Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Оцінка кількості інформації

Читайте также:
  1. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  2. Автоматизоване оброблення банківської інформації.
  3. Аналіз параметрів мікроклімату робочої зони та оцінка щодо відповідності їх нормативним значенням
  4. Аналіз та оцінка інвестиційних ризиків
  5. Аналітична оцінка рівня економічної безпеки підприємства.
  6. Анотація наукової статті пишеться студентом у кількості 1 на семестр
  7. Вартісна оцінка та її сутність.
  8. Визначення кількості відвідувачів ресторану за день
  9. Вили джерел інформації
  10. Вимоги до управлінської інформації

На сьогодні кількість інформації прийнято вимірювати в таких одиницях системи СІ, як біт і байт. Ці одиниці викорис­товуються також для вимірювання ємності (об'єму) пам'яті.

Біт — найменша одиниця кількості інформації, що від­повідає одному розряду двійкового коду. Практично: 1 — є на­пруга, сигнал; 0 — немає напруги, сигналу.

Байт — основна одиниця кількості інформації в ком­п'ютерній техніці, більша, ніж 1 біт, відповідає восьми розря­дам двійкового коду: 1 байт = 8 біт. Байт — це кількість інфор­мації про один символ (букву, цифру, знак).

Нарівні з бітами та байтами використовують і більші оди­ниці:

1 кілобайт = 1Кбайт = 210 = 1024 байтів (приблизно 1 тис. байтів);

1 мегабайт = 1Мбайт =220=1024x1024 байтів = 1048576 байтів (приблизно 1 млн байтів);

1 гігабайт = 1Гбайт =230 =109 байтів =1024 Мбайт (при­близно 1 млрд байтів);

1 терабайт= 1 Тбайт = 240 = 1012 байтів = 1024 Гбайт;

1 петабайт = 1 Пбайт = 250= 1015 байтів = 1024 Тбайт.

Слід пам'ятати, що будь-яка інформація тільки тоді оброб­ляється на комп'ютері, якщо вона представлена мовою двійко­вої системи.

Одним із найпоширеніших кодів у світі є код ASCII (American standart code for information interchange — амери­канський стандартний код для інформаційного обміну). У російському поширенні він отримав назву АСКОІ — алфавіт­ний код обробки інформації. Цей код прийнято як стандарт (його версія КОІ-8). Кожний символ у цьому коді представлено восьмирозрядним двійковим числом (байтом). Всього існує 256 різних послідовностей з 8 нулів та одиниць — це дає змогу за­кодувати 256 різних символів. Приклад кодування за версією КОІ-8 (коди для російських літер):

К=11101011

И=11101001

Е=11100101

В=11110111

Якщо прочитати цю інформацію, представлену такою пос­лідовністю, як 11101011111010011110010111110111, то отри­маємо слово "Киев". Таким чином можна кодувати і графічну інформацію.

У графічному середовищі Windows використовують такі системи кодування, як ANSI, Windows 1251, КОІ-8, ISO, UNICODE. Багато Windows-програм при експорті-імпорті фай­лів автоматично виконують перетворення з однієї системи ко­дування в іншу та навпаки. У сучасних ПК крім двійкової сис­теми числення застосовують і інші, компактніші за довжиною чисел системи. Важливо запам'ятати, що з будь-якої системи числення можна перейти до двійкового коду.

Інформація — це дані та знання. Знання включають систе­му понять, суджень, уявлень та образів. Знання непросто здо­бувати. Вони генеруються тільки людьми. Характеризуються певною швидкістю передачі та сприйняття. Саме знання вису­вають актуальні завдання і проблеми часу, багато з яких розв'язується універсальними засобами математики. Знання та розв'язання завдань зосереджено у виконуваних на комп'ю­тері програмах. Змінюючи програми для комп'ютера, можна перетворювати його на робоче місце бухгалтера, конструктора, лікаря та ін. Що наближеніша будь-яка наука до точних наук, тим успішніше розв'язуються її завдання шляхом створення різноманітного прикладного програмного забезпечення (ППЗ). Що віддаленіші науки від точних, тим вирішення їхніх завдань складніше і тим важче створити їхнє ППЗ.

Дані — це числа, символи, слова, які фіксуються в доку­ментах та передаються засобами зв'язку, обробляються засоба­ми обчислювальної техніки незалежно від їх змісту. Вони ста­тичні, легко сприймаються та передаються, пов'язані зі знан­нями, можуть генеруватися людьми, комп'ютерами, викорис­товуватися ким завгодно та коли завгодно.

Медична інформація — це медичні знання та дані. Влас­тивості медінформації: об'єктивність, повнота, достовір­ність, доступність, актуальність, валідність (адекватність). Саме об'єктивність, повнота, достовірність, доступність, акту­альність характеризують інформативність медичних даних. Наприклад, криві ЕКГ, ЕЕГ характеризуються винятковою ін­формативністю для встановлення діагнозу та ухвалення рі­шень. Валідність (від лат. validus — сильний, міцний) відіграє в теорії інформації вузлову роль. У першу чергу — це надій­ність інформації, обґрунтованість та адекватність, відсутність у ній помилок. Наприклад, фармакологічні властивості нада­ного препарату мають прийматися як обґрунтовані надійні ві­домості, тобто вони мають бути валідними. Саме інформатив­ність та валідність медичних даних роблять їх цінними у кож­ному конкретному випадку медичної практики. Тому саме цим властивостям медичної інформації — інформативності та валідності — приділяється особлива увага.

Медичні знання — це висновки багатовікової діяльності людини, сформовані та відтворені в медичних науках. З погля­ду інформатики медицина не є конкретною наукою, тобто в ме­дичних знаннях мало простежується кількісних законів, вира­жених у формулах. Водночас проблем та завдань профілакти­ки, діагностики та лікування медичні дисципліни висувають досить багато. Тому написання ППЗ для медичних предметних галузей є складнішим завданням, ніж написання ППЗ для дисциплін, наближених до точних наук (пригадайте уроки про­грамування в школі, коли як умови використовувалися чіткі задачі з математики, фізики, хімії). Виходячи із завдань, що висуваються медичними знаннями, фахівці в галузі медінфор­матики застосовують для їх вирішення не тільки класичну ма­тематику (алгебра, теорія чисел, геометрія та ін.), а й розділи прикладної математики (математичний аналіз, ймовірнісно-статистичні підходи, математичне моделювання та ін.). Завдя­ки цим методам медична інформатика вирішує завдання, що генеруються медичними знаннями, та має як специфічне, так і універсальне ППЗ. ППЗ складається з різних МІС: довідково-інформаційних, різноманітних діагностичних програм, прог­рам моделювання та системи розпізнавання, експертних сис­тем, програм візуалізації в комп'ютерних діагностичних комп­лексах.

Медичні дані — факти та відомості, які відтворюють яви­ща та процеси фізіологічного, анатомічного, хіміко-біологіч-ного характеру, що безпосередньо стосуються медицини та охорони здоров'я. Вони є первинним матеріалом, сировиною для подальшої обробки. Це та фактична медична інформація, яка безпосередньо обробляється комп'ютером. Будь-який на­бір даних, систематизованих та взаємоорганізованих для швидкого пошуку, формує Бази даних та Банки даних.

Збір медичних даних є непростим завданням. У ході ліку­вально-діагностичного процесу інформаційні потоки великі та складно організовані. Учасники лікувально-діагностичного процесу передають один одному велику кількість відомостей про об'єкт цього процесу — пацієнта.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 72 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав