?

11. Яким чином групуються економічні науки?

12. Чому для формування особистості вченого дуже важливим є виявлення здібностей до наукової творчості?

13. Які наукові ступені існують в Україні? До компетенції якого державного органу належать питання щодо присудження на­укових ступенів?

14. Які вчені звання ви знаєте? Кому можуть бути присвоєні вчені звання? Які державні органи присвоюють вчені звання?

15. Які документи визначають правила присудження наукових ступенів та присвоєння вчених звань?

16. Які основні форми підготовки науково-педагогічних і науко­вих кадрів існують в Україні?

17. Назвіть основні недоліки системи підготовки науково-педаго­гічних і наукових кадрів в Україні. Яким чином можна вдо­сконалити існуючу систему?

18. Назвіть основні форми та методи залучення студентів до нау­кової творчості.

19. Охарактеризуйте такі види навчально-дослідної роботи студе­нта, як підготовка рефератів, курсових робіт (реферативних, дослідницьких), дипломних робіт (дипломних проектів, дип­ломних творів), магістерських робіт.

20. Що таке студентські наукові товариства? Чи існує таке това­риство у вашому навчальному закладі? Яку роль у підготовці майбутніх науковців воно відіграє?

 

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав