Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 5. ФІЛОСОФІЯ ПЕРІОДУ ВІДРОДЖЕННЯ.

Читайте также:
  1. Антична філософія
  2. Антична філософія класичного періоду
  3. Антична філософія.
  4. Арабська, середньоазіатська й єврейська філософія.
  5. В якому понятті давньоіндійська філософія відобразила ілюзорність і видимість світу
  6. Давньогрецька філософія та її проблематика. Досократичні філософські школи.
  7. Давньоіндійська філософія
  8. Давня китайська філософія
  9. Елліністична та римська філософія: стоїцизм, епікуреїзм, скептицизм та неоплатонізм.
  10. Європейська філософія епохи Відродження і Нового часу

 

  Розділи теми:
  1. Історичні передумови Відродження:
  а. Кінець протистояння мусульман і християн; б. Встановлення миру в Європі; в. Занепад панування церкви і початок державного Абсолютизму.  
  2. Ідеологічні (духовні) передумови Відродження:
  а. Вичерпаність середньовічної християнської культури; б. Залучення через Візантію і арабів до культури античності.  
  3.Особливості культури епохи Відродження: а. Антропоцентризм; б. Просвітництво; в. Оптимізм; г. Реалістичне мистецтво.  
  4. Особливості філософії діячів епохи Відродження: а. Звільнення від церковного опікунства; б. Відродження античних філософських шкіл; г. Збагачення філософської думки діячами епохи Відродження.  
  5. Гуманізм: а. Поняття гуманізму діячами Відродження; б. Особистості гуманістів епохи Відродження; в. Поняття гуманізму в сучасних умовах.  
  6. Натурфілософія: а. Натурфилософия как философия о природе в целом; б. Натурфилософы эпохи Возрождения; в. Наука эпохи Возрождения.  
 
  1. Концепції ідеального суспільства: а. Заперечення церковних поглядів; б. Ніколо Макіавеллі; в. Томас Мор; р. Томазо Кампанелла. д. Франсуа Рабле; е. Томас Мюнцер.
  1. Мишель Монтень.

 

 

Ключові слова: Відродження, Ренесанс. Абсолютизм, Абсолютна монархія. Теоцентризм, Антропоцентризм. Гуманізм, Еліта (Теорія еліти). Оптимізм, Песимізм. Обскурантизм. Просвіта.

Key words: Renaissance (Renascence). Absolutism. Absolute monarchy.

Theocentrism. Anthropocentrism. Humanism. Elite. Optimism,

Pessimism. Obscurantism. Enlightenment.

 

5.1. Історичні передумови Відродження:

 

5.1.а. З середини 15 століття припинилося безкомпромісне - не на
життя, а на смерть! - протистояння в міжнародному плані ісламу і християнства. Про Христові походи або про священний газават вже не могло бути й мови. Мусульмани остаточно оволоділи землями південного Середземномор'я, а після захоплення Константинополя (1453 рік) остаточно витіснили християн з Азії. А християни, в свою чергу, остаточно витіснили мусульман з католицької (Західної) Європи, знищивши в 1492 році (в рік відкриття Колумбом Америки) на Піренейському півострові Кордовський халіфат. Все населення Європи було остаточно християнізоване.

5.1.б. Після закінчення Столітньої війни (1337-1453) між Англією і Францією у відносинах між європейськими країнами настає період відносного миру. З’явилися умови для того, щоб спокійно озирнутися, усвідомити своє історичне місцезнаходження, зробити з пройденого шляху принципові висновки... Під епохою Середніх віків настав час підводити підсумкову риску. Середньовіччя закінчилося. Слід починати новий етап історичного поступу вперед. Неухильно наступала епоха Відродження, Ренесансу.

5.1.в. Третім важливим історичним фактором став занепад впливу церкви на суспільно-державне життя Західної Європи. До цього часу християнство ідеологічно законсервувалося і в принципі виявилося нездатним до подальшого прогресу: розвитку або вдосконалення. До цього приєднувалося внутрішнє моральне розкладання церковної ієрархії, внаслідок чого вона втратила колишню владу над світськими государями. У свою чергу феодалізм, як соціально-політичний лад, ще не вичерпав резервів свого прогресивного розвитку. Більше того, саме до розглянутого нами часу для розквіту феодалізму. За цих умов світська влада звільняється від церковного верховенства над собою. Церква і християнство витісняється з дороги історичного прогресу на маргінальні (побічні, другорядні, тільки - супутні) позиції. У Європі повсюдно почався інтенсивний розвиток державно-політичного ладу абсолютної монархії, яка в межах своєї влади бере гору над владою церковною. В Англії це здійснено з часу затвердження на престолі династії Тюдорів (1485 рік), у Франції - Людовіка ХІ (1461), в Іспанії - Ізабелли і Фердинанда (1479), в Росії - Івана ІІІ (1462), в Угорщині - Матвія Корвіна і так далі.

Ослаблення, а то й - підрив панування церкви у політичному житті народів Європи позитивним чином позначилося на всіх сторонах соціальному, історичному та культурному житті народів Європи. Ми відставимо в сторону деталі та аналіз соціального та історичного аспектів періоду Відродження. Нас зараз цікавить, перш за все, культурне життя європейських народів, зокрема і головним чином - розвиток і стан філософської думки.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Символ віри як стислий виклад християнського віровчення. | НІКЕО-ЦАРЕГРАДСЬКИЙ С И М В О Л В І Р И | Нікео-Цареградський Символ Віри | Олександрійської богословської школи. | Місце віри та розуму в пізнанні | Аристотелізм в Антіохійській богословській школі. | Тотожність віри і знань, науки і релігії | Тлумачення Біблії антіохійцями | Проти дуалізму духу і матерії, тіла і душі | Патристика як розрив історичного розвитку філософії і початок філософії Середньовіччя |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав